Neres voor 12 miljoen euro naar Shakthar Donetsk

Ajax en Shakhtar Donetsk hebben overeenstemming bereikt over de overgang van David Neres. De transfer naar de Oekraïense club is onder voorbehoud van de vervulling van een aantal voorwaarden, waaronder de medische keuring. De vleugelaanvaller stond nog tot en met 30 juni 2023 onder contract bij Ajax. Ajax ontvangt een transfersom van twaalf miljoen euro. Dat bedrag kan via variabelen nog oplopen naar zestien miljoen euro. 

Een vertrek van Neres bij Ajax zat er al aan te komen. De Braziliaan heeft al een tijdje geen basisplek meer onder trainer Erik ten Hag en de Amsterdammers probeerden hem afgelopen zomer al te verkopen, maar dat lukte toen niet. Ajax betaalde in januari 2017 nog 15 miljoen euro (inclusief bonussen) om Neres over te nemen van het Braziliaanse São Paulo. Ajax wilde in eerste instantie twintig miljoen euro voor hem hebben, maar blijkbaar hebben ze toch besloten om hun verlies te nemen. 

Op 26 februari 2017 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal tijdens de wedstrijd Ajax – Heracles: 4-1. De Braziliaan speelde in totaal 180 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en maakte daarin 47 doelpunten. De buitenspeler legde met Ajax twee keer beslag op de dubbel; in 2019 en 2021 won hij met de club zowel het landskampioenschap als de KNVB Beker. In 2019 pakte hij tevens de Johan Cruijff Schaal.

De laatste twee volledige seizoenen van Neres bij Ajax werden mede door blessureleed geen groot persoonlijk succes, al zorgde de zevenvoudig international in de finale van de KNVB-beker van vorig jaar tegen Vitesse als invaller wel voor het winnende doelpunt (2-1). Mede door de komst van Steven Berghuis afgelopen zomer was Neres dit seizoen vaak veroordeeld tot een reserverol.