Merck's experimentele COVID-19 medicijn is geen 'herverpakt ivermectine'

Op social media wordt door sommigen beweerd dat Merck's experimentele antivirale middel  tegen COVID-19 -molnupiravir- een rebranded versie is van het antiparasitaire middel Ivermectine.

Twee experts hebben tegenover Reuters verklaard dat dit niet het geval is en dat de chemische samenstelling van de twee geneesmiddelen verschillend is.

De berichten
Een tweet luidt: "Ivermectine is een veilig middel dat werd verwijderd uit het CDC-behandelprotocol. Merck knapt het op en *poof, het is een wonderpil. Nog meer bewijs dat Big Pharma klanten creëert."

Vergelijkbare berichten op Facebook zijn hier en hier te zien.

Een ervan luidt, gedeeltelijk, "De farmaceutische reus Merck heeft zojuist een pil 'ontwikkeld' die hetzelfde doet als Ivermectin."

De professoren
Dr. Stephen Griffin, viroloog en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Leeds (hier), vertelde Reuters dat molnupiravir geen herverpakte ivermectine is.

De twee geneesmiddelen hebben een "verschillende chemische samenstelling", zei hij. "Het is uitgesloten dat Merck dit zo heeft gedaan," zei hij.

"Molnupiravir is een derivaat van een nucleotide dat, voorspelbaar, interfereert met de RNA-replicatie van het virus. Ivermectine heeft een duidelijk omschreven werkingsmechanisme, MAAR is gericht tegen ionenkanalen die in parasieten worden aangetroffen," zei Griffin.

Informatieprofielen zijn te bekijken op Drugs.com voor molnupiravir  en ivermectine.

Paul Auwaerter, de klinisch directeur van de divisie Infectieziekten bij Johns Hopkins Medicine vertelde Reuters via e-mail dat de enige overeenkomst tussen de twee geneesmiddelen is dat ze "door de Merck Company bij de FDA op de markt zijn gebracht voor goedkeuring".

De professor wees op structurele verschillen tussen de twee geneesmiddelen, die kunnen worden onderzocht in papers hier en hier en verschillen in de klasse van geneesmiddelen. "Ivermectine wordt geclassificeerd als een macrocyclisch lacton. Het is afkomstig van Streptomyces avermitilis, een bacterie. Molnupiravir daarentegen wordt geclassificeerd als een nucleoside-analoog (zoals sommige HIV-medicijnen) en werkt als een antiviraal middel", zei hij.

Ivermectine
Volgens 26 augustus 2021, richtlijnen van The Centers for Disease Control and Prevention (CDC), hier in te zien, is ivermectine een door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd receptmedicijn "dat wordt gebruikt om bepaalde infecties te behandelen die worden veroorzaakt door interne en externe parasieten." Het medicijn is momenteel niet goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19. Het CDC document merkt ook op dat "de verstrekking van ivermectine door apotheken is toegenomen, evenals het gebruik van veterinaire formuleringen die over de toonbank verkrijgbaar zijn, maar niet bedoeld zijn voor menselijk gebruik".

De FDA blijft het publiek waarschuwen voor de potentiële risico's van het gebruik van ivermectine voor de preventie of behandeling van COVID-19 op het moment van publicatie van dit artikel.

Eerdere berichtgeving van Reuters over de gevaren van het gebruik van ivermectine als een behandeling voor COVID-19 is hier en hier in te zien .

Klinische proeven die de doeltreffendheid van het anti-parasitaire geneesmiddel ivermectine voor COVID-19 bestuderen zijn hier en hier te zien .

Merck maakt Ivermectine, maar de fabrikant heeft gezegd dat het gebruik ervan als een behandeling voor COVID-19 niet wordt ondersteund, en geeft hier op een 11 februari een verklaring voor af.

Merck heeft nog niet gereageerd op een verzoek van Reuters om commentaar.

Molnupiravir
In een persbericht van 1 oktober, verklaarde Merck dat zijn nieuwe antivirale onderzoeksmedicijn molnupiravir het risico op ziekenhuisopname of overlijden van mensen die besmet zijn met COVID-19 met ongeveer 50% verminderde in vergelijking met een placebo.

Het bedrijf is op zoek naar een Emergency Use Authorization (EUA- noodvergunning) van de Amerikaanse FDA voor de pil (meer informatie is hier en hier in te zien).

De beweringen dat molnupiravir herverpakte ivermectine zou zijn, zijn ook ontkracht door Snopes  en Full Fact.

Oordeel Fact-Check
Vals. De beweringen dat Merck's antivirale molnupiravir herverpakte ivermectine is, zijn vals. Volgens twee virologen zijn de twee geneesmiddelen chemisch verschillend.