Bergingsteam Boskalis heeft stuurloos schip bij Noorwegen onder controle

De berging van het vrachtschip Eemslift Hendrika, dat stuurloos en zonder werkende hoofdmotor drijft voor de kust van Noorwegen, was gepland rond het middaguur. Personeel van bergingsbedrijf Boskalis hoopt rond het middaguur vanaf Ålesund met een helikopter af te kunnen reizen richting het stuurloze schip. Het slechte weer heeft echter roet in het eten gegooid, de golven zijn tot 8 meter hoog, veiligheid voor alles. Meer hierover in het AD.

Update 8 april 11.15 uur: Het bergingsteam van Boskalis heeft het stuurloze Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika vanmorgen onder controle gekregen. Er is een sleeplijn gelegd aan de zware sleepboot Normand Drott waardoor het schip kan worden weggevoerd van de Noorse kust, meldt een woordvoerder van Boskalis. Ook de Aquafarm boot, met een waarde van 6,5 miljoen euro , is veilig gesteld. 

Eerdere berichtgeving:
Het schip, in eigendom van rederij Amasus Shipping in Delfzijl, raakte maandag in de problemen door een schuivende lading en een ruwe zee. Een helikopter heeft de twaalfkoppige bemanning van boord gehaald en naar Ålesund gebracht. De kapitein zou gewond zijn geraakt, maar het is niet bekend hoe ernstig. De Eemslift Hendrika was vanuit het Duitse Bremerhaven op koers naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Doordat er zware stookolie en diesel aan boord is van het schip, kan een lekkage serieuze milieuproblemen opleveren.

Het stuurloze schip heeft door de extreem hoge golven voor de zuidwestkust van Noorwegen, een deel van zijn kostbare lading verloren. Het gaat om een gloednieuw serviceschip besteld door een Noors maritiem bedrijf, dit serviceschip heeft een waarde van 66 miljoen Noorse kronen, omgerekend zo'n 6,5 miljoen euro. Het serviceschip lag stevig verankerd op het dek van de Eemslift Hendrika maar moet door het heen en weer zwiepen op de 10 tot 15 meter hoge golven zijn losgeraakt, waardoor het van boord de zee in is geschoven.

Zie ook: Vrachtschip uit Delfzijl in problemen bij Noorwegen. Acht mensen van boord geëvacueerd