Nederlands elftal poetst slechte start tegen TsjechiŽ weg met winst op IJsland

Het Nederlands elftal heeft zich hersteld van de teleurstellende remise tegen Tsjechië (1-1). In kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2023 waren de Oranjevrouwen met 2-0 te sterk voor IJsland.

In een koud en guur Reykjavik maakten Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen het verschil. Voor Mark Parsons is het de eerste overwinning als bondscoach van Oranje. Op papier is IJsland de sterkste tegenstander in de groep. Het zal ook actief zijn op het EK van volgend jaar. 

In een rommelige openingsfase nam IJsland brutaal het initiatief. De eerste kans was echter voor Oranje: Vivianne Miedema kapte zich knap vrij, maar haar inzet ging rakelings voorlangs. Ook Van de Donk, die door Parsons als hangende rechtsbuiten was opgesteld, had de score kunnen openen, maar ze kreeg haar hoofd niet goed tegen de bal. Halverwege de eerste helft verstuurde Jackie Groenen een slim passje naar Van de Donk die koeltjes afrondde: 1-0.

Na rust kwam Oranje een stuk beter voor de dag, al duurde het even voordat de volgende echte kans te noteren viel. Die kans kwam na bijna een uur, toen Miedema oog had voor de lopende Sherida Spitse. De in de basis teruggekeerde middenveldster schoof de bal echter naast het doel. Even daarna sloeg de schrik de Nederlandse speelsters om het hart toen Brynjarsdóttir de bal ontving uit een verrassend genomen inworp en het zijnet raakte.

De 2-0 van Nederland viel vervolgens uit het niets, maar was daarom zeker niet minder fraai. Groenen kreeg halverwege de tweede helft de bal op een meter of vijfentwintig en poeierde de bal zonder twijfel in de IJslandse bovenhoek. Het IJslandse verzet was gebroken en Oranje kon het duel rustig uitvoetballen. 

Nederland is na twee duels tweede in groep C van de WK-kwalificatiecampagne. Tsjechië, dat Oranje afgelopen vrijdag verrassend op 1-1 hield, won namelijk met 8-0 van Cyprus. Volgende maand wachten duels met Belarus en Cyprus.