Wimbledon: Van de Zandschulp naar tweede ronde, Djokovic en Rublev ook door

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. Op het Londense gras werden wedstrijden in de tweede en derde rondes gespeeld, omdat de regen het schema de hele week flink door elkaar gooit.

Van de Zandschulp nam het op tegen de Fransman Gregoire Barrere, de mondiale nummer 131. De Nederlander, zelf acht plekken lager gerangschikt, begon met een sterke eerste set, maar leverde set twee via de tiebreak in. Hij herstelde zich met nog een ijzersterke derde set, waarna een tiebreak in set vier de debutant de winst opleverde: 6-2, 6-7 (4), 6-1, 7-6 (3).

Wereldranglijstaanvoerder Novak Djokovic speelde in de tweede ronde tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, die hij met drie keer 6-3 het nakijken gaf. Andrey Rublev (5) had niet enorm veel moeite met Anderson's landgenoot Lloyd Harris (6-1, 6-2, 7-5), terwijl de Italiaan Matteo Berrettini (7) met 6-4, 3-6, 6-4, 6-0 te sterk was voor de Argentijn Guido Pella.

Diego Schwartzman (9) begon zijn tweederondepartij moeizaam tegen Liam Broady, maar de Argentijn schudde de Brit vervolgens toch keurig van zich af: 4-6, 6-2, 6-1, 6-4. Denis Shapovalov (10) kwam niet in actie in de tweede ronde: zijn opponent Pablo Andujar liet verstek gaan en dus is de Canadees een ronde verder.

Net buiten de top-10 sneuvelden twee namen al in de eerste ronde. De Spanjaard Pablo Carreno Busta ging in nog geen twee uur onderuit tegen het Amerikaanse servicekanon Sam Querrey: 7-6 (6), 6-4, 7-5. De Australiër Jordan Thompson had ruim vier uur nodig, maar kon de nummer twaalf van de plaatsingslijst, de Noor Carsten Ruud, verrassen: 7-6 (6), 7-6 (3), 2-6, 2-6, 6-2.