VS: olieprijzen zouden exploderen als Russische olie-export wordt geblokkeerd

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zouden de wereldwijde olieprijzen waarschijnlijk "door het dak gaan" als de Russische export volledig zou worden geblokkeerd. Veel staten, vooral in Europa, zijn "zeer afhankelijk" van Russische olie, zei Yellen tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

"We willen Rusland zoveel mogelijk pijn doen, maar we moeten ook oppassen dat we de Amerikanen en onze partners niet onnodig pijn doen", zei Yellen. De VS hebben de invoer van Russische olie verboden vanwege de oorlog in Oekraïne - hoewel de invoer slechts een klein deel van de Amerikaanse voorraad uitmaakte.

Een volledige blokkade van de Russische export is momenteel niet wenselijk gezien de grote vraag naar ongeveer hetzelfde aanbod, aldus Yellen. Yellen zei dat zodra andere landen en producenten hun olieproductie zouden verhogen, het ook mogelijk zou kunnen zijn om de export van Rusland nog verder te beperken. De prijs van ruwe olie is al aanzienlijk gestegen sinds het conflict van Rusland met Oekraïne begon.