FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 juli 2021

Random Pics van de Dag #351

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Legendarisch wereldrecord Warholm op 400m horden, Bol loopt Nederlands record

De Diamond League is donderdagavond neergestreken in het Bislettstadion in Oslo, waar een mooi avondje atletiek werd afgesloten met een nu al legendarische prestatie: een wereldrecord dat jarenlang onaantastbaar was is uit de boeken gelopen.

400m horden mannen
Het was het laatste onderdeel van de avond, maar wel het absolute hoogtepunt: nationale sportheld Karsten Warholm zou een aanval doen op het wereldrecord. Dat zette Kevin Young tijdens de olympische finale van 1992 in Barcelona op 46,78 seconden en vooral in de afgelopen drie jaar kwamen Warholm (46,87), de Amerikaan Rai Benjamin (46,83) en de Qatarees Abderrahman Samba (46,98) in de buurt.

Warholm ging er als een dolle vandoor, zoals wel vaker, en werd opgejaagd door de jonge Braziliaan Alison dos Santos. De Noor trok 'm vol gas door en finishte in een nu al legendarische 46,70 seconden, waarmee Young's jarenlang onaantastbaar geachtte wereldrecord uit de boeken is. Dos Santos werd tweede in een Zuid-Amerikaans record van 47,38 seconden, voor de 48,86 van de Turk Yasmani Copello - de Nederlandse Ramsey Angela werd met 49,81 zesde.

400m horden vrouwen
Femke Bol was de favoriete en de in topvorm verkerende Nederlandse deed het weer bijzonder goed: ze scherpte haar nationale record van 53,44 seconden nog eens aan en finishte dit keer al na 53,33 seconden. Ter illustratie, van alle olympische deelneemsters waren alleen kersvers wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin (51,90) en diens concurrente Dalilah Muhammad (52,42) sneller, de derde Amerikaanse Anna Cockrell liep onlangs 53,70 seconden. In Oslo bleef Bol twee Oekraïnse dames voor: Anna Ryzhykova (54,15) en Viktoriya Tkachuk (54,62).

3000m mannen
Het ging even relatief rustig, maar ruim voor het einde trok Yomif Kejelcha de gashendel open. De Ethiopiër trok op indrukwekkende wijze door, liep iedereen er één voor één af en pakte de winst in 7:26,25 minuten, de twaalfde tijd ooit gelopen en de snelste tijd sinds 2007. De Kenianen Jacob Krop (7:30,07) en Nicholas Kimeli (7:31,33) eindigden achter Kejelcha op het podium.

Mijl mannen
Een Australisch feestje, want Stewart McSweyn pakte zeer overtuigend de winst en liep met 3:48,37 zelfs een Australisch record. Plek twee was in een Pools record van 3:49,11 voor Marcin Lewandowski, voor McSweyn's verrassende landgenoot Jye Edwards, die met 3:49,27 tien tellen sneller liep dan ooit.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis domineerde de wedstrijd weer, zonder ook maar één fout sprong hij over 6,01 meter en daarmee was de winst al binnen. Hij deed drie pogingen om het wereldrecord op 6,19 meter te zetten, maar dat ging zonder succes. De Amerikaan Sam Kendricks werd met 5,91m tweede, voor de 5,81m van Renaud Lavillenie.

100m vrouwen
Marie-Josée Ta Lou begint eindelijk lekker in vorm te komen en dat leverde de Ivoriaanse de winst op in 10,91 seconden. De Britse Daryll Neita werd met 11,06 seconden tweede, voor de Zwitserse Ajla Del Ponte (11,16). De Nederlandse Jamile Samuel werd met 11,50 seconden zesde.

5000m vrouwen
Ook hier ging het er enige tijd redelijk rustig aan toe, tot de versnelling er in werd gegooid. Hellen Obiri en haar Keniaanse landgenote Margaret Kipkemboi zetten aan, met de Ethiopische Fantu Worku en de Britse Eilish McColgan achter zich aan. Obiri bleek de snelste en won in 14:26,38 minuten, een halve seconde voor Worku. Kipkemboi werd derde, McColgan liep met 14:28,55 het zestien jaar oude Britse record uit de boeken.

Verspringen vrouwen
De beste sprong kwam op naam van Malaika Mihambo en die wist de Duitse in de finaleronde te benaderen: met 6,83 meter pakte ze de winst, voor de 6,61m van de Servische Ivana Spanovic en de 6,58m van de Wit-Russische Nastassia Mironchyk-Ivanova.

200m mannen
André de Grasse begon goed en trok vervolgens nog eens stevig door om te finishen in 20,09 seconden, goed voor een overtuigende zege. Landgenoot Aaron Brown werd met 20,38 seconden tweede, voor de 20,61 van Isaac Makwali uit Botswana.

800m vrouwen
Kate Grace werd zevende op de Amerikaanse trials en liep zo de Spelen mis, maar ze nam wel enige revanche op zichzelf: met een indrukwekkende 1:57,60 minuten pakte ze in een fraai persoonlijk record de winst, voor de Oegandese wereldkampioene Halimah Nakaayi (1:58,70) en de Zwitserse Lore Hoffmann (1:59,06).

Hinkstapspringen mannen
Met het format waarin de top-3 nog één keer aan bod komt om de winnaar te bepalen bleek het weer een forse anticlimax te worden: de Portugees Tiago Pereira sprong ongeldig, de Cubaanse tiener Andy Diaz sprong alleen in de eerste van zes ronden en raakte geblesseerd, waarna Yasser Mohamed Triki uit Algerije met 17,23 meter de winst kon pakken - één centimeter minder ver dan zijn sprong in de eerste ronde.

Speerwerpen vrouwen
De beste worp was de 62,67 meter van de Poolse Maria Andrejczyk, maar dat was niet genoeg voor de winst: in de beslissende finaleronde kwam ze tot 60,35 meter, precies zestig centimeter minder dan de Duitse Christin Hussong. Kelsey-Lee Barber uit Australië werd met 59,30 meter derde, het was geen wedstrijd van een geweldig niveau.

Raadslid Henri-George Moïze heet gewoon Henk

Raadslid Henri-George Moïze de Chateleux heeft lange tijd de schone schijn gehouden in de gemeenteraad van Doetinchem. Hij heet eigenlijk gewoon Henk. Dat dit raadslid liegt over zijn identiteit is natuurlijk niet vreemd. Henk wordt namelijk vaak geassocieerd als de partner van Ingrid en dat is iets wat niet past bij Henri-George Moïze de Chateleux.

Henk en Ingrid zijn tenslotte gewone burgers terwijl Hendrik Leopold George (zoals hij volgens zijn familie werkelijk heet) een hele bijzondere man is. Zo is hij er bijvoorbeeld van overtuigd dat hij klinisch psycholoog is in een Frans ziekenhuis. Waarschijnlijk heeft hij nooit door gehad dat hij aan de verkeerde kant van de tafel zat. Daarnaast is hij er van overtuigd dat hij uit een gezin van acht kinderen kwam, waar hij de enige van is die nog leeft.

Zijn familie geeft aan dat dit verhaal onzin is en dat hij slechts 2 broers en 2 zussen heeft die op één na nog allemaal leven. Het verhaal klinkt eigenlijk te bizar voor woorden, maar Henk is in ieder geval wel raadslid in Doetinchem voor zijn eigen partij Lokaal Belang Doetinchem. Dat politici liegen komt wel vaker voor, dus eigenlijk voldoet hij verder volledig aan de verwachtingen om een "goed" raadslid te zijn. Toch heeft hij besloten te stoppen met het raadswerk nadat zijn ware identiteit naar buiten kwam.

Ghost of Tsushima krijgt 'Director's Cut' en uitbreiding

Ghost of Tsushima: Director's Cut komt op 20 augustus uit voor PS4 en PS5. Dat hebben Sony en ontwikkelaar Sucker Punch aangekondigd. De belangrijkste toevoeging is een DLC-uitbreiding. Jin reist naar een eiland genaamd Iki waar hij een nieuw avontuur beleeft.

Andere nieuwe features zijn een lock-on tijdens gevechten en lip-syncing voor de Japance voiceover. Als je de oude PS4-versie al hebt kost de upgrade naar de Director's Cut twintig euro. Echter, dat is enkel voor de nieuwe content. Als je ook naar PS5 wilt upgraden is dat helaas niet gratis. Sony vraagt daar tien euro voor. De PS5-versie ondersteunt haptic feedback voor de DualSense en betere laadtijden. Je kunt ook de Director's Cut los kopen, maar dan betaal je volprijzen.

Burgemeester Halsema biedt excuses aan voor slavernijverleden

Burgemeester Femke Halsema heeft vanmiddag namens de gemeente Amsterdam tijdens de viering van Keti Koti officieel excuses aangeboden voor het slavernijverleden. "Het is tijd om het grote onrecht van de koloniale slavernij te metselen in de identiteit van onze stad." Zo meldt AT5.

Halsema stelde in haar herdenkingsspeech onder meer dat de slavernij op meerdere manieren een erfenis heeft achtergelaten in de stad. "Groots en zichtbaar in de historische grachtengordel en de rijkdom van kunst. Veel minder zichtbaar - en lange tijd genegeerd - in de uitbuiting toen en de ongelijkheid van nu. De stadsbestuurders en regenten die destijds uit winstbejag en machtshonger deelnamen aan de handel in tot slaafgemaakten, verankerden daarmee ook een systeem van onderdrukking op basis van huidskleur en ras. Het verleden waaruit onze stad ook nu nog haar onmiskenbare handelsgeest put is dan ook ondeelbaar met het hardnekkige en nog altijd woekerende racisme."

Erkenning
Verder gaf de burgemeester aan dat het volgens haar tijd is om het grote onrecht van de koloniale slavernij te metselen in de identiteit van de stad. "Met een ruimhartige en onvoorwaardelijke erkenning. Omdat wij een overheid willen zijn van diegenen bij wie het verleden pijn doet en de doorwerking van dat verleden een last is. Een overheid voor alle Amsterdammers."

"Voor de actieve betrokkenheid van het Amsterdamse stadsbestuur bij het commerciële systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaafgemaakten bied ik, namens het college van burgemeester en wethouders, excuses aan."

Amsterdam is de eerste gemeente die officieel excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. In Rotterdam, Den Haag en Utrecht werden of worden vergelijkbare onderzoeken verricht naar het aandeel van die steden in het slavernijverleden. De vier grote steden hebben het kabinet opgeroepen om namens de Nederlandse Staat hetzelfde te doen en van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd, een nationale feestdag te maken.

De volledige speech van burgemeester Halsema:
"In ons stadsarchief zijn notariële akten bewaard van rijke Amsterdamse bestuurders en kooplieden uit de 18e eeuw. Een paar jaar geleden werd mij daar een akte voorgelezen van een koopman die destijds op de terugweg van Suriname naar Nederland stierf. Dit had hij bij zich: ‘twee zilveren horloges, een blik chocolade, boeken, tafelkleden, een bed, en…een “swarte slaaven jongen”, met een rokbroek, een sjaaltje en een rood mutsje.

Als de misdaden te groot zijn, als zij nauwelijks te bevatten zijn in hun gruwelijkheid, kan een bijna terloops detail, een klein fragment de poort openen naar onze menselijkheid.
Een naamloos jongetje met een rode muts, zonder ouders of familie, alleen en waarschijnlijk doodsbang.

Tegelijk kan geen fragment of detail de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was verzachten. Tussen 1500 en 1880 vielen tenminste 12,5 miljoen mensen aan de trans-Atlantische slavenhandel ten prooi. Zij werden uit hun huizen gesleurd, families werden uiteengereten, hun vrijheid werd vermorzeld. Mensen werden beroofd van hun familienamen, van hun geschiedenis, hun identiteit. Zij werden vernederd, geslagen, vermoord. Hoeveel tot slaafgemaakten het leven lieten door uitputting en geweld weten wij niet. Wel weten we dat ongeveer 2 miljoen mensen die in Afrika werden ingescheept de reis niet overleefden.

De provincie Holland was een grote speler in de handel en uitbuiting van slaafgemaakten. In de 18e eeuw kwam 40% van de economische groei voort uit slavernij.
En in Amsterdam verdiende bijna iedereen aan de kolonie Suriname. Het stadsbestuur, dat mede-eigenaar en bestuurder van de kolonie was, voorop. Bovendien, als economische grootmacht hadden stadsregenten zitting in het bestuur van de West-Indische en de Verenigde Oost-Indische compagnie. Kooplieden bevoeren de zeeën, verhandelden specerijen even gemakkelijk als tot slaafgemaakte mensen. De schepen in de havens, de pakhuizen lagen vol met goederen van ver. Grachtenhuizen werden rijk versierd, in de gevels werd het trotse bezit van bestuurders en kooplieden gemetseld, op portretten, schutterstukken en stadsgezichten werd de macht geëtaleerd.

Deze geschiedenis heeft een erfenis achtergelaten in onze stad. Groots en zichtbaar in de historische grachtengordel en de rijkdom van kunst. Veel minder zichtbaar - en lange tijd genegeerd - in de uitbuiting toen en de ongelijkheid van nu.
De stadsbestuurders en regenten die destijds uit winstbejag en machtshonger deelnamen aan de handel in tot slaafgemaakten, verankerden daarmee ook een systeem van onderdrukking op basis van huidskleur en ras.
Het verleden waaruit onze stad ook nu nog haar onmiskenbare handelsgeest put is dan ook ondeelbaar met het hardnekkige en nog altijd woekerende racisme.

Langzamerhand wordt onze geschiedschrijving, het zicht op onze erfenis, meer compleet. Dat danken wij aan de velen die in slavernij leefden – en aan hun kinderen en kinds-kinderen - die weigerden om alleen slachtoffer te zijn. Die zich niet lieten breken, die verzet pleegden. Het zijn de helden van toen: Baron, Boni, Joli Coeur, Tula. Toen en nu zijn mensen altijd in verzet geweest - in west, in oost en hier. Met moed en vastberadenheid hebben zij hun stemmen gebruikt, luider en luider, zijn zij nooit verstomd, tot dat zij werkelijk werden gehoord. En onder hen de vele wetenschappers, activisten, kunstenaars die in de archieven, in musea, in voorstellingen achterstallig onderhoud aan de collectieve herinnering van onze stad hebben gepleegd.

Dat werk is niet af, maar het is nu tijd voor het stadsbestuur om conclusies te trekken. Het is tijd om het grote onrecht van de koloniale slavernij te metselen in de identiteit van onze stad. Met een ruimhartige en onvoorwaardelijke erkenning. Omdat wij een overheid willen zijn van diegenen bij wie het verleden pijn doet en de doorwerking van dat verleden een last is. Een overheid voor alle Amsterdammers.

In 2019 nam de meerderheid van onze gemeenteraad het initiatief om de Amsterdamse betrokkenheid bij de commerciële koloniale slavernij te onderzoeken. Dat onderzoek toont aan dat die betrokkenheid vanaf het eind van de zestiende eeuw tot ver in de negentiende eeuw direct, wereldwijd, grootschalig, veelzijdig en langdurig was.

Geen enkele nu levende Amsterdammer heeft schuld aan het verleden.

Als bestuur nemen wij wel onze verantwoordelijkheid hiervoor. Dit stadsbestuur staat in een ononderbroken lijn met het bestuur van haar voorgangers. Ook met die regenten en burgemeesters, wier handelen wij verafschuwen. Wij streven naar een rechtvaardige omgang met onze geschiedenis. Verzoening, rond een gedeeld verleden maakt ruimte voor een gezamenlijke toekomst.

Voor de actieve betrokkenheid van het Amsterdamse stadsbestuur bij het commerciële systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaafgemaakten bied ik, namens het college van burgemeester en wethouders, excuses aan."

Opmerking submitter; Halalsema buigt wederom voor zaken gebeurd in het verleden. Wellicht dat de Spanjaarden na het 80 jarig beleg hetzelfde kunnen realiseren

Cafe Weltschmerz 'censureert' heel gesprek met Maarten Keulemans

Hoewel we door Viruswaarheid en companen vaak worden gewaarschuwd voor 'censuur' door de MSM en de overheid, draaien ze er zelf hun hypocriete hand ook niet voor om.

In Cafe Weltschmerz worden vaak gesprekken en interviews gehouden met Willem Engel en adepten over van alles en nog wat, als het Nederlands COVID-19 beleid maar wordt afgekraakt. Regelmatig zijn de filmpjes van deze gesprekken wegens onjuiste informatie/Fake News door YouTube verwijderd, zoals dat met meer filmpjes van Viruswaarheid/Willem Engel is gebeurd.

Censuur? Nooit! Maar als er tijdens het gesprek in Cafe Weltschmerz een aantal opmerkingen worden gemaakt door Maarten Keulemans die haaks op hun propaganda machine staat, verwijderen ze het filmpje gewoon zelf van hun website en plaatsen ze het niet eens op YouTube. Gelukkig is alles bewaard gebleven voor het nageslacht.

Opmerking submitter: Wappies worden met feiten om de oren geslagen waardoor het filmpje offline is gehaald.

PlayStation koopt Nederlands gamebedrijf Nixxes

PlayStation Studios (eind)baas Hermen Hulst heeft via Twitter bekendgemaakt dat het Nederlandse Nixxes zich vanaf heden tot de immer groeiende familie van PlayStation Studios mag voegen. Nixxes is niet heel bekend bij het brede publiek, ze zijn vooral gespecialiseerd in het porten van bestaande games naar andere platforms, met name PC.

Nixxes was onder andere verantwoordelijk voor de PC-versies van verschillende recente Tomb Raider-games en Deus Ex: Mankind Divided. Ook hebben ze een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van Marvel's Avengers. In een andere tweet geeft Hulst te kennen dat in zijn tijd bij Guerillla Games hij al veel heeft gehad aan de support van Nixxes bij het op tijd uitbrengen van Killzone Shadowfall.

Sony is net als Microsoft druk bezig met het opkopen van ontwikkelaars en andere gamebedrijven voor zijn game-divisie. Recent nog kocht Sony de Finse studio Housemarque en er gaan hardnekkige geruchten dat Bluepoint Studios, bekend van de recente Demon's Souls-remake, de volgende is. Microsoft kocht op zijn beurt recent nog het gigantische Zenimax Studios, eigenaar van onder andere Bethesda Game Studios en Arkane Studios.

Complotdenkers organiseren heksenjacht GGD-medewerkers, directie doet aangifte

In een omstreden Telegram-groep is vandaag een heksenjacht ontstaan op enkele vaccinatiemedewerkers van de GGD. Complotdenkers delen de namen van vaccinatiemedewerkers in hun de Telegram-groep, met oproepen als ‘ruim deze moordenaars van de straat’, ‘jagen maar’, ‘laat deze engnek de kerst niet halen’ en ‘alles kan kapot’. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft ‘met ontzetting’ kennisgenomen van deze berichten en heeft aangifte gedaan. Lees verder bij het AD.

Martina en Oldenbeuving dragen vlag bij openingsceremonie Spelen

De Nederlandse vlag tijdens de Olympische Spelen in Tokio zal worden gedragen door Churandy Martina en Keet Oldenbeuving. Het NOC*NSF heeft dit vanavond bekendgemaakt. De openingsceremonie is op vrijdag 23 juli.

Atleet Martina gaat beginnen aan zijn vijfde Olympische Spelen. Voor de pas 16-jarige skateboardster Oldebeuving wordt het haar eerste.

Tijdens deze Spelen mag elk land voor het eerst de vlag door een man en een vrouw naar binnen laten dragen. Dit is omdat het internationaal olympisch comité (IOC) gendergelijkheid stimuleert. 

Streets of Rage 4-uitbreiding komt 15 juli uit

De eerder aangekondigde Mister X Nightmare DLC voor Streets of Rage 4 heeft eindelijk een releasedatum. Vanaf 15 juli kunnen fans van de beat 'em up-game los met de nieuwe personages (new) Max, (new) Shiva en Estelle. In de meest recente trailer wordt ook het nodige uitgelegd over de nieuwe survival-modus.

De survival mode biedt een inventieve manier om potentieel een boel herspeelbaarheid uit de game te halen. Alleen of samen met maximaal drie andere spelers doorsta je in principe een eindeloze reeks aan afgesloten levelsegmenten (arena's) waar continu nieuwe vijanden gedropt worden. Vanzelfsprekend worden de tegenstanders steeds sterker en/of talrijker, maar je krijgt als speler ook de mogelijkheid om via pickups zelf allerlei upgrades te ontvangen. Denk daarbij aan eenvoudige zaken zoals een sterk wapen of een tijdelijke handlanger, maar ook typische 'perks' behoren tot de mogelijkheid, zoals Glass Cannon waarmee je 100% meer schade doet maar ook net zoveel extra schade ontvangt. Hiermee ontstaat een soort 'roguelike' achtige manier van spelen.

Streets of Rage 4 kwam in april vorig jaar uit voor Xbox One, PlayStation 4 pc (Windows, Mac en Linux) en Nintendo Switch.

Solstice of Heroes keert terug in Destiny 2

Op 6 juli keert Solstice of Heroes terug in Destiny 2. Het event is voor iedere speler gratis bij te wonen en duurt een maand. Guardians kunnen afreizen naar de European Aerial Zone om bazen te verslaan en caches te openen, op jacht naar klassespecifieke-armor die kan worden geüpgraded met een darkness-banishing glow en nog veel meer andere loot.

Iedere dag van het evenement krijgt een element toegewezen en guardians moeten hun aanvallen aanpassen aan het dagelijkse element om de vier unieke elementaire buffs op te laden. Ook zijn er speciale Prism-dagen. Op deze dagen kunnen Guardians alle vier de buffs opladen, maar ze kunnen er maar één tegelijk activeren.

Naast de klassespecifieke-armor introduceert Solstice of Heroes dit jaar een nieuwe Legendary Shotgun, een Exotic Ghost Shell, een Embleem en Solstice-pakketten vol met goodies. Eververse biedt universele Glowing Ornaments aan voor Silver of Bright Dust. Deze Ornaments worden afgestemd op de subklasse waarmee de Guardian is uitgerust. Er kunnen ook nieuwe schepen, Sparrows en cosmetica worden verzameld en spelers kunnen bovendien een nieuw embleem verdienen door de inleidende Solstice of Heroes quest te voltooien. Als je de laatste Solstice-armor set hebt voltooid, dan wordt het exclusieve Solstice of Heroes-shirt van 2021 ontgrendeld in de Bungie Store.

Solstice of Heroes vindt plaats van 6 juli tot 3 augustus.

Motorracen op Suzuka met RiMS Racing

Nacon en RaceWard Studio onthullen nieuwe gameplaybeelden van RiMS Racing, een motorrace-simulatieconcept dat op 19 augustus verschijnt voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc.

Het Suzuka Circuit ligt in de buurt van de stad Nagoya en is bekend om zijn ongebruikelijke 8-vorm. In de video zien spelers de Kawasaki Ninja ZX-10RR 2019 over de baan scheuren. RaceWard heeft 8 van de snelste motorfietsen ter wereld speelbaar gemaakt: naast de Kawasaki Ninja ZX-10 RR kun je ook racen op een Aprilia RSV4 1100 Factory, BMW M 1000 RR, Ducati Panigale V4 R, Honda CBR1000RR ABS, MV Agusta F4 RC, Suzuki GSX-R1000R en de Yamaha YZF-R1. Daarnaast moeten spelers de motoren onderhouden en upgraden.

Meer over de game kun je in onze preview lezen.

Het boerenleven is te beleven in De Sims 4

Electronic Arts en Maxis hebben een nieuwe gameplay-trailer uitgebracht voor de Expansion Pack De Sims 4 Landelijk Leven, dat vanaf 22 juli verkrijgbaar is voor pc, Mac en consoles.

De Sims 4 Landelijk Leven leidt spelers naar het stadje Henford-on-Bagley, waar ze een keuze kunnen maken uit allerlei manieren om van het plattelandsleven te genieten. Sims kunnen hun eigen producten telen voor verse maaltijden, dieren grootbrengen en er vriendschappen mee sluiten, de plaatselijke bewoners leren kennen en vele nieuwe manieren vinden om in contact te komen met de natuur.

In de trailer komen alle leuke nieuwe dingen die het platteland te bieden heeft aan bod. Een babbeltje met de plaatselijke bewoners onder het genot van een sapje in Het Witte Paard, het uitproberen van 16 soorten jam, genieten van een picknick en uitoefenen van de nieuwe borduurhobby. Spelers kunnen hun Sims ook aanmoedigen om van het land te leven door naar hun eigen eten op zoek te gaan voor een echte plattelandsstijl met de uitdaging 'Eenvoudig eten'. Daarnaast kunnen ze hun topproducten inleveren bij de Finchwick Braderie in ruil voor beloningen. Dieren rennen overal in Henford-on-Bagley rond, wat ervoor zorgt dat je Sims kippen in het kippenhok houden voor kakelverse eieren, bevriend raken met koeien voor melk of lama's grootbrengen voor wol.

De De Sims 4 Landelijk Leven Expansion Pack is vanaf 22 juli verkrijgbaar voor € 39,99.

Philips gestopt met lampjes maken in Winterswijk

Signity, het voormalige Philips sluit de deuren voor de vestiging in Winterswijk, waar armaturen worden gemaakt voor lampen. Dit lag al langer op de loer nadat in 2012 al een derde van het personeelsbestand mocht vertrekken; in 2017, toen er 180 mens personeel was, kon ook bijna de helft vertrekken. De nu nog 94 personeelsleden zullen binnenkort hun gang mogen maken naar het UWV. 

Alles wat in Winterswijk gebeurde, gaat naar Hongarije waar het goedkoper is om dit te produceren. Dit gebeurde door personeel dat al lang in dienst is en dus een hogere leeftijd heeft. Wel ligt er een plan om hen weer aan het werk te krijgen, maar dat is een beste klus, aldus een vakbondmeester van het CNV. 

Cavendish pakt 32e ritwinst in Tour

De zesde etappe in de Tour de France is gewonnen door Mark Cavendish. Na 161 kilometer koersen tussen Tours en Châteauroux was de Brit de snelste in de massasprint. Mathieu van der Poel behield de gele leiderstrui.

Toms Skujins, Kasper Asgreen, Nils Politt, Jonas Rickaert, Greg van Avermaet, Søren Kragh Andersen, Thomas De Gendt en Georg Zimmermann reden weg uit het peloton. Vooralsnog kregen ze niet de zegen van het peloton en ook in de kopgroep zelf was het onrustig. Hun maximale voorsprong was 50 tellen. Daarna werden ze allemaal op Van Avermaet na weer gegrepen door het peloton. De Belg kreeg gezelschap van Roger Kluge. Dat duo kreeg wel meer ruimte maar niet veel.

Het peloton liet de twee geruime tijd een beetje rondspartelen voordat ze werden teruggepakt. De sprinterstreinen werden al wel gevormd. 2,5 kilometer voor de streep werden Van Avermaet en Kluge weer ingerekend. Het zou dus weer uitlopen op een massasprint. De sprinters werden gelanceerd en het was wederom Cavendish die zijn 32e ritoverwinning in de Tour pakte. De Brit bleef Philipsen en Bouhanni voor. Het was ook de plek waar hij dertien jaar geleden zijn eerste ritoverwinning in de Tour pakte.

Meer details over gevechten en de personages van Tales of Arise

Bandai Namco geeft in een nieuw 'lief dagboek' over Tales of Arise meer details over de JRPG. Hirokazu Kagawa, project director, vertelt over het gevechtssysteem en nieuwe features die zijn geïmplementeerd om gevechten interessanter en spectaculairder te maken voor spelers.

Daarnaast praat Minoru Iwamoto, Art Director, over de gedetailleerde gezichtsuitdrukkingen en persoonlijkheden van de personages die tot stand zijn gekomen door gebruik te maken van motioncapture-technieken om zo meer leven in de personages te brengen.

Tales of Arise verschijnt op 10 september 2021 voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 26

Het wil niet echt he, met de zomer? Gelukkig mogen we binnen weer van alles doen en komen er elke week verse titels in de bioscoop. Voordat volgende week twee grote franchises met nieuwe films komen kun je vanaf deze week onder andere deze films gaan bekijken.

In the Heights

De bedenker van de Broadway-musical Hamilton en de regisseur van Crazy Rich Asians, Step Up 2: The Streets & Step Up 3D nodigen je uit voor de gebeurtenis van de zomer, op een plek waar de straten gevuld zijn met muziek en kleine dromen groot worden... In the Heights. Lights up on Washington Heights... De geur van een cafecito caliente hangt in de lucht even buiten metrohalte 181st Street, waar de mensen uit deze levendige en hechte gemeenschap door hun dromen worden samengebracht. Te midden van dit alles bevindt zich de sympathieke bodega-eigenaar Usnavi (Anthony Ramos) die elke cent die hij verdient opspaart, terwijl hij hoopt op en fantaseert en zingt over een beter leven.

Quo Vadis, Aida?

Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila ´banić (Grbavica, winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown) als Dutchbatters. Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht. Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter.

The Mauritanian

The Mauritanian vertelt het waargebeurde verhaal van Mohamedou Ould Slahi Tahar Rahim), die werd opgepakt voor de aanslagen op 9/11 en zonder vorm van rechtspraak gevangen werd gezet in Guantamo Bay. Wanneer hij alle hoop dreigt te verliezen, vindt hij bondgenoten in advocaat Nancy Hollander (Jodie Foster) en Teri Duncan (Shailene Woodley). Ze worden tegengewerkt door militair aanklager Stuart Couch (Benedict Cumberbatch).

The Forever Purge

Deze zomer worden alle regels gebroken in The Forever Purge wanneer een sekte van anarchistische plunderaars besluit dat de jaarlijkse ‘Purge’ (Zuivering) niet stopt bij zonsopgang, maar nooit zal eindigen. In dit nieuwe hoofdstuk van de succesvolle horrorfranchise van Blumhouse zijn de leden van een ondergrondse beweging niet langer tevreden met één nacht per jaar waarin alle misdaden zijn toegestaan. Ze plegen een coup en zorgen voor oneindige chaos en slachtpartijen.

Tina

Tina is een inspirerende documentaire over een van de grootste iconen van de moderne muziekindustrie. Met nooit eerder vertoonde beelden, audiotapes en persoonlijke foto’s uit het leven van Tina Turner.

Bad Luck Banging or Loony Porn

Emi's reputatie en loopbaan als lerares komen hevig onder druk te staan als er online een sekstape van haar opduikt. De ouders van haar leerlingen zijn woedend en eisen haar vertrek. Maar ondanks de druk die op haar wordt uitgeoefend, weigert Emi zich daarbij neer te leggen.

Sin señas particulares

Nadat Magdalena’s zoon het ouderlijk huis in Mexico heeft verlaten om in Verenigde Staten werk te gaan zoeken heeft ze al maanden niets meer van hem vernomen. De autoriteiten willen dat Magdalena de overlijdensakte van haar zoon ondertekent, maar een ontmoeting met een andere moeder doet haar beseffen dat ze niet kan leven zonder het lot van haar zoon te kennen. Ze begint aan een odyssee door gebieden waar de narco's en criminele bendes heer en meester zijn. De wegen zijn er onveilig, bussen komen in hinderlagen terecht en passagiers worden beroofd en soms vermoord, waarna hun lijken verdwijnen. Onderweg ontmoet Magdalena Miguel, een andere jongen die het bevel kreeg de VS te verlaten en die zijn moeder gaat opzoeken, maar moet vaststellen dat er veel veranderd is in zijn geboorteland.

De Kameleon aan de ketting

Dit keer krijgt de tweeling het wel erg zwaar als van rijkswegen wordt besloten dat de Kameleon “aan de ketting” moet. Immers, die prachtige en supersnelle boot van de broers draait op diesel en dat is verboden. Op hetzelfde moment worden er bij een Zorgboerderij in de buurt van het dorp Lenten een groot aantal dode dieren aangetroffen; en een jongen met een verstandelijke beperking Nando die beweert dat hij de dader is. Daar geloven Hielke en Sietse helemaal niets van… en samen met het punkmeisje Jossie zoeken ze naar de echte misdadigers.

The Croods: A New Age

De Croods hebben de nodige gevaren en rampen overleefd: niet alleen gevaarlijke prehistorische dieren, maar ook het vriendje van hun dochter. Nu krijgen ze een compleet andere uitdaging die hun levens op z’n kop zet. In hun zoektocht naar een nieuwe woonplek stuiten ze op een idyllisch, door muren omringd paradijs. Ze denken dat ze hier alles hebben om goed te kunnen leven, maar komen dan tot de ontdekking dat er al een andere familie woont: de Betermans. Met hun luxe boomhut, geweldige uitvindingen en geavanceerde systemen om verse producten te verbouwen, zijn ze een stuk verder in de evolutie dan de Croods. Wanneer ze de Croods vragen om als eerste gasten in hun weelderige onderkomen te verblijven, ontstaan er al snel irritaties tussen de twee families, die bijna escaleren. Dan dreigt er een nieuw gevaar en moeten de families hun onenigheden laten varen, hun krachten bundelen en hun veilige wereld binnen de muren verlaten om samen op avontuur te gaan

COVID-19: 845 positief getesten en 3 doden, totaal 1.685.825 en 17.748

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 845 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.685.825 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 9 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 159 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC is 1 patiënt opgenomen, hierdoor liggen er nu 119 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.748 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

COVID-19: twijfels aan toename besmettingen door Deltavariant?

Iedereen die twijfels heeft aan de huidige toename van het aantal COVID-19 besmette personen door de Deltavariant zou onderstaand Engelstalig draadje van de Amerikaanse epidemioloog Eric Feigl-Ding door moeten lezen. 

Het nutteloze feitje van de dag: Ongeëvenaarde pepermuntjes

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de rolletjes pepermunt van KING, een koninklijke naam maar in tegenstelling tot wat het lijkt niet meer dan een afkorting. Want wist je dat KING staat voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard? Een boude naam voor een product, maar het oordeel is natuurlijk aan jullie zelf of de naam ook daadwerkelijk klopt.

Het nutteloze feitje van de dag: Ongeëvenaarde pepermuntjes (WikiCommons/Alf van Beem)
Het nutteloze feitje van de dag: Ongeëvenaarde pepermuntjes (WikiCommons/Alf van Beem)

Wetswijziging telemarketing ingegaan: ongevraagd bellen niet meer toegestaan

De wettelijke regels voor telemarketing zijn vanaf 1 juli 2021 ingrijpend gewijzigd. Een bedrijf, organisatie of goed doel mag niet meer ongevraagd bellen naar consumenten én ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid zoals bijvoorbeeld de eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap en commanditaire vennootschap om bijvoorbeeld een nieuw abonnement, product of dienst te verkopen of om een donatie voor een goed doel op te halen.

Als er al sprake is van een klantenrelatie, dan mag er nu nog maximaal drie jaar na de koop of na afloop van het contract gebeld worden voor soortgelijke producten of diensten die iemand al afneemt bij een organisatie. Een klantrelatie ontstaat wanneer een natuurlijk persoon een product of dienst afneemt en daarbij een telefoonnummer achterlaat. In het geval van goede doelen ontstaat een klantrelatie wanneer een natuurlijk persoon een donatie doet, een manifestatie bijwoont of vrijwilligerswerk uitvoert.

De maximale periode van drie jaar heeft de sector aan zichzelf opgelegd. Mocht deze zelfregulering niet voldoende werken of de irritatie onder natuurlijke personen over telemarketing neemt nauwelijks af, dan heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) de mogelijkheid door de wijziging van vandaag om alsnog een wettelijke termijn te bepalen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Goed nieuws voor de consument dat deze wetswijziging nu echt gaat gelden, want ongewenste telefoontjes vormen een grote irritatie. Daarom zal de handhaving vanuit de toezichthouder scherp zijn. Ik hou bovendien de komende tijd een vinger aan de pols of de door de sector zelfopgelegde maximale termijn om nog te mogen bellen bij een bestaande klantrelatie wel werkt.”

Toestemming om wél te mogen bellen moet legitiem verkregen zijn
De toestemming om te bellen van een consument mag niet onder druk verkregen worden. Zo is het gebruik van voor-aangevinkte vakjes op (internet)formulieren niet toegestaan. Ook moet het net zo makkelijk zijn om toestemming in te trekken als dat iemand toestemming geeft.

Een natuurlijk persoon kan nog altijd ieder moment gebruik maken van het recht van verzet. Dat betekent dat de persoon aangeeft niet meer gebeld te willen worden. Dit geldt ook als er een klantrelatie is of eerder toestemming is gegeven. Het is verboden om met een anoniem nummer te bellen voor telemarketing-doeleinden.

Intensief toezicht door ACM op naleving nieuwe wet
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is toezichthouder op naleving van de gewijzigde regels voor telemarketing. Iedereen kan een overtreding van deze regels melden bij ACM ConsuWijzer. In het geval van handhaving heeft de bellende partij bewijslast. Deze partij moet bewijzen dat er is gebeld op grond van toestemming of klantrelatie en dat er geen sprake is van het gebruik van het recht van verzet. Indien de bellende partij dit niet voldoende kan bewijzen, is deze in overtreding en kan de ACM handhaven en ook boetes opleggen.

F16 rijdt tegen gebouw aan na incident op vliegbasis Leeuwarden

Een Belgische F-16-vlieger heeft zichzelf vanmorgen op Vliegbasis Leeuwarden met zijn schietstoel in veiligheid gebracht. De militair landde net buiten Vliegbasis Leeuwarden. Hij en een Belgische crewchief zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Het lijkt erop dat de F-16 bij het opstarten uit zichzelf is gaan accelereren. De crewchief was op dat moment nog bezig aan het toestel. Dat is vervolgens spontaan een gebouw ingereden. Hier raakte niemand gewond.

De Belgen namen vanaf de Friese basis deel aan een internationale oefening. Die is stilgelegd.

Onderzoek
Inmiddels is er een onderzoek gestart naar de toedracht van het incident. Hierbij zijn de Koninklijke Marechaussee, de Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid betrokken.

Wegpiraat (21) rijdt 108 km p/u te snel

Een 21-jarige bestuurder maakte het dinsdag op de Iewei bij Hommerts (Friesland) wel heel bont. Hij reed op de weg, waar 60 kilometer per uur is toegestaan, 174 kilometer per uur. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

De politie was bezig met een lasercontrole op de weg toen de man langs sjeesde. Na correctie bleef er nog een snelheid van 108 kilometer per uur te hard over. Het rijbewijs van de bestuurder is ingevorderd en hij zal zich later moeten verantwoorden bij de verkeersofficier en de rechter.

Kenin en Andreescu verrassend onderuit op Wimbledon, ook Pattinama-Kerkhove klaar

Het vrouwentoernooi op Wimbledon heeft de nodige verrassingen opgeleverd, vroeg in het toernooi al. De nummers vier en vijf van de plaatsingslijst sneuvelden op een druilerige dag, net als de nummer negen van de lijst.

We beginnen met succes voor twee speelsters, die in respectievelijk de tweede en eerste ronde in actie kwamen. De Wit-Russische Aryna Sabalenka, als tweede geplaatst, begon erg moeizaam tegen de meer dan tweehonderd plekken lager gerangschikte Britse Kate Boulter, maar draaide het alsnog om: 4-6, 6-3, 6-3.

Elina Svitolina, de als derde geplaatste Oekraïnse, nam het op tegen de Belgische Alison van Uytvanck, die het haar verrassend moeilijk wist te maken. Toch bleek Svitolina net een maatje te groot om het af te maken: 6-3, 2-6, 6-3.

Voor Sofia Kenin was het toernooi in ronde twee al klaar: de Amerikaanse (4) had verrassend weinig kans tegen haar landgenoot Madison Brengle, die met 6-2, 6-4 won. Bianca Andreescu (5) kwam zelfs de eerste ronde niet door, nadat de Française Alizé Cornet met 6-2, 6-1 veel te sterk was.

De als zevende geplaatste Poolse Iga Swiatek rekende in ronde twee overtuigend af met de ervaren Russische Vera Zvonareva (6-1, 6-3), terwijl de Tsjechische Karolina Pliskova (8) de hoop van de Kroatische Donna Vekic hardhandig in de grond duwde: 6-2, 6-2.

Belinda Bencic (9) was niet opgewassen tegen de jonge Kaja Juvan uit Slovenië, die met twee keer 6-3 voor een verrassing zorgde in de eerste ronde. Lesley Pattinama-Kerkhove's toernooi eindigde in ronde twee, nadat de Spaanse Garbiña Muguruza (11) met 1-6, 4-6 te sterk was.

De Belgische Elise Mertens is tot slot wel door naar de derde ronde: de nummer dertien van de plaatsingslijst rekende met 6-2, 6-0 af met de Chinese Zhu Lin.

Wimbledon: Van de Zandschulp naar tweede ronde, Djokovic en Rublev ook door

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. Op het Londense gras werden wedstrijden in de tweede en derde rondes gespeeld, omdat de regen het schema de hele week flink door elkaar gooit.

Van de Zandschulp nam het op tegen de Fransman Gregoire Barrere, de mondiale nummer 131. De Nederlander, zelf acht plekken lager gerangschikt, begon met een sterke eerste set, maar leverde set twee via de tiebreak in. Hij herstelde zich met nog een ijzersterke derde set, waarna een tiebreak in set vier de debutant de winst opleverde: 6-2, 6-7 (4), 6-1, 7-6 (3).

Wereldranglijstaanvoerder Novak Djokovic speelde in de tweede ronde tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, die hij met drie keer 6-3 het nakijken gaf. Andrey Rublev (5) had niet enorm veel moeite met Anderson's landgenoot Lloyd Harris (6-1, 6-2, 7-5), terwijl de Italiaan Matteo Berrettini (7) met 6-4, 3-6, 6-4, 6-0 te sterk was voor de Argentijn Guido Pella.

Diego Schwartzman (9) begon zijn tweederondepartij moeizaam tegen Liam Broady, maar de Argentijn schudde de Brit vervolgens toch keurig van zich af: 4-6, 6-2, 6-1, 6-4. Denis Shapovalov (10) kwam niet in actie in de tweede ronde: zijn opponent Pablo Andujar liet verstek gaan en dus is de Canadees een ronde verder.

Net buiten de top-10 sneuvelden twee namen al in de eerste ronde. De Spanjaard Pablo Carreno Busta ging in nog geen twee uur onderuit tegen het Amerikaanse servicekanon Sam Querrey: 7-6 (6), 6-4, 7-5. De Australiër Jordan Thompson had ruim vier uur nodig, maar kon de nummer twaalf van de plaatsingslijst, de Noor Carsten Ruud, verrassen: 7-6 (6), 7-6 (3), 2-6, 2-6, 6-2.

Doki Doki Literature Club Plus! launchtrailer

Doki Doki Literature Club! is een populaire gratis game die al sinds 2017 beschikbaar is voor pc. De game krijgt nu eindelijk een betaalde versie met nieuwe content en ook voor consoles uitkomt. De nieuwe 'Plus'-editie komt met zes nieuwe verhalen, dertien nieuwe muziek tracks en een upgrade naar 1080p resolutie. Het krijgt een adviesprijs van €12,49.

Doki Doki Literature Club! is een visual novel die ogenschijnlijk gaat over typische anime meisjes op school. De game heeft ook horror-elementen, maar als ik meer zeg zou dat de boel verklappen.

Doorgeven alcohol aan minderjarige dubbel beboet per 1 juli

Vrienden, ouders of andere volwassenen die na 1 juli alcohol in een bar, op een festival of op een andere openbare plek doorgeven aan een minderjarige riskeren een boete van 100 euro. Dat is het gevolg van de nieuwe Alcoholwet die dan van kracht wordt. De minderjarige die de alcohol aanpakt riskeerde hiermee al een boete van 100 euro. Bij elkaar opgeteld gaat het dus om 200 euro boete voor één gebeurtenis. Uit een flitspeiling in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onder ruim duizend respondenten blijkt dat zes op de tien Nederlanders nog helemaal niet weet wat er met de nieuwe wet gaat veranderen.

Met de nieuwe Alcoholwet, die de Drank- en Horecawet vervangt, wil de overheid problematisch alcoholgebruik en alcoholgebruik onder 18-minners verder terugdringen, zoals afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Behalve de dubbele boete bij zogeheten wederverstrekking, verbiedt de wet kortingen van meer dan 25% op alcohol (en dus 2 halen 1 betalen) en moeten webshops de leeftijdsgrens van 18 jaar beter controleren.

Van vrienden of ouders
Onderzoek uit 2019 liet zien dat 46,6% van 12 tot en met 16-jarigen weleens alcohol drinkt. Dat krijgen ze meestal van vrienden, ouders en familie. Uit de flitspeiling in opdracht van VWS blijkt dat één op de zes Nederlanders weleens een alcoholisch drankje koopt waarvan ze weten dat het door een minderjarige gedronken wordt, bijvoorbeeld hun kinderen, vrienden of kennissen. Van de ondervraagden kreeg 46% weleens drank van een volwassene toen ze zelf minderjarig waren. Van de respondenten tussen de 18 en 25 jaar was dat zelfs meer dan zeven op de tien. Van de circa 40% respondenten die aangeeft iets te weten over wat de nieuwe Alcoholwet inhoudt, weet driekwart dat jongeren en volwassenen allebei een boete kunnen krijgen als er alcohol wordt doorgegeven. Negen op de tien ondervraagden zou geen drankje voor een minderjarige bestellen als dat een boete van 100 euro per persoon oplevert. Een op de 6 jongeren tussen de 18 en 25 zou dat echter nog steeds doen. Uit de flitspeiling blijkt ook dat Nederlanders niet weten hoe hoog de boetes nu en na 1 juli zijn.

Hou die 200 euro op zak!
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): ”Ik hoop van harte dat er ontzettend weinig boetes uitgeschreven gaan worden naar aanleiding van de nieuwe wet. We doen dit niet om de schatkist te spekken, maar voor de gezondheid van jongeren. Alcohol onder de 18 is ongezond, daar is de Gezondheidsraad heel helder over. Maar te veel 18-minners drinken nog. In 2019 had bijna de helft van de 12 tot en met 16-jarige scholieren ooit weleens alcohol gedronken en een op de vijf scholieren had in de afgelopen maand gebinged (minstens 4-5 glazen alcohol per gelegenheid). Daarom doen we veel aan voorlichting om jongeren, hun ouders en vrienden ervan bewust te maken dat geen alcohol onder de 18 de gezonde keuze is. En als je de gezonde keuze maakt, hou je samen 200 euro op zak.”

Schadelijk voor gezondheid
Uit de flitspeiling blijkt verder dat de schadelijkheid van alcohol voor een gezonde ontwikkeling de belangrijkste reden is om geen drank te geven aan 18-minners. Bijna de helft van de respondenten geeft om die reden geen drank aan minderjarigen. Voor drie op de tien mensen is zowel de gezondheid als de boete een reden. De meeste mensen weten dat restaurants en cafés een boete en zelfs sluiting riskeren als ze alcohol aan minderjarigen schenken. Zes op de tien Nederlanders vindt naleving van dit verbod in de horeca een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel horeca, jongeren als volwassenen.

Gedetineerden vanaf vandaag maximaal 2 jaar voorwaardelijk vrij

Vandaag treedt de Wet straffen en beschermen in werking. Hierdoor komen daders van zware misdrijven niet meer na twee derde van hun straf voorwaardelijk vrij. De voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) wordt maximaal 2 jaar. Die periode kon eerder nog oplopen tot wel 10 jaar. Daarnaast gaat de v.i. niet langer van rechtswege in, maar neemt het Openbaar Ministerie (OM) voor iedere gedetineerde een individuele beslissing of v.i. al aan de orde is. Daarbij wordt gekeken naar het gedrag van de gedetineerde, slachtofferbelangen en het gevaar voor de maatschappij.

Minister Dekker: “Een dader die ver voor het einde van zijn celstraf alweer op vrije voeten komt, dat voelt onrechtvaardig en is niet uit te leggen aan slachtoffers. Dat gaat daarom vanaf vandaag veranderen: straf is straf. En om te voorkomen dat een crimineel opnieuw in de fout gaat, moet hij voortaan vanaf dag één actief aan de slag met beter gedrag – in de bak, aan de bak.”

Gedrag telt
Niet alleen tegen het einde van de gevangenisstraf gaat er iets veranderen, ook de invulling van de straf gaat op de schop. Meer dan nu het geval is gaat vanaf het eerste moment gedrag en de mate waarin gedetineerden zich inzetten om hun leven weer op de rit te krijgen, een rol spelen. Hun gedrag heeft invloed op de privileges die zij krijgen. Zo is bijvoorbeeld in de coronaperiode gebleken dat bezoek achter plexiglas invloed heeft op de invoer van smokkelwaar. Voor gedetineerden bij wie smokkelwaar wordt aangetroffen, kan de maatregel worden opgelegd dat zij alleen bezoek achter glas mogen ontvangen.

Daarnaast heeft het gedrag van gedetineerden invloed op het verloop van hun detentie. Verlof wordt minder vanzelfsprekend en vrijblijvend. Gedetineerden die goed gedrag vertonen, kunnen hier aanspraak op maken, als het een concreet re-integratiedoel dient. Bijvoorbeeld door te werken aan één of meerdere basisvoorwaarden voor een succesvolle terugkeer in de samenleving, zoals grip op schulden of zicht op werk. Ook voor verlof wordt het gedrag van gedetineerden meegewogen.

In de bak, aan de bak
Om herhaling van crimineel gedrag te voorkomen, gaan gedetineerden al vanaf dag één van hun gevangenisstraf actief aan de slag met een veilige terugkeer in de samenleving. Dit doen zij aan de hand van een zogeheten Detentie- en Re-integratieplan. Daarin wordt aandacht besteed aan de beperkingen én mogelijkheden van een gedetineerde en worden zijn persoonlijke gedrags- en re-integratiedoelen vastgelegd. De reclassering en gemeenten worden in een vroeg stadium betrokken bij het opstellen en het uitvoeren van dit plan. Met de wet wordt het makkelijker om onderling informatie uit te wisselen. Zo benutten we de straf optimaal om recidive te voorkomen en de maatschappij te beschermen.

Blaster Master Zero III toont gameplay

Blaster Master Zero III komt op 29 juli uit, dus hoog tijd voor ontwikkelaar Inti Creates om meer gameplay te tonen. De trailer toont weer de klassieke Blaster Master-formule: je speelt in een tank, maar je hebt ook dungeons waarin je uit de tank moet stappen om ze te verkennen. Deze game maakt het verhaal van de 'Zero' trilogie.

Blaster Master Zero III komt op 29 juli uit voor PS4, Switch, Xbox One en pc.

Tour: Etappe 6 - Sprinten met een nog steeds gele Van der Poel

De eerste tijdrit van de Tour de France 2021 hebben we achter de kiezen en het was een behoorlijke strijd. Tadej Pogacar pakte overtuigend de winst, maar Mathieu van der Poel trok alle beetjes energie uit de puntjes van zijn tenen en behield met een geweldige vijfde plek de gele trui.

De renners mogen vandaag een beetje bekomen, een etappe van 160 kilometer van Tours naar Châteauroux. Met name in de tweede helft wat heuveltjes, maar het is allemaal niet al te boeiend en uiteindelijk gaan we in principe gewoon sprinten, zoals we kunnen zien in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier.

De rit begint rond een uur of twee, zo tussen vijf en half zes wordt men aan de finish verwacht en in principe is het nergens voor nodig om vóór vijf uur de TV al aan te hebben staan.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

AI: The Somnium Files sequel aangekondigd

AI: The Somnium Files - nirvanA Initiative is vandaag door uitgever Spike Chunsoft aangekondigd. Het is een sequel op de detective visual novel van Kotaro Uchikoshi (bekend van The Nonary Games). Je speelt als Muziki, de geadopteerde dochter van het hoofdpersonage van de vorige game.

Je bent wederom een 'special agent' die met behulp van de geavanceerde kunstmatige intelligentie Aiba moorden moet oplossen. De game moet in de lente van 2022 uitkomen voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Namibische tiener loopt wereldtijd op 400 meter en doet gooi naar olympisch goud

Het hele jaar maakt de pas 18-jarige Namibische atlete Christine Mboma grote indruk: in april liep ze in het Zambiaanse Lusaka een 400 meter in een snaarscherpe 49,24 seconden, een week later ging ze daar op het NK in Windhoek nog eens twee honderdsten onderdoor.

Hier en daar werden door sommige mensen wat vraagtekens bij de prestaties gezet, met name wat betreft zaken als de timing en organisatie in Zambia en Namibië. Mboma liep woensdag echter voor het eerst in Europa: in het Poolse Bydgoszcz kwam ze in actie en dat ging bepaald niet slecht.

Sterker nog, de sensatie haalde nog een enorme hap van haar tijd af en snelde naar 48,54 seconden, de twaalfde tijd ooit gelopen. Ze is daarmee gelijk favoriete voor olympisch goud, de nummers één en twee van het vorige WK zijn niet van de partij: Salwa Eid Naser (48,14) zit een dopingschorsing uit, Shaunae Miller-Uibo (48,37) richt zich op de 200 meter.

Buiten Naser en Miller-Uibo was de Oost-Duitse wereldrecordhoudster Marita Koch (47,60) in totaal vijf keer sneller, de Tsjechoslowaakse Jarmilta Kratochvilova liep twee keer harder en de Française Marie-José Pérec en Sovjet-atlete Olga Bryzgina hebben één snellere tijd staan dan die van de fenomenale Mboma.

FOK! Wat een weer: bewolkt, nat en koel

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is er veel bewolking en vooral in het noordoosten en oosten valt zo nu en dan regen of motregen. In het zuidwesten is het droger en komt ook de zon zo nu en dan tevoorschijn, later in de middag kan dit ook in het noorden gebeuren. De middagtemperatuur varieert van 17°C in het noordwesten tot 20°C in het zuiden. De westenwind is meest matig, langs de zuidwestkust mogelijk vrij krachtig. In het noordoosten is de wind zwak en variabel.

In de nacht naar vrijdag klaart het geleidelijk op en komt er vooral in het noorden mist voor. Het blijft overwegend droog. Minima komen uit op een graad of 10 in opklaringen tot 14°C in bewolkte gebieden. De westelijke wind is zwak.

Vrijdag overdag is het in het zuiden aanvankelijk nog bewolkt. In de loop van de dag komt op steeds meer plekken de zon tevoorschijn en is er vooral in het oosten kans op een bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het Waddengebied tot 23°C in het binnenland. Er staat weinig wind met een westelijke voorkeursrichting. (Bron: KNMI)

Na regen komt zonneschijn (Foto: DJMO)
Na regen komt zonneschijn (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rode Kruis roept overheid op Nederlandse vrouwen en kinderen terug te halen uit Syrië

Het Rode Kruis roept op tot een duurzame en humanitaire oplossing voor de Nederlandse vrouwen en kinderen die zich momenteel bevinden in de Syrische kampen. ‘De beste manier om gerechtigheid te krijgen voor de slachtoffers, is als landen hun eigen burgers terughalen en berechten. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces en om op een menselijke manier behandeld te worden. De huidige situatie, waarin vrouwen en kinderen onder erbarmelijke omstandigheden worden opgevangen in kampen, is onacceptabel,’ aldus Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp bij het Rode Kruis.

Een eerlijk proces is de enige manier om gerechtigheid te krijgen voor de slachtoffers van het extreme geweld in Syrië en Irak. Om te voorkomen dat eventuele misdaden onbestraft blijven, lijkt de enige realistische optie om de vrouwen in Nederland te berechten. Nederlandse autoriteiten hebben verschillende mogelijkheden verkend om deze vrouwen in de regio voor de rechter te laten verschijnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om berechting via het Internationaal Strafhof of een speciaal opgericht tribunaal. Geen van deze paden bleek veelbelovend.

Kinderen dragen de zwaarste lasten
‘Kinderen mogen geen slachtoffer worden van politieke keuzes,’ aldus Lahr. Het gaat voor een groot deel, zo’n tweederde, over kinderen van jonge leeftijd die nu al onder zware omstandigheden leven. ‘Als hun moeders in de regio worden veroordeeld, moeten ze ofwel mee in gevangenschap of moeten ze onbegeleid verder. Daarnaast kan het intrekken van hun paspoorten betekenen dat deze kinderen geen nationaliteit meer hebben. Hierdoor is geen enkel land nog voor hen verantwoordelijk. Dit brengt hen niet alleen in gevaar, het is ook niet toegestaan volgens het internationaal recht.’

Stabiliteit in de regio
Momenteel wordt een groot deel van de vrouwen en kinderen opgevangen in kampen in Syrië. Het Rode Kruis biedt humanitaire hulp in een deel van de kampen. Nederlander Guido Versloot werkt in Al Hol, een van die kampen: ‘Op dit moment is het hier bijna vijftig graden. Het kamp ligt op een kale vlakte en er zijn bijna geen bomen. In het kamp wonen vooral vrouwen en kinderen. Sommige mensen zitten hier al jaren, zonder hoop om er ooit uit te komen. Dat zie je ook aan ze: er is geen toekomst. Ze leven, maar ze leven eigenlijk ook niet.’ Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat er een duurzame oplossing komt voor meer stabiliteit in de regio. Volgens de hulporganisatie lukt dat niet als landen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen burgers.

Onderzoeken en berechten
Het Rode Kruis pleit ervoor dat landen hun burgers terughalen en in eigen land berechten. De hulporganisatie vindt dat onderzocht moet worden of deze vrouwen het humanitair oorlogsrecht of mensenrechten hebben geschonden. Dit is belangrijk voor de slachtoffers. Lahr: ‘Het Rode Kruis is een neutrale organisatie die geen partij kiest in een conflict. Het is aan het rechtssysteem om deze vrouwen al dan niet te veroordelen. We hebben begrip voor de moeilijke afwegingen die landen moeten maken als het gaat om deze kwestie. Toch ziet het Rode Kruis geen andere oplossing dan dat landen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen burgers.’

Grondbeginselen
Het Rode Kruis handelt wereldwijd volgens zeven grondbeginselen: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid.

Schaapjes!

De Israëlische fotograaf Lior Patel (42) volgde met zijn drone een grote kudde schapen gedurende zeven maanden. Hij filmde de meer dan duizend dieren tijdens hun tochten in de winter tot in de zomer. Het resultaat is een hypnotiserende timelapse van de alsmaar bewegende schapen. 

Grootste 'steuntrekkers' betalen geen cent coronasteun terug

Uit onderzoek van de NOS is gebleken dat geen van de 25 grootste NOW-steuntrekkers het voorbeeld van Booking.com volgt om de ontvangen coronasteun (deels) terug te betalen aan de overheid. Booking.com maakte begin juni bekend de 65 miljoen euro coronasteun (NOW) terug te betalen na ophef over het uitbetalen van bonussen in het buitenland door Booking.com. 

Het gaat om de bedrijven die gedurende de eerste drie rondes van de NOW-regeling (maart t/m december 2020) de grootste bedragen hebben ontvangen.

Er zijn bedrijven die de miljoenen aan steun echt nodig hadden om te overleven en flink verlies hebben geleden.

Anderen zoals Randstad en Daf, zagen hun winst halveren, maar willen niets terugbetalen omdat de NOW-steun is aangewend voor behoud van de werkgelegenheid en doorbetaling van werknemers die niets om handen hadden.

Randstad heeft over 2020 wel winst uitgekeerd aan hun aandeelhouders, omdat de wereldwijde cijfers van het concern beter waren dan verwacht. Toch peinst Randstad er niet over om de bijna 97 miljoen aan ontvangen coronasteun (NOW) terug te betalen. Ook Daf heeft een winstuitkering gedaan aan aandeelhouders in het buitenland, maar houdt de hand op de knip als het om terugbetalen van NOW-steun gaat.

Ondanks dat de winst van Atos Group wereldwijd fors steeg (100 miljoen in vergelijk met 2019) en winst uitkeerde aan de aandeelhouders in het buitenland wil het bedrijf de ontvangen Nederlandse NOW-steun niet terugbetalen omdat de Nederlandse afdelingen van het bedrijf  tegenvallende resultaten boekt. Atos vraagt geen nieuwe NOW-steun aan.

Wettelijk mogen Randstad, Daf en Atos dat, maar minister Koolmees noemt het wel een 'onwenselijke situatie'. Hij beloofde om de tafel te gaan zitten met andere bedrijven waarbij de gevolgen van de coronacrisis achteraf erg meevielen.

Verder willen Payrollbedrijf Ev Tilburg (30 miljoen euro NOW-steun), cateraar Albron (23 miljoen euro NOW-steun) en horecagroothandel Bidfood (21 miljoen euro NOW-steun) meer tijd om te beslissen over een eventuele terugbetaling. 

Er zijn bedrijven die wel NOW-steun terugbetalen , maar die doen dat om een andere vergoeding (voor transportsector) te mogen behouden.

Spoorvervoerder NS betaalt steun uit de NOW-regeling (24 miljoen euro) niet terug omdat het gebruikt is waarvoor het bedoeld was; het behoud van banen op de stations, zoals in de kiosks, maar niet bij de vervoerstak. NS sloot 2020 af met rode cijfers.

Niet elk jaarverslag over 2020 kon daadwerkelijk door de NOS worden nagekeken. Daarnaast is het mogelijk dat de NOW-eindafrekening nog verandert waardoor bedrijven toch geld moeten terugbetalen of zelfs meer steun ontvangen.

 Screenshots van de NOW-registers 1,2 en 3:

NOW-regeling 1e termijn ( Bron: UWV)
NOW-regeling 1e termijn ( Bron: UWV)

NOW-regeling 2e termijn ( Bron: UWV)
NOW-regeling 2e termijn ( Bron: UWV)

NOW-regeling 3e termijn ( Bron: UWV)
NOW-regeling 3e termijn ( Bron: UWV)


Broncode van internet (NFT) verkocht voor 4,6 miljoen euro

De originele broncode van het wereldwijde web heeft bij een veiling 5,4 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) opgeleverd. De Brit Tim Berners-Lee schreef de code waarmee hij het web maakte tussen oktober 1990 en augustus 1991. 

Tim Berners-Lee, de Britse computerwetenschapper en uitvinder van het World Wide Web, verkocht de broncode als een non-fungible token (NFT)

Sotheby's maakte woensdag bekend dat de NFT in totaal 51 biedingen heeft binnengehaald. Een woordvoerder van Sotheby's vertelde CoinDesk dat de koper anoniem is. "Op dit moment kunnen we niet bevestigen of ze in fiat of crypto zullen betalen", zeiden ze.

De opbrengst van de verkoop gaat naar liefdadigheidsinitiatieven die worden ondersteund door de familie Berners-Lee, zei Sotheby's.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.