Zaalvoetballers geven ruime voorsprong weg en stranden in groepsfase EK

De Nederlandse zaalvoetballers zijn vrijdag uitgeschakeld in de groepsfase van het Europees kampioenschap. Oranje gaf een 2-0 voorsprong en verloor met 2-3

Tijdens wedstrijd in de Ziggo Dome, dat plaats heeft voor tienduizend toeschouwers, waren 1.250 fans aanwezig. Oranje begon ijzersterk aan de wedstrijd en pakte brutaal het initiatief tegen de Serviërs. Jordany Martinus werd al na twee minuten alleen voor het doel gezet en tikte de bal met de punt van zijn schoen binnen.

Via Yoshua St. Juste werd het kort na rust 2-0. Het broertje van oud-Feyenoord-verdediger Jeremiah St. Juste haalde van afstand uit en zag de bal via een Servisch been in het doel rollen. Daarna ging het in een paar minuten helemaal mis voor de ploeg van bondscoach Max Tjaden. Uit een volley maakte de 36-jarige Slobodan Rajcevic 2-1, door knullig balverlies werd het gelijk en uit een fraaie Servische aanval stond het opeens 2-3.

Oranje wist zich daarna te herpakken en kreeg vijf minuten voor tijd uit een penalty de kans om gelijk te maken. Saïd Bouzambou schoot echter via de paal naast. Ook in de slotfase kreeg Nederland nog een goede mogelijkheden om te scoren. Tevfik Ceyar raakte in de laatste minuut de paal en een seconde na de zoemer viel de bal wél binnen, maar toen was het al te laat.

Oranje was het EK begonnen met een knappe 3-2-overwinning op Oekraïne en verloor zondag het tweede groepsduel met 4-1 van wereldkampioen Portugal. De Portugezen, die vrijdag met 1-0 wonnen van Oekraïne, gaan als groepswinnaar door naar de kwartfinales. Oekraïne eindigt als tweede in groep A. De kwartfinales halen voor Oranje was een grote stunt gewest. Het Nederlands team begon dit EK als laagst geplaatste land op de ranking. Het zat er uiteindelijk niet in.