Russische en Chinese freestyleskiŽrs domineren World Cup-opening aerials

In het Finse Ruka is voor de freestyleskiërs op de aerials het World Cup-seizoen van start gegaan. Dat gebeurde met twee individuele wedstrijden en een wedstrijd voor gemengde landenteams, een onderdeel dat in Beijing voor het eerst olympisch zal zijn.

Vrouwen
De Winterspelen in China komen eraan en dus komen de Chinese sporters weer naar voren, ook op de aerials. Kong Fanyu won in maart 2012 en december 2015 een World Cup-wedstrijd, bijna zes jaar later is nummer drie een feit voor de winnares van olympisch brons in Pyeongchang. Met een back-double-full-full scoorde ze in de finale 89,53 punten, waarmee ze landgenote Qi Shao en de Kazachse Zhanbota Aldabergenova de baas was. Die scoorden beiden 80,04 punten en deelden de tweede plek met een back-lay-full.

In tegenstelling tot Kong, won Xu Mengtao in de afgelopen dertien jaar met regelmaat in de World Cups. Een back-lay-full-full bezorgde haar in de finale van de tweede wedstrijd 99,49 punten en haar 26e World Cup-zege. Kong moest met 95,52 punten genoegen nemen met de tweede plek, voor de Wit-Russische olympisch kampioene Hanna Huskova en haar 94,60 punten.

Mannen
Een back-double-full-full-full was de sprong van de dag in de finale op de openingsdag, vijf van de zes finalisten toverden die uit de hoed. Maxim Burov deed dat als beste: met 122,17 punten sprong de Rus naar de winst, voor de jonge Zwitsers Pirmin Werner (118,10) en Noé Roth (116,74).

Een dag later was het wederom Burov die de winst pakte en dat deed hij met dezelfde sprong, waar hij dit keer 123,08 punten voor kreeg. De Chinees Jia Zongyang sprong 122,57 punten bij elkaar en werd tweede, Roth pakte met 121,27 punten ook nu een derde plek.

Gemengde landenwedstrijd
De gemengde teams bestaan uit twee mannen en één vrouw, er zullen ongetwijfeld redenen zijn geweest om het niet gelijk te verdelen. Xu, Jia en Qi Guangpu waren namens China een maatje te groot voor de rest: met 343,24 punten bleven ze Burov, Stanislav Nikitin en Liubov Nikitina (326,48) ruim voor, terwijl Oekraïnse met Anastasiya Novosad, Dmytro Kotovskyi en Oleksandr Abramenko (291,55) het podium completeerde.