Bijna 2000 Schotse fans besmet met COVID-19 tijdens EURO 2020

Volgens officiële informatie kunnen bijna 2000 coronagevallen in Schotland in verband worden gebracht met wedstrijden van het Europees voetbalkampioenschap. Tweederde van degenen die in 1991 positief testten, waren fans die, in tegenstelling tot het advies uit het noorden, naar Londen reisden om wedstrijden te kijken, zoals de gezondheidsautoriteit Public Health Scotland aankondigde. Op 18 juni speelden de Schotten in Londen tegen Engeland. Bijna 400 besmette mensen uit Schotland zouden in het stadion zijn geweest, terwijl duizenden fans de straten en pleinen in het stadscentrum bevolkten.

De besmettingscijfers hebben betrekking op degenen die positief testten en die tijdens hun besmettelijke fase - tussen 11 en 28 juni - EURO 2020 wedstrijden of fanevenementen bijwoonden. Volgens de autoriteit was driekwart van de besmette personen tussen de 20 en 39 jaar oud, negen op de tien van het mannelijk geslacht. Drie dagen na de wedstrijd op 18 juni had de Schotse voetballer Billy Gilmour een positieve COVID-19-test. De prof van Chelsea FC moest in quarantaine de beslissende groepswedstrijd tegen Kroatië aanschouwen. Voor de rest van het Schotse team was het EK voorbij na de nederlaag in Glasgow op 22 juni.

De achtste finale tussen Duitsland en Engeland vond dinsdag plaats met bijna 45.000 toeschouwers, het grootste publiek tot nu toe. Afstand en maskers waren een zeldzaamheid in het Wembley Stadium. Hoeveel fans en waarnemers daar besmet zijn geraakt, wordt de komende weken duidelijk. Voor de halve finales en de finale moeten zelfs 60.000 toeschouwers worden toegelaten. Omdat de coronacijfers recentelijk in Groot-Brittannië weer zijn gestegen door de deltavariant, is het grote aantal toeschouwers omstreden.

Velen kijken nu angstig naar de hoge besmettingscijfers in St. Petersburg. Voorafgaand aan de eerste kwartfinale tussen Zwitserland en Spanje aanstaande vrijdag, klinkt er steeds meer kritiek. Van de kant van de UEFA zijn er echter geen wijzigingen of zelfs een uitstel van de wedstrijd gepland; "De uiteindelijke beslissing over het aantal toeschouwers in het stadion ligt altijd bij de lokale autoriteiten." Een aangescherpt hygiëneconcept voor de wedstrijd van vrijdag in het stadion is volgens de Russische organisatoren volgens het staatsbureau Tass niet nodig. Feit blijft: 50 procent van de meer dan 60.000 zitplaatsen in de Gazprom Arena mag bezet worden tijdens Spanje tegen Zwitserland.