Poetin beschuldigt het Westen van 'nazi-methodes' tegen Rusland

De Russische president Vladimir Poetin vergelijkt de afgelastingen van optredens door Russische artiesten in het Westen met de boekverbrandingen door de nazi's.

"Vandaag proberen ze een duizend jaar oud land uit te roeien - ik heb het over progressieve discriminatie van alles wat met Rusland te maken heeft", zei Poetin in een televisiegesprek met artiesten. "De laatste keer dat de nazi's in Duitsland zo'n massale campagne voerden om ongewenste literatuur te vernietigen is bijna 90 jaar geleden. We herinneren ons nog de beelden van het verbranden van boeken op openbare plaatsen."

"Tsjaikovski, Sjostakovitsj en Rachmaninov zullen worden verwijderd uit de concertaankondigingen, Russische auteurs en hun boeken zullen ook worden verboden", beweerde Poetin, verwijzend naar de nazi-boekverbrandingen in Hitler's Duitsland.

Ook hekelde hij het cancelen van JK Rowling door het Westen omdat ze 'niet wilde buigen voor genderrechten organisaties'. 

Letland heeft van de week 31 Russen uit de culturele en amusementssector op de zwarte lijst gezet voor hun steun aan de oorlog in Oekraïne. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riga maakte bekend dat men voor onbepaalde tijd het Baltische EU-land niet meer in mag. Onder hen zijn de acteur en zanger Mikhail Boyarsky, bekend van een Sovjet-verfilming van 'The Three Musketeers', de rapper Timati en de dirigent en Poetin-vriend Valeri Gergiev, die eerder ontslagen werd bij de Münchner Philharmoniker.