Namibische tiener loopt wereldtijd op 400 meter en doet gooi naar olympisch goud

Het hele jaar maakt de pas 18-jarige Namibische atlete Christine Mboma grote indruk: in april liep ze in het Zambiaanse Lusaka een 400 meter in een snaarscherpe 49,24 seconden, een week later ging ze daar op het NK in Windhoek nog eens twee honderdsten onderdoor.

Hier en daar werden door sommige mensen wat vraagtekens bij de prestaties gezet, met name wat betreft zaken als de timing en organisatie in Zambia en Namibië. Mboma liep woensdag echter voor het eerst in Europa: in het Poolse Bydgoszcz kwam ze in actie en dat ging bepaald niet slecht.

Sterker nog, de sensatie haalde nog een enorme hap van haar tijd af en snelde naar 48,54 seconden, de twaalfde tijd ooit gelopen. Ze is daarmee gelijk favoriete voor olympisch goud, de nummers één en twee van het vorige WK zijn niet van de partij: Salwa Eid Naser (48,14) zit een dopingschorsing uit, Shaunae Miller-Uibo (48,37) richt zich op de 200 meter.

Buiten Naser en Miller-Uibo was de Oost-Duitse wereldrecordhoudster Marita Koch (47,60) in totaal vijf keer sneller, de Tsjechoslowaakse Jarmilta Kratochvilova liep twee keer harder en de Française Marie-José Pérec en Sovjet-atlete Olga Bryzgina hebben één snellere tijd staan dan die van de fenomenale Mboma.