Hockeydames met dubbele cijfers langs Schotland op EK

Met een laag gepushte strafbal leidde Frédérique Matla de Oranje Dames woensdagavond naar een 10-0 overwinning. Nederland – zonder de zieke middenvelder Ilse Kappelle – maakte de hoge verwachtingen waar tegen Schotland en gaf het publiek tien goals.

Heel kalmpjes legde Eva de Goede haar arm om de schouder van Maria Verschoor, toen de aanvoerder uit de rebound van een strafcorner de 1-0 van dichtbij binnenpushte. De arme Schotten hadden slechts drie minuten stand gehouden in de wedstrijd die voor Oranje vooral een ‘tussenwedstrijd’ was. Niet alleen de halve finaleplek was al bereikt, ook de eerste plaats in de poule.

Na twaalf minuten hockeyen torende de brace om de linkerarm van De Goede boven de speelsters uit, nadat ze uit de rebound van een strafcorner ook de 2-0 had gescoord. Op de gezichten van de internationals van Oranje brak spontaan de zon door nu duidelijk werd dat het scoren hen vrij makkelijk af ging. Nog voor het einde van het eerste kwart vielen ze elkaar opnieuw juichend in de armen, toen Marloes Keetels de 3-0 binnenschoot, ook al uit de rebound van een strafcorner.

Zouden het er tien worden? Het was al snel een scenario waar het publiek sterk rekening mee hield. Maar het feit dat de stem van bondscoach Alyson Annan vervolgens regelmatig door het Wagener Stadion galmde, vertelde het verhaal van Oranje in het tweede kwart. Twee strafcorners werden gemist en het spel was te rommelig.

Toen Frédérique Matla in de eerste minuut na rust een strafcorner links tegen de plank sleepte (4-0), verscheen de lach terug op het gezicht van Annan. Vervolgens waanden de Oranje Dames zich in een speeltuin. Met een handig wippertje over keepster Amy Gibson heen maakte Marloes Keetels de 5-0. Daarna maakte Maria Verschoor een einde aan haar doelpuntendroogte door haar eerste interlandgoal sinds januari 2020 te maken (6-0). Nog voor het einde van het derde kwart tipte Felice Albers na een aantal gemiste kansen de 7-0 binnen.

Als enige aanvaller van het Nederlands team scoorde Pien Dicke dit EK nog niet, terwijl Maria Verschoor er ondertussen met twee snoeiharde backhandschoten 8-0 en 9-0 van maakte. Het was zonde dat het publiek vanwege de coronamaatregelen niet mocht zingen, want het klassieke ‘tien, tien, tien’ bleef achterwege en de aanmoedigingen bleven beperkt tot het geklap in de handen.

Ondertussen pushte Matla niet één, maar twee keer de bal steenhard op het hoofd van Amy Costello. De speelster van Schotland kon er – nadat ze was opgelapt – om lachen, maar zocht vervolgens toch maar de kleedkamer op. Vier minuten voor tijd bepaalde Matla met een strafbal de eindstand op 10-0. Vrijdag wacht Belgie in de halve finale, een sterkere tegenstander dan Schotland, maar ook dan is Nederland weer torenhoog favoriet.