FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 juni 2021

Random Pics van de Dag #332

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sakkari klopt titelverdedigster Swiatek op Roland Garros

Tennisster Iga Swiatek zal haar Roland Garros-titel in het enkelspel niet met succes kunnen verdedigen. De als achtste geplaatste Poolse, nog altijd maar net twintig jaren jong, ging met twee keer 6-4 onderuit tegen Maria Sakkari (17), die daarmee als eerste Griekse ooit de halve finales van een Grand Slam-toernooi bereikt.

Ook voor de zelfs pas 17-jarige Amerikaanse Coco Gauff is het toernooi na de kwartfinales voorbij. De tiener, toch al als 24e geplaatst, was niet opgewassen tegen Barbora Krejcikova. Gauff gaf in set één twee keer een break voorsprong weg en verloor vervolgens een tiebreak waarin uiterst slecht werd geserveerd, waarna Krejcikova in de tweede set op haar zesde matchpoint toe kon slaan: 7-6 (6), 6-3.

Hockeydames met dubbele cijfers langs Schotland op EK

Met een laag gepushte strafbal leidde Frédérique Matla de Oranje Dames woensdagavond naar een 10-0 overwinning. Nederland – zonder de zieke middenvelder Ilse Kappelle – maakte de hoge verwachtingen waar tegen Schotland en gaf het publiek tien goals.

Heel kalmpjes legde Eva de Goede haar arm om de schouder van Maria Verschoor, toen de aanvoerder uit de rebound van een strafcorner de 1-0 van dichtbij binnenpushte. De arme Schotten hadden slechts drie minuten stand gehouden in de wedstrijd die voor Oranje vooral een ‘tussenwedstrijd’ was. Niet alleen de halve finaleplek was al bereikt, ook de eerste plaats in de poule.

Na twaalf minuten hockeyen torende de brace om de linkerarm van De Goede boven de speelsters uit, nadat ze uit de rebound van een strafcorner ook de 2-0 had gescoord. Op de gezichten van de internationals van Oranje brak spontaan de zon door nu duidelijk werd dat het scoren hen vrij makkelijk af ging. Nog voor het einde van het eerste kwart vielen ze elkaar opnieuw juichend in de armen, toen Marloes Keetels de 3-0 binnenschoot, ook al uit de rebound van een strafcorner.

Zouden het er tien worden? Het was al snel een scenario waar het publiek sterk rekening mee hield. Maar het feit dat de stem van bondscoach Alyson Annan vervolgens regelmatig door het Wagener Stadion galmde, vertelde het verhaal van Oranje in het tweede kwart. Twee strafcorners werden gemist en het spel was te rommelig.

Toen Frédérique Matla in de eerste minuut na rust een strafcorner links tegen de plank sleepte (4-0), verscheen de lach terug op het gezicht van Annan. Vervolgens waanden de Oranje Dames zich in een speeltuin. Met een handig wippertje over keepster Amy Gibson heen maakte Marloes Keetels de 5-0. Daarna maakte Maria Verschoor een einde aan haar doelpuntendroogte door haar eerste interlandgoal sinds januari 2020 te maken (6-0). Nog voor het einde van het derde kwart tipte Felice Albers na een aantal gemiste kansen de 7-0 binnen.

Als enige aanvaller van het Nederlands team scoorde Pien Dicke dit EK nog niet, terwijl Maria Verschoor er ondertussen met twee snoeiharde backhandschoten 8-0 en 9-0 van maakte. Het was zonde dat het publiek vanwege de coronamaatregelen niet mocht zingen, want het klassieke ‘tien, tien, tien’ bleef achterwege en de aanmoedigingen bleven beperkt tot het geklap in de handen.

Ondertussen pushte Matla niet één, maar twee keer de bal steenhard op het hoofd van Amy Costello. De speelster van Schotland kon er – nadat ze was opgelapt – om lachen, maar zocht vervolgens toch maar de kleedkamer op. Vier minuten voor tijd bepaalde Matla met een strafbal de eindstand op 10-0. Vrijdag wacht Belgie in de halve finale, een sterkere tegenstander dan Schotland, maar ook dan is Nederland weer torenhoog favoriet.

Cross-play naar Overwatch

Blizzard kondigt cross-play aan voor Overwatch. De functie is een veelgehoorde wens vanuit de community en komt binnenkort naar de game voor alle beschikbare platforms.

Spelers op console worden, indien de functie aanstaat, gematched met andere console players. Pas wanneer een speler een party vormt met een pc-speler wordt de groep gemixed met andere pc-spelers. In dit geval wordt de auto-aim functie wel uitgezet, om oneerlijke voordelen te voorkomen. De functie is in zijn geheel niet beschikbaar voor de competitive modi van de game.

Cross-progression komt nog niet beschikbaar met de update, maar is wel iets waar het team mee bezig is.

Larson domineert NASCAR-race Sonoma

Voor de raceliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want de NASCAR Cup Series streek neer op Sonoma: een road course dus, waar zonder training of kwalificatie geracet werd.

De race ging van start met Kyle Larson en Chase Elliott op de eerste rij, gevolgd door William Byron, Denny Hamlin, Kyle Busch en Austin Dillon. In de eerste stage gebeurde vanaf de start eigenlijk weinig: Larson domineerde en won de stage, ruim voor Elliott, Kyle Busch en de mooi naar voren gekomen Martin Truex Jr.

Tijdens de caution kwam niet iedereen voor vier nieuwe banden naar binnen, waardoor Kurt Busch de leiding had bij de herstart, voor Matt DiBenedetto, Brad Keselowski en Ryan Blaney. De mannen op verse banden hadden daar uiteindelijk toch gewoon voordeel van en halverwege de stage had Byron de leiding, voor Larson en Truex.

Op een korte caution wegens een incident van Ricky Stenhouse Jr na gebeurde er ook in stage twee niet heel veel. Larson was met afstand de beste en won ook de tweede stage, ruim voor Joey Logano en Alex Bowman. Ook dit keer kwam niet iedereen tijdens de caution binnen, waardoor bijvoorbeeld Truex en Larson in het middenveld begonnen.

Met 33 ronden te gaan nam Larson de leiding weer over, zonder grote moeite had hij twintig man gepasseerd. Elliott volgde hem, ook Truex zat er goed bij en ging zelfs naar plek twee. Dik tien ronden later kwam achterblijver Quinn Houff stil te staan: caution, exact op het moment dat Keselowski naar binnen kwam voor een pitstop.

Vrijwel het hele veld kwam tijdens de caution een stop maken, waardoor Keselowski met zijn mazzel naar plek twee op kon schuiven, achter Logano, die niet gestopt was. Ook Tyler Reddick, Corey LaJoie en Anthony Alfredo namen de gok door niet binnen te komen, Larson, Truex, Elliott en Kyle en Kurt Busch reden op nieuwe banden op de zesde tot en met tiende plek.

Keselowski's perfecte mazzel werd voor de herstart door het putje gespoeld: zijn team had materiaal te vroeg over de pitmuur, waardoor hij achteraan aan moest sluiten. Al vrij snel reed Larson zich weer naar de leiding, maar rond plek tien ging het al snel fout: onder meer Kevin Harvick, Ross Chastain, Byron en LaJoie kwamen met elkaar in aanraking, caution.

Na een onderbreking konden we door met Larson en Logano voorop, waar Elliott zich nog tussen wist te nestelen: Larson pakte een zeer verdiende overwinning, voor teamgenoot Elliott - Hendrick Motorsports pakte daarmee de vierde 1-2 op rij, een evenaring van het record dat al sinds 1956 staat.

Ritzege Bissegger in Zwitserland, v.d. Poel behoudt leiding

Mathieu van der Poel heeft in de Ronde van Zwitserland de gele leiderstrui behouden. De vierde etappe, van Sankt Urban naar Gstaad over 171 kilometer, werd gewonnen door Stefan Bissegger.

Pas na 75 kilometer koersen slaagde er een groepje in om weg te rijden uit het peloton. Bissegger,Thomas, Rosskopf en Suter kregen een maximale voorsprong van zes minuten.

De ploeg van Van der Poel had geen interesse om de leiderstrui te verdedigen. Op de finishlijn had de Nederlander echter toch tijd over om morgen ook weer in de leiderstrui te starten. Julian Alaphilippe staat op een seconde achterstand tweede, de Zwitser Stefan Küng bezet op vier seconden achterstand de derde plaats. 

Overview trailer voor D&D: Dark Alliance

Wizards of the Coast heeft een overview trailer uitgebracht voor Dungeons & Dragons: Dark Alliance. De trailer laat veel gameplay zien en enkele andere aspecten die relevant zijn.

Denk daarbij aan gear die je verzameld en de mogelijkheid om de game in co-op te spelen (local co-op komt in een latere update beschikbaar). Verder ontmoet je de speelbare personages, het vechtsysteem en dat allemaal in een luchtige toon.

Bekijk het allemaal in de trailer hieronder. D&D: Dark Alliance komt op 22 juni uit voor pc, PlayStation 4/5, Xbox One en Xbox Series X | S.

Ritzege Ghys inBelgië, Evenepoel leidt

De eerste etappe in de Ronde van België is gewonnen door Robbe Ghys. In de etappe over 175,3 kilometer naar Maarkedal was de Belg zijn medevluchters en landgenoten Remco Evenepoel en Gianni Marchand de baas in de sprint.

Op 35 kilometer voor de streep was het Evenepoel die wegsprong op een van de heuvels in de finale. Alleen Victor Campenaerts kon hem volgen. Het duo haalden de vroege vluchters (onder wie Van Schip,Havik,Marchand en Ghys) bij.

Het was Evenepoel die vooraan al het werk deed en uiteindelijk had hij in de finale nog twee man in zijn wiel. Ghys won de sprint, maar het was Evenepoel die morgen de leiderstrui aan mag doen door de bonificatie onderweg. 

Battlefield 2042 aangekondigd

Vers van de premiere-pers: Electronic Arts en Dice hebben zojuist de eerste trailer van Battlefield 2042 uitgebracht. Naast de te verwachten explosies is er niets te dol: even uit een jet hoppen om een andere stuk te schieten met een bazooka om daarna weer terug te kruipen, in 2042 is er veel meer mogelijk. Op 13 juni gaan we zien hoe de gameplay is, maar voor nu hebben ze een trailer die gemaakt is met de ingame engine.

In Battlefield 2042 balanceert de wereld op het randje van de afgrond. Tekorten aan voedsel, energie en schoon water hebben geleid tot tientallen mislukte staten en de grootste vluchtelingencrisis in de geschiedenis van de mensheid. Onder deze statelozen bevinden zich families, boeren, ingenieurs en zelfs soldaten. Te midden van deze crisis sleuren de Verenigde Staten en Rusland de wereld mee in een totale oorlog. Niet-gelieerde Specialists sluiten zich aan bij beide kampen en vechten niet voor een vlag, maar voor de toekomst van de statelozen in deze nieuwe wereld.

Spelers kruipen in de huid van Specialists, een nieuw type speelbare soldaat voor de franchise. Specialists zijn geïnspireerd door de traditionele vier Battlefield-klassen en worden uitgerust met hun eigen unieke Specialist Trait en Specialty, en hebben volledig configureerbare uitrustingen. Als Specialist krijgen spelers toegang tot een geavanceerd arsenaal aan wapens, uitrustingen en voertuigen die je tijdens de strijd kunt gebruiken. Deze krachtige nieuwe tools bieden creatieve spelers talloze opties, omdat ze de perfecte combinatie kunnen vinden die past bij hun speelstijl waarmee ze tegenstanders op het strijdveld te slim af kunnen zijn.

Multiplayer-matches worden nu uitgevochten met maximaal 128 spelers op de nieuwste consoles en pc's. De gevechten zijn op maps met dynamisch weer, gevaarlijke omgevingen en spectaculaire wereldgebeurtenissen met tornado's die de map uiteenrijten en zandstormen die de zon verduisteren. De verschillende multiplayermodi zullen tijdens EA Play uit de doeken worden gedaan, op 22 juli.

Battlefield 2042 kan nu worden gepre-orderd en is vanaf 22 oktober verkrijgbaar in de (digitale) winkel voor €59,99 op pc, €69,99 op Xbox One en PlayStation 4, en voor €79,99 op de Xbox Series X en S en PlayStation 5.

Duitse herdenkingssteen terug uit Afghanistan

De terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan leidt er natuurlijk toe dat veel materiaal wordt teruggebracht naar Europa en de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om meer dan alleen maar militaire goederen en voertuigen. De Duitse strijdkrachten hebben een grote herdenkingssteen naar huis gebracht zodat de herinnering aan gevallen kameraden levend kan blijven. Gedurende de Duitse missies in Afghanistan sneuvelden 53 Duitse militairen.

De 27.000 kilo zware steen van 2,5 bij 2,5 meter maakte deel uit van het monument dat de Duitsers in Mazar-e-Sharif hadden gebouwd voor hun in Afghanistan omgekomen militairen. In een speciale, minutieus geplande operatie werd het gevaarte overgevlogen naar Duitsland. Hiervoor werd een speciaal ingehuurd reusachtig Antonov 124-vliegtuig gebruikt.

Steen én transportauto, bij elkaar goed voor 65.000 kilo, werden naar Leipzig gevlogen en van daaruit overgebracht via de weg naar de Henning von Tresckow-kazerne bij Potsdam. Daar werd het gevaarte van 27 ton geplaatst in het 'Wald der Erinnerung', een speciaal ingericht bos waar nabestaanden en collega's verschillende monumenten kunnen bezoeken ter herinnering aan hun omgekomen dierbaren.

(Foto: Bundeswehr/Torsten Kraatz)

COVID-19: 1.791 positief getesten en 5 doden, in totaal 1.667.560 en 17.700

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.791 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.667.560 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 49 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 530 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 6 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 304 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.700 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Blizzard combineert vriendenlijsten uit verschillende regio's

Blizzard heeft na jaren eindelijk de vriendenlijsten van Battle.net aangepast. Voorheen was het zo dat spelers alleen vrienden uit dezelfde regio online zagen en alleen in die regio bevriend waren. Wisselde je van regio, had je dus een compleet andere vriendenlijst en kon je niet met vrienden uit andere regio's chatten.

Sinds de nieuwste update van Battle.net is dat anders, want de vriendenlijsten zijn gecombineerd tot een globale lijst. Geen losse lijsten meer dus voor Europa, Amerika en Azië. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Helaas zijn progressie en aankopen nog wel gebonden aan regio's, wie weet komt dat nog eens in de toekomst.

Blizzard

Het nutteloze feitje van de dag: Enorme Python in de Efteling?

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Achtbaan de Python in de Efteling is één van de bekendste achtbanen van Nederland. Wist je dat de baan er heel anders uit had kunnen zien? In 1994 waren er plannen om de baan flink uit te breiden. De baan was toe aan groot onderhoud en dat was de aanleiding om te onderzoeken of de baan uitgebreid kon worden.

Er werd een enorm nieuw deel voor de Python ontworpen die de capaciteit van de attractie flink zou verhogen. "Ik wilde de baan spectaculairder maken door hem door te zagen direct na de tweede looping. Daar zou de baan dan via een camelback de Kanovijver in duiken, onder de grond door een tunnel en dan verticaal in het midden van een winkeltje naar buiten flitsen, en vervolgens middels een sidewinder weer horizontaal naar een tweede lift... Er was in het ontwerp een tweede lift voorzien van veertig meter hoog, waarna een val onder een hoek van zestig graden zou volgen: opnieuw de grond in, vele ride-effecten en waarbij de corkscrew dwars over het rangeerspoor zou aansluiten op de bestaande Bayern curve", zo legde ontwerper Lex Lemmens uit aan Eftelist. Het ontwerp voor de uitbreiding van de Python werd door de gemeente goedgekeurd maar sneuvelde uiteindelijk om budgetaire redenen.

Wil je meer weten over de plannen rond de Python? Kijk dan hier op de site van Eftepedia.

Zo zou de vernieuwde Python eruit gezien hebben (Bron: De Vijf Zintuigen, Documentaire Lex Lemmens/Eftepedia)
Zo zou de vernieuwde Python eruit gezien hebben (Bron: De Vijf Zintuigen, Documentaire Lex Lemmens/Eftepedia)

Vanaf 27 minuten en 10 seconde vertelt ontwerper Lemmers over de plannen:

Documentaire Lex Lemmens - Deel 1 (Bron: YouTube/De Vijf Zintuigen)

Tijdelijk geen nieuwe subsidie voor biomassa

Net zoals de Tweede Kamer vindt het kabinet dat we zo snel mogelijk als haalbaar en betaalbaar moeten stoppen met houtige biomassa voor lage temperatuurwarmte. Het is een tijdelijke brandstof voor het produceren van warmte en het ontwikkelen van warmtenetten. Omdat er een keerzijde aan het gebruik van biomassa zit, heeft het kabinet daarom in het duurzaamheidskader biogrondstoffen de ambitie uitgesproken om, zo snel als dat mogelijk is, de afgifte van nieuwe subsidies van houtige biogrondstoffen voor lagetemperatuurwarmte te stoppen. Belangrijk is om eerst goed in kaart te brengen hoe een verstandige afbouw eruitziet en wat de gevolgen ervan zijn. Op verzoek van de Tweede Kamer stopt het kabinet tijdelijk met subsidie totdat er een afbouwpad is. Dit heeft geen gevolgen voor al afgegeven subsidies.

Voor de uitvoering van het klimaatakkoord is het voor het kabinet altijd belangrijk geweest om de doelen haalbaar en betaalbaar te houden voor iedereen. Draagvlak gaat via de portemonnee. Daarom heeft het kabinet PBL en TNO gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om eerder te stoppen met houtige biomassa en wat de kosten daarvan zijn. De onderzoeken van PBL en TNO geven aan dat het halen van de klimaat- en energiedoelstellingen, in met name de gebouwde omgeving en de glastuinbouw, technisch en financieel gezien lastig samengaat met een uitfasering eerder dan 2030 van de afgifte van subsidies op houtige biomassa, en financiële consequenties zal hebben.

Deze kosten zullen uiteindelijk via een hogere energierekening betaalt moeten worden door burgers en bedrijven.

Klimaatdoelen
Voor marktpartijen is het belangrijk om snel duidelijkheid te krijgen over het afbouwpad van de subsidies. Subsidie is voor veel projecten op dit moment nog nodig voor een rendabel project. De Tweede Kamer heeft aangegeven om geen nieuwe subsidies te verstrekken voor houtige biomassa (motie Van Esch) tot er een afbouwpad is.

Het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving over het pad is alleen controversieel verklaard dus het huidige kabinet mag geen keuze maken. Een adequaat afbouwpad voor subsidies is belangrijk en daarom wil het kabinet zo veel mogelijk ruimte laten aan een nieuw kabinet om met een pad te komen. Alles afwegende heeft het kabinet besloten de subsidieronde die dit najaar start, een temperatuureis op te nemen voor de categorieën met houtige biomassa, om zo de inzet van houtige biomassa voor lagetemperatuurwarmte uit te sluiten van de regeling. Zo sluit het kabinet zo dicht mogelijk aan bij de wens van de Tweede Kamer. Opgemerkt moet worden dat dit het halen van de klimaatdoelen lastiger maakt.

Kosten
Uit de Quick Scan van TNO blijkt dat houtige biomassa binnen de subsidieregeling (SDE++) één van de goedkoopste warmtebronnen is en dat het vervangen van deze bron door alternatieve warmtebronnen leidt tot een toename van de subsidie-uitgaven. Wanneer we vandaag in één keer zonder verstandig afbouwpad stoppen met het verstrekken van subsidies voor houtige biomassa in plaats van in 2030, stijgen de uitgaven tot 2,7 miljard Euro. Hoe dichter bij 2030 gestopt wordt met subsidie-afgifte, hoe lager deze kosten worden.

Viola Holt 'magnetisch' na contact met COVID-19-gevaccineerde

Viola Holt plaatste gisteren een bericht op Facebook dat ze 'magnetisch' is, nadat ze contact heeft gehad met een tweetal tegen COVID-19 gevaccineerde personen. Ze heeft het bericht inmiddels verwijderd, maar zoals vaak op social media gebeurt is ook dit bericht bewaard voor het nageslacht.

Viola is niet de eerste die dit 'magnetisme' na een COVID-19-vaccinatie ervaart. Al weken worden foto's gepubliceerd op social media van mensen, veelal met een huissleutel op hun arm, die hun magnetische vaccinatieplek showen. 

Tip: met een beetje vaseline kan je ook 'zonder vaccinatie' je huissleutel op je arm laten plakken   

Makkelie fluit openingsduel EK Turkije - Italië

EURO 2020 trapt vrijdag af met de wedstrijd tussen Turkije en Italië. Scheidsrechter Danny Makkelie is door de UEFA aangewezen om de openingswedstrijd te leiden.

Om 21.00 uur zal Makkelie het eerste fluitsignaal laten klinken en daarmee het Europees kampioenschap openen. De Nederlandse scheidsrechter wordt in Stadio Olimpico in Rome geassisteerd door Hessel Steegstra en Jan de Vries. De Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart is de vierde official. Kevin Blom is aangewezen als VAR.

Voor Makkelie wordt het zijn eerste optreden op een eindtoernooi. Daarmee gaat er een droom voor hem in vervulling. "Ik was tien jaar toen ik begon met fluiten. Een groot toernooi is vanaf dat moment altijd een droom van me geweest en die is nu uitgekomen”, zei de scheidsrechter onlangs weten.

Turkije en Italië komen samen met Zwitserland en Wales uit in Groep A van EURO 2020. Italië, Europees kampioen in 1968, plaatste zich voor de eindronde door als eerste te eindigen in een poule met Finland, Griekenland, Bosnië & Herzegovina, Armenië en Liechtenstein. Turkije plaatste zich als nummer twee in een poule met Frankrijk, IJsland, Albanië, Andorra en Moldavië.

Gedeeltelijke eclips morgen vanaf 11.15 uur tot 13.30 uur goed te zien

Wie morgen zo tussen 11.15 uur ‘s ochtends en 13.30 uur ‘s middags naar de hemel tuurt, kan met dank aan het mooie weer de maan een stukje voor de zon zien schuiven. Het is voor het eerst sinds vier jaar dat in ons land weer een gedeeltelijke eclips te zien is. En dit keer lijken de wolken geen spelbreker te worden. Het wordt overwegend helder zomerweer. Zo meldt de Gelderlander.

Gezondheidsraad adviseert vaccinatie kinderen uit risicogroepen

De Gezondheidsraad adviseert kinderen van 12 tot en met 17 jaar uit medische risicogroepen te vaccineren tegen covid-19. Het BioNTech/Pfizer-vaccin is voldoende werkzaam en veilig vanaf 12 jaar en het levert kinderen met een medisch risico directe en indirecte gezondheidswinst op, schrijft de raad in een spoedadvies dat is aangeboden aan de minister van VWS. Een advies over het vaccineren van gezonde kinderen volgt nog.

Het vaccin van BioNTech/Pfizer is onlangs goedgekeurd voor gebruik vanaf 12 jaar. De Gezondheidsraad heeft zich op verzoek van de minister van VWS gebogen over de wenselijkheid van vaccinatie van kinderen vanaf 12 jaar. De raad adviseert eerst over kinderen met een medisch risico. Een advies over vaccinatie van gezonde kinderen – dat een afzonderlijke afweging vergt – volgt later. Eerder adviseerde de Gezondheidsraad al om kinderen van 16 en 17 jaar met een hoog medisch risico te vaccineren. Verder lezen bij Skipr.

11 miljoenste COVID-19-vaccinatie verwacht, 1988 (en ouder) mogen afspraak maken

Vandaag verwacht men COVID-19-vaccinatie nummer 11.000.000 te geven. Na een zeer beschamende start van de vaccinatiecampagne lijkt Nederland op dit vlak nu eindelijk goed door te pakken in de strijd tegen Sars-Cov-2!

Kort informatief draadje over COVID-19-vaccinaties:

Zuid-Afrika: Na geboorte 'tienling', waar zijn de 10 baby's en hun moeder?

Een bericht over de geboorte van een 'tienling' veroorzaakte de nodige opschudding bij het Zuid-Afrikaanse publiek. Nadat de krant "Pretoria News" in een exclusief verhaal over de zaak berichtte, eist de regering nu opheldering.

De Zuid-Afrikaanse Gosiame Thamara Sithole (37) zou maandagavond laat bevallen zijn van de kinderen via een keizersnede in een ziekenhuis in Pretoria. De vrouw zou geen vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan en is al moeder van een zes-jarige tweeling. 

Haar man vertelde de krant dat zijn vrouw was bevallen van drie meisjes en zeven jongens. Ze was zeven maanden en zeven dagen zwanger op het moment van de keizersnee.
Een onafhankelijke beoordeling van de informatie is echter nog niet mogelijk geweest. De communicatiedienst GCIS heeft dinsdag tevergeefs naar de vrouw en de baby's gezocht. Als de informatie over de geboorte correct zou zijn, zou het een nieuw record zijn. Het laatste record meerlingen dat werd behaald door Halima Cissé uit Mali, zij was vorige maand bevallen van negen baby's.

Superrijke Amerikaanse beroemdheden betalen nauwelijks inkomstenbelasting

Uit onderzoek blijkt dat tal van Amerikaanse multimiljardairs de afgelopen jaren weinig of geen inkomstenbelasting hebben betaald.

Dit geldt ook voor enkele van de meest prominente Amerikaanse burgers, volgens een rapport van het onderzoeksplatform "Propublica". Onder hen zijn Amazon-oprichter Bezos, Tesla-baas Musk, investeerders Icahn en Soros en voormalig burgemeester van New York Bloomberg. De belastingontwijkingsstrategieën zijn niet illegaal. Het rapport was gebaseerd op een anonieme bron met gegevens van de Amerikaanse belastingdienst, de IRS. In reactie hierop kondigde het ministerie van Financiën een onderzoek aan naar de publicatie op grond van het feit dat ongeoorloofde openbaarmaking van vertrouwelijke overheidsinformatie onwettig was. De zaak is doorverwezen naar de FBI en een federale aanklager.

Democratische senator Warren bekritiseerde op Twitter dat het Amerikaanse belastingsysteem was "gesleuteld" voor miljardairs die hun fortuin niet verdienden met inkomsten zoals hardwerkende gezinnen. Zelfs de ultrarijken zouden eindelijk hun deel moeten betalen.

Citaat uit de Propublica publicatie:

"Om de financiële realiteit van de rijkste Amerikanen vast te leggen, voerde ProPublica een analyse uit die nog nooit eerder is gedaan. We vergeleken hoeveel belastingen de 25 rijkste Amerikanen elk jaar betaalden over de door Forbes geschatte groei van hun rijkdom in diezelfde periode..

We gaan dit hun werkelijke belastingtarief noemen.

De resultaten zijn schokkend. Volgens Forbes zagen die 25 mensen hun waarde stijgen met een gezamenlijke $ 401 miljard van 2014 tot 2018. Ze betaalden in die vijf jaar in totaal $ 13,6 miljard aan federale inkomstenbelastingen, blijkt uit de IRS-gegevens. Dat is een duizelingwekkend bedrag, maar het komt neer op een werkelijk belastingtarief van slechts 3,4%."

Wedstrijdje met politieagenten op A7 bij Marum: BMW-rijder raakt rijbewijs kwijt

Twee sportieve automobilisten dachten een wedstrijdje te doen op de A7 ter hoogte van Marum op vrijdag 4 juni. Helaas voor hen deden politieagenten van Team Verkeer Noord-Nederland ook aan deze wedstrijd mee. Zo meldt het DvhN.

Team Verkeer Noord-Nederland deelde een video van de snelheidsduivels op Facebook, en plaatste er een omschrijving bij:

"Zagen wij een sportieve Audi bestuurder rijden over de A7 tussen Groningen en Drachten.Tussen  Leek en Marum werden meedere snelheidsmetingen verricht. Hierbij werd een snelheid van gemiddeld 150 km/u gemeten.

Tussen Marum en Frieschepalen wilde de nóg sportievere BMW bestuurder zijn spierballen tonen, door ons met een hogere snelheid voorbij te gaan. Zijn gemiddelde snelheid kwam dan ook uit op 174 km/u. Dit terwijl er 100 km/u was toegestaan. Een overschrijding na correctie van 68 km/u.
 
De bestuurder van de BMW reageerde vervolgens ook sportief en dacht dat de Audi en wij een wedstrijdje aan het doen waren. Het rijbewijs van de bestuurder van de BMW is ingevorderd. De @verkeersofficier zal bepalen hoe hoog het sanctiebedrag wordt en hoelang de inhoudingstermijn zal zijn.
 
De bestuurder van de Audi zal zijn post in de gaten moeten houden. Zijn snelheidsovertreding is uitgeschreven op kenteken. De tenaamgestelde van het voertuig zal kenbaar moeten maken wie de bestuurder is geweest. Ook voor dit feit bepaald de @verkeersofficier de hoogte van het sanctiebedrag."

EK: Voorbeschouwing groep E

Op vrijdag 11 juni begint in Italië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag nemen we groep E door met daarbij favoriet Spanje.

Polen
Polen had geen enkele moeite om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap. In de poule met onder andere Oostenrijk plaatse de Poolse ploeg zich als groepswinnaar. Alleen van Slovenië werd er verloren, maar op dat moment had Polen al een ruime voorsprong in de groep.

De Poolse selectie kwam op het afgelopen EK in Frankrijk het verst op een Europees kampioenschap. Op het EK in 2016 wonnen ze twee van de groepswedstrijden. In de achtste finales wonnen ze na strafschoppen van Zwitserland, waarna ze in de kwartfinales tegen Portugal eruit vlogen na penalty's. Bij de overige twee deelnames aan het EK ging Polen eruit in de groepsfase.

Slowakije
Ook Slowakije is er bij op het EK, al ging dat wel via een omweg. Slowakije werd in hun poule pas derde en daardoor moesten ze zich via de play-offs plaatsen voor het EK. In de halve finales werd na strafschoppen gewonnen van Ierland, waarna in de finale van de play-offs na verlengingen met 2-1 te sterk was voor Noord-Ierland.

Spanje
Spanje had weinig problemen om zich te kwalificeren voor het EK. Na zes wedstrijden had Spanje nog de maximale score, daarna speelde het twee keer gelijk tegen Noorwegen en Zweden, waarna het de EK-kwalificatie afsloot met twee ruime overwinningen tegen Malta en Roemenië.

Spanje is samen met Duitsland het meest succesvol op het EK. Met drie overwinningen, waarvan de laatste twee kampioenschappen in deze eeuw waren. In 2008 begonnen de succesjaren voor Spanje. Onder leiding van Luis Aragonés werd Duitsland in de finale verslagen. Vier jaar toen Spanje ook al wereldkampioen was pakte Vicente del Bosque de titel door in de finale te winnen van Italië. Tussendoor werd het ook nog wereldkampioen in 2010.

Zweden
Zweden wist zich te kwalificeren door tweede te worden achter Spanje in de EK-kwalificatiegroep. De Zweedse ploeg wist in hun groep niet te winnen van Spanje en Noorwegen, maar doordat de Noorse ploeg in de overige wedstrijden punten liet liggen wist Zweden zich ten koste van de Noorse ploeg te kwalificeren voor het EK.

In 1992 deed Zweden eerst mee aan een eindronde van een EK. Daarin bereikte de Zweedse ploeg voor eigen publiek direct de halve finales, waarin het van Duitsland verloor. Daarna deed het nog vijf keer mee op een eindronde van een EK, alleen in 2004 wist de Zweedse ploeg de groepsfase te overleven. In de knock-out fase ging het in de kwartfinales onderuit tegen Nederland na strafschoppen.

Nieuwe fabriek zet niet-recyclebaar afval om in methanol

Niet-recyclebaar afval krijgt straks in een nieuwe fabriek in de Amsterdamse haven toch nog een bestemming. Het afval wordt daar namelijk omgezet in methanol, een bestanddeel voor biobrandstoffen. Zo meldt AT5.

De fabriek, die Advanced Methanol Amsterdam (AMA) gaat heten, wil vanaf de geplande opening in 2023 87,5 kiloton per jaar aan duurzame methanol produceren vanuit niet-recyclebaar afval Dit komt neer op het afval van 290.000 huishoudens. Onder niet-recylebaar afval valt bijvoorbeeld B-hout en sloopafval.

De AMA-fabriek wordt gebouwd in het BioPark, een industriële locatie in de haven van Amsterdam die speciaal is ontwikkeld voor producenten van hernieuwbare brandstoffen. Behalve de fabriek komt er ook een kenniscentrum in het Biopark.

Vlaggenschipproject
Roon van Maanen, Directeur Energie Circulaire Industrie bij Havenbedrijf Amsterdam: "In het kader van de energietransitie werkt de Haven van Amsterdam aan duurzamere brandstofbronnen, lagere emissies en maximale recycling."

"Het initiatief slaat een brug tussen afvalverwerking en de industrie voor hernieuwbare brandstoffen", reageert Roon van Maanen namens het Havenbedrijf Amsterdam. Hij is directeur Energie Circulaire Energie. "Het is een vlaggenschipproject om ons dichter bij het bereiken van onze duurzame doelstellingen te brengen."

Amnesty: een op tien Nederlandse studentes heeft seks zonder instemming

Elf procent van de vrouwelijke studenten in Nederland heeft tijdens de studententijd seks zonder hun instemming. Bij mannelijke studenten ligt dit aandeel op een procent, meldt Amnesty International op basis van een onderzoek van I&O Research. Zo meldt AT5.

In totaal werden 1059 hbo- en wo-studenten uit alle studiejaren aan Nederlandse onderwijsinstellingen gevraagd of zij wel eens seksueel contact hadden gehad zonder hun instemming. Meestal was er dan sprake van aandringen of doorgaan zonder dat te checken. Bij een kwart van de studenten waren zij onder invloed van alcohol of drugs.

In tien procent van de gevallen was er sprake van fysiek geweld. Ruim de helft van de studenten die seks hadden zonder instemming, beschouwen dit zelf niet als verkrachting. Zij vonden de gebeurtenis niet ernstig genoeg of voelden zich er zelf ook medeverantwoordelijk voor.

Meer verantwoordelijkheid nemen
Volgens de onderzoekers meldt maar een fractie van de studenten (3 procent) het bij de vertrouwenspersoon van hun onderwijsinstelling. Amnesty gaat met de hogeronderwijsinstellingen in gesprek over de bevindingen. De mensenrechtenorganisatie vindt dat de onderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de veiligheid en het welzijn van hun studenten, bijvoorbeeld via voorlichting en informatie over hulpverlening.

Zie ook: Landelijke Studentenvakbond: “Pijnlijk om te zien hoeveel studenten slachtoffer worden van seksueel misbruik”

Duizenden internetapotheken offline gehaald, veel inferieur materiaal aangeboden

De autoriteiten in 92 landen hebben in totaal 113.000 websites die vervalste of illegale medicijnen en medische producten verkochten offline gehaald. Grote hoeveelheden nepcoronatests, niet-goedgekeurde mondkapjes en andere potentieel gevaarlijke producten ter waarde van omgerekend bijna 19 miljoen euro zijn in beslag genomen, meldt Interpol dat de actie coördineerde.

De pandemie dwong mensen meer online te gaan leven en criminelen speelden daar snel op in, zegt Jürgen Stock, de secretaris-generaal van de internationale politiedienst in een verklaring. Duizenden argeloze mensen hebben volgens hem onbewust hun gezondheid en mogelijk hun leven op het spel gezet. Meer hierover bij Skipr.

Het schema van E3 2021

Het Summer Game Fest en E3 gaan bijna van start! Net als vorig jaar is het weer een compleet digitaal evenement, maar dat maakt voor de games natuurlijk niet uit. We verwachten weer veel aankondigingen, world premieres en ga maar door.

Dan is het natuurlijk wel handig als je weet wat wanneer plaats vindt en waar je het kan kijken. Hieronder vind je in het schema een gemakkelijk overzicht van de grootste evenementen. Zo heb je gedurende het evenement een handige gids bij de hand. Uiteraard vind je de aankondigingen ook terug op FOK!

Wat? Wanneer? Hoe Laat? Waar?
Summer Game Fest Kickoff Live! Donderdag 10 juni 20:00 uur YouTube
Ubisoft Forward Zaterdag 12 juni 21:00 uur Twitch
Devolver Digital Showcase Zaterdag 12 juni 22:30 uur Twitch
Xbox + Bethesda Games Showcase Zondag 13 juni 19:00 uur Twitch
Square Enix E3 Conference Zondag 13 juni 21:15 uur Twitch
PC Gaming Show Maandag 14 juni 00:30 uur Twitch
Capcom Showcase Maandag 14 juni 23:30 uur Twitch
Nintendo Direct + Treehouse Live Dinsdag 15 juni 18:00 uur Twitch

Meepraten tijdens de conferenties? Dat kan natuurlijk op het FOK!Forum in dit topic.

Judoka Shavdatuashvili completeert erelijst, Klimkait wint Canadese tweestrijd

Op het wereldkampioenschap judo in Boedapest heeft Sanne Verhagen geen geweldige indruk kunnen maken. De 28-jarige Nederlandse won in haar eerste wedstrijd in de klasse tot 57kg met grote moeite van Ghofran Khelifi uit Tunesië, waarna de sterke Kosovaarse Nora Gjakova een maatje te groot was.

In de gewichtsklasse waren de ogen vooral op Canada gericht: er mag maar één judoka per land per gewichtsklasse naar de Olympische Spelen, maar met wereldkampioene Christa Deguchi en Jessica Klimkait kwam Canada in actie met de nummers één en twee op de wereldranglijst. De doelstelling van de nationale federatie was duidelijk: degene die op dit WK het hoogst eindigt, mag naar Tokyo.

Beide dames stonden in de halve finales, waarin Klimkait met haar zoveelste schouderwerp afrekende met Gjakova. Voor Deguchi ging het fout: de Japanse Momo Tamaoki klopte haar in de extra tijd. Klimkait pakte vervolgens ook nog eens de wereldtitel door Tamaoki te verslaan, waarmee haar olympisch ticket zo goed als zeker is, zeker gezien het feit dat Deguchi de strijd om brons verloor van de Duitse Theresa Stoll. Gjakova pakte het andere brons met winst op de Servische Marica Perisic.

Bij de mannen tot 73 kilogram kreeg men een forse anticlimax te zien. De Zweed Tommy Macias had al twee straffen tegen Lasha Shavdatuashvili, en op het moment dat de Georgiër in de extra tijd zijn opponent buiten de mat duwde, kreeg Macias daar opmerkelijk genoeg een derde en dus beslissende straf voor. Shavdatuashvili, de olympisch kampioen van 2012, maakte daarmee eindelijk zijn erelijst compleet, een WK-medaille had hij namelijk nog niet.

Brons was er voor de Turk Bilal Ciloglu, die Khikmatillokh Turaev uit Oezbekistan versloeg. Het andere brons was voor de Japanse oud-wereldkampioen Soichi Hashimoto, die te sterk was voor de Azeri Hidayat Heydarov.

Curaçao zet volgende stap richting WK; Suriname uitgeschakeld

Curaçao heeft een stapje gezet op weg naar het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Qatar. De ploeg van interim-bondscoach Patrick Kluivert speelde met 0-0 gelijk tegen directe concurrent Guatemala en is daarmee de winnaar van groep C in de tweede ronde van CONCACAF-zone. Curaçao heeft even veel punten als Guatemala, doelsaldo is gelijk, maar ze hebben één doelpunt meer gescoord.

Om daadwerkelijk plaatsing voor het WK af te dwingen heeft Curaçao nog een flinke weg te gaan. In de volgende ronde moet de ploeg tegen Panama, de winnaar van groep D. Als Curaçao met dat land heeft afgerekend komt het in de vierde ronde terecht in een poule van acht landen met de sterkste teams uit de regio: Mexico, de VS, Costa Rica, Jamaica en Honduras. De eerste drie van die poule plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De nummer vier speelt een play-off tegen een land uit Zuid-Amerika, Azië of Oceanië.

Ook Suriname kwam vannacht in actie. Het land had van Canada moeten winnen om zich net als Curaçao voor de volgende ronde te plaatsten, maar ging kansloos ten onder. De ploeg van bondscoach Dean Gorré verloor met 4-0. Bij de Canadezen was Lille OSC-aanvaller Jonathan David de grote man met drie doelpunten, die hij allemaal in de tweede helft maakte. Voor rust had Bayern München-speler Alphonso Davies de score geopend namens de nummer 70 van de FIFA-ranking.

Naast Curaçao - Panama zijn er nog twee andere playoffs. Dit zijn Saint Kitts and Nevis - EL Salvador en Haiti - Canada. De wedstrijden staan gepland op 12 en 15 juni. 

Landelijke Studentenvakbond: “Pijnlijk om te zien hoeveel studenten slachtoffer worden van seksueel misbruik”

Deze ochtend maakte Amnesty International haar onderzoek bekend waaruit blijkt dat ruim één op de tien vrouwelijke studenten te maken heeft met seksueel misbruik tijdens hun studententijd. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van een ‘hardnekkig’ en ‘wijdverspreid’ probleem waar te veel studenten het slachtoffer van worden. LSVb-voorzitter Lyle Muns: “Het is pijnlijk om te zien hoe grootschalig het seksueel misbruik plaatsvindt. Dit is onacceptabel en vergt meer aandacht en actie van zowel onderwijsinstellingen als de studentengemeenschap.”

Volgens de LSVb laten de cijfers zien dat er een noodzaak is tot een cultuuromslag binnen onderwijsinstellingen en het studentenleven. De focus moet daarbij liggen op preventie en duidelijk optreden als misbruik plaatsvindt. De vakbond vindt dat er nog veel ruimte is in het bevorderen van voorlichting en het onderling gesprek over ieders verantwoordelijkheid bij het tegengaan van dit probleem. Muns: “Binnen het studentenleven kan soms nog lichtzinnig gedaan worden over seksueel grensoverschrijdend gedrag. We moeten er daarom voor zorgen dat er meer ruimte komt om het gesprek hierover te voeren en dat er consequenties zijn als iemand de grens over gaat.”

Ruim een jaar geleden bracht de LSVb haar inventarisatie naar buiten over de meldprocedures van ongewenst gedrag op hogescholen en universiteiten. Toen bleek dat procedures slecht vindbaar waren en er veel onduidelijkheid was over de vervolgstappen. Uit het onderzoek van Amnesty International blijkt nu dat slechts 3% van de studenten die slachtoffer zijn van seksueel misbruik dat ook meldt bij de onderwijsinstelling. Muns: “De lage bereidheid om te melden laat zien dat studenten instellingen nog onvoldoende weten te vinden of vertrouwen als ze slachtoffer worden van seksueel misbruik.”

Volgens de LSVb zijn er genoeg maatregelen die hogescholen en universiteiten kunnen nemen. Ten eerste moeten de meldprocedures duidelijk zichtbaar zijn op de websites van de hogescholen en universiteiten. Ten tweede moeten instellingen duidelijker maken wat de vervolgstappen zijn als er een melding wordt gemaakt. Ten derde moeten de meldprocedures duidelijk aan bod komen tijdens de introductieperiode zodat alle studenten vanaf het eerste jaar weten waar ze terecht kunnen.

FOK! Wat een weer: warm en droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Overdag is het opnieuw zonnig en droog, al ontstaan er in de middag enkele stapelwolken, vooral in het oosten. De maxima liggen tussen 20°C aan zee en 27°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind wordt geleidelijk westelijk en zwak.

In de nacht naar donderdag is het vrijwel onbewolkt. In het noorden ontstaan enkele mistbanken. De minima liggen rond 13°C. De wind is zwak en overwegend zuidwestelijk.

Donderdag overdag is er veel zon. De maxima lopen uiteen van 23°C aan de kust tot 28°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Een molen te Alkmaar (Foto: Charged)
Een molen te Alkmaar (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

In 2020 gaf 45 procent van de 18-plussers aan maximaal vier dagen in de week vlees te eten (ook wel flexitariërs genoemd), 5 procent zei nooit vlees te eten. 30 procent at vijf of zes dagen per week vlees. Ongeveer een derde van de volwassenen is het afgelopen jaar minder vlees gaan eten, een half procent is gestopt met het eten van vlees. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2020 van het CBS.

Van februari tot en met juni 2020 zijn ruim 3.600 inwoners van Nederland van 18 jaar of ouder geïnterviewd voor het onderzoek Belevingen. Hen is gevraagd wat ze denken en doen in relatie tot klimaatverandering en energietransitie. Ook werd onder andere gevraagd op hoeveel dagen in de week ze gewoonlijk vlees of vis eten; bij de warme maaltijd, als broodbeleg of als snack. Het onderzoek was enkele weken bezig toen de coronacrisis uitbrak. Mogelijk hebben de coronacrisis en daaropvolgende maatregelen invloed gehad op de antwoorden van de deelnemers.

Het overgrote deel van de volwassenen (75 procent) eet dus nog wel vlees, maar niet iedere dag. 20 procent eet nog wel dagelijks vlees. Van degenen die geen vlees eten zei 3 procent weliswaar geen vlees maar wel vis te eten (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.

Hoogopgeleiden eten vaker geen vlees
Hoogopgeleiden (hbo, wo) geven vaker dan laagopgeleiden aan geen vlees te eten. Van de volwassenen met een wo-opleiding eet 10 procent pesco- of vegetarisch, van de hbo’ers 6 procent, tegen 1 procent van degenen met alleen basisonderwijs. Volledig plantaardig eten komt het vaakst voor bij universitair geschoolden, van hen geeft 2 procent dit aan. Onder 18-plussers met een lager onderwijsniveau is dat minder dan 0,3 procent.

Vrouwen geven vaker dan mannen aan dat ze geen vlees eten. Mensen jonger dan 35 jaar eten naar verhouding iets vaker pescotarisch of vegetarisch, terwijl ouderen (vanaf ongeveer 55 jaar) juist vaker flexitarisch eten. Stedelingen eten vaker pesco- of vegetarisch en flexitarisch dan plattelandsbewoners.

Ruim 1 op de 3 volwassenen is minder vlees gaan eten
In 2020 zegt 35 procent van de 18-plussers dat ze in de voorafgaande 12 maanden minder vlees zijn gaan eten dan daarvoor, door vleesloze dagen in te lassen of door kleinere porties vlees te eten. De meerderheid, 58 procent, geeft aan dat hun vleesconsumptie het afgelopen jaar niet is veranderd.

Desgevraagd vindt 37 procent van de vleeseters dat ze eigenlijk minder vlees zouden moeten eten. Degenen die al af en toe geen vlees eten (de flexitariërs, en mensen die vijf of zes dagen per week vlees eten) vinden dit vaker dan degenen die iedere dag vlees eten: 40 procent tegen 25 procent.

7 op de 10 niet-vleeseters noemt dierenwelzijn als reden
Van degenen die nooit vlees eten geeft 70 procent aan dat dierenwelzijn hiervoor de belangrijkste (48 procent), dan wel een reden is (23 procent). Klimaat en milieu volgt met 59 procent op de tweede plaats. Voor flexitariërs wegen persoonlijke redenen (gezondheid, geen behoefte aan of vindt vlees niet lekker) zwaarder dan dierenwelzijn, en klimaat en milieu.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.