Vuelta: Etappe 18 - De Rit der Ritten?

Etappe zeventien in de Vuelta a España was vermakelijk, Primoz Roglic liet nog maar eens zien met afstand de beste te zijn, ondanks een poging van Egan Bernal om daar wat aan te veranderen. Vandaag volgt een échte knaller, de koninginnerit met een fenomenale finish.

De heren renners beginnen aan de slachtpartij in Salas, waar het langzaam omhoog gaat alvorens men begint aan de Puerto de San Llaurienzu, tien kilometer aan gemiddeld ruim acht procent. Na de afdaling is het langzaamaan tijd voor de volgende klim, de iets kortere en ongeveer net zo steile Altu de la Cobertoria.

Ook die wordt afgedaald, gevolgd door een vlak gedeelte naar acht kilometer klimmen op de Altu la Segá o del Cordal. Een flink stukje warmup, want na de afdaling van een paar kilometer begint de monsterlijke slotklim: de Altu d'El Gamoniteiru, bijna vijftien kilometer lang aan gemiddeld tien procent, een waar monster.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier spat het enthousiasme over de Gamoniteiru van het scherm, we krijgen er extra veel zin in: al jaren wil wielerminnend Spanje de klim in de Vuelta hebben, nu is het éindelijk zover dat het monster aan de beurt is, een klim waarvoor de buitencategorie eigenlijk nog te weinig is.

De etappe, waarin de kans op regen groot is, gaat rond half één van start, de neutralisatie eindigt dan even na één uur. Eurosport is er op TV en de Player al vanaf 12.35 uur bij, Sporza kiest voor andere zaken en is weer eens af. De finish staat grofweg tussen vijf en zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)