Kijk terug: Eindelijk gaat Captain Kirk echt de ruimte in

Het bedrijf Blue Origin van Jeff Bezos stuurt William Shatner de ruimte in. Hij werd wereldberoemd als Captain Kirk in 'Star Trek'. De 90-jarige Canadees zal de oudste persoon zijn die ooit de ruimte in gaat.

Er zijn filmrollen waarmee acteurs hun hele leven lang mee worden geasocieerd. Dat is zeker het geval met William Shatner. De econoom is inmiddels 90 jaar en heeft naam gemaakt als producer, regisseur, auteur en zanger. Maar voor het publiek is hij vooral één ding: 'Captain James T. Kirk'. Nu vliegt William Shatner echt de ruimte in - de realiteit haalt fictie in.

PR-coup met een "space hop"
Met de inzet van deze beroemde passagier heeft Jeff Bezos, hoofd van het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, een enorme PR-coup bereikt. Deze tweede bemande ruimtevlucht van Blue Origin heeft opnieuw de krantenkoppen gehaald toen het nieuws vorige week bekend werd. De extraverte ondernemers Jeff Bezos, Richard Branson en Elon Musk strijden al maandenlang onderling in een prestigieus zakenduel met ruimtetoeristen en troeven elkaar af in de selectie van bijzondere passagiers.

"Ik word een raketman", tweette Shatner nadat de PR-bom vorige week uitbarstte. Sindsdien hebben velen zich afgevraagd hoe een 90-jarige man de vlucht naar de ruimte aan boord van een raket zou moeten overleven. 

Oud-astronaut Ulrich Walter doet er ontspannen over: "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de astronauten die door het Europees Ruimteagentschap worden geselecteerd, dan zit daar geen enkele wedstrijdsporter tussen". Walter geeft ook het onderscheid aan tussen echte astronauten en de zogenaamde 'ruimtereizigers', d.w.z. ruimtereizigers die tijdens een suborbitale vlucht gedurende enkele minuten gewichtloosheid ervaren. "William Shatner's suborbitale vlucht is eigenlijk gewoon een ruimte sprong. Natuurlijk zal hij bij het opstijgen en landen driemaal de versnelling van de zwaartekracht moeten ondergaan, maar dat is niet zo gek veel. Trouwens, het zal van tevoren getest worden."

Recordbrekende missie
In plaats van met zijn ruimteschip, de 'USS Enterprise', zal Shatner nu de ruimte ingaan vanuit Texas met een 'New Shepard' raket. Aan boord van de missie zijn vier passagiers, waaronder de vice-president van Blue Origin.

Met de ruimtevlucht van Shatner, zal Blue Origin een nieuw record in de ruimte vestigen. Shatner zal echter geen kennis maken met de 'eindeloze uitgestrektheid' van de ruimte waarover hij in 'Star Trek' altijd sprak: de excursie in gewichtloosheid duurt slechts enkele minuten, de bemanning overschrijdt kortstondig de zogenaamde Kármán lijn. Dit is een internationaal vastgestelde grensmarkering op een hoogte van 100 kilometer die de lucht- en ruimtevaart scheidt.

Voormalig astronaut Ulrich Walter heeft een zeer duidelijke mening over het nut van dergelijke missies: "Het is belangrijk omdat het laat zien dat ruimtereizen normaler zijn dan je denkt. Mijn wens is dat zoveel mogelijk mensen de ruimte in gaan. Natuurlijk is er nog een groot verschil met een professionele astronaut, die moeten bijvoorbeeld experimenten doen op het ISS, het ruimtestation onderhouden en radiocommunicatie beheren." Walter hoopt dat de mensen zich meer bewust zullen worden "van het kleine ruimteschip Aarde" als ze de planeet eenmaal vanuit de ruimte hebben mogen aanschouwen.

Kijk live mee:

Tot mijn verbazing zag ik dat het Blue origin account van YouTube is verwijderd?