FOK! Wat een weer!: uiterst gecompliceerd!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Kop dicht allemaal!  

Zo, dat is weer eens wat anders dan een vriendelijke begroeting!  

Alle gekheid op een stokje, het is buitengewoon moeilijk om op dit moment een weerbericht te maken. Ongeveer kan ik wel een indruk geven van de situatie, maar het is dermate gecompliceerd dat ik dat over een uur alweer een nieuw bericht kan maken.

De laatste dagen zitten de meeste computer-modellen er naast. De mensheid is goed, maar de natuur besluit gewoon zelf wat ze gaat doen. Op zich zijn sommige patronen soms wel heel duidelijk kenbaar, maar er zijn ook zeker factoren die computers zeker niet kunnen berekenen. 

Dat zagen we bijvoorbeeld eergisteren, maar zeker ook gister. In grote delen van ons land hebben ze vandaag zitten puffen en zweten. In Arcen is het van de meetstations van het KNMI 30 graden geworden. In Twente kwam er met ruim 28 graden een nieuw maandrecord tot stand. Uiteindelijk liep het kwik vrijwel overal in het zuiden en oosten op tot méér dan 28 graden.

Hoe triest was het gesteld voor de warmte-liefhebbers in het westen van het land. De verwachting was dat het daar zo'n 22 graden zou worden. Nee dus. De 20 graden is aan zee gewoon NIET gehaald. Wolkenvelden bleken een stuk hardnekkiger dan gedacht en dat kwam ook zeker door de vrij nadrukkelijk aanwezige westenwind en hoe krachtig de zon ook is... warmer is het niet geworden. Rond een uur of 4 was het gewoon maar 17 graden in Wijk aan Zee. Ook Haarlem heeft de 20 graden niet gehaald en dat tot diepe teleurstelling van uw weerman. Ik ben een echte warmteman en dat deze wanvertoning, flauwkul en of hoe je dat ook wil noemen tot enige frustratie leiden mag duidelijk zijn.

Heeft dat ook invloed op het weerbeeld? Ja, dat is best mogelijk. Ik ben momenteel zeker niet onder de indruk van de huidige satellietbeelden. De enige kans voor iets wat op onweer lijkt voor deze gebieden zou dan in de nanacht moeten zijn. Daar de temperaturen hier vandaag dermate laag uitvielen vermoed ik echter dat er op wat gezapige regenval niet veel meer in het vat zit. Iets wat de modellen vanmorgen ook al aangaven.  

Het KNMI heeft de westelijke helft inmiddels al veranderd in het zuidwesten. Dat zegt al genoeg, en met mijn ervaring erbij...  

Voorlopig ga ik er vanuit dat er zeker wel wat buien kunnen vallen in de westelijke helft, maar weing spectakel. In het noordwesten zou het onder invloed van een koudeputje wat kunnen activeren. Dan zijn we echter al wat later in de nacht en ochtend, zodat er net wat meer energie is.

De wind draait in die arme gebieden vlak aan zee in de ochtend al vrij snel naar weer dat wanstaltige westen, dus als er in de nacht en vroege ochtend niks is gevallen, kan je het daar voor de rest van de dag wel schudden en maar gewoon voor de rest van de dag naar bed gaan. 

Mocht er weinig activiteit in het westen zijn, dan blijft er voldoende energie over om vanaf het midden van het land stevige onweersbuien te laten ontwikkelen. ik moet er wel bij zeggen, dat als er teveel rest-bewolking overblijft en/of de zeewind wederom teveel invloed heeft dat daardoor de temperaturen in het binnenland ook achter gaan blijven..... dan is alles weer voor Duitsland. De maxima lijken tussen de 21 en 29 graden uit te komen, ook al veel te koud voor het westen.  

Mocht er aanleiding toe zijn, dan breek ik morgen gewoon even in. De situatie is momenteel te complex om een echte verwachting te maken. Dit is momenteel mijn indruk.  

Niet weglopen, ik ben alert.  

Griekenland (Foto: LaForest)
In Griekenland was het vandaag in tegenstelling tot deze foto van collega LaForest behoorlijk onweersachtig. ( Foto: LaForest)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!