Amsterdammer opgepakt voor beramen aanslag op premier Rutte

De politie heeft deze zomer een 22-jarige Amsterdammer opgepakt die mogelijk een moordaanslag wilde plegen op premier Rutte. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Den Haag. De man, Yavuz O., wordt ervan verdacht opruiende berichten te hebben geplaatst in openbare Telegram-groepen. Dit is te lezen bij AT5.

Volgens de aanklacht schreef O. in december 2020 dat de "meeste Nederlanders toch een hekel hebben aan die Rutte". En ook: "Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar." Daarnaast zou hij hebben geschreven dat hij "revolutionairen" zocht, geen demonstranten. "Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan."

O. zou zijn plannen met anderen hebben besproken. Daarbij zou hij gesproken hebben over "het bestormen van het parlement", "het laten bloeden van die teringbende" en "het afknallen van Rutte als hij buiten gaat fietsen". 

De berichten zijn volgens het OM geplaatst in het openbare Telegram-kanaal "De Bataafse Republiek", dat eerder deze week werd opgedoekt door justitie vanwege opruiende en bedreigende berichten.

Volgende week staat bij de rechtbank in Den Haag een pro-formazitting gepland. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Hem worden drie dingen ten laste gelegd: opruiing tot een terroristisch misdrijf, het inwinnen van inlichtingen ten voorbereiding van zo'n misdrijf en bedreiging met een terroristisch misdrijf.