F1: Verstappen grijpt poleposition in Canada

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Canada. De Nederlander ging op een opdrogende baan in Montreal rond in een tijd van 1.21,299 waarmee hij de verrassende nummer twee Fernando Alonso zes tienden voor bleef. Carlos Sainz reed naar de derde tijd, terwijl Verstappen zijn titelrivalen Sergio Perez en Charles Leclerc vanuit het achterveld moeten starten.

Het asfalt in Canada was in de derde vrije training al nat, maar aan het begin van de kwalificatie waren de baancondities nog een stuk slechter. Vrijwel alle rijders gingen direct naar buiten om direct maar een tijd neer te zetten. De omstandigheden werden door het rijden van de coureurs langzaam maar zeker beter, al gingen een aantal zo nu en dan buiten de baan. Het was flink stuivertje wisselen waarbij toch een aantal verrassingen te noteren vielen. Pierre Gasly, Sebastian Vettel, Lance Stroll, Nicholas Latifi en Yuki Tsunoda vielen buiten de boot. Voor Tsunoda niet verrassend omdat de Japanner door het wisselen van motoronderdelen straf heeft ontvangen, maar voor Vettel en Stroll wel omdat zij het in de derde training goed deden.

Na Q1 droogde het asfalt verder op waardoor de eerste rijders direct op de intermediates naar buiten gingen. Deze band bleek al snel de betere te zijn, maar niet voor Sergio Perez die zijn Red Bull in bocht drie niet gestuurd kreeg en vooruit in de muur belandde, het leverde een rode vlag op. Na een korte pauze werd de baan sneller en sneller, waarbij Verstappen duidelijk de boventoon voerde. In de laatste seconden vielen Valtteri Bottas en Alexander Albon buiten de boot, terwijl Lando Norris door motorische problemen geen tijd klokte. Leclerc wist dat hij achteraan moest starten en zette geen tijd meer neer.

Verstappen was ook in het laatste deel van de kwalificatie op de opdrogende baan heer en meester en reed onbedreigd naar de polepostion. Achter de Nederlander ontspon zich een mooie strijd om de tweede plek die uiteindelijk naar Alonso ging, voor Sainz. Lewis Hamilton kende tot nu toe een lastig weekend maar greep wel plek vier, voor de verrassend snelle Haas-coureurs Kevin Magnussen en Mick Schumacher. Esteban Ocon sloot aan op plek zeven, voor George Russell die als enige de gok waagde om naar de slicks te gaan, maar de baan was er nog te nat voor. Daniel Ricciardo en Guanyu Zhou sloot de top tien af.