België: bejaarde vrouw mishandeld in de bus te Antwerpen

Van de week dook een video op waarop een handgemeen in een bus in Antwerpen is te zien, het toont een oudere vrouw die blijkbaar uit de bus is gegooid na een vechtpartij. De Belgische politie doet onderzoek naar het incident.

“Aan de bushalte op de Rooseveltplaats raakten enkele reizigers betrokken in een discussie. In de loop van de rit escaleerde die ruzie, in die mate dat de buschauffeur besloot te stoppen aan de halte op de Noorderlaan en iedereen van de bus stuurde”, vertelt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie.

De ruzie is te zien in de video, de val van de vrouw werd niet gefilmd. Het resultaat van het ongeval is wel te zien: een gapende hoofdwond. De politie ontving intussen de beelden en onderzoekt wat er gebeurde. Mogelijk kreeg de vrouw een duw en kwam ze met het hoofd tegen de rand van de bushalte terecht. “De vrouw liep ernstige verwondingen op in het aangezicht en werd ter verzorging naar het ziekenhuis gebracht”, aldus Migom.

Verder onderzoek moet duidelijkheid brengen over de omstandigheden van het incident. De politie zal onder meer de camerabeelden op de bus gebruiken om de overige betrokkenen te identificeren en na te gaan wat er precies is gebeurd. De buschauffeur was erg onder de indruk van de feiten en krijgt slachtofferbegeleiding.

In de minuutlange clip zie je een vrouw met een boodschappenkar in een bus, verwikkeld in een ogenschijnlijk verhitte discussie met een groep mensen. Op de achtergrond klinkt gelach en gehuil van een kind terwijl iemand de vrouw een racist noemt. De video valt dan weg en gaat verder met de vrouw schreeuwend op de grond buiten de bus, haar hoofd onder het bloed. Ze houdt haar overjas en karretje vast, haar kleren doordrenkt met bloed.

De video verscheen op sociale media en werd op Twitter gedeeld door onder meer het Belgische parlementslid Tom Van Grieken, de leider van de regionale rechtse partij Vlaams Belang. In zijn post noemde hij de vermoedelijke daders "beesten" en waarschuwde: "Ik plaats nooit disclaimers, maar deze beelden zijn echt niet voor gevoelige kijkers."