F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider had het met de Red Bull zwaar tegen de Ferrari van Carlos Sainz, maar trok toch aan het langste eind. Lewis Hamilton mocht als derde mee naar het podium.

Verstappen startte in Montreal vanaf poleposition en was goed weg. De Nederlander dook de eerste bocht in voor Fernando Alonso en Sainz. Daarachter sloot de rest van het veld aan en kon voor Sergio Perez en Charles Leclerc de inhaalrace beginnen. Perez schoof al snel door vanaf dertien naar elf, terwijl Leclerc in de beginfase plaats negentien voor zestien verruilde. Alonso kon niet lang genieten van plek twee, want de Spanjaard verloor al snel zijn tweede plek aan Sainz.

Eerste uitvaller was Perez die na negen ronden motorische problemen met de Red Bull kreeg en de auto aan de kant moest parkeren. Ook Kevin Magnussen had problemen, want de Deen kreeg de meatball-vlag vanwege een kapotte voorvleugel nadat hij in de openingsronde Hamilton had geraakt. Verstappen maakte van het maleur bij Perez gebruik om van banden te wisselen, terwijl ook Hamilton dat deed. Dit gaf de leiding aan Sainz, voor Alonso en Verstappen.

De Nederlander ging Alonso snel voorbij en moest daarna een gat van 5,5 seconde op Sainz dichten. Ver daarachter had Leclerc moeite om door het veld te komen, want de Monegask zat rondenlang klem achter Alexander Albon en Valtteri Bottas. Albon zag uiteindelijk Bottas passeren, direct daarna gevolgd door Leclerc. Laatstgenoemde kreeg opnieuw een plek cadeau doordat de voor hem gestarte Mick Schumacher stilviel. Het zorgde voor een tweede virtuele safety car waarna veel rijders een stop maakten. Sainz gaf de leiding op aan Verstappen, waarna de Spanjaard op plek drie achter Alonso terecht kwam, maar net voor de al eerder gestopte Hamilton. Sainz en Hamilton pakten al snel de plekken twee en drie, ruim achter Verstappen.

Halverwege de race begon Sainz het gat met Verstappen langzaam maar zeker te dichten, terwijl het duo vooraan niets te duchten had van Hamilton en Russell. Daar verder achter hield Esteban Ocon de nog niet gestopte Leclerc achter zich, voor Alonso, Valtteri Bottas, Lance Stroll en Guanyu Zhou. Leclerc had na 42 ronden genoeg van zijn harde banden, maar door een mislukte stop kwam de Monegask terecht achter het treintje met Stroll, Zhou, Yuki Tsunoda, en Daniel Ricciardo.

Verstappen maakte in ronde 44 zijn tweede stop en kwam net achter Hamilton terecht op plek drie. De Nederlander passeerde al snel de Brit die een ronde later ook een stop maakte. Met nog 20 ronden te gaan kwam de safety car naar buiten nadat Tsunoda in de eerste bocht bij het uitrijden van de pits van de baan vloog. Sainz maakte er gebruik van door een tweede stop te maken en achter Verstappen weer naar buiten te komen. Meer rijders volgden, terwijl het hele veld langzaam maar zeker aansloot bij leider. Verstappen. Sainz lag tweede, voor Hamilton, Russell, Ocon, Alonso, Leclerc, Bottas, Vettel en Zhou.

Het veld werd met zestien ronden te gaan weer losgelaten. Verstappen probeerde een gaatje te slaan met Sainz, maar de Spanjaard wist binnen DRS-afstand te blijven met de Nederlander, terwijl Hamilton daarachter toekeek. Daarachter lag Russell, voor Leclerc die Ocon en Alonso was gepasseerd.

Na een zeer spannende slotfase werd Verstappen als eerste afgevlagd voor Sainz en Hamilton. Russell pakte plek vier, voor Leclerc, Ocon, Alonso, Bottas, Zhou en Stroll.