Bol.com trapt in nepmail vol spelfouten en maakt 750.000 euro over aan 'Brabantia'

Webwinkelgigant Bol.com heeft 750.000 euro gestort op een Spaanse bankrekening van oplichters. De webwinkel dacht het geld over te maken naar het Brabantse Brabantia, nadat Bol.com een mail vol spelfouten had ontvangen waarin werd aangeven dat Brabantia het rekeningnummer had gewijzigd. Meer hierover in het AD.

Bol.com betaalde de oplichters 750.000 euro die eigenlijk bedoeld waren voor het bedrijf Brabantia, dat gebruikmaakt van het platform van Bol.com. Brabantia wil zijn geld dus stapte daarop naar de rechter, die nu in het voordeel van de producent van keukengerei heeft geoordeeld. Bol.com moet het geld nu opnieuw betalen maar nu aan de 'echte' schuldeiser.

Uit de uitspraak van de rechter blijkt hoe makkelijk de oplichting in zijn werk is gegaan. Bol.com kreeg in november 2019 een e-mail van Brabantia in zeer gebrekkig Nederlands. "Houd he rekening mee dat we vanaf vandaag een wijziging in onze bankrekeninggegevens hebben voor incaende betalingen”, stond daarin vermeld. "Voortaan moten all incoming betalingen have been overgemaakt naar onze filiaalrekening in Spanje. We het op prijs as u uw gegevens kunt bijwerken.

Dit taalgebruik had op zijn minst voor vraagtekens bij de boekhouding moeten zorgen, maar Bol.com trapte erin en veranderde de bankgegevens van Brabantia. Zo werd er in totaal 751.493,09 euro overgemaakt naar de oplichters. Eerder in 2019 hadden de criminelen het e-mailadres van een medewerkster gehackt. Bol.com was dan ook van mening dat hun boekhouding voldoende reden had om aan te nemen dat de wijziging van het rekeningnummer van Brabantia klopte. Maar de rechter was het daar niet mee eens. Het verzoek in gebrekkig Nederlands om het rekeningnummer te wijzigen had bij Bol.com tot "gezonde argwaan” moeten leiden, zei hij. Zo’n wijziging staat immers bekend als een traditionele truc van oplichters. En waarom zou een Nederlands bedrijf de betalingen van een ander Nederlands bedrijf op een Spaanse bankrekening willen ontvangen? Dat is op zijn minst 'merkwaardig' te noemen, aldus het vonnis.