Moto3-sensatie Acosta (16) wint wr en verstevigt leiding in WK

Op het circuit van Portimão in de Algarve heeft Pedro Acosta de Grand Prix van Portugal in de Moto3 gewonnen. De pas 16-jarige kampioen in de Red Bull Rookies Cup van vorig jaar zet zijn fenomenale debuutseizoen zo voort.

De race ging van start met Andrea Migno, Dennis Foggia en Sergio Garcia op de eerste rij en Gabriel Rodrigo, Xavier Artigas en Ayumu Sasaki achter hen op rij twee. Migno behield de leiding bij de start, Artigas, Foggia, Garcia, Rodrigo en de enorm indrukwekkende debutant Pedro Acosta sloten aan.

Na drie ronden was het klaar voor Artigas: in de strijd om de leidende positie ging hij onderuit nadat Rodrigo hem van achteren aantikte. Foggia had ondertussen de leiding in handen, Acosta, Garcia, Rodrigo en Migno streden ook voorin mee. Dat beeld was met zes ronden te gaan nog ongeveer hetzelfde, hoewel Rodrigo zich terug had moeten vechten na een long lap penalty.

Bij het ingaan van de slotronde had Foggia nog altijd de leiding, maar Acosta en Jaume Masia zaten hem op de hielen...tot Masia twee bochten later onderuit schoof. Foggia en Acosta streden zo om de winst en na een mooie inhaalactie ging die naar Acosta, voor Foggia en Migno.

De Spaanse debutant staat zo na drie Grand Prix' in zijn carrière ruim aan de leiding van het WK, na achtereenvolgens een tweede plek en twee overwinningen. De laatste coureur die zijn Grand Prix-carrière op vergelijkbare wijze begon was wijlen Daijiro Kato, die in 1996 (derde), 1997 en 1998 (winst) op indrukwekkende wijze als wildcardcoureur reed in de Japanse Grand Prix in de 250cc.