Paralympische finale voor rolstoelbasketbalsters, zilver voor tafeltennissters

Op de Paralympische Spelen in Tokyo heeft Nederland ook donderdag weer eremetaal bij kunnen schrijven. Het was wellicht wat minder dan eerder, er kwamen dan ook minder Nederlanders in actie, maar er werden ook meerdere finaleplaatsen bereikt.

Zwemmen - 100m rugslag mannen S10
Bas Takken werd geboren met een beperking die ervoor zorgt dat hij minder kracht in zijn benen heeft en dat zijn ruggengraat niet recht staat. Querijn Hensen kreeg in 2008 als jong kind al de diagnose reuma en heeft daar uiteraard veel last van. In Tokyo konden de twee geen medaille pakken, maar presteerden ze wel prima: vijfde en zesde op de 100 meter rugslag.

Zwemmen - 100m rugslag vrouwen S10
Lisa Kruger viel in 2006 als kind van een muur af en liep daarbij ernstige schade aan haar linkerarm op - een deformiteit van Madelung, voor de geïnteresseerden. De 20-jarige Harderwijkse won in Tokyo al zilver en brons en pakte er op donderdag nog een bronzen medaille bij op de 100 meter rugslag, het onderdeel waarop ze de regerend wereldkampioene is.

Tafeltennis - Teams vrouwen
In de klasse 6-8 doen Frederique van Hoof en drievoudig individueel kampioene Kelly van Zon mee en dat leverde fraai zilver op. China was in de finale een flinke maat te groot: Mao Jingdian en Huang Wenjuan wonnen het dubbelspel met 2-11, 7-11, 6-11 en Mao klopte Van Hoof in het enkelspel met 3-11, 2-11, 4-11.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
Nederland won nog nooit het paralympisch goud: in 1996 was er na twee bronzen medailles een keer zilver en in 2012 en 2016 was er ook brons voor Oranje. De regerend wereldkampioen speelde in de halve finales tegen aartsrivaal Duitsland, goed voor goud in 2012 en zilver in 2008 en 2016, en dit keer was het raak: Nederland rolde vooral in de slotfase weg, won met 52-42 - met 30 punten van Mariska Beijer - en zit na 1996 eindelijk weer in de finale.

Rolstoeltennis - Enkelspel vrouwen
Diede de Groot deed wat eigenlijk ook wel van haar verwacht werd: in de halve finales klopte ze de Britse Jordanne Whiley met 6-4, 6-2 en dus zit de topfavoriete in de finale. Landgenote Aniek van Koot haalde het niet: de Japanse Yui Kamiji, De Groot's voornaamste concurrente, was met twee keer 6-2 een flinke maat te groot en dus speelt Van Koot tegen Whiley om het brons.

Rolstoeltennis - Enkelspel mannen
Bij de vrouwen werd een finaleplek verwacht, bij de mannen een stuk minder. Tom Egberink speelt echter een fantastisch toernooi en bekroont dat sowieso met een medaille: hij schakelde de Brit Alfie Hewett met 6-4, 7-6 (5) uit en zit in de finale.

Badminton - Vrouwen SU5
Megan Hollander verloor haar eerste groepswedstrijd in het paralympisch badmintondebuut, maar won wedstrijd twee, zoals ook wel verwacht werd: de Oegandese Ritah Assimwe werd met 21-6, 21-7 in twintig minuten verslagen.

Atletiek - Verspringen vrouwen T63
Fleur Schouten werd geboren met een onderontwikkeld rechterbeen, dat op 1-jarige leeftijd werd geamputeerd. In het verspringen maakt de 20-jarige Nederlandse deel uit van de Europese top en in Tokyo leverde dat een zevende plek op met 3,97 meter, wel vrij ruim achter de medailles.