Fraude met vaccinatiebewijzen om Duitse QR-code te verkrijgen, Groninger aangehouden

Met behulp van vervalste inentingsbewijzen heeft een 39-jarige man uit Groningen maandag geprobeerd digitale inentingsbewijzen te bemachtigen in een apotheek in het Duitse Leer.

Volgens de politie kwam de man rond 16.00 uur de apotheek binnen en liet drie inentingskaarten tegelijk zien waarvoor een attest moest worden gemaakt. Toen het apotheekpersoneel gebreken in de overgelegde ID-kaarten constateerde namen zij contact op met de politie van Leer.

De agenten ontdekten vervolgens dat de documenten waren voorzien van het stempel van een vaccinatiecentrum uit Noordrijn-Westfalen. De drie inentingskaarten zijn in beslag genomen. Er werd een strafrechtelijke procedure tegen de man ingeleid. Het onderzoek is nog gaande.

Doordat Duitsland het vaccinatieprogramma snel uitrolde liep de online registratie via huisartsen en vaccinatiecentra achter. Apothekers mogen vaccinaties daarom op vertoon van een identiteits- én vaccinatiebewijs aanmelden in het landelijke systeem. Daarna mogen ze een papieren en online QR-code afgeven. Nederlanders die in Duitsland moeten werken of een Duitse huisarts hebben verkrijgen ook op deze wijze hun coronatoegangsbewijs, een Nederlander met een Duits vaccinatieboekje is dus niet vreemd.