Pourchaire slaat slag na blunder Nissany in Formule 2-hoofdrace Imola

Ook de hoofdrace in de Formule 2 op het circuit van Imola heeft voor de nodige chaos gezorgd. Het was weliswaar wat minder heftig dan in de Formule 3, toch was het een leuke race op het nog altijd heel iets vochtige Italiaanse circuit.

Twee Red Bull-juniors vertrokken vanaf de eerste rij: Jüri Vips had de poleposition in handen, Ayumu Iwasa stond naast hem. Jack Doohan en Ralph Boschung stonden op de tweede rij, voor Dennis Hauger, Roy Nissany, Theo Pourchaire en Jehan Daruvala - Richard Verschoor moest het doen met de negentiende startpositie.

De start liep bepaald niet voor iedereen lekker: nog voor de eerste bocht überhaupt in zicht kwam reden Doohan en Hauger tegen elkaar aan, met als gevolg dat Hauger de pitmuur ramde en Doohan ook schade had. Nissany had met een raketstart de leiding te pakken, Boschung schoof ook door naar plek twee en Iwasa reed op plek drie, nog voor polesitter Vips.

Bij de herstart bleven de posities voorin ondanks wat pogingen gelijk, dus Nissany had de leiding toch echt te pakken. Voor Vips was het een ronde later toch klaar: hij ging wat te wijd, kwam op het gras en stuiterde tegen de muur. De safety car betrad de baan en Nissany, Boschung, Iwasa en Pourchaire - de gehele top-4 - kwamen naar binnen voor de verplichte pitstop.

Bij de herstart had Daruvala de leiding in handen, voor Marcus Armstrong, Liam Lawson en Felipe Drugovich - Nissany was op plek tien de eerste van de mannen die een stop gemaakt hadden. Dat duurde niet lang: de Israëliër kwam even op het gras en stuiterde hard tegen de muur bij de ingang van de pitstraat, waardoor hij wel gelijk de pitstraat in kon rollen.

De mannen die nog moesten stoppen, de top-9 in de race, hoopte op een safety car en zo beperkte schade bij een stop, maar dat viel tegen: het bleef bij een virtual safety car en niemand kwam naar binnen. Dat deden de eersten een ronde later dan toch maar, met drie ronden te gaan reden alleen Drugovich en Marino Sato nog op hun oorsponkelijke banden in de rondte.

De virtual safety car werd in de slotfase afgeroepen wegens een crash van Liam Lawson, gevolgd door een nieuw optreden van de safety car. Drugovich en Sato kwamen zo noodgedwongen hun stop maken, waardoor Pourchaire de leiding over kon nemen, voor de sterk naar voren gekomen Enzo Fittipaldi, Boschung en Clement Novalak.

De safety car kwam niet meer op tijd naar binnen, dus de race was voorbij: Pourchaire pakte de winst, voor Fittipaldi en Boschung. Drugovich eindigde nog als tiende, Verschoor werd in een voor hem wat kleurloze race vijftiende.