FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 juni 2022

Mariah Carey: rechtzaak $ 20 miljoen voor titel "All I Want for Christmas Is You"

Mariah Carey wordt geconfronteerd met een rechtszaak van $ 20 miljoen wegens inbreuk op het auteursrecht door haar iconische kerstnummer 'All I Want For Christmas Is You'. 

De vijfvoudig Grammy-winnaar en haar co-schrijver Walter Afanasieff worden allebei aangeklaagd door songwriter Andy Stone, die beweert dat hij in 1989 een nummer met dezelfde naam schreef.

In juridische documenten die in Louisana zijn ingediend, stelt de heer Stone dat hij nooit toestemming heeft gegeven voor het gebruik van het lied of de titel en beweert dat mevrouw Carey en haar medewerkers "bewust en opzettelijk" zijn auteursrecht hebben geschonden.

De twee nummers hebben overigens verschillende teksten en melodieën.

Het nummer staat op Carey haar album 'Merry Christmas' uit 1994, en het nummer is een van de meest bekende kersthits geworden en al meer dan een miljard keer gestreamd op Spotify.

Het album 'Merry Christmas' was zeer succesvol en werd het best verkochte Amerikaanse kerstalbum aller tijden, met meer dan 15 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

Zalig Pinksteren!

Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekostè, wat vijftig betekent. Pinksteren wordt gevierd op de zevende zondag na Pasen, tien dagen na Hemelvaartsdag. Het is daarmee de 49e (of 50e, als de eerste dag wordt meegeteld) dag na Pasen en de laatste dag van de paascyclus. In 2022 valt de eerste pinksterdag op zondag 5 juni.

Pinksteren ontstond uit het Joodse Wekenfeest (of Sjavoeot). Met dat feest wordt herdacht dat God de Tien Geboden aan Mozes gaf op de berg Sinaï. 

Christenen namen de feestdag over omdat ze de overeenkomst zagen met de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen. In beide gevallen verenigden mensen zich met God.

Met Hemelvaart ging Jezus voorgoed naar de hemel, maar hij beloofde zijn leerlingen niet in de steek te laten. Op de Eerste Pinksterdag zaten de gelovigen samen in een huis. Ineens hoorden ze een stormgeluid en zagen ze vlammen boven hun hoofden verschijnen.

In de Bijbel staat deze gebeurtenis als volgt omschreven:

"Plotseling kwam er uit de hemel een geluid dat leek op een enorme windvlaag en het vulde het hele huis, waar zij zaten. Op hun hoofden vertoonden zich tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op ieder van hen. Zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen in vreemde talen te spreken, zoals de Geest het hen gaf uit te spreken."

De Bijbel beschrijft daarna de verbazing bij de inwoners van Jeruzalem. Van Romein tot Arabier, en iedereen er tussenin: ze hoorden allemaal in hun eigen taal de apostelen spreken over ‘Gods grote daden’.

Drieduizend mensen raakten overtuigd en sloten zich diezelfde dag nog aan bij de kerk. Daarom wordt deze gebeurtenis gezien als het ontstaan van de Christelijke kerk. 

Vroeger was Pinksteren een belangrijk christelijk feest, net als Pasen en Kerstmis. Iedereen had ook lang (dagenlang of een week) vrij met Pinksteren. Er waren vaste rituelen, zoals duiven loslaten in kerken. Tegenwoordig is het feest sterk ingekort en de christelijke betekenis is helemaal naar de achtergrond verdwenen.

 

Vrolijk Pinksteren ( Foto:Pixabay)
Vrolijk Pinksteren ( Foto:Pixabay)

Roken wordt fors duurder, is dat goede aanpak om het roken uit te bannen?

Als het aan het kabinet ligt gaan de prijzen voor sigaretten enorm omhoog. Van de week lanceerde staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) het idee van een stapsgewijze ophoging tot zo'n 47 euro per pakje sigaretten in 2040. Zo zal roken voor veel mensen onbetaalbaar worden, is dat een goede aanpak om roken uit te bannen?

Sigarettenprijs omhoog (Foto:Pixabay)
Sigarettenprijs omhoog (Foto:Pixabay)

Roland Garros: Rojer dubbelt naar derde Grand Slam-titel en wint met Arevalo

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft voor de derde keer in zijn carrière een Grand Slam-titel gepakt. De 40-jarige Nederlander won in het Parijse gravel zaterdag samen met Marcelo Arevalo uit El Salvador de finale van Roland Garros, nadat hij met de Roemeen Horia Tecau al eens Wimbledon (2015) en de US Open (2017) won.

In set één was er van breaks geen sprake, hoewel de Kroaat Ivan Dodig en de Amerikaan Austin Krajicek dat bijna voor elkaar hadden in de derde game. Rojer en Arevalo hielden stand, maar in de tiebreak moesten ze de set toch inleveren bij hun tegenstanders.

Set twee ging grotendeels op vergelijkbare wijze, hoewel de eerste breakkansen nu pas op 6-5 kwamen. Dodig en Krajicek kregen er maar liefst drie, wat tevens matchpoints waren, maar Rojer en Arevalo werkten ze weg en pakten vervolgens de setwinst na een bijzonder spannende tiebreak.

In de beslissende derde set ging het weer gelijk op, tot Rojer en Arevalo op 3-2 toe wisten te slaan met een break. die hielden ze vast en op eigen service konden ze het met een lovegame na ruim drie uur afmaken: 6-7 (4), 7-6 (5), 6-3.

Weer lange rijen op Schiphol: 'Maar die lopen door en het is georganiseerd'

Zoals verwacht is het ook vandaag weer druk op Schiphol. Toch is het volgens een woordvoerder van de luchthaven geen chaos. Zo meldt AT5

"Het beeld van vandaag is dat het een drukke dag is", zegt de woordvoerder. "Er staan rijen, maar die lopen door. Het is georganiseerd, het is behapbaar."

Sinds vrijdag mogen reizigers niet eerder dan vier uur voor vertrek van hun vlucht komen. De woordvoerder zegt dat het er gisteren op leek dat reizigers van die regel wisten en zich eraan hielden. 

De drukte kan per moment verschillen. "Maar uit ervaring kunnen we zeggen: vier uur is voldoende om langs de incheckbalie te gaan en door de controle naar de gate."

Politie: Gino's lichaam gevonden op aanwijzing verdachte

Het vandaag aangetroffen lichaam in Geleen is inderdaad van de 9-jarige Gino. Dat heeft de politie bekendgemaakt tijdens de om 16.30 uur gehouden persconferentie. Het lichaam van Gino is gevonden op aanwijzing van de vannacht aangehouden verdachte.

Over de toedracht van de verdwijning is nog erg weinig bekend, de aandacht was hoofdzakelijk gericht op het terugvinden van Gino.

Gino is woensdagavond meegegaan met de verdachte, dat is bekend bij de politie. Of de jongen seksueel is misbruikt en waar en hoe hij is omgebracht zal nog uit onderzoek moeten blijken.

De verdachte kwam vrijdagmiddag in beeld bij de politie en is vannacht rond 4 uur aangehouden. Op aanwijzing van deze verdachte werd vanmorgen het lichaam van Gino gevonden.

De politie deelde mee dat de verdachte een bekende van politie en justitie is en het een 22-jarige man uit Geleen betreft. De verdachte heeft om een voorkeursadvocaat gevraagd, volgende week wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het onderzoek is nog in volle gang. De verdachte zit in beperking daarom kan de politie geen nadere bijzonderheden over de verdachte en het misdrijf vrijgeven. De politie kan niet zeggen of de verdachte de man is die woensdagagavond bij Gino en zijn vriendjes is gezien op het speel/voetbalveldje. De woning van de verdachte en de vindplaats in Geleen worden beschouwd als plaats delict. 

Er zijn gedurende de zoektocht meerdere objecten gevonden die belangrijk bleken, later zal de politie een uitgebreid overzicht geven van alle gedane bevindingen.

Op social media worden veel foto's gedeeld van de mogelijke verdachte in de zaak Gino. De politie laat weten dat dit niet de beelden zijn van de verdachte die is aangehouden en verzoekt alle foto's te verwijderen. 

Zie ook: Zoektocht naar Gino kent een zeer verdrietig eind

Hieronder de beelden van de persconferentie van 16.30 uur (begint op 3.00):

Roland Garros: Swiatek pakt tweede titel na dominante finale

Tennisster Iga Swiatek heeft haar rol als topfavoriete op Roland Garros volledig waargemaakt. De afgelopen week 21 jaar geworden Poolse nummer één van de wereld rekende in de finale in Parijs zeer overtuigend af met de 18-jarige Amerikaanse Coco Gauff.

Swiatek, ook al de winnares van 2020, brak Gauff gelijk al twee keer in de eerste set, hoewel de tweede keer wat extra moeite kostte. De Amerikaanse tiener hield één game vast in de set, waarna ze het tweede bedrijf zowaar begon met het breken van Swiatek's service.

Zo leek er even hoop te zijn, maar op 1-2 brak Swiatek gelijk weer terug en een servicegame later deed ze dag nog eens dunnetjes over. Heel even bood Gauff nog partij, maar vervolgens maakte de Poolse het keurig af na amper een uur spelen: 6-1, 6-3.

Stoltenberg praat met Erdogan over bezwaren tegen uitbreiding NAVO

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg sprak met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over zijn bezwaren tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Hij had een constructief telefoongesprek met Erdogan, schreef Stoltenberg op Twitter en noemde Turkije een "gewaardeerde bondgenoot".

Na het telefoontje zei het kantoor van Erdogan dat Zweden en Finland duidelijk moeten laten zien dat ze waren gestopt met "het steunen van terrorisme", dat ze de beperkingen op de wapenexport moesten opheffen en dat ze klaar waren "om alliantiesolidariteit te tonen". Erdogan benadrukte dit ook naar Stoltenberg.

De twee Noord-Europese staten hadden, net als andere, beperkingen ingevoerd op de wapenverkoop aan Turkije als reactie op de Turkse invasie van Noord-Syrië in 2019. Ankara beschuldigt hen daarnaast van het steunen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Zweden en Finland hebben al het NAVO-lidmaatschap aangevraagd als reactie op de Russische agressieoorlog in Oekraïne. Turkije blokkeert echter hun toetreding.

Stoltenberg schreef vrijdagavond ook op Twitter dat hij een ontmoeting had gehad met de Finse premier Sanna Marin en had gesproken over de noodzaak om de zorgen van Turkije aan te pakken om vooruitgang te boeken. Volgende week staat in Brussel een ontmoeting met de deelnemende staten gepland.

Zo verandert het abortusbeleid wereldwijd

Het Amerikaanse hooggerechtshof neemt binnenkort een beslissing of ze de belangrijkste uitspraak (Roe vs Wade) in het abortusdebat gaan terugdraaien. Daardoor zal een abortus in veel staten minder toegankelijk worden.

Tegelijkertijd is er wereldwijd een tendens waarneembaar dat abortusbeleid juist liberaler wordt. NOS op 3 legt uit hoe het met het wereldwijde abortusbeleid staat.Voor deze video spraken ze uitvoerig met meerdere experts, met verschillende standpunten in het abortus debat. 

Schapen vervoerd in kofferbak, drie mannen aangehouden voor dieren-diefstal

De Koninklijke Marechaussee heeft vanochtend drie Roemeense mannen aangehouden voor de diefstal van schapen. De dieren werden vervoerd in de kofferbak van de auto van de Roemenen.

Zoektocht naar Gino kent een zeer verdrietig eind

De politie heeft een Amber Alert uitgegeven voor de negenjarige Gino uit Kerkrade. Uit onderzoek blijkt dat drie kinderen en een man ten tijde van de verdwijning van Gino woensdag 1 juni aan het voetballen waren op het speelveldje aan de Hertogenlaan en de Zonstraat in Kerkrade. De politie heeft inmiddels met de drie kinderen kunnen spreken, maar helaas nog niet met de man. De politie doet een dringend beroep op deze man om zich te melden. Als buurtbewoners of anderen deze man daar hebben gezien, wil de politie dat dat ook heel graag weten. 

Update 16.30 uur: De politie bevestigt zojuist dat het lichaam van de vermiste Gino is aangetroffen, later meer. 

Update 12.25 uur: Het Amber Alert is ingetrokken, vanmiddag wordt een persconferentie gehouden. RTL Boulevard meldt dat de politie tegenover hen heeft bevestigd dat het aangetroffen lichaam van de vermiste Gino is. Andere media berichten hier niet over en er is nog geen officiële mededeling gedaan. 

Update 11.47 uur: Na het aanhouden van een verdachte in het onderzoek naar de vermissing van Gino van der Straeten, is vanmorgen, bij een woning in Geleen een lichaam aangetroffen. De politie houdt er ernstig rekening mee dat dit het lichaam van Gino is. Nader onderzoek vindt op dit moment plaats.

Update 4 juni 10.00 uur: De politie heeft vannacht rond 04.00 uur een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermissing van de 9-jarige Gino. De man werd aangehouden in zijn woning in Geleen. Het jongetje zelf is nog niet terecht, meldt de politie.

De Belgische website Het Laatste Nieuws meldt zaterdag dat getuigen Gino woensdagavond hebben zien vertrekken met ‘een man die zich voordeed als voetbaltrainer‘.

Update 20.35 uur: De politie heeft in de zoektocht naar de vermiste Gino een speeltuintje en bosgebied in Kerkrade afgezet. Daar zou eerder ook een man gevlucht zijn voor de politie. De zoekactie zou gaande zijn in de wijk Haanrade in Kerkrade, in een ander speeltuintje dan waar de 9-jarige jongen twee dagen geleden verdween.

De vrijwilligers van het Veteranen Search Team hebben daar, in de buurt van het Vincent van Goghplein, iets aangetroffen. Wat er is gevonden, is nog niet duidelijk. De politie onderzoekt dat nog. Een woordvoerder verwacht later vanavond meer details te kunnen geven.

Het Forensisch opsporingsteam van de politie is het gebied aan het doorzoeken. Een politiehelikopter cirkelt boven het gebied. 

Update 19.00 uur:

Update 16.00 uur: Het Duitse team pikte met speurhonden het spoor van Gino op waar hij het laatst is gesignaleerd. Dat spoor volgden ze tot aan een woning in de Hertogenlaan in Kerkrade. Het spoor hield daar op, en liep volgens de zus niet tot de voordeur. De familie denkt om die reden dat Gino vanuit daar in een auto is meegenomen.

Update 3 juni 13.40 uur: In Limburg wordt met man en macht gezocht naar de 9-jarige Gino, die woensdagavond na het voetballen van de aardbodem is verdwenen. De politie zegt dat het kind in levensgevaar is en houdt rekening met een misdrijf. 

De politie heeft donderdagavond een step op een parkeerplaats bij zwembad In de Bende in Landgraaf gevonden. Dat is hemelsbreed zo'n 6 kilometer verderop.Het is nog niet duidelijk of de gevonden step van Gino is. Het speelgoed zou volgens getuigen donderdag al de hele dag bij het zwembad hebben gelegen.

Medical Service NRW,  is een zoekteam uit Duitsland dat gespecialiseerd is in het zoeken naar mensen dat ook beschikt over honden helpt mee zoeken naar Gino. Naar eigen zeggen kregen ze donderdagavond het verzoek om mee te speuren. Samen met een ander Duits speurhondenteam en droneteam zijn zij tot 04:30 uur doorgegaan met zoeken. Ook vrijdag is er weer een grootschalige zoekactie, meldt Medical Service NRW op Facebook.

Zus Kelly zou binnenkort het voogdijschap over Gino krijgen, vanwege de ziekte van hun moeder. Volgens zus Naomi speelt de voogdijschap geen rol bij de vermissing. Het voogdijschap zou met instemming van de familie zijn aangevraagd.

Eerdere berichtgeving naar aanleiding van Amber Alert:

Gino is het laatst op dit speelveldje gezien tussen 19.30 uur en 20.30 uur

Het is een jongen van 9 jaar oud met het volgende signalement; Blanke huidskleur, 130cm groot, blond haar, blauwe ogen, 9 jaar oud. Hij draagt een rode jas met zwarte mouwen van het merk Jordan, lichtgrijze spijkerbroek, een rood Nike petje en groene schoenen met witte zool. Hij heeft een zwarte step met rode handvatten en rode stickers bij zich.

Inmiddels heeft ook de Duitse politie in Aken een oproep gedaan om naar het kind uit te zien. Kerkrade ligt aan de Duitse grens. Gino woont in Maastricht, maar logeerde bij een zus in Kerkrade.

Heeft u tips of heeft u deze jongen gezien? Belt u 112.


Gegevens
Gino 

Huidige leeftijd: 9
Lengte: 130 cm
Haarkleur: Blond
Oogkleur: Blauw
Geslacht: Man

Evans wint spannende ePrix in straten Jakarta, Frijns en De Vries in achterhoede

In de straten van Jakarta is voor het eerst op Indonesische grond een ePrix verreden. Zaterdagochtend (Nederlandse tijd) stond de negende race van het seizoen op het programma, op 2 juli wordt in het Marokkaanse Marrakesh de volgende race verreden.

DS Techeetah had de eerste startrij in bezit: Jean-Eric Vergne mocht vanaf poleposition vertrekken, voor Antonio Felix da Costa. Op rij twee stonden de Jaguar van Mitch Evans en Edoardo Mortara van Rokit Venturi, voor de Andretti van Jake Dennis en de Nissan van Sebastien Buemi - Nyck de Vries (Mercedes) startte vanaf plek negen, Robin Frijns (Envision) moest het doen met de 21e startplek.

Vergne had de beste start en behield de leiding, voor Da Costa, Evans, Mortara, Dennis en Stoffel Vandoorne. Buemi nam de Belg snel weer te grazen, de safety car kwam vervolgens de baan op: Oliver Rowland was een wiel verloren. Na de herstart maakte Da Costa een foutje, waardoor Evans hem met succes aan kon vallen.

In de ronden daarna werden her en der pogingen gedaan om in te halen, maar vooral de Attack Modes zorgden voor een beetje reuring. Met minder dan twintig minuten te gaan had leider Vergne zijn twee Attack Modes allebei al gehad, terwijl Evans en Mortara er nog één te gaan hadden. Da Costa, Vandoorne en Pascal Wehrlein volgden, allemaal hadden ze er al twee achter de rug.

Met zeven minuten te gaan opende Evans de aanval op Vergne, met succes: de Jaguar-coureur was de nieuwe leider. In de voorlaatste ronde sloot Mortara aan bij de twee koplopers, terwijl Evans uit alle macht verdedigde. De drie knokten met alles wat ze hadden en het was Evans die won, voor Vergne en Mortara, die op het randje van een lege batterij reden. Frijns werd zeventiende, De Vries viel uit.

Vandoorne behield zijn leidende positie in het kampioenschap. Met nog zeven races te gaan heeft de Belgische Mercedes-coureur een kleine voorsprong op Vergne, Mortara en Evans, met Frijns en regerend kampioen De Vries op iets grotere afstand op de vijfde en zesde plek.

Dubbel pech voor Schiphol

Goedendag! 

Dubbel pech vandaag voor onze nationale luchthaven. Niet alleen is er een chronisch personeelstekort, nu gooien ook groot baanonderhoud en de wind flink wat roet in het eten.

De Aalsmeerbaan ligt er maanden uit vanwege groot onderhoud. Op zich niet zo'n heel groot probleem, ware het niet dat er juist nu een sterke noordoostenwind staat. Dit speelde gisteren ook al enigsziins.

Normaal gesproken kan de Buitenveldertbaan bij een noordelijke windrichting enigszins als 2e landingsbaan gebruikt worden. Nu is dat echter niet mogelijk. De wind is daarvoor te veel gekrompen en bovendien ook te sterk. Hierdoor kan alleen de Kaagbaan gebruikt worden als landingsbaan. In theorie zou de Buitenveldertbaan als 2e landingsbaan gebruikt kunnen worden vanuit het westen, helaas komt dan het startende verkeer vanaf de Polderbaan weer in de knel, om van de overlast nog maar te zwijgen. Bij een harde westenwind wordt er wel regelmatig in westelijke richting gestart, maar dat is dan al gepland, en minder risicovol. 

Starten vanaf de Buitenveldertbaan in oostelijke richting? Ja, dat kan wel. Doch, dan zitten we weer met de geluidsnormen, aangezien deze baan al aanzienlijk meer is gebruikt de laatste maanden, en eigenlijk ook misschien wel de laatste twee jaar. 

Kortom, de opties zijn zeer beperkt en het vluchtschema is buiten de al geplande annuleringen al behoorlijk 'Jan met de pet op'. 

Kortom luitjes...het is geen feest nu op Schiphol.  

Kyiv denkt dat de oorlog over twee tot zes maanden zal eindigen

De Oekraïense presidentiële regering voorspelt dat de Russische agressieoorlog nog tot zes maanden kan duren. "Het kan nog twee tot zes maanden duren", zei de Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak in een interview met de Russische online portal Medusa, verwijzend naar de mogelijke duur van de oorlog.

Uiteindelijk hangt het ervan af hoe de stemming in de samenlevingen van Europa, Oekraïne en Rusland verandert. Er zullen pas onderhandelingen plaatsvinden als de situatie op het slagveld verandert en Rusland niet langer het gevoel heeft dat het de voorwaarden kan dicteren, zei Podolyak.

Hij waarschuwde nogmaals voor territoriale concessies aan Rusland. Dat zal de oorlog niet beëindigen. "Omdat het van fundamenteel belang is voor de Russische Federatie - en de heer Poetin heeft dit gezegd - dat het bestaan van een Oekraïense staat schadelijk is."

De Russische opmars is dan ook minder gericht op het veroveren van bepaalde gebieden en meer op het vernietigen van Oekraïne zelf. Podolyak schatte de Russische verliezen op in totaal 80.000 mensen. Dit zijn de doden en gewonden in het reguliere leger, de separatisten en de huurlingengroep 'Wagner'. Hij gaf echter toe dat na een catastrofale beginfase van de oorlog voor Moskou met tot 1.000 oorlogsslachtoffers per dag, de huidige verliezen van Russische en Oekraïense troepen 'vergelijkbaar' zijn. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy schatte onlangs zijn eigen verliezen in de oorlog op 100 doden en 500 gewonden per dag. 

Roland Garros: Drama Zverev in halve finale tegen Nadal, Ruud naar eerste finale

Tennisser Rafael Nadal heeft zich voor de veertiende keer in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van Roland Garros. De Spanjaard, die zijn dertien eerdere finales allemaal won, zag in de halve finales hoe de als derde geplaatste Duitser Alexander Zverev op moest geven.

Nadal, de nummer vijf van de plaatsingslijst, had set één na een spannende strijd gewonnen en ook in de tweede set was het een ware thriller. Bij 7-6 (8), 6-6 ging het echter fout: Zverev gleed uit en verzwikte zijn enkel, waarna hij het uitschreeuwde van de pijn en hij uiteindelijk per rolstoel de baan af werd geholpen.

Op social media liet Zverev, die niet op persconferentie verscheen, achteraf nog weten dat hij vreest voor een serieuze blessure aan zijn enkel. Na zijn afgekapte partij van meer dan drie uur feliciteerde hij Nadal wel, hij noemde het niet meer dan terecht 'een fantastische wedstrijd tot dat moment'.

In de finale speelt Nadal tegen de Noor Casper Ruud, als achtste geplaatst. Die bereikte voor het eerst de kwartfinales op een Grand Slam en nu dus ook voor het eerst de finale, nadat hij in bijna drie uur de ervaren Kroaat Marin Cilic naar huis stuurde: 3-6, 6-4, 6-2, 6-2, in een wedstrijd waarin een jongedame zich nog even aan het net vast bond in verband met een klimaatprotest.

Atleet Van Diepen snelt naar toptijd op 800 meter

Atleet Tony van Diepen heeft vrijdagavond in het Poolse Bydgoszcz grote indruk gemaakt op de 800 meter. Tijdens de Irena Szewinska Memorial snelde de Nederlander met een heerlijk slotstuk naar de winst in 1:44,31 minuten, de veertiende tijd ooit gelopen door een Nederlander - alleen Bram Som, Rob Druppers en Marko Koers waren sneller. Van Diepen klopte de Zuid-Afrikaan Tshepo Tshite en de Zweed Andreas Kramer (beiden 1:44,59).

100m mannen
Elijah Hall maakte zijn rol als favoriet waar: de Amerikaan snelde in een keurige tijd van 10,02 seconden naar de winst, voor de Brit Jeremiah Azu (10,18) en de Nigeriaan Raymond Ekevwo (10,19).

110m horden mannen
Jamal Britt maakte een prima indruk: de Amerikaan won in 13,35 seconden, één honderste van een seconde voor thuisfavoriet Damian Czykier en met de Zuid-Afrikaan Antonio Alkana (13,63) op plek drie.

400m horden mannen
Hier was het Khallifah Rosser die een fraaie race liep. De Amerikaan nam afstand van de rest en won in 48,23 seconden, voor de Zuid-Afrikaan Sokwakhana Zazini (49,17) en de Italiaan Mario Lambrughi (49,75).

Polsstokhoogspringen mannen
Geen onverdienstelijke wedstrijd voor Christopher Nilsen, die namens de VS won met een sprong over 5,80 meter. Verder was het niet al te geweldig, de Nederlander Menno Vloon kwam niet verder dan 5,35 meter en de laatste plek.

100m vrouwen
Na twee valse starts mocht men dan toch vertrekken en ging de winst naar Michelle-Lee Ahye uit Trinidad & Tobago, die in 11,17 seconden de finish passeerde. Ze klopte daarmee de Braziliaanse Vitoria Rosa (11,32) en de Gambiaanse Gina Bass (11,33).

400m vrouwen
Een spannende race, waarin het in de laatste centimeters beslist werd: Modesta Morauskaite uit Litouwen pakte in 51,34 seconden de winst, voor de Britse Nicole Yeargin (51,38) en de Portugese Catia Azevedo (51,73).

800m vrouwen
Ook hier een mooie race, met de beslissing pas in de laatste meters. De winst was in 2:01,57 minuten voor de Britse Adelle Tracey, die thuisfavoriete Anna Wielgosz (2:01,71) en landgenote Ellie Baker (2:01,91) net achter zich hield.

400m horden vrouwen
Wellicht de spannendste race van allemaal, met de Noorse Line Kloster in 55,76 seconden op plek drie. De winst was voor Melissa Gonzalez in 54,80 seconden, één honderdste beter dan de Oekraïnse Viktoriya Tkachuk, die haar finish net even verkeerd timede.

FOK! Wat een weer: een kopie van gister

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag schijnt de zon op de meeste plaatsen, maar in de ochtend zijn er in met name in het zuiden en op de Wadden ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog bij maximumtemperaturen van 16°C op de Wadden tot 27°C in het zuidoosten. De noordoostenwind is matig, langs de westkust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

In de nacht naar zondag zijn er in het noorden brede opklaringen. In het zuiden neemt de bewolking toe en trekken vanuit België enkele regen- en onweersbuien het land binnen, met name over het zuidwesten. De minimumtemperatuur varieert sterk van noord naar zuid. In het noorden wordt het lokaal 8°C terwijl het in Zuid-Limburg niet verder afkoelt dan 18°C. De wind blijft noordoostelijk en matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Zondagochtend begint in het zuidwesten en zuiden bewolkt met regen- en onweersbuien, in het noorden schijnt de zon dan nog af en toe. In de loop van de dag trekt het gebied met buien naar het noordoosten en oosten. Later in de middag en in de avond kunnen de onweersbuien in het midden en oosten van het land stevig uitpakken met plaatselijk veel regen in korte tijd en windstoten rond 60 km/uur. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C aan zee tot 27°C plaatselijk in het (noord)oosten. De wind draait eerst naar het oosten en is matig. In de loop van de dag wordt de wind landinwaarts zwak tot matig en veranderlijk. Achter de buien draait de wind geleidelijk naar westelijke richtingen en neemt in de avond toe naar vrij krachtig in het zuidwestelijk kustgebied. (Bron: KNMI)

Alhausen (Foto: qltel)

Vandaag was het ook schitterend weer in de omgeving van Alhausen. (Foto: qltel)  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Opvallende stijging aantal coronabesmettingen in Portugal

In Portugal is de omikronvariant BA.5 ineens aan een forse opmars bezig. Het land meldde gisteren 26.848 nieuwe positieve gevallen en 47 sterfgevallen door COVID-19. Dit is het hoogste aantal sterfgevallen sinds 17 februari dit jaar. 

De variant BA.5 werd in Nederland voor het eerst op 22 april aangetroffen, maar dit heeft niet geleid tot een opvallende stijging van het aantal besmettingen of doden in ons land. Hier is BA.2 nog dominant, maar het gezondheidsinstituut RIVM houdt er rekening mee dat BA.5 dominant zou kunnen worden. Meer hierover bij RTLNieuws.

Gasverbruik in Nederland dit jaar circa dertig procent gedaald

Het gasverbruik in Nederland is flink gedaald. In de eerste vijf maanden van dit jaar is zo'n 25 tot 33 procent minder gas gebruikt dan in voorgaande jaren. Dat komt door de zachte winter, maar ook doordat veel Nederlanders energiebesparende maatregelen hebben genomen. Meer hierover bij RTLNieuws

De enorme daling is zichtbaar in de cijfers van Gasunie Transport Services (GTS). 

De energiebesparende maatregelen, zoals isoleren of de thermostaat een graadje lager zetten, lijken populairder geworden door de torenhoge energieprijzen.

Gas (Foto-Pixabay)
Gas (Foto-Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1340
special
Random Pics van de Dag #1339
special
Random Pics van de Dag #1338
preview
Concord Beta
special
VrijMiBabes #219 (not very sfw!)
preview
De Sims 4: Stapelverliefd
©FOK.nl e.a.