FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 september 2021

Uitslag Feyenoord - sc Heerenveen

Feyenoord heeft in de Eredivisie vanavond een overwinning geboekt op sc Heerenveen. In de Kuip werd er met 3-1 gewonnen.

Feyenoord begon goed aan de wedstrijd en na een voorzet van Pedersen zorgde Til voor de 1-0. Ook in de rest van de eerste helft domineerde de thuisclub maar gescoord werd er niet. Heerenveen loerde op de counter en had daarmee nog bijna succes, Henk Veermen lobte echter over.

Na een uur spelen werd de score verdubbeld. Nadat even eerder een goal van Jahanbakhsh werd afgekeurd door een buitenspel staande Linssen was het een paar minuten later diezelfde Linssen die scoorde met een prachtige hakbal. Joey Veerman bracht nog wel de spanning terug met een mooie krul in de kruising maar voor een resultaat kwam het te laat. Uiteindelijk was het Til die met zijn tweede treffer de wedstrijd definitief besliste.

Feyenoord

3 - 1

sc Heerenveen

 12' Til
 60' Linssen
 88' Til
   82' J.Veerman
 
 Gele kaart: Malacia, (Feyenoord), Musaba, v.Ewijk, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen (Geertruida/ 67)
Trauner
Senesi
Malacia
Toornstra
Til
Kökçü
Jahanbakhsh (Dessers/81)
Linssen (Aursnes/86)
Sinisterra
  Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Woudenberg
Madsen
Halilovic (v.d.Heide/81)
J.Veerman
Musaba (Nygren/75)
H.Veerman
De Jong (F.Stevanovic/75)

Uitslag PEC Zwolle - Sparta Rotterdam

PEC Zwolle heeft zijn eerste doelpunt en punt binnen van het seizoen. In de thuiswedstrijd werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Sparta Rotterdam.

PEC Zwolle heeft een dramatische start van het seizoen en ook tegen Sparta begon het heel erg slecht. Binnen de minuut zorgde Vito van Crooij voor de 0-1. Ondanks de nieuwe tegenslag herstelde de thuisploeg zich ditmaal wel goed en na acht minuten was het alweer gelijk. Daishawn Redan zorgde voor de eerste treffer van het seizoen.

Na de 1-1 was Zwolle nog voor de rust dichtbij de 2-1. Gervane Kastaneer had daar de kans voor, maar tot tweemaal toe kon hij het net niet vinden en gingen beide ploegen met 1-1 de rust in. In de tweede helft kregen beide ploegen kansen om op voorsprong te komen, maar uiteindelijk werden de punten gedeeld in Zwolle en heeft PEC het eerste punt van het seizoen binnen.

PEC Zwolle

1 - 1

Sparta Rotterdam

 8' Redan    9' V.v.Crooy
 
 Gele kaart: Huiberts, (PEC Zwolle), Smeets, Goudmijn, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 9.000
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Pabai (Paal/88)
v.Polen
Voet
Nakayama
Redan (Fernandes/ 72)
v.d.Belt
Huiberts
Strieder (Reijnders/46)
Kastaneer (Landu/72)
Tedic
  Okoye
Abels
Vriends
Heylen
Meijers
Mijnans (Emegha/46)
Osman (Goudmijn/69)
V.v.Crooy
Auassar
Smeets
Thy (Engels/85)

Uitslag FC Groningen - Vitesse

Vitesse heeft de competitiewedstrijd in en tegen Groningen gewonnen. In een zeer matige wedstrijd werd het 0-1.

De openingsfase was niet om over naar huis te schrijven. Groningen moest met tien man verder nadat arbiter Lindhout na advies van de VAR rood gaf aan Te Wierik die uitgleed en daarbij Openda raakte. Op slag van rust maakte Ghobo de 0-1. Van Kaam, ook van Groningen, werd met rood van het veld gestuurd vanwege hands.

De wedstrijd werd aan het begin van de tweede helft tijdelijk stilgelegd nadat keeper Schubert van Vitesse werd bekogeld en geraakt vanaf de tribune. De tweede helft was ook al niet boeiend, Vitesse speelde bar slecht. Groningen probeerde nog op zoek te gaan naar de 1-1, maar dat was tevergeefs.

FC Groningen

0 - 1

Vitesse

     45+3' Gboho
 
 Gele kaart: , Bero, Tannane, (Vitesse)
 Rode kaart: Te Wierik (36)D.v.Kaam (45 5) (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
Te Wierik
Dammers
Kasanwirjo
El Hankouri
Suslov (Abraham/90 2)
D.v.Kaam
v.Hintum (Dankerlui/90 2)
Ngonge (De Leeuw/74)
Larsen (Postema/75)
Irandust (Sverko/ 46)
  Schubert
Hajek
Bazoer (Oroz/ 90 2)
Rasmussen
Dasa
Bero (Vroegh/63)
Gboho (Huisman/80)
Tronstad (Tannane/ 46)
Wittek
Frederiksen
Openda (Darfalou/81)

Uitslag Go Ahead Eagles - PSV

PSV heeft met moeite Go Ahead Eagles verslagen. De nummer twee in de Eredivisie won in Deventer met 1-2.

De thuisploeg begon prima aan de wedstrijd. Via Cordoba kreeg het direct al twee kansen. PSV aan de andere kant kwam amper aan aanvallen toe. De Eindhovenaren kwamen wel op voorsprong na een schot van Gapko.

Net na rust kwam Go Ahead weer op gelijke hoogte. Cordoba schoot de bal hoog in het doel. Ook daarna bleef de ploeg uit Deventer overeind. Vlak voor tijd was het Van Ginkel die PSV echter koppend weer op voorsprong bracht. Diep in blessuretijd had Lidberg nog een kans op 2-2, maar doelman Drommel stond op zijn plek.

Go Ahead Eagles

1 - 2

PSV

 55' Cordoba    15' Gakpo
 86' v.Ginkel
 
 Gele kaart: , Max, Obispo, (PSV)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Lucassen
Nauber
Kramer
Kuipers
Cordoba (Berden/60)
P.Rommens (Bourhane/90 2)
Botos (Deijl/ 81)
Brouwers
Oratmangoen (Heil/60)
Cardona (Lidberg/60)
  Drommel
Mwene
Ramalho
Boscagli
Max (Obispo/46)
Madueke (Vertessen/69)
v.Ginkel
Doan (Carlos Vinícius/64)
Thomas (Pröpper/66)
Gakpo
Zahavi (Teze/ 46)

Uitslag NEC - FC Utrecht

FC Utrecht heeft zojuist de uitwedstrijd bij NEC met 0-3 gewonnen. De Utrechtenaren staan nu vierde in de stand.

Na acht minuten spelen kwamen de bezoekers op voorsprong. Het was Ramselaar die van net buiten de zestien meter uithaalde en de bal in de verre hoek zag ploffen. NEC was in de 22e minuut dicht bij de 1-1 maar het schot van Tavsan raakte de bovenkant van de lat. Op slag van rust was er nog een grote kans voor de Nijmegenaren maar het schot van Barreto ging rakelings voorlangs.

NEC nam in de tweede helft meer risico om de gelijkmaker te maken en in de 67e minuut profiteerde Douvikas daar van. Op aangeven van Boussaid schoot hij raak. In de 79e minuut werd de wedstrijd beslist nadat Ramselaar zijn tweede van de avond maakte nadat hij een gaatje in de verre hoek vond,.

N.E.C. Nijmegen

0 - 3

FC Utrecht

     7' Ramselaar
 67' Douvikas
 79' Ramselaar
 
 Gele kaart: , v.d.Maarel, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Odenthal
El Karouani
Schöne (Bruijn/ 73)
Duelund (Mattsson/48)
Barreto
Tavsan (Vet/74)
Akman (Romeny/81)
Okita
  Paes
Ter Avest
v.d.Hoorn
v.d.Maarel (Janssen/83)
Warmerdam
v.Overeem
Ramselaar (Balk/84)
Maher
Sylla
Douvikas (Mahi/77)
Boussaid (v.d.Streek/69)

EU-onderzoekers luiden de noodklok. Noordpoolijs krimpt snel, zeespiegel stijgt

Het is algemeen bekend dat het ijs op de poolkappen zich steeds meer terugtrekt omdat de aarde opwarmt. Maar alleen al de omvang van de verandering, bijvoorbeeld in het noordpoolgebied, geeft wetenschappers reden tot bezorgdheid. In een nieuw rapport waarschuwen zij voor ernstige gevolgen voor de planeet.

De oceanen van de wereld raken in steeds slechtere conditie. Dit is de conclusie van het vijfde verslag van de Copernicus-dienst voor de monitoring van het mariene milieu. In het jaarlijkse rapport laten 150 wetenschappers in opdracht van de Europese Commissie zien hoe snel de oceanen veranderen als gevolg van menselijk handelen. In het verslag worden de ergste gevolgen opgesomd: volgens het rapport zorgen de opwarming van de wereldzeeën en het smelten van het landijs voor een stijging van de zeespiegel - met 2,5 millimeter per jaar in het Middellandse Zeegebied en tot 3,1 millimeter wereldwijd.

In het rapport wordt de overstroming van Venetië in november 2019, toen het waterpeil tot 1,89 meter steeg, als voorbeeld genoemd van de gevolgen. De opwarming van de oceanen heeft ook tot gevolg dat het mariene leven naar koelere wateren migreert of dat de populaties van soorten krimpen. Volgens het rapport neemt het zee-ijs in het Noordpoolgebied gestaag af: tussen 1979 en 2020 verloor het Noordpoolgebied een oppervlakte ijs van circa 2.1 miljoen km2. Sinds 1979 is het ijs met 12,89% per decennium afgenomen. De laagste niveaus werden in de afgelopen twee jaar bereikt.

In het rapport wordt gewaarschuwd dat indien het zee-ijs in het Noordpoolgebied blijft smelten dit kan bijdragen tot de regionale opwarming, erosie van de kusten van het Noordpoolgebied en veranderingen in de mondiale weerpatronen. Een andere bevinding: extreme schommelingen als gevolg van hitte- en koudegolven in de Noordzee houden rechtstreeks verband met veranderingen in de visserij. De tong, de Europese kreeft, de zeebaars en de eetbare krabben worden hier genoemd.

"Klimaatverandering, vervuiling en overbevissing hebben de oceanen onder ongekende druk gezet", aldus Karina von Schuckmann, voorzitter van het Ocean State Report in een verklaring bij het rapport. De oceanen bedekken het grootste deel van het aardoppervlak en regelen het klimaat, zei zij, en zij voegde eraan toe dat nauwkeurige en tijdige monitoring van cruciaal belang is om de oceanen beter te begrijpen en op veranderingen te reageren.

Copernicus is het programma voor aardobservatie van de Europese Unie. Doel is de toestand van het land, de oceanen en de atmosfeer, oftewel de klimaatverandering en de gevolgen daarvan, te volgen op basis van satellietwaarnemingen en metingen op aarde.

COVID-19: 1.935 positief getesten en 4 doden, totaal 1.989.805 en 18.132 storing!

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.935 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.989.805 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 23 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 346 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 18 patiënten opgenomen, er liggen nu 186 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.132 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Benoemingen minister van Buitenlandse Zaken en minister van Defensie

Zijne Majesteit de Koning heeft op 22 september 2021, op voordracht van de minister-president, met ingang van de datum van de beëdiging op 24 september 2021 benoemd: Dr. H.P.M. Knapen tot minister van Buitenlandse Zaken en de heer H.G.J. Kamp tot minister van Defensie.

Aanleiding voor de nieuwe benoemingen is het vertrek per 17 september 2021 van mevrouw S.A.M. Kaag als minister van Buitenlandse Zaken en drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten als minister van Defensie. 

De beëdigingen van de nieuwe bewindspersonen ten overstaan van de Koning zijn voorzien op vrijdag 24 september 2021 op Paleis Huis ten Bosch.

Schiet zombies in World War Z: Aftermath

Zombie shooter World War Z: Aftermath is vanaf vandaag te koop en daar hoort natuurlijk een launch trailer bij! Deze GOTY-editie bevat alles wat de game in 2019 al had, plus alle DLC, plus een nieuwe verhaallijn en een first-person modus. 

Ook zitten er vier nieuwe personages in de game, is de game nu volledig co-op te spelen en is hij nog eens cross-play ook. Iedereen die de originele game al heeft gekocht, kan voor een klein bedrag zijn versie upgraden. Anderen kunnen hem nu kopen voor de PlayStation 4, PlayStation 5, de voltallige Xbox-lijn en pc.  


Zilver Nederlandse wielrenners op gemengde estafette

Nederland is er bij het WK wielrennen in België niet in geslaagd de wereldtitel op de gemengde estafette te prolongeren. Oranje, met Bouwman, Van Emden, Mollema, Van Vleuten, Van Dijk en Markus, moest genoegen nemen met het zilver.

Het goud ging naar Duitsland dat over 44,5 kilometer 50 minuten en 49 seconden deed. Voor Tony Martin betekende dit dat hij met de wereldtitel afscheid neemt als profrenner.

Nadat alleen de mannen hadden gereden was het Italië met Sobrero, Ganna en De Marchi dat het snelst was. De Italiaanse vrouwen reden echter niet zo snel en hadden op de finish net genoeg over voor het brons.

Eis: 6 jaar tegen IraniŰr wegens verdenking van terrorisme

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 6 jaar tegen een 42-jarige Iraniër uit Delft vanwege het voorbereiden en financieren van aanslagen en deelname aan een terroristische organisatie. Het onderzoek naar de man startte eind 2019 na een tip van de AIVD. Het OM is ervan overtuigd dat de verdachte een coördinerende rol speelde in het voorbereiden van aanslagen in Iran, die daar door anderen werden uitgevoerd.

De Iraniër werkte vanuit Rijswijk bij een televisiestation van verzetsbeweging ASMLA, een organisatie die opkomt voor een onderdrukte Arabische minderheid in het zuidwesten van Iran. ASMLA, dat in Nederland en Denemarken is gevestigd, streeft naar de bevrijding van deze regio, de Ahwaz. De organisatie heeft ook een gewapende tak die aanslagen pleegt in Iran, voornamelijk op de Iraanse Revolutionaire Garde en de olie-en gasvelden.

Chatverkeer over aanslagen
De verdachte ziet zichzelf als een activistische journalist, en zegt dat hij slechts verslag deed van het nieuws uit Iran. Maar volgens de officier van justitie blijkt uit chatverkeer dat hij tussen 2017 en 2020 met verschillende personen uitgebreid contact had over het plegen van aanslagen in zijn geboorteland:

Uit het verrichtte onderzoek blijkt dat verdachte oproept tot gewelddadig verzet en een faciliterende en coördinerende rol heeft bij het plegen van aanslagen in Iran.

Niet alleen gaf hij expliciete aanwijzingen aan anderen over doelwitten, ook bemiddelde hij in verkrijgen van wapens, deelde handleidingen voor het maken van explosieven en regelde beloningen voor aanslagplegers. De aanslagen varieerden van het in brand steken van een bank tot het liquideren van militairen. Ook voerde de verdachte de regie over de te maken beelden van de aanslagen. Deze beelden werden uiteindelijk weer verspreid via de kanalen van de ASMLA.

Iraanse inlichtingendienst
De verdachte ontkent dat hij deze chats voerde en zegt dat hij gehackt is door de Iraanse inlichtingendienst. Omdat het Iraanse regime een motief zou hebben om een politiek tegenstander te hacken, is deze claim serieus onderzocht. Uit het uitgebreide forensisch onderzoek van de politie en het NFI zijn echter geen sporen van hacks aangetroffen op de gegevensdragers van de verdachte. Wel zijn er aanwijzingen die juist naar verdachte wijzen. Zo werden de chats via verschillende applicaties gevoerd en grijpen ze inhoudelijk op elkaar in. Ook is de stem van de verdachte herkend in spraakberichten.

Al met al concludeert het OM dat er geen digitale sporen zijn aangetroffen die wijzen op een hack, laat staan een geslaagde hack, van één of meerdere van de gegevensdragers. Het verhaal dat deze chats door de Iraanse inlichtingendienst zijn geplaatst, en de verdachte dit jarenlang niet in de gaten had, kan als ongeloofwaardig ter zijde worden geschoven.

Grens overschreden
De officier van justitie benadrukte dat het OM niet de bedoeling heeft om enig oordeel te vellen over het verzet tegen het Iraanse regime in het gebied Ahwaz:"Daarbij dient bedacht te worden dat misdrijven door een andere partij eigen misdrijven niet kunnen goedpraten of verzachten, en al helemaal niet het soort misdrijven dat in deze strafzaak aan de orde is. Het OM trekt de grens op het moment dat er in Nederland het Nederlands strafrecht wordt overtreden. Een bijzonder duidelijke grens voor het Openbaar Ministerie is in ieder geval de grens waarbij gemeend wordt te mogen beslissen over leven of dood."

Wat het Openbaar Ministerie betreft is deze grens overschreden en heeft verdachte zich in Nederland schuldig gemaakt aan voorbereidings- en bevorderingshandelingen voor terroristische misdrijven die in Iran zijn gepleegd. Doordat er bij deze handelingen sprake is van een duurzaam samenwerkingsverband met andere personen wordt hem ook deelname aan een terroristische organisatie ten laste gelegd.

Vrijdagnacht nieuwe Nintendo Direct

Nintendo kondigt een nieuwe Nintendo Direct aan. De Direct wordt vrijdagnacht (de nacht van donderdag op vrijdag) om 00:00 uur uitgezonden.

De Direct duurt ongeveer 40 minuten en focust op games die deze winter worden uitgebracht. Uiteraard is het mogelijk dat er ook andere games getoond worden die na de winter hun opwachting maken.

Supermarkten verkopen steeds meer duurzame voeding

Consumenten kochten in 2020 voor 21 procent meer aan duurzaam voedsel in supermarkten dan in 2019. Voor gangbare voeding was de toename bijna 7 procent. Door de coronamaatregelen verschoven uitgaven aan voeding van foodservice, zoals de horeca, naar supermarkten. Hier bovenop was sprake van een extra omzetgroei van duurzame voeding in supermarkten. Koffie en thee waren de grootste stijgers in het duurzame supermarktsegment. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2020 van Wageningen University & Research en het CBS, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Supermarkten, foodservice (onder meer horeca en catering) en biologische speciaalzaken zijn de belangrijkste afzetkanalen voor duurzame voeding in Nederland. De uitgaven aan duurzaam voedsel in supermarkten zijn bepaald met scannerdata van producten met een keurmerk.
In 2013 was 8 procent van de supermarktomzet aan voeding duurzaam. Vanaf 2015 loopt dit aandeel jaarlijks op: tot 12 procent in 2016, 17 procent in 2019 en 19 procent in 2020.

Grootste omzetgroei duurzame koffie en thee in supermarkt
Door het grotendeels wegvallen van horecabezoek ten gevolge van de coronamaatregelen daalde de totale omzet van duurzame koffie en thee in 2020 met 19 procent. Daar staat tegenover dat de thuisconsumptie van deze producten fors steeg. Koffie en thee hadden met 34 procent de grootste omzetgroei van alle duurzame productgroepen in de supermarkt (er was géén omzetgroei van gangbare koffie en thee). De besteding aan duurzame thee in de supermarkt steeg zelfs met 75 procent.
Ook duurzame aardappelen, groenten en fruit, brood, granen, koek en gebak, eieren en zuivelproducten laten een omzetgroei zien van om en nabij 30 procent. De omzetontwikkeling van gangbare, niet-duurzame producten was veelal lager, soms zelfs negatief (zoals eieren, met een omzetdaling van 27 procent).

Vaker duurzame variant van kant-en-klaar en diepvrieseten
Door de sluiting van de horeca in 2020 aten en dronken mensen noodgedwongen meer thuis. De uitgaven in de supermarkt aan duurzame diepvries- en kant-en-klaarmaaltijden stegen in 2020 met 53 procent (de omzet van de normale, niet-duurzame varianten daalde met 3 procent). Daarnaast werd 56 procent meer uitgegeven aan duurzame conserven, diepvriesgroenten en –fruit (14 procent meer aan de niet-duurzame producten).
Rundvlees was het enige duurzame product met een omzetdaling in 2020: bijna 13 procent minder dan een jaar eerder.

Omzetontwikkeling duurzame producten supermarkten, 2020 ( Bron-CBS)
Omzetontwikkeling duurzame producten supermarkten, 2020 ( Bron-CBS)

Tiener en veteraan klimmen naar wereldtitels lead, Verhoeven 15e

In Moskou is het wereldkampioenschap sportklimmen alweer afgesloten. Na het speedklimmen en het boulderen was het tijd voor het leadklimmen. Daarin moet een hoge muur beklommen worden en is het simpelweg de bedoeling om zo ver mogelijk te komen - snelheid telt alleen bij een gelijke stand. Iedereen heeft zes minuten en één poging, als je van de muur af valt ben je klaar.

Mannen
De Japanners Yoshiyuki Ogata en Tomoa Narasaki klommen prima omhoog op het lastigste stuk, maar gingen voor de top in de fout. Stefano Ghisolfi uit Italië haakte beduidend eerder af, waarna de Duitser Sebastian Halenke zich tussen de Japanners nestelde. De Tsjech Martin Stranik ging ze vervolgens allebei voorbij, maar de Sloveen Luka Potocar pakte de leiding: hij ging als eerste helemaal door naar de top.

Jakub Schubert was de volgende die omhoog mocht klimmen en de Oostenrijkse veteraan liet zijn klasse in het leadklimmen weer eens zien: ook hij haalde de top en op basis van zijn betere halve finale ging hij Potocar voorbij. de Britse juniorenwereldkampioen Hamish McArthur, winnaar van de halve finale, mocht als laatste naar boven en maakte indruk, maar haalde het nét niet: hij greep mis bij de top en had de wereldtitel vrij letterlijk in handen, maar liet het glippen. Schubert pakte zo het goud, voor Potocar en McArthur, die Stranik en Narasaki wel voor kon blijven.

Jorg Verhoeven wist namens Nederland de halve finale te bereiken en pakte daarin een uitstekende vijftiende plek.

Vrouwen
De Russische Dinara Fakhritdinova zette de toon, maar Brooke Raboutou uit de VS ging er gelijk al overheen. De Française Salomé Romain moest vroegtijdig loslaten, de jonge Natsuki Tanii uit Japan kwam net zo ver als Fakhritdinova. Jessica Pilz wist net een greep verder te komen dan Raboutou, waarmee de Oostenrijkse een gooi deed naar de medailles. Er stonden wel nog drie vrouwen klaar, de drie vrouwen die in de halve finale de top bereikt hadden.

De Amerikaanse Natalia Grossman leek zeer stabiel onderweg richting een nieuwe top, maar op ongeveer hetzelfde punt als Pilz ging het fout: Grossman pakte wel de leiding, want zij maakte de move wél af. Laura Rogora kwam tot hetzelfde punt, maar had iets meer tijd nodig en kwam achter Grossman terecht. Het zou brons opleveren, achter de zilveren Grossman, want er stond geen maat op de laatste klimster: de nog altijd maar 17-jarige Zuid-Koreaanse Seo Chaeh-yun stoomde in één klap door naar de top en pakte de wereldtitel, nadat ze in 2019 op haar 15e het World Cup-klassement al won.

Klonen van kamelen 'booming business' in Dubai

Kamelen brengen veel geld op bij schoonheidswedstrijden of races in Dubai. Een reproductiecentrum belooft houders de wedergeboorte van de meest succesvolle dieren - als klonen.

De dood van kameel Injaz was een dieptepunt. Tijdens haar vierde zwangerschap stierf de vrouwelijke kameel op slechts elfjarige leeftijd. Het ongeboren kalf was te groot voor de tengere dame en de dokters konden haar niet meer redden. De imagoschade voor het "reproductieve technologiecentrum" in Dubai was aanzienlijk: "Dit was het meest trieste moment", zei wetenschappelijk directeur Nisar Wani in een interview met ARD. In 2003 werd het instituut ingehuldigd door kroonprins Sheikh Hamdan bin Rashid. Hierop volgde de wens om 's werelds toonaangevende onderzoekscentrum voor kamelenfokkerij te worden.

Na vijf jaar laboratoriumwerk werd Injaz geboren: een jong dier met de genen van een geslachte kameel. De zwangerschap met een draagmoeder verliep probleemloos. De pasgeborene leek wakker, snoof en spuugde. Een wereldwijd erkend succes - de dood van Injaz was dan ook een hard gelag.

Gevraagd: klonen van schoonheidskoninginnen
Vandaag scharrelen ongeveer 300 kamelen rond in het centrum, 28 zijn dit jaar al drachtig geweest. Elk jaar worden er tientallen gekloonde babykameltjes geboren. De zaken gaan goed, ondanks de hoge prijzen: een kloonkameel kost tussen de 46.000 en 93.000 euro. "De vraag is zo groot dat we het nauwelijks kunnen bijhouden", zegt Wani. "We zijn er trots op 's werelds eerste elite kameel reproductie centrum te zijn."

De wetenschappers in de Verenigde Arabische Emiraten kunnen ook honden, paarden en geiten klonen. Maar kamelen zijn en blijven de core business. Niet echt verwonderlijk in een confederatie met bijna 380.000 kamelen. Kamelenraces en schoonheidswedstrijden met woestijndieren zijn een lucratieve bezigheid in de Golf. Er zijn niet alleen honderdduizenden euro's aan prijzengeld. De kamelen verdrievoudigen vaak hun waarde wanneer ze succesvol zijn op de renbaan en/of hun schoonheid wordt erkend.

Botox en fillers om schoonheidsideaal bij kameel te verwezenlijken
Op veilingen worden met gemak prijzen van meer dan twee miljoen euro betaald voor schoonheidskoninginnen. Vooral een groot hoofd, hangende lippen, dikke, lange wimpers, een lange, elegante nek, donker haar op de bulten en lange benen zijn zeer gewild. Sommige fokkers helpen de natuur een handje met botox en fillers. Maar voor velen lijkt een kloon (of meerdere klonen) van de winnaars meer garantie op succes.

Hetzelfde geldt voor kamelen, die bijzonder sterk zijn, een groot libido vertonen of veel melk geven. Kamelenmelk is een zeer een gewild product tot ver buiten Dubai. Het wordt als vetarm beschouwd en is een goed verkocht product in regionale supermarkten, en de melk wordt vaak gebruikt in exclusieve zepen en crèmes.

Het centrum staat ook open voor kameelbezitters die het overlijden van een geliefd dier niet kunnen verwerken. Cellen voor de kloon kunnen uit het karkas worden verkregen. Het maken van een celcultuur en het invriezen ervan in een celbank alleen al kost 3400 euro.

Procedures met frequente complicaties
"We hadden het idee om exacte genetische kopieën van dergelijke dieren te maken", zegt Wani. Zijn medewerkers nemen een huidmonster van levende of dode kamelen en maken daarmee in het laboratorium een celkweek. Eicellen worden vervolgens afgenomen van een vrouwelijke kameel. De celkern wordt verwijderd, de celkweek uit het laboratorium ingebracht en gefuseerd met de eicel. Een chemische cocktail stimuleert de celdeling. Als alles goed gaat, kan het embryo na zeven dagen in de couveuse in een draagmoeder worden geplaatst.

De methode is inmiddels bewezen, maar zeker niet zonder problemen: slechts elke tiende bevruchting leidt tot zwangerschap. Deze verlopen vaak met complicaties. De kans op een kerngezond dier uit de zwangerschap is nog kleiner. Het centrum maakt daarom een groot aantal embryo's uit een celmonster - in de hoop dat na 13 maanden in ieder geval een paar baby's geboren zullen worden.

Wani ziet nauwelijks ethische bezwaren
Alles klinkt zo eenvoudig en onschuldig. Maar de kamelen voelen pijn bij het verwijderen en inbrengen van de eicellen, zeggen dierenrechtenactivisten. Critici van het kloonproces werpen ook ethische bezwaren op: mensen spelen voor God, selecteren specifieke dieren die overeenkomen met hun voorkeuren, anderen zouden vroeg of laat uitsterven. Dit zou de diversiteit aan soorten kunnen inperken.

Nisar Wani daarentegen ziet kansen om bedreigde diersoorten te redden door middel van klonen. Bovendien kan klonen in de veehouderij zeer economisch zijn. De productie van zeer goed presterende dieren kan kostenverlagend zijn. Een van de beste klanten is de kroonprins zelf: veel van zijn meest succesvolle racekamelen zijn klonen uit het centrum. Geen wonder dat de steenrijke sjeik bijzonder fanatiek is in het promoten van het reproduceren van kamelen.

McDonald's vervangt plastic speelgoed in Happy Meal vanaf 2025

Fastfoodketen McDonald’s stopt vanaf 2025 met plastic speeltjes in de Happy Meal. Het bedrijf wil met deze stap het gebruik van plastic afval voor negentig procent verminderen. Dat maakte de keten dinsdag bekend.

Wie in 2025 een Happy Meal bestelt, krijgt een speeltje dat bestaat uit herbruikbaar materiaal. Denk aan een Batman gemaakt van karton, die kinderen zelf in elkaar kunnen zetten. Meer hierover bij het DvhN.

Het nutteloze feitje van de dag: Heel diep zwembad

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal het ondiepe en diepe deel van een zwembad, maar in Dubai hebben ze een wel heel diep zwembad gemaakt. Want wist je dat duikers daar in de Deep Dive Dubai tot wel 60 meter diep kunnen duiken? Het zwembad is gevuld met 14 miljoen liter water en bezoekers kunnen er een hele 'onderwaterstad' vinden met diverse ruimtes waar je kan biljarten, een bibliotheek bezoeken of een potje tafelvoetbal spelen. Nieuwsgieren kunnen de duikers aanschouwen van achter dik glas.

Phil Collins 'zit' afscheidstournee Genesis uit

Phil Collins verkeert al enkele jaren in een erg slechte gezondheid. Nu is de 70-jarige op tournee met zijn band Genesis. Terwijl zijn zoon de drums voor hem speelt, zingt Collins al zittend hits als "Mama" en "I Can't Dance".

Genesis begon hun "The Last Domino?" Tour op maandagavond in Birmingham. Vanwege zijn gezondheidsproblemen moest cultmuzikant Phil Collins tijdens de concerten gaan zitten. Maar hij was niet de enige: gitarist en bassist Mike Rutherford speelde ook een deel van het concert zittend.

Collins zong Genesis-hits als "Mama", "Turn It On Again" of zelfspot "I Can't Dance" met zijn onvergelijkbare stem. Hij toonde doorzettingsvermogen: de concerten van de huidige tour duren drie uur.

De Genesis-zanger zou sinds 2002 bijna doof zijn aan het linkeroor. Als gevolg van een nekwerveloperatie in 2009 zijn zijn handen gevoelloos. Een andere rugoperatie in 2015 werd gevolgd door gevoelloosheid in zijn linkervoet, waardoor hij met een stok loopt.

De 20-jarige Nic vervangt zijn vader
Collins kan zijn baan als drummer niet langer uitvoeren ondanks zijn enorme wilskracht. In een recent interview met de BBC zei hij dat het frustrerend voor hem is: "Ik kan amper een drumstick vasthouden, mijn lichaam werkt niet meer mee", aldus Collins. 

Zijn 20-jarige zoon Nic neemt het drummen over tijdens de huidige tour. Het was de eerste show van de cultband sinds 13 jaar en het eerste concert van hun afscheidstournee. Collins gaf dit onlangs aan in een interview met het muziektijdschrift "Mojo": "De tour door Engeland en Amerika zal genoeg zijn voor mij", zei hij. De tour omvat 37 optredens.

Phil Collins haalde onlangs de krantenkoppen met zijn privéleven, voornamelijk vanwege zijn mislukte relatie met ex-vrouw Orianne Cevey. De twee zijn verwikkeld in een vechtscheiding. Ze trouwden in 1999 na een relatie van vijf jaar, maar scheidden in 2008 en kwamen zeven jaar later weer bij elkaar. De definitieve breuk volgde in het late najaar van 2020 en sindsdien wil Cevey opnieuw onderhandelen over het echtscheidingsconvenant van 2008. Destijds heeft Collins haar 25 miljoen pond betaald, wat ze nu zou hebben uitgegeven.

Prijsstijging koopwoningen loopt verder op

Bestaande koopwoningen waren in augustus 17,8 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na september 2000. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok daarna steeds verder aan. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen (bron-CBR)
Prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen (bron-CBR)

Stijgende trend prijzen koopwoningen
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in augustus 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in augustus bijna 78 procent hoger.

Prijsindex bestaande woningen (bron-CBR)
Prijsindex bestaande woningen (bron-CBR)

Minder transacties bestaande koopwoningen in augustus
Het Kadaster maakte bekend dat het in augustus 17.257 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 9 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn 155.714 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 5 procent meer dan in dezelfde periode van 2020.

Amiibo voor Metroid Dread later in Europa beschikbaar

Nintendo maakt bekend dat de amiibo voor Metroid Dread later beschikbaar komen in Europa. HEt bedrijf ervaart leveringsproblemen, waardoor de amiibo niet tegelijkertijd met de game op de markt komen.

Het betreft het 'Samus en E.M.M.I.' double pack. De set wordt nu uitgegeven op 5 november, bijna een maand later. Het uitstel van de amiibo heeft geen invloed op Metroid Dread zelf, dat gewoon op 8 oktober uit wordt gebracht.

Overwatch 2 verliest Executive Producer

Chacko Sonny, Executive Producer bij Blizzard, gaathet bedrijf verlaten. Sonny was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Overwatch 2.

Het is niet de eerste executive die het bedrijf verlaat. Sinds eerder dit jaar staat Blizzard in de spotlight wegens het onderzoek naar seksuele misstanden binnen het bedrijf, waardoor er al veel executives, developers en andere werknemers het bedrijf verlieten. Of het vertrek van Sonny hiermee te maken heeft is niet bekend.

Blizzard zelf wijst erop dat de ontwikkeling van Overwatch 2 ondanks alles prima verloopt. Dit weekend wordt er nieuwe gameplay getoond tijdens de finales van de Overwatch League.

Overwatch

Neo: The World Ends With You komt snel naar pc

Neo: The World Ends With You komt op 28 september uit voor pc. De game is dan vooralsnog enkel beschikbaar via de Epic Games Store. De sequel op de Nintendo DS culthit uit 2007 kwam eind juli al uit voor PS4 en Switch.

In Neo speel je wederom met hippe jonge mensen die vastzitten in de zogenoemde 'Reaper's Game'. Ze zitten vast in een alternatieve versie van Shibuya en moeten allerlei opdrachten doen om het spel te kunnen winnen. Lees anders onze uitgebreide review hier.

Swery's The Good Life komt in oktober uit

The Good Life komt op 15 oktober uit voor PS4, Switch, Xbos One en pc. De game wordt gemaakt door ontwikkelaar Hidetaka Suehiro, beter bekend als Swery, en zijn studio White Owls Inc.

In deze game speel je als een fotograaf genaamd Noami en je bezoekt Rainy Woods, een fictief dorpje in Engeland. Rainy Woods staat bekend als het gelukkigste dorp in de wereld en Naomi gaat onderzoeken waarom dat zo is. Eenmaal daar ontdekt ze dat de inwoners in honden en katten kunnen transformeren en een paar andere interessante mysteries.

FOK! Wat een weer: de laatste zomerdag

herfstbanner

Zoals de titel zegt, de laatste zomerdag. 

Het herfstjasje gaat aan, het wordt steeds vroeger donker en de temperaturen dalen. De eerste nachtvorst is zelfs gemeten afgelopen nacht! De zomer was de herfst en de winter duurt een half jaar! Sorry, ik liet me even gaan maar in Woensdrecht is -0,1 graden gemeten. De laatste nachtvorst is ook niet gek lang geleden; 13 juni in Twente.

De ochtend begon dan ook fris, bewolkt maar een prima dag om de tuin ook een herfstjasje te geven; het zwembad weg en de parasol opgeborgen in de schuur. Later op de dag brak het zonnetje aardig door, de twintig graden werd echter nergens gehaald. 17 tot 19 was het maximum. Later in de week kan het zomaar nog wel gebeuren dat de 20 gradengrens wordt gepasseerd. Wellicht vandaag al.

Vannacht zijn er brede opklaringen en ligt de minimumtemperatuur tussen de 5 en 11 graden. Ook kunnen er mistbanken ontstaan in het noorden. Deze lossen later weer op na zonsopkomst want de zon laat zich morgen goed zien, wellicht ook in een herfstjasje. Het blijft de gehele dag droog met een temperatuur rond de 20 graden, wie weet ben jij de gelukkige want de temperaturen lagen vandaag dicht bij elkaar. De westenwind is matig.

Geniet, van deze eerste herfstdag.

 

 qltel genoot van een boswandeling, niet die uit de fles. (Foto: qltel)
qltel genoot van een boswandeling, niet die uit de fles. (Foto: qltel)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nederlands elftal poetst slechte start tegen TsjechiŰ weg met winst op IJsland

Het Nederlands elftal heeft zich hersteld van de teleurstellende remise tegen Tsjechië (1-1). In kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2023 waren de Oranjevrouwen met 2-0 te sterk voor IJsland.

In een koud en guur Reykjavik maakten Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen het verschil. Voor Mark Parsons is het de eerste overwinning als bondscoach van Oranje. Op papier is IJsland de sterkste tegenstander in de groep. Het zal ook actief zijn op het EK van volgend jaar. 

In een rommelige openingsfase nam IJsland brutaal het initiatief. De eerste kans was echter voor Oranje: Vivianne Miedema kapte zich knap vrij, maar haar inzet ging rakelings voorlangs. Ook Van de Donk, die door Parsons als hangende rechtsbuiten was opgesteld, had de score kunnen openen, maar ze kreeg haar hoofd niet goed tegen de bal. Halverwege de eerste helft verstuurde Jackie Groenen een slim passje naar Van de Donk die koeltjes afrondde: 1-0.

Na rust kwam Oranje een stuk beter voor de dag, al duurde het even voordat de volgende echte kans te noteren viel. Die kans kwam na bijna een uur, toen Miedema oog had voor de lopende Sherida Spitse. De in de basis teruggekeerde middenveldster schoof de bal echter naast het doel. Even daarna sloeg de schrik de Nederlandse speelsters om het hart toen Brynjarsdóttir de bal ontving uit een verrassend genomen inworp en het zijnet raakte.

De 2-0 van Nederland viel vervolgens uit het niets, maar was daarom zeker niet minder fraai. Groenen kreeg halverwege de tweede helft de bal op een meter of vijfentwintig en poeierde de bal zonder twijfel in de IJslandse bovenhoek. Het IJslandse verzet was gebroken en Oranje kon het duel rustig uitvoetballen. 

Nederland is na twee duels tweede in groep C van de WK-kwalificatiecampagne. Tsjechië, dat Oranje afgelopen vrijdag verrassend op 1-1 hield, won namelijk met 8-0 van Cyprus. Volgende maand wachten duels met Belarus en Cyprus.

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Verzetsmuseum Amsterdam
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
©FOK.nl e.a.