Willem Engel weer vrij, mag van de rechter 'zijn mening weer uiten op social media'

Willem Engel, de leider van actiegroep Viruswaarheid, is weer op vrije voeten. Engel zat vorige week al in voorlopige hechtenis omdat hij wordt verdacht van opruiing op Facebook.

Woensdag kwam hij vrij, op voorwaarde dat hij zich stil zou houden op sociale media, maar vrijdag kwam een vraaggesprek met hem bij het YouTube-kanaal Café Weltschmerz naar buiten. Zondag werd Engel weer opgepakt omdat zich volgens het OM  niet aan de schorsende voorwaarden zou hebben gehouden. 

De rechtbank is van mening dat het verbod voor de activist om zich op sociale media te uiten te ruim is geïnterpreteerd: het grondrecht om zijn mening te uiten weegt zwaarder. De overige schorsingsvoorwaarden, waaronder de voorwaarde dat Engel tijdens zijn schorsing geen strafbare feiten mag plegen, blijven van kracht. Engel is nog steeds verdachte in de zaak.

Engel bestrijdt dat het gesprek bij Café Weltschmerz een schending van de voorwaarden voor zijn vrijlating was.Hij is in beroep gegaan tegen zijn aanhouding, deze zaak dient over twee weken.