Bagnaia schenkt Ducati MotoGP-winst in Misano, Bastianini stunt met podium

De Grand Prix van San Marino in de MotoGP heeft zondag een fraaie strijd opgeleverd. We kregen een nieuwe podiumklant te zien en ook de wereldtitelstrijd is nog verre van beslist: de nummers twee en één in het klassement duelleerden om de winst.

Met Ducati-teamgenoten Francesco Bagnaia en Jack Miller voorop en ook WK-leider Fabio Quartararo met zijn Yamaha op de eerste rij sprongen de lichten uit en konden we op weg. Bagnaia kende een wereldstart, Miller nam positie in op plek twee en hield Quartararo achter zich, gevolgd door Marc Marquez, Jorge Martin, Aleix én Pol Espargaro, Alex Rins, Enea Bastianini en Joan Mir.

Martin ging in de derde ronde tegen het asfalt, terwijl Bagnaia en Miller zich voorin los begonnen rijden van Quartararo. Aleix Espargaro had wel een lekker tempo te pakken op de Aprilia en hield de Honda's van Marquez en broer Pol Espargaro achter zich. Dat tempo zakte weer wat in en rookie Bastianini, Moto2-wereldkampioen van vorig jaar, vond het tempo op indrukwekkende wijze: hij reed zich in no-time naar de vierde plek, op een paar tellen van de drie koplopers.

Quartararo begon ook op dreef te komen en halverwege de race drukte hij zijn machine langs die van Miller naar plek twee, waardoor hij eventueel de jacht kon openen op de ontsnapte Bagnaia. Op zijn twee jaar oude Ducati reed Bastianini wonderbaarlijk goed, de rookie pakte zelfs het ronderecord en dwong de achter hem rijdende Rins in de fout: de Suzuki-coureur probeerde Bastianini bij te houden, maar ging onderuit.

Bastianini verbeterde het ronderecord zelfs drie ronden op rij en sloot aan bij Miller, die er in no-time aan moest geloven. Voorin leek Bagnaia het wat moeilijk te krijgen, Quartararo kwam alsmaar dichter in de buurt. Met twee ronden te gaan had de Fransman het gat gedicht, de strijd om de winst kon mogelijk weer geopend worden. Dat gebeurde echter toch niet echt: Bagnaia hield vol en pakte de winst, voor Quartararo.

De derde plek ging naar de uitzinnige Bastianini, wiens Avintia-team ook voor het eerst ooit een MotoGP-podium pakte. Marquez knokte zich nog naar plek vier, voor Mir, Miller en de gebroeders Espargaro - Pol op zeven, Aleix op acht.