FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 mei 2021

Random Pics van de Dag #300

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random. En dit is alweer de 300e in deze reeks en daarom weer even een extra lange.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sanquin vindt corona-antistoffen bij 32% van donors

In één maand tijd is het percentage donors met antistoffen tegen het coronavirus gestegen van 21% naar 32%. Dat is de grootste stijging tot nu toe sinds Sanquin periodiek de antistoffen meet. Professor Hans Zaaijer van Sanquin meldde dat vanavond in Nieuwsuur.

Er is een zeer sterke stijging te zien bij donors van 61 tot 70 jaar, die wordt veroorzaakt door de vaccinatie bij die groep. Het percentage ligt daar inmiddels boven de 40%. De donors van 71 jaar en ouder blijven nog iets achter maar stegen snel naar ongeveer 35%. “Het is mooi om de vaccinaties zo goed terug te zien bij de donors. Aan de andere kant zien we dat de antistoffen bij donors van 18 – 30 jaar ook gestaag verder stijgen, naar boven de 30%, maar dat komt door voortgaande besmettingen.”

Het verschil in seroprevalentie tussen mannen en vrouwen dat Sanquin vorige maand vond, is na het onderzoek van deze maand toe te schrijven aan vaccinatie van zorgpersoneel. Sanquin onderzocht bij de donors of de antistoffen veroorzaakt werden door doorgemaakte infectie of door vaccinatie. Na echte infectie maak je antistoffen tegen meer onderdelen van het virus dan na vaccinatie. Dat verschil is tamelijk eenvoudig te meten. “Er werken in Nederland veel meer vrouwen in de zorg dan mannen, dat zie je terug in onze cijfers. Het verschil tussen mannen en vrouwen met antistoffen wordt keurig verklaard door vaccinatie van zorgmedewerkers.”

Groepsimmuniteit
Een seroprevalentie van 32% is nog niet genoeg voor de groepsimmuniteit waarbij de uitbraak spontaan uitdooft. Daarvoor moet bij de huidige varianten van Covid19 een immuniteit van ongeveer 67% bereikt worden. Het percentage gaat door de vaccinaties gelukkig snel omhoog.

Wekelijks onderzoekt Sanquins Vinger aan de Pols (VAP)-studie een steekproef van ongeveer 2.000 bloeddonors op antistoffen, in aanvulling op het onderzoek dat het RIVM naar antistoffen doet. Het meten van antistoffen bij donors geeft inzicht in de verspreiding van COVID-19 en de mate van vaccinatie over Nederland. Sanquin doet dit in opdracht van het ministerie van VWS, in ieder geval tot en met juni van dit jaar.

Meer hierover in het AD.

Voorbespreking G7 top in Londen, eerste 'live' ontmoeting sinds start COVID-19 pandemie

De driedaagse besprekingen in voorbereiding tot de G7 top in juni is vandaag begonnen in Londen.

Het is de eerste face-to-face ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken sinds het begin van de coronapandemie.

Tot de G7-landen behoren naast Groot-Brittannië, Duitsland en de VS ook Frankrijk, Canada, Italië en Japan. De ministers van deze landen worden ontvangen door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Ook leden van de Europese Unie zijn aanwezig, en vertegenwoordigers van Australië, India, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en de voorzitter van de Vereniging van Zuidoost-Aziatische landen zijn uitgenodigd als gasten. Het Verrenigd Koninkrijk is half juni gastheer van de G7-top van dit jaar.

Onderwerpen zijn onder meer de relatie met China en Rusland, maar ook de conflicten in Syrië, Oekraïne, Myanmar, de terugtrekking van de troepen in Afghanistan, het post-brexit-handelsakkoord, het Iraanse nucleaire programma en China.  De Britse minister van Buitenlandse Zaken Raab kondigde het ondernemen van actie tegen desinformatiecampagnes uit Rusland als prioriteit aan. Hij wil advies uitbrengen over de introductie van een snel 'factcheck' systeem om leugens snel te ontmaskeren, zei Raab.

Federaal minister van Buitenlandse Zaken Maas verwacht dat de conferentie in het teken staat van mensenrechten en democratie. Over de hele wereld wordt het overtreden van regels de norm, zei hij. Het is belangrijk om dit unaniem tegen te gaan. Verder zullen de ministers het ook hebben over het stimuleren van onderwijs voor meisjes en de werkgelegenheid van vrouwen in de nasleep van de coronapandemie.

Kritiek op Baudet's oproep om vrijheid op 5 mei te 'herdenken', CIDI wil studiereis Auschwitz voor Tweede Kamer

Er is flinke ophef ontstaan over een instagrampost van Forum voor Democratie, waarin de partij tegen de coronamaatregelen in opstand komt en 5 mei aangrijpt om een link met de Tweede Wereldoorlog te leggen. De poster toont de tekst ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid’ met daaronder de jaartallen 1945 – † 2020.

Volgens de partij worden de vrijheden ‘waar onze grootouders voor hebben gestreden, steeds verder ingeperkt’. Daarom wil de partij op 5 mei opstaan voor de vrijheid. De flyers die zijn ontworpen voor de oproep zijn onder meer mede ondertekend door Stichting ANBB, Hart voor Vrijheid, LIJST30, LNN Media, Nederland in Verzet en Viruswaarheid. Onderaan dit bericht een twitterdraadje van Rik Rutten (NRC-journalist) over de partijen waarmee FvD in deze actie meewerkt.

Update 21.25 uur: De storm rondom de bevrijdingsposter van Forum van Democratie is nog niet gaan liggen. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) roept de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, op een studiereis van Kamerleden naar Auschwitz opnieuw op de agenda te zetten. In 2019 kondigde de vorige Kamervoorzitter Khadija Arib al aan voor alle Tweede Kamerleden een bezoek aan Auschwitz te willen organiseren in het kader van 75 jaar bevrijding. Het bezoek aan het voormalige Duitse vernietigingskamp in Polen ging niet door vanwege de coronacrisis. 

De nieuwe kamervoorzitter Bergkamp laat vandaag weten dat ze het jammer vindt dat het bezoek in 2020 niet mogelijk was en wil alsnog een bezoek organiseren. "Zodra de situatie dat toelaat, zal ik het voorstel zeker opnieuw aan de Kamer voorleggen, zodat we kunnen kijken of en hoe we een bezoek aan Auschwitz kunnen organiseren. Als voorzitter hecht ik veel waarde aan herdenken en herinneren. Vrijheid en democratie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het is belangrijk om de betekenis en waarde van vrijheid te doorgronden, te koesteren en uit te dragen”.

Eerdere berichtgeving:
Op Twitter zijn de reacties niet van de lucht. Zo reageert Lodewijk Asscher: “Dat spugen op onze geschiedenis in hun amechtige aandachttrekkerij. Het verwende foute vergelijken. De armoedige brutaliteit om zo de nagedachtenis van velen te besmeuren.”

SP-fractieleider Lilian Marijnissen vraagt zich af: "Hoe triest ben je om het immense leed van zoveel mensen, een gitzwarte periode in onze geschiedenis, te misbruiken om aandacht te krijgen? Het is walgelijk en ik hoop dat iedereen zich hiertegen uitspreekt.’’ Lilianne Ploumen, fractievoorzitter van de PvdA zegt: "Walgelijk en fouter dan fout.’’

Baudet heeft inmiddels al aangegeven alle ophef op de door hem gepubliceerde aangepaste poster 'hypocrisie' te vinden:

"De Tweede Wereldoorlog wordt door de gevestigde partijen elk jaar misbruikt om hun slechte standpunten te verdedigen, zoals massale immigratie en machtsoverdracht aan de EU. Maar wanneer we op Bevrijdingsdag simpelweg willen stilstaan bij de fundamentele vrijheden de we het afgelopen jaar zijn verloren, mag dat blijkbaar niet. Prik door deze hypocrisie heen!"

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil er weinig woorden aan vuilmaken. "Dit is echt zeer ongepast.”

Bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) heerst grote verontwaardiging over deze poster van Forum voor Democratie. De organisatie, die opkomt voor belangen van Israël en Joden, beraadt zich op vervolgstappen en roept ook het Nationaal Comité 4 & 5 mei op om aangifte te doen van het misbruiken van een officieel logo.

Andere Tweets:

Twee 'dames' aangehouden voor bedreigen RIVM-directeur van Dissel

Twee personen zijn afgelopen vrijdag aangehouden voor bedreiging van en opruiing tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Ze zijn vandaag voorgeleid en blijven 14 dagen langer in voorarrest. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In een groepsapp van berichtendienst Telegram werd opgeroepen tot het plegen van geweldsmisdrijven tegen het leven van de RIVM-directeur of zijn woning. Daarbij werd ook zijn adres gedeeld. De verdachten plaatsten de opruiende berichten.

Het gaat om twee vrouwen, van 54 jaar uit Apeldoorn en van 52 jaar uit Terneuzen. Hun voorarrest is verlengd en ze moeten zich op 12 mei voor de politierechter verantwoorden.

Onacceptabel
De verdachten hebben wat het Openbaar Ministerie betreft duidelijk een grens overschreden met hun gedrag. 'Bedreiging en intimidatie zijn nooit te rechtvaardigen,' aldus hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels. 'En zeker wanneer iemand zich uit hoofde van zijn functie inzet voor het welzijn van ons allemaal, dienen we een sterk signaal af te geven. Dergelijk gedrag kan niet worden geaccepteerd.'

Het politie-onderzoek naar de groepsapp op Telegram loopt ondertussen door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Sony en Discord kondigen partnerschap aan

Sony en Discord kondigen een partnerschap aan waarmee Discord de sociale ervaring op PlayStation moet  verbeteren. De implementatie moet begin 2022 beginnen.

Jim Ryan, president & CEO van PlayStation, meldt dat het doel is om de Discord- en PlayStation-ervaringen dichter bij elkaar te brengen op console en mobile. Het moet hiermee makkelijker worden voor vrienden en groepen om met elkaar te communiceren.

Hoe de implementatie er precies uit komt te zien is nog even afwachten. Het is dus niet duidelijk of het systeemwijd gaat zijn of dat er een speciale Discord-app komt voor PlayStation.

Discord en PlayStation

Nintendo heeft brede interesse in animatiefilms

In een uitgebreid interview met Fast Company, zeker het lezen waard, heeft Nintendo President Furukawa inzichten gegeven aan de prioriteiten van Nintendo.

De essentie is dat de hoogste prioriteit van Nintendo altijd games is en zal blijven en dat nieuwe activiteiten (zoals de attractieparken en animatiefilms) het doel hebben meer mensen te trekken naar de games.

In hetzelfde interview geeft Furukawa aan dat de Mario-animatie, die al jaren in ontwikkeling is bij Illumination Studios, niet de enige gaat zijn. Furukawa: 'Animation, in general, is something that we are looking into, and not just this franchise.'

Dan rest natuurlijk de vraag: welke Nintendo IP zou jij graag op het witte doek willen zien?

Marvel onthult releasedata en filmtitels in nieuwe compilatievideo

In een video waarin ze onderstrepen dat ze als filmstudio al een flink succesvolle periode achter de rug hebben viert Marvel Studios het unversum dat ze hebben gebouwd, de fans die het ondersteunen en blikken ze kort vooruit op wat we de komende twee jaar kunnen verwachten.

We weten allemaal dat sommige dingen het beter doen in de bioscoop dan op het grote scherm. Die enorme publieksreactie op de "portals scene" in Avengers: Endgame was immers thuis veel minder bijzonder geweest (al raakt het de echte fan nog keer op keer diep, dat wel). En de echte grote actie doet het nog altijd beter in een IMAX- of Dolby Cinema-zaal dan op je thuisbioscoopje. Marvel hoopt dan ook dat je dit jaar weer enthousiast in de zaal aansluit als Black Widow, Shang-Chi, Eternals of de derde Spider-Man verschijnen. In deze video worden ook de films van volgend jaar verder bevestigd, inclusief titels die we nog niet wisten. En bovendien krijgen we hier de eerste blik op een heel nieuw team van superhelden.

Even samengevat, de bevestigde titels en releasedata (aangepast naar Nederlandse data, voor zover bekend):

Titel Verschijningsdatum
Black Widow 7 juli 2021
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings september 2021
Eternals 3 november 2021 
Spider-Man: No Way Home 16 december 2021 
Doctor Strange in the Multiverse of Madness 23 maart 2022 
Thor: Love and Thunder 5 mei 2022 
Black Panther: Wakanda Forever 6 juli 2022 
The Marvels november 2022 
Ant-man and the Wasp: Quantumania februari 2023 
Guardians of the Galaxy volume 3 mei 2023

Daarnaast lijkt de video bijna iets te roepen over een nieuwe Fantastic Four-film, maar het blijft bij een vage hint. Mogelijk is dat dus echter, volgens huidige plannen, de eerstvolgende in 2023.

De (nu) eerstvolgende film, Black Widow, zal in verband met de coronacrisis ook (tegen bijbetaling) beschikbaar zijn op Disney+. Volgens de huidige vooruitzichten is de kans dat in Nederland tegen die tijd de bioscopen weer enigszins bezoekers kunnen ontvangen echter wel aanwezig.

COVID-19: 9263* nieuwe besmettingen en 17 doden, totaal 1.516.802 en 17.189

Let op: De storingen van afgelopen weekend zijn opgelost. De cijfers van vandaag en de komende dagen zullen hierdoor nog wel beïnvloed worden. Concreet betekent dit dat de cijfers die vandaag en de komende dagen worden weergegeven ook positieve testen van het afgelopen weekend bevatten.
_

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9263 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.516.802 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 210 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1817 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 47 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 825 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 17 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.189 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Enorm kinderpornonetwerk met ruim 400.000 leden opgerold, vier arrestaties

De Duitse politie heeft een internationaal kinderpornonetwerk met ruim 400.000 gebruikers opgerold. Het zou gaan om een van 's werelds grootste Darknet-platforms voor kinderpornografie. Vier personen zijn aangehouden, meldt de politie. Zo staat in het AD.

Na de arrestaties werden het platform Boystown en de twee bijbehorende chatplatforms uit de lucht gehaald. De Duitse politie meldt dat onder coördinatie van Europol maandenlang uitgebreid onderzoek is uitgevoerd met behulp van opsporingsinstanties in onder meer Australië, de Verenigde Staten en Nederland.

Het platform Boystown was sinds 2019 actief volgens de politie. Leden wisselden vooral beeldmateriaal van jongens uit. Die beelden laten volgens de politie ernstige vormen van seksueel misbruik zien.

Drie in Duitsland woonachtige verdachten zitten sinds half april vast. Voor een vierde verdachte in Paraguay is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Op basis daarvan zal hij worden uitgeleverd aan Duitsland, aldus de politie. In het onderzoek naar dit kinderpornografienetwerk zijn zeven locaties in Noordrijn-Westfalen, Beieren en Hamburg doorzocht.


Het nutteloze feitje van de dag: hele lange reclame

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dagelijks zien we reclameblokken vol voorbij komen op TV, maar wist je dat de langste Nederlandse tv-commercial niet eens in een reclameblok past? In 2014 maakte Bolletje een spotje dat bij twee uur duurt.

Let op het volgende stukje bevat spoilers!!

In de reclame zien we een schaakwedstrijd die maar niet op gang komt totdat de Nederlandse schaakspeler een reep Bolletje Goed Bezig! nuttigt. Om het spotje ook officieel een TV-reclame te laten zijn moest het natuurlijk wel ergens op televisie te zien zijn geweest. Uiteindelijk werd de commercial uitgezonden bij de regionale omroep 1Twente.

Partijen willen uitleg van burgemeester over spontane huldiging Ajax

Verschillende politieke partijen in de gemeenteraad willen dat burgemeester Halsema gaat uitleggen hoe het allemaal precies is gegaan rondom de spontane huldiging na het kampioenschap van Ajax. Er kwamen naar schatting zo'n 12.000 supporters op af. Er werd geen afstand gehouden, maar de politie greep niet in. De ChristenUnie wil bijvoorbeeld weten waarom er gisteren geen noodverordening in het gebied rondom de Johan Cruijff Arena gold, zo meldt AT5.

En dit terwijl er het afgelopen coronajaar op andere plekken in de stad wel werd ingegrepen door politie en ME. Bijvoorbeeld bij de 'koffiedrinkers' op een aantal zondagen dit jaar op het Museumplein.

Laten gebeuren
De gemeente liet zondag al weten niet te hebben ingegrepen om "ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen". Agenten bleven op afstand. "De driehoek heeft het even aangekeken en het laten gebeuren", zei een woordvoerder van de gemeente gisteren. "Inmiddels hebben we Ajax verzocht de actie op het dek te beëindigen." De driehoek vroeg Ajax op een gegeven moment wel om de spontane huldiging te beëindigingen.

Vanwege de kampioenswedstrijd waren er veel busjes van de Mobiele Eenheid in de stad aanwezig. Op het Leidseplein gold een noodverordening, waardoor er gefouilleerd mocht worden en er geen alcohol gedronken mocht worden.

Oproep
Op de Johan Cruijff Boulevard gold zo'n noodverordening niet. De gemeente liet wel weten dat de politie "extra alert" was op andere plekken dan het Leidseplein. Ook riep de gemeente rond 15.50 uur op om niet meer naar de Johan Cruijff Boulevard te komen. Nadat de spelers vertrokken ging ook de helft van de aanwezige supporters weg.

Spontane actie
De 'huldiging' van Ajax op het parkeerdek van de Johan Cruijff ArenA was een spontane actie. Dat laat een woordvoerder van de club weten. "Er is voortdurend contact geweest met de zogeheten driehoek van gemeente, politie en het Openbaar Ministerie", reageert hij. "Ook over de verwachting dat fans zich buiten zouden verzamelen. Maar dat de spelers van het veld kwamen en meteen rechtdoor naar het parkeerdek liepen, was een spontane actie."

"We kijken zeker naar onze verantwoordelijkheid. Maar gezien de enorme hoeveelheid fans die zich buiten hadden verzameld, was dit waarschijnlijk wel beter dan de spelers verplichten binnen te blijven en de supporters buiten te negeren."

Waarom geen noodverordening Arena-gebied?
De Amsterdamse VVD laat op Twitter weten de burgemeester te gaan vragen welke afwegingen er gemaakt zijn door Halsema en waarom.

De ChristenUnie heeft samen met het CDA al verschillende vragen ingediend. Onder meer vragen de partijen zich af waarom er geen noodverordening gold voor het Arena-gebied en ze willen weten of er signalen waren dat zulke grote groepen naar de Johan Cruijff Arena zouden komen en of er met die wetenschap iets gedaan is om dat te voorkomen wat er gisteren is gebeurd.

Veldslag voorkomen?
Erk Flentge van de SP tegen AT5: "Deze supporters vierden feest, maar daarmee brachten ze ook zichzelf en anderen in gevaar. Wat gister gebeurde was niet goed. Niet voor de zorgverleners die zo onder druk staan, niet voor de mensen die noodgedwongen thuis wachten op betere tijden, niet voor ondernemers, voor de meeste mensen niet. Maar een veldslag organiseren tussen politie en supporters zou ook geen goed antwoord zijn geweest. Er is maar één antwoord dat echt helpt in deze bizarre tijden: veel en veel sneller vaccineren." Ook de SP wil graag uitleg van de burgemmeester.

IndyCar: koprol bij startcrash, O'Ward boekt eerste zege en Van Kalmthout 9e

Op de Texas Motor Speedway is zondag de tweede race van de double header in de IndyCar Series aldaar verreden. Dat ging voor Rinus van Kalmthout beter dan zaterdag, terwijl het kampioenschap een nieuwe winnaar kreeg.

Kampioenschapsleider Scott Dixon vertrok samen met Alex Palou vanaf de eerste startrij, voor Will Power en Pato O'Ward en met Rinus van Kalmthout op de twaalfde plek. Het starten was echter relatief, want op het moment dat het groen werd gezwaaid ging het in het achterveld helemaal fout: recht achter Van Kalmthout werd Sebastien Bourdais aangetikt door Pietro Fittipaldi, waardoor een kettingreactie ontstond.

Conor Daly ging over de kop, Bourdais, Fittipaldi, Alexander Rossi en Dalton Kellett konden in elk geval ook weggestreept worden, Tony Kanaan en James Hinchcliffe gingen met de nodige ronden achterstand nog wel door - iedereen kwam gelukkig wel zonder noemenswaardige problemen op eigen kracht uit de auto, inclusief Daly na zijn koprol. Na een uitgebreide opruimactie kon men dan écht van start, met Dixon op kop en een gedecimeerd veld.

Na zo'n zeventig van de 248 ronden werd de eerste reguliere ronde pitstops geopend door Dixon. De leiding kwam zo even in handen van Ed Carpenter en Van Kalmthout, maar de Nederlander en zijn teambaas - die tijdens de caution waren gestopt - moesten een paar ronden later nog wel naar binnen. Na Carpenter's stop reed Van Kalmthout op kop, met een ronde voorsprong op het hele veld. De Nederlander kwam als laatste binnen en vervolgde zijn race op de vijftiende plek, met Dixon en Palou nog altijd voorop.

Richting de helft van de race ging het ineens fout voor Jack Harvey: met een technisch probleem moest hij vanaf plek vijf een einde aan zijn race breien, vanwege mogelijke olie op de baan kwam er ook gelijk een caution. Het hele veld pakte de kans om een stop te maken, waarbij Dixon de leiding hield, maar zijn Nieuw-Zeelandse landgenoot Will Power een grote sprong naar plek twee maakte, voor Graham Rahal, Josef Newgarden, O'Ward en dan pas Palou.

O'Ward kende een strakke herstart en ging voorbij Newgarden en Rahal, waarna hij ook Power verschalkte. Rahal kwam op dreef, ging voorbij Power en sloeg terug tegen O'Ward, waarna hij de aanval op Dixon opende - met succes. Dat draaide iets later weer om, Rahal moest van de koppositie weg om zo toch een beetje brandstof te kunnen besparen.

Na 185 ronden kwam de laatste reguliere serie stops op gang, waarbij O'Ward vóór Rahal en Dixon terecht kwam. Al snel volgde een caution: bij Felix Rosenqvist zat rechtsachter niet goed vast, de band stuiterde over de baan. Takuma Sato reed op kop en moest nog een stop maken, Newgarden stond op het moment van de caution binnen en kon zo achter Sato invoegen - vóór mannen als O'Ward, Rahal en Dixon. Power ging bij de herstart te wijd, tikte de muur aan en verloor veel posities.

Kort na de herstart ging Newgarden langs Sato naar de leiding, waarna O'Ward ook met succes de aanval op de Japanse veteraan opende. Sato kan dan toch snel binnen en zijn rol was uitgespeeld, Newgarden kreeg O'Ward op bezoek. De Mexicaan probeerde het even, deed een stapje terug, en ging er met 23 ronden te gaan overtuigend langs.

O'Ward reed langzaam weg bij Newgarden en kwam niet meer in gevaar: het toptalent pakte zijn eerste overwinning in de IndyCar Series, de eerste zege voor Arrow SP sinds 2018 en de eerste Mexicaanse zege sinds Adrian Fernandez in 2004. Newgarden finishte op een keurige tweede plek, voor Rahal, Dixon en Colton Herta. Van Kalmthout kwam als negende over de streep en was terecht tevreden.

Verkeerscampagne maximumsnelheid van start

Vandaag gaat de jaarlijkse landelijke verkeerscampagne van start om automobilisten zich beter aan de maximumsnelheid te laten houden, vooral binnen de bebouwde kom en op provinciale wegen. Automobilisten houden zich hier slecht aan de snelheidslimieten. Veertig tot zestig procent van de automobilisten rijdt zelfs regelmatig te hard.

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Te hard rijden is een belangrijke oorzaak van verkeersongelukken, waarbij ook dodelijke slachtoffers vallen. Ieder ongeluk is er een te veel. Voorkom daarom dat je te hard rijdt, check regelmatig je snelheid.’

Een derde van alle dodelijke verkeersongevallen wordt mede veroorzaakt door te snel rijden, naar schatting van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

De campagne richt zich vooral op automobilisten die 10 tot 15 kilometer te hard rijden. Zulke kleine overschrijdingen kunnen grote gevolgen hebben, zeker binnen de bebouwde kom. Op 30, 50 en 60 km wegen vindt de meeste interactie plaats tussen automobilisten en kwetsbare verkeersdeelnemers en zijn de gevaren het grootst.

Bij een hogere snelheid is de remweg langer, de reactietijd korter en een botsing harder. Bij 40 km per uur bijvoorbeeld is de remweg van een auto ruim 6 meter langer dan bij 30. Op een natte weg is het nog 2 meter meer.

Daarnaast raadt de campagne automobilisten ook aan om langzamer te rijden als de situatie daarom vraagt, zoals in de omgeving van een school, bij drukte of bij slecht weer. Mensen rijden vaak onbewust te hard.

Naast gemeenten, provincies en het ministerie dragen ook andere partijen bij aan de campagne. Veilig Verkeer Nederland (VVN) biedt bewoners middelen aan om in eigen buurt campagne te voeren en heeft een online kennisquiz. Team Alert richt zich op jonge onervaren verkeersdeelnemers.

Luchtvaart in coronatijd: veel minder reizigers, iets minder vracht

Van maart 2020 tot en met februari 2021 vlogen er 14,1 miljoen reizigers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat is een afname van 82,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De hoeveelheid vervoerde goederen nam af met 3,7 procent. De CO2-uitstoot van de luchtvaart was in 2020 49 procent lager dan in 2019. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Op 13 maart kondigde de Nederlandse overheid een (tijdelijk) verbod af op passagiersvluchten uit de risicogebieden Italië, China, Zuid-Korea en Iran. Een dag later werden passagiersvluchten van en naar Caribisch Nederland (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) gecanceld. Ook werd aangeraden om alleen noodzakelijke reizen te maken. Meteen na deze afkondiging daalde in week 12 het aantal luchtvaartpassagiers van en naar Nederland met ruim 57 procent tot 385.100. De weken daarna daalde het aantal passagiers verder, met als laagterecord 24.600 passagiers in week 16, half april. In week 16 een jaar eerder waren dit 1,6 miljoen passagiers.

In het begin van juni werden er versoepelingen aangekondigd, waardoor reizen van en naar twaalf landen binnen de Europese Unie en Caribisch Nederland vanaf 15 juni weer mogelijk werd. In week 25 (15 tot en met 21 juni) kwam het aantal reizigers van en naar Nederlandse luchthavens voor het eerst weer boven de 100.000. De eerste helft van augustus 2020 ( (week 32 en 33) was de drukste periode op de vijf nationale luchthavens sinds maart, met gemiddeld bijna 550.000 luchtvaartpassagiers per week. In 2019 werden in week 31 en 32 de meeste passagiers afgehandeld, 1,8 miljoen passagiers per week.

Op 14 december 2020 werden weer strengere maatregelen ingevoerd. In januari en februari 2021 daalde het aantal passagiers tijdelijk. In de laatste week van maart 2021 reisden 173.000 passagiers via de nationale luchthavens, hierdoor maakte bijna 39 procent meer passagiers gebruik van de nationale luchthavens dan een jaar eerder, tijdens de eerste lockdown.

Vrachtvervoer werd minder geraakt
De coronamaatregelen hebben minder effect gehad op de hoeveelheid goederen die door de lucht zijn vervoerd. Werden er in de eerste maanden van de coronacrisis vanwege vliegbeperkingen minder goederen door de lucht vervoerd, vanaf eind september 2020 werd meer luchtvracht vervoerd dan in de vergelijkbare weken een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2020 werd 457.000 ton goederen door de lucht vervoerd, 4,7 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2019.

Bestemmingen in coronajaar nauwelijks veranderd
Van de 81,2 miljoen luchtvaartpassagiers die in de periode van maart 2019 tot en met februari 2020 gebruik maakten van de vijf nationale luchthavens, had 73,4 procent een bestemming of herkomst binnen Europa. Van maart 2020 tot en met februari 2021 reisden 76,8 procent van de 14,1 miljoen passagiers binnen Europa.

Van de luchtvaartpassagiers reisde 13,9 procent van maart 2019 tot en met februari 2020 van en naar het Verenigd Koninkrijk. Van en naar Spanje reisde 10,8 procent van alle luchtvaartpassagiers. In dezelfde periode een jaar later wisselden Spanje en Verenigd Koninkrijk van plaats met respectievelijk 10,7 procent en 9,0 procent van het totaal aantal vervoerde passagiers. China wordt gezien als een van de eerste coronabrandhaarden. In de periode maart 2019 tot en met februari 2020 vlogen 1,3 miljoen passagiers tussen Nederland en China, 1,6 procent van alle luchtvaartreizigers. Van maart 2020 tot en met februari 2021 waren dat er 103.000, 0,7 procent van alle passagiers.

Minder kerosine, minder uitstoot
Het aantal vliegtuigbewegingen nam af van 566.000 vluchten in 2019 tot 258.000 vluchten in 2020, een daling van ruim 54 procent. Hierdoor was er in 2020 minder behoefte aan vliegtuigbrandstof. Werd er in 2019 in Nederland nog 3,9 miljard kilogram kerosine getankt, een jaar later was dat 2,2 miljard kilogram, een afname van bijna 44 procent.

Door de afname van het aantal vluchten daalde de CO2-uitstoot in de luchtvaart met ruim 49 procent tot 5,8 miljard kilogram. Dit is alleen de CO2-uitstoot van alle vluchten door vliegtuigen behorende tot de Nederlandse luchtvloot.

FOK! Wat een weer: rustig met in het noordoosten een buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Een hartelijk goede avond allen

Zondag was een prima dag, het was op een spatje na in het noordoosten droog en begon de dag zonnig. Het was een heerlijke zondagochtend om te wandelen of te fietsen, of om gewoon lekker buiten te zijn. Tegen het eind van de ochtend zag ik de bui al hangen en fietste ik naar huis. 

Zondagavond kon er in het zuidoosten nog een buitje vallen, elders zal het overwegend bewolkt zijn en fris met 7 tot 10 graden dalend tot 4 graden. In de nacht zijn er opklaringen en is de temperatuur rond het vriespunt tot 5 graden in het zuiden. 

Vanmorgen begint bewolkt, maar niet overal. In het noorden en oosten kan nog een bui vallen. Overdag wordt het 10 graden op de wadden tot 15 graden in het zuiden. Al met al mogen we dus niet klagen, al is het nog altijd wat frisser maar daar komt op de lange termijn verandering in. Met een dag of 10 zitten we heerlijk tussen de 15-20 graden.

Maar eerst vandaag, en dinsdag want er ligt iets op de loer... 

Ik zag de bui al hangen.. (Foto: _UserName_)
Ik zag de bui al hangen.. (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bol.com trapt in nepmail vol spelfouten en maakt 750.000 euro over aan 'Brabantia'

Webwinkelgigant Bol.com heeft 750.000 euro gestort op een Spaanse bankrekening van oplichters. De webwinkel dacht het geld over te maken naar het Brabantse Brabantia, nadat Bol.com een mail vol spelfouten had ontvangen waarin werd aangeven dat Brabantia het rekeningnummer had gewijzigd. Meer hierover in het AD.

Bol.com betaalde de oplichters 750.000 euro die eigenlijk bedoeld waren voor het bedrijf Brabantia, dat gebruikmaakt van het platform van Bol.com. Brabantia wil zijn geld dus stapte daarop naar de rechter, die nu in het voordeel van de producent van keukengerei heeft geoordeeld. Bol.com moet het geld nu opnieuw betalen maar nu aan de 'echte' schuldeiser.

Uit de uitspraak van de rechter blijkt hoe makkelijk de oplichting in zijn werk is gegaan. Bol.com kreeg in november 2019 een e-mail van Brabantia in zeer gebrekkig Nederlands. "Houd he rekening mee dat we vanaf vandaag een wijziging in onze bankrekeninggegevens hebben voor incaende betalingen”, stond daarin vermeld. "Voortaan moten all incoming betalingen have been overgemaakt naar onze filiaalrekening in Spanje. We het op prijs as u uw gegevens kunt bijwerken.

Dit taalgebruik had op zijn minst voor vraagtekens bij de boekhouding moeten zorgen, maar Bol.com trapte erin en veranderde de bankgegevens van Brabantia. Zo werd er in totaal 751.493,09 euro overgemaakt naar de oplichters. Eerder in 2019 hadden de criminelen het e-mailadres van een medewerkster gehackt. Bol.com was dan ook van mening dat hun boekhouding voldoende reden had om aan te nemen dat de wijziging van het rekeningnummer van Brabantia klopte. Maar de rechter was het daar niet mee eens. Het verzoek in gebrekkig Nederlands om het rekeningnummer te wijzigen had bij Bol.com tot "gezonde argwaan” moeten leiden, zei hij. Zo’n wijziging staat immers bekend als een traditionele truc van oplichters. En waarom zou een Nederlands bedrijf de betalingen van een ander Nederlands bedrijf op een Spaanse bankrekening willen ontvangen? Dat is op zijn minst 'merkwaardig' te noemen, aldus het vonnis. 

Drie doden na brand Werkendam, speurhonden vonden derde slachtoffer

Bij een bedrijf en twee appartementen aan de Beatrixhaven in Werkendam heeft gisteren een fatale brand gewoed. Daarbij zijn drie personen om het leven gekomen. Eerder op de dag waren er al twee slachtoffers gevonden, maar was het voor de hulpdiensten te gevaarlijk om het pand binnen te gaan. Toen dat in de loop van de avond wel mogelijk was, werden de slachtoffers gevonden. Meer hierover in het Brabants Dagblad.

De brand, die boven een bedrijf voor betimmeringen en interieurbouw woedde, werd zondag even voor 08.00 uur gemeld door een omwonende. Direct werd er groots uitgerukt, waarbij er diverse hulpdiensten naar de locatie kwamen. Voor een gecoördineerde inzet van de hulpdiensten werd er GRIP 1 afgekondigd. De brandweer zette 200 tot 250 brandweerlieden en 33 voertuigen in, waaronder blusvoertuigen, hoogwerkers en een drone. Ook werd er gebruik gemaakt van een blusboot van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Even later breidde de brand uit naar een naastgelegen appartement en het onderliggende bedrijf. Hoewel de bewoners van het naastgelegen appartement tijdig uit de woning wisten te komen, was het lot van anderen in het naastgelegen appartement lange tijd onduidelijk.

Toen er geen warmte- en instortingsgevaar meer was, ging de politie zondagavond het appartement in. Hier trof zij de lichamen van in ieder geval twee personen aan. Later op de avond werd het derde lichaam aangetroffen. Onderzoek moet uitwijzen wie de slachtoffers zijn. Als de identiteit is vastgesteld, zullen de nabestaanden zo snel als mogelijk worden ingelicht. Volgens de omwonenden zouden de slachtoffers Poolse arbeidsmigranten zijn.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet duidelijk. Hier wordt onderzoek naar gedaan

Iraanse media bericht over uitwisseling gevangenen met VS, maar VS ontkent

De Verenigde Staten hebben een bericht op de Iraanse staatstelevisie tegengesproken waarin werd beweerd dat een uitwisseling van gevangenen was overeengekomen tussen Teheran en Washington.

Stafchef Klain vertelde de Amerikaanse omroep CBS dat het bericht gewoon "niet waar" was. De Iraanse staatstelevisie had uitgezonden dat vier gevangengenomen Amerikaanse burgers zouden worden geruild voor vier Iraniërs in gevangenschap. Bovendien zou een geblokkeerd Iraans fortuin van zeven miljard dollar worden vrijgegeven. Volgens informatie van persbureau Reuters is de Iraanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties ook niet op de hoogte van een dergelijke overeenkomst.

De Verenigde Staten en Iran voeren momenteel indirecte onderhandelingen in Wenen via andere staten. Het gaat over de internationale nucleaire overeenkomst met Iran, waaraan het land niet meer heeft voldaan sinds de Verenigde Staten zich terugtrok uit het verdrag.

Crocs zijn weer helemaal hot: 'nog nooit zoveel klompen met gaatjes verkocht'

Crocs-schoenen maken een comeback. Het bekende klompenmodel met gaatjes, dat menig modestylist verafschuwt, wordt massaal verkocht. Volgens CEO Andrew Rees is de vraag naar Crocs zelfs 'groter dan ooit'. 'Meer hierover in de Stentor.

Ooit beschouwd als een mode-faux-pas, steeg de verkoop van Crocs enorm in de eerste drie maanden van het jaar, toen de  rubberen schoenen voldeden aan de vraag van vele shoppers die op zoek waren naar comfortabel schoeisel.

De inkomsten van het bedrijf stegen in het eerste kwartaal met 64% en bereikten een record van $ 460 miljoen, nadat een gouden paar Crocs verscheen op de rode loper van de Oscars, gedragen door muzikant Questlove, de muzikaal directeur van de awards.

"De vraag naar het merk Crocs is sterker dan ooit, met een verwachte omzetgroei in 2021 van 40% tot 50%", zegt Andrew Rees, CEO van Crocs, eraan toevoegend dat het bedrijf groeide in alle regio's en via alle verkoopkanalen, waaronder 26% omzetgroei in Azië. Als gevolg hiervan verhoogde het bedrijf zijn winstverwachting voor 2021, aangezien het voorspelde dat de consumentenvraag wereldwijd zou toenemen.

De aandelen van Crocs stegen met 17% ten opzichte van de grote verkoopcijfers en wisselden dinsdag tegen lunchtijd op Wall Street voor $ 99 van eigenaar, ruim boven hun vorige piek van ongeveer $ 74 op het hoogtepunt van Crocs 'populariteit in 2007. In april vorig jaar waren de aandelen van Crocs ongeveer $ 20 waard.

Modewebsite Who What Wear verklaarde afgelopen december al "2021 wordt het jaar van de Croc", ze hebben gelijk gekregen.

Toen ze voor het eerst verschenen, waren Crocs aanvankelijk op de markt gebracht voor zeilers en watersportliefhebbers, omdat ze gemaakt zijn van een lichtgewicht en geurbestendige speciale hars. Dat was voordat ze halverwege de jaren negentig een populair item bij het grote publiek werden.

De schoenen raakten echter al snel uit de mode en Crocs stond in 2009 op het randje van een faillissement. Het tij keerde toen Crocs spraakmakende partnerschappen startte met designermodehuizen, waaronder Balenciaga en Christopher Kane.

Hoewel ze altijd erg geliefd zijn gebleven voor het werken in de tuin, zorgpersoneel en horecapersoneel, hebben de schoenen de afgelopen maanden een volwaardige mode-renaissance beleefd dankzij spraakmakende samenwerkingen met popartiesten, waaronder Justin Bieber, wiens ontwerpen zijn verfraaid met tekenfilmdieren.

Bij de lancering van zijn versie kondigde de popster trots aan: "Ik draag de hele tijd Crocs, dus het ontwerpen van mijn eigen paar kwam vanzelf."

Vijftien arrestaties rondom kampioenswedstrijd Ajax

Het kampioenschap van Ajax is zonder grote geweldsincidenten verlopen. Ongeveer 12.000 Ajaxfans waren vandaag aanwezig rond de Johan Cruijff ArenA. Ook in de binnenstad werd de 35e landstitel gevierd. Zo meldt AT5.

De gemeente heeft in totaal vijftien mensen opgepakt, onder andere omdat supporters vuurwerk en wapens bij zich hadden." Bij de Amsterdam ArenA was het tijdens en na de wedstrijd tegen FC Emmen veel te druk. Naar schatting waren er 12.000 supporters naar het stadion gekomen om het kampioenschap te vieren", aldus de gemeente.

De selectie verscheen na de wedstrijd op het ArenAdek en liet de kampioensschaal en de KNVB Beker zien. De driehoek heeft dit moment goed gevolgd en daarna aan Ajax gevraagd de spontane actie te beëindigen. Daar werd gehoor aan gegeven. Rond 19.00 uur waren bijna alle supporters rondom de Johan Cruijff ArenA weer vertrokken.

Volgens de NOS heeft Ajax bevestigd dat het ging om een spontane actie van de spelers. Volgens de club was er niets over afgesproken, maar is wel continu overleg geweest met de lokale driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. De club voegt eraan toe: "Wij kijken zeker naar onze verantwoordelijkheid, maar gezien de enorme hoeveelheid fans die zich buiten had verzameld was dit waarschijnlijk wel beter dan het negeren."

Laten gebeuren
Eerder vandaag werd al duidelijk dat de driehoek (gemeente, politie en justitie) bewust niet ging handhaven op het overtreden van de coronaregels bij het ArenAdek. "Deze keuze is gemaakt om ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen. Ook is daarmee een massale verplaatsing van supporters naar de open terrassen van binnenstad voorkomen", schrijft de gemeente.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.