Oldani de snelste in twaalfde etappe Giro d'Italia

Stefano Oldani heeft de twaalfde etappe van de Giro d'italia gewonnen. De Italiaan van Alpecin-Fenix was de snelste in de sprint, voor Lorenzo Rota en Gijs Leemreize.

De etappe stond in het teken van Wouter Weylandt, die elf jaar geleden op de Passo del Bocco overleed. Het begin van de langste etappe in deze Giro werd er volop aangevallen. Pas na de tussensprint zou er ontsnapping wegrijden van 22 renners, met daarbij zes Nederlanders: Mathieu Van der Poel, Bauke Mollema, Gijs Leemreize, Wilco Kelderman, Oscar Riesebeek en Pascal Eenkhoorn.

De kopgroep kreeg de ruimte van het peloton en zou al snel een voorsprong van vijf minuten bij elkaar fietsen. Op de voorlaatste klim van de dag, La Colletta, ging Lorenzo Rota ervandoor. De Italiaan kreeg in de afdaling gezelschap van Gijs Leemreize en Stefano Oldani. Op de laatste klim probeerde Mollema, Kelderman, Santiago Buitrago en Lucas Hamilton naar het trio te rijden, maar op de top van de laatste klim was het verschil tussen de kopgroep en de achtervolgers vijftig seconden.

De achtervolgers kwamen tot een halve minuut op het koptrio, maar verder kwam de groep van Kelderman en Mollema niet, waardoor het voor de etappewinst zou gaan tussen Leemreize, Oldani en Rota. De drie bleven tot de finish samen, waarna Oldani in de sprint de snelste was voor Rota en Oldani.

In de top van het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Juan Pedro López nog altijd aan de leiding staat van het algemeen klassement.