Zinderende ontknoping in 6 uur van Most, BMW wint met 0,07 seconden

Het wereldkampioenschap endurance bij de motoren is zaterdag in het Tsjechische Most afgesloten. Dat gebeurde met een zes uur durende race, de kortste van het seizoen: er stond een achtuursrace gepland, maar vanwege geluidsregels moest er twee uur af worden gehaald.

De #7 YART Yamaha vertrok van poleposition, maar Marvin Fritz kreeg zijn machine bij de start pas aan de gang op het moment dat de rest al vertrokken was. Hij wist zich toch knap terug te vechten en al vrij snel reed de #7 weer in de buurt van de vier strijdende koplopers: de #1 SERT Suzuki, de #5 F.C.C TSR Honda, de #11 Webike Kawasaki en de #37 BMW Motorrad.

Voor de #5 Honda ging het fout nadat Yuki Takahashi de machine op koude banden in het grind gleed, de schade bleek uiteindelijk niet te repareren. Op snelheid werd de #11 Kawasaki er ook af gereden, terwijl de #1 Suzuki deed wat het moest doen: 'rustig' de rondes afwerken, want een degelijke klassering zou ruimschoots voldoende zijn om de wereldtitel binnen te halen.

De strijd om de winst in de race ging zo tussen de #37 BMW en de #7 Yamaha, die één pitstop meer nodig had. BMW leek daarmee naar de winst te rijden, nadat ze eindelijk eens níet vroeg door pech genekt werden. Markus Reiterberger zag in de laatste twintig minuten echter hoe Fritz op de Yamaha met rasse schreden naderde en zo ontstond een zinderende strijd.

Fritz sloot in de slotminuten zo goed als aan en tot overmaat van ramp - voor de BMW althans - passeerden ze de startfinishlijn met twee seconden te gaan: er moest dus nóg een ronde gereden worden. Daarin vergaloppeerde Fritz zich echter, waarmee zijn grootste kans voorbij was. Op weg naar de finish probeerde hij het vanuit de slipstream nog, zonder succes: Reiterberger hield 0,07 seconden over na zes uur racen en won met Illya Mykhalchyk en Kenny Foray.