F1: Uitslag Grand Prix van Groot-BrittanniŽ

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Brit won voor eigen publiek een knotsgekke race waarbij regen een belangrijke rol speelde. Max Verstappen haalde via een sterke eindfase de tweede positie binnen, voor titelrivaal Lando Norris die door een verkeerde strategie terugviel.

George Russell startte vanaf poleposition met Mercedes-teamgenoot Hamilton naast zich. Achteraan vertrok Pierre Gasly na een motorwissel en vanuit de pits kwam Sergio Perez, eveneens na het wisselen van de motoronderdelen. Gasly kon uiteindelijk niet starten vanwege versnellingsbakproblemen. Russell behield de leiding voor Hamilton en Verstappen die Norris in bocht drie buitenom verschalkte. Een mindere start was er voor Nico Hülkenberg die van zes naar negen terugviel, ook Alexander Albon verloor enkele posities.

Vooraan kwam Russell maar heel langzaam weg bij de rijders achter hem, maar achter de als zesde rijdende Carlos Sainz viel een klein gaatje met Lance Stroll. Er dreigde regen waardoor met alle scenario's rekening gehouden moest worden. Ondertussen wist Charles Leclerc wel de zevende positie van Stroll over te nemen en op jacht te gaan naar zijn teamgenoot.

Iets verder naar voren opende Norris langzaam maar zeker de aanval op Verstappen op het moment dat het begon te druppelen. De eerste inhaalpoging van de Brit op de Nederlander slaagde evenwel. Ook diens teamgenoot Piastri ging Verstappen vroegtijdig voorbij, waardoor de Red Bull terugzakte naar plek vijf.

De regen zorgde er ook voor dat vooraan Hamilton Russell kon passeren voor de eerste positie. Omdat het meer en meer begon te regenen schoten de Mercedessen er af, waardoor Norris door kon schuiven naar plek twee. Dit werd even later de eerste positie omdat de McLaren betere banden had dan de Mercedes. Piastri greep om dezelfde reden de tweede positie. Een aantal rijders ging naar binnen voor intermediates, maar zij verloren te veel tijd omdat de baan te droog was voor deze banden.

Halverwege de race begon het opnieuw te regenen, waarna Verstappen en Sainz als eersten van de leiders de pits opzochten en voor intermediates kozen. De rijders vooraan gingen een ronde later, uitgezonderd Piastri. Na de serie stops leidde Norris, voor Hamilton en Verstappen die door eerder te stoppen veel tijd goedmaakte. Piastri viel door zijn te late stop terug naar positie zes. Dat werd positie vijf toen polesitter Russell verzocht werd om de auto in de pits te parkeren.

De regen hield niet lang aan, waarbij Norris leidde, maar Hamilton in zijn nek wist. Verstappen lag op ruime afstand derde, waarbij zowel hij als Hamilton met nog veertien ronden te gaan naar binnen gingen voor slicks. Hamilton koos voor softs, Verstappen voor de harde banden. Norris volgde een ronde later en moest achter Hamilton aansluiten. Piastri ging een ronde eerder naar binnen dan Sainz en greep zo plek vier.

De tijden werden rap sneller, waarbij Verstappen op zijn harde banden een klein voordeel leek te hebben op Hamilton en Norris die op zacht stonden. Met nog acht ronden te gaan bedroeg het verschil tussen de drie leiders minder dan vijf seconden waarbij het gat kleiner en kleiner werd. Verstappen had met nog vier ronden te gaan DRS op Norris, waarna de Nederlander de tweede positie buitenom overnam van de Brit.

Na 54 ronden werd Hamilton voor het eerst sinds 2021 afgevlagd als winnaar van een Formule 1-race. De Brit bleef voor eigen publiek Verstappen en Norris voor. Piastri greep positie vier, voor Sainz en Hülkenberg die Haas weer belangrijke punten bezorgde. Stroll werd zevende, voor Fernando Alonso, Albon en Yuki Tsunoda. Leclerc en Perez gokten verkeerd en eindigden in het achterveld.