F1: Uitslag Grand Prix van Spanje

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Brit startte vanaf poleposition, maar reed lang achter Max Verstappen. De strategie bracht de Brit de overwinning voor de Nederlander. Valtteri Bottas mocht naar de derde plek op het podium.

Hamilton startte op Barcelona vanaf poleposition, maar Verstappen naast hem was beter weg en verschalkte de Brit in de eerste bocht. Daarachter snoepte Charles Leclerc de derde plek van Bottas in de derde bocht af. De Fin bleef op zijn beurt Danie Ricciardo en Sergio Perez voor. Verder naar achteren was er een onderzoek naar Pierre Gasly omdat de Fransman bij de start buiten het startvak stond. Het leverde hem vijf seconden straf op.

Na acht ronden was Yuki Tsunoda de eerste uitvaller. De AlphaTauri van de Japanner stopte in bocht 10, waarna hij ridder te voet werd. Omdat de auto lastig geparkeerd stond volgde een safety car. De eerste coureur die binnen kwam was Antonio Giovinazzi. De Italiaan kreeg van Alfa Romeo een setje nieuwe mediums, maar de band linksvoor bleek leeg te zijn, waardoor het team een andere set uit de pitbox moest halen. Hij kon achteraan aansluiten. Ook Williams haalde haar rijders naar binnen.

Van de toppers was Verstappen de eerste die na 24 ronden de pits opzocht. De stop ging langzamer dan verwacht omdat de band linksachter te laat aangeleverd werd. De Nederlander kwam terug op plek vijf, maar voor hem ging Sergio Perez snel aan de kant en ging Daniel Ricciardo naar binnen, waardoor het plek drie werd. Hamilton ging pas na 28 ronden binnen, waardoor de Brit vijf seconden achter Verstappen naar buiten kwam op vier ronden nieuwere banden. Achter de Brit klom Bottas naar plek drie door eerder te stoppen dan Leclerc.

Vooraan dichtte Hamilton halverwege de wedstrijd snel het gat met Verstappen, maar de Nederlander ving de Brit keurig op. In de 43e ronde had Hamilton genoeg van het spelletje en ging naar binnen voor een tweede stop. Wederom gingen er mediums onder, waarna Red Bull Max vertelde dat het scenario van Hongarije 2019 uit de kast getrokken werd. Toen haalde Verstappen het net niet ten opzichte van Hamilton. Iets verder naar acheren haalde Sergio Perez Daniel Ricciardo na 47 ronden eindelijk in voor plek vijf. Het gat met de voor hem rijdende Leclec bedroeg op dat moment al vijftien seconden.

Met nog dertien ronden te gaan passeerde Hamilton Bottas voor plek twee, waarbij het gat met Verstappen nog elf seconden bedroeg. De Brit haalde de Nederlander met rasse schreden in en met nog zeven ronden te gaan had hij het gat gedicht en moest Verstappen op 34 ronden oude mediums de voorsprong zien te behouden. Dit slaagde niet, waarna Red Bull Verstappen binnen haalde om de snelste ronde van de race te laten rijden. In deze missie slaagde hij glansrijk.

Na 66 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Verstappen en Bottas. Leclerc eindigde op plek vier, voor Perez, Ricciardo en Carlos Sainz die een goede slotfase bekroonde met plek zeven. Op een ronde achterstand eindigde Lando Norris, voor Esteban Ocon die op de streep Pierre Gasly nog net achter zich hield.