Dubbel pech voor Schiphol

Goedendag! 

Dubbel pech vandaag voor onze nationale luchthaven. Niet alleen is er een chronisch personeelstekort, nu gooien ook groot baanonderhoud en de wind flink wat roet in het eten.

De Aalsmeerbaan ligt er maanden uit vanwege groot onderhoud. Op zich niet zo'n heel groot probleem, ware het niet dat er juist nu een sterke noordoostenwind staat. Dit speelde gisteren ook al enigsziins.

Normaal gesproken kan de Buitenveldertbaan bij een noordelijke windrichting enigszins als 2e landingsbaan gebruikt worden. Nu is dat echter niet mogelijk. De wind is daarvoor te veel gekrompen en bovendien ook te sterk. Hierdoor kan alleen de Kaagbaan gebruikt worden als landingsbaan. In theorie zou de Buitenveldertbaan als 2e landingsbaan gebruikt kunnen worden vanuit het westen, helaas komt dan het startende verkeer vanaf de Polderbaan weer in de knel, om van de overlast nog maar te zwijgen. Bij een harde westenwind wordt er wel regelmatig in westelijke richting gestart, maar dat is dan al gepland, en minder risicovol. 

Starten vanaf de Buitenveldertbaan in oostelijke richting? Ja, dat kan wel. Doch, dan zitten we weer met de geluidsnormen, aangezien deze baan al aanzienlijk meer is gebruikt de laatste maanden, en eigenlijk ook misschien wel de laatste twee jaar. 

Kortom, de opties zijn zeer beperkt en het vluchtschema is buiten de al geplande annuleringen al behoorlijk 'Jan met de pet op'. 

Kortom luitjes...het is geen feest nu op Schiphol.