Kwiatkowski wint na fotofinish Amstel Gold Race, Van der Poel vierde

Michal Kwiatkowski heeft z’n tweede Amstel Gold Race gewonnen. Na ruim 254 kilometer versloeg hij medevluchter Benoît Cosnefroy in een spannende sprint. In eerste instantie werd de Fransman uitgeroepen als winnaar, maar na het bekijken van de fotofinish werd toch duidelijk dat Kwiatkowski de winnaar was van de Amstel Gold Race.

Al vroeg in de wedstrijd werd een zeskoppige vluchtersgroep gevormd. Ide Schelling (BORA-hansgrohe) was daarbij de enige Nederlander en hij kreeg Emils Liepins (Trek-Segafredo), Owain Doull (EF Education-EasyPost), Johan Jacobs (Movistar), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Luca Rastelli (Bardiani-CSF-Faizanè) mee. Nadat de kopgroep van zes vijf minuten voorsprong had genomen namen Alpecin-Fenix, INEOS Grenadiers en UAE Emirates de controle in het peloton.

Met nog negentig kilometer te rijden reden Victor Campenaerts en Nathan Van Hooydonck naar de kopgroep toe, maar was er nooit paniek in het peloton. De echte finale begon op vijftig kilometer van de finish nam INEOS Grenadiers de boel stevig in handen en werd de kopgroep gegrepen, waarna op de Keutenberg Tiesj Benoot de koers opende. De Belg van Jumbo-Visma versnelde op de steile helling. Mathieu Van der Poel kende een zwaar moment, maar sloot op de top van de Keutenberg aan en zou er een kopgroep ontstaan van elf renners: Benoot, Van der Poel, Kwiatkowski, Cosnefroy, Pidcock, Küng, Hirschi, Kamp, Teuns, Matthews en Asgreen.

De elf bleven samen op de laatste beklimming van de Cauberg, maar bij het ingaan van de slotronde reed Kwiatkoski weg van de groep. De Poolse wereldkampioen van 2014 nam een kleine voorsprong en alleen Cosnefroy kon de sprong naar voren maken op de Geulhemmerberg. De rest probeerde het ook, alleen geraakte niemand meer van voren.

Met z'n tweeën ging ze de laatste kilometer in, terwijl Van der Poel met een forse inspanning nog probeerde om naar de twee toe te rijden, maar kwamen nooit meer op het wiel van Cosnefroy en Kwiatkowski. Cosnefroy begon als eerste aan de sprint, maar zag Kwiatkowski langszij komen. Beiden gooiden hun fiets naar de meet. De koersradio riep Cosnefroy tot winnaar uit, maar uit de finishfoto bleek dat Kwiatkowski gewonnen had. Voor de Pool was het zijn tweede zege in de Amstel Gold Race nadat hij zeven jaar eerder ook al eens de beste was.

Tiesj Benoot werd door een late aanval als derde. Van der Poel eindigde als vierde.