FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 april 2021

Random Pics van de Dag #279

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Blunder Scherpen en penaltymisser Tadic leiden onnodige nederlaag Ajax in tegen AS Roma

Ajax is donderdagavond keihard afgestraft door AS Roma in de kwartfinale van de Europa League. De Amsterdammers stonden bij de rust nog met 1-0 voor, maar in de tweede helft liep het helemaal mis voor Ajax, onder meer door een gemiste penalty en een blunder van Kjell Scherpen won As Roma met 1-2.

Ajax begon de wedstrijd tegen AS Roma met Edson Alvarez op het middenveld, waardoor Devyne Rensch als rechtsback begon en Jurriën Timber het centrale duo vormde met Lisandro Martinez. Bij de Amsterdammers ontbrak wel Maarten Stekelenburg met een blessure, waardoor Kjell Scherpen zijn plaats innam.

In een evenwichtige eerste helft tussen Ajax en AS Roma hadden de Amsterdammers het meeste balbezit, maar kwamen de Italianen er een aantal keer gevaarlijk uit, en dan met name aan de linkerkant van de Romeinen. Leonardo Spinazzola waar daar de gevaarlijke man, maar halverwege de eerste helft na een uitval van AS Roma raakte de Italiaans internationaal geblesseerd aan zijn hamstring.

Ajax en As Roma leken de eerste helft af te sluiten met een 0-0 stand. Maar vijf minuten voor de rust ging het mis bij de Italianen. Davy Klaassen kreeg na een te korte terugspeelbal de bal in zijn voeten, waarna de aanvallende middenvelder Dusan Tadic aanspeelde in de zestien minuten. De aanvoerder van Ajax behield het overzicht en speelde de bal weer terug naar Klaassen, die voor open doel binnenschoot. Een minuut na de openingstreffer kreeg Antony de kans op de 2-0. De Braziliaanse rechtsbuiten kreeg de bal niet voorbij AS-Roma keeper Pau López, waardoor Ajax de rust inging met een 1-0 voorsprong.

In het begin van de tweede helft zette Ajax As Roma goed onder druk, waarna de de Romeinen steeds opnieuw in de fout gingen. Uiteindelijk zou dat na zes minuten leiden tot een penalty van de Amsterdammers nadat Tadic onderuit werd gehaald. De Serviër miste na een zwak ingeschoten strafschop. Een paar minuten na de misser van Tadic maakte AS Roma vanuit een vrije trap gelijk na een blunder van Ajax-doelman Scherpen.

Ajax moest even bekomen van de gelijkmaker, maar tien minuten na de 1-1 pakte de Amsterdammers weer de draad op. AS-Roma keeper Pau López ging bijna de fout in op een inzet van Nicolas Tagliafico, maar de Spaanse doelman ging de bal net naast. Niet veel later kreeg invaller Brian Brobbey de kans op 2-1, alleen in een één op één duel kon de 19-jarige spits de doelman niet passeren. Ook Antony kreeg tot tweemaal toe een goede mogelijkheid tot de 2-1, maar beide keren kon de Braziliaanse rechtsbuiten niet tot scoren komen.

Ajax had de druk op As Roma , alleen vijf minuten voor tijd was het AS Roma dat op voorsprong. Uit een corner schoot Roger Ibañez snoeihard binnen en was Scherpen ditmaal wel kansloos. In de resterende tijd probeerde Ajax het nog wel, maar in de Johan Cruijff Arena bleef het 1-2 in het voordeel van AS Roma.

Wolf gespot bij Rossum, automobiliste maakt duidelijke beelden

Vanmorgen is nabij de N736 bij Rossum een wolf gezien. Een automobiliste die het dier de weg over zag steken en naar een weiland toe zag lopen heeft vanuit de auto glasheldere beelden van het dier gemaakt. Ze doet haar verhaal in Tubantia.

Mensenrechtenhof oordeelt over COVID-19: landen mogen vaccinatie verplichten

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat landen hun burgers kunnen verplichten zich te laten vaccineren. Bijvoorbeeld als de situatie, zoals tijdens de coronapandemie, er om vraagt. Zo meldt het DvhN.

Het hof in Straatsburg sprak zich uit over de vaccinatieplicht die in Tsjechië geldt. Kinderen moeten daar tegen negen ziektes worden ingeënt. Ouders die weigeren, riskeren een boete. Hun kind mag soms niet naar de kleuterschool.
Mensen hebben in principe recht op respect voor privé-, familie- en gezinsleven, stelt het mensenrechtenhof. Maar landen hebben veel ruimte om te beoordelen of het nodig is om dat recht op dit punt wat in te perken.

Vaccinatie met AstraZeneca alleen bij mensen van 60 jaar en ouder

Mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin. Minister Hugo de Jonge (VWS) volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad. Die stelt dat het risico op gezondheidsschade als gevolg van COVID-19 bij 60-plussers vele malen groter is dan het risico op de zeer zeldzame gemelde bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen onder de 60 jaar. Vorige week vrijdagmiddag legde de minister het vaccineren met AstraZeneca van mensen onder de 60 jaar uit voorzorg al stil, boven de 60 jaar ging het prikken door.

Het ministerie van VWS is de Gezondheidsraad erkentelijk voor het spoedadvies, waarbij ook trombosespecialisten en specialisten op het gebied van medicijnbijwerkingen betrokken zijn. De Gezondheidsraad adviseert het AstraZeneca-vaccin in te blijven zetten bij mensen van 60 jaar en ouder en mensen onder de 60 jaar voorlopig een ander vaccin aan te bieden.

De Gezondheidsraad adviseert ook dat wie al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca zoals gepland de tweede prik kan halen. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca. De gemelde zeer zeldzame bijwerkingen doen zich binnen twee weken na de eerste prik al voor.

Minister De Jonge: “Het is een afweging tussen aan de ene kant gezondheidswinst van een vaccin en daarmee bescherming tegen corona, en aan de andere kant gezondheidsrisico’s bij met name jongere vrouwen als gevolg van een zeer zeldzame bijwerking. Belangrijk is dat we met dit besluit wél schuiven met vaccins maar níet met onze strategie en prioritering. We houden onze vaccinatievolgorde aan en de meest kwetsbare mensen worden het eerst geprikt. We moeten hen als eerste beschermen omdat zij het meeste risico lopen.”

Mijn streven blijft nog steeds dat in de tweede helft van mei alle 60-plussers en mensen met hoog medisch risico hun eerste vaccinatie hebben gekregen en dat iedereen die dat wil begin juli tenminste 1 keer gevaccineerd is. Tot aan de zomer worden grote leveringen van de vaccins van BioNTech/Pfizer (bijna 8 miljoen doses) en Janssen (3 miljoen doses) verwacht. GGD’en, huisartsen en ziekenhuizen beschikken vanaf mei over voldoende (piek)capaciteit om 2,5 miljoen prikken per week te kunnen zetten. Het tempo van prikken wordt bepaald door de leveringen.

Ander vaccin voor aantal groepen
Voor een aantal groepen betekent het advies van de Gezondheidsraad dat zij met een ander vaccin geprikt zullen worden. Komende week wordt door het RIVM per groep bezien hoe we deze aanpassing kunnen doorvoeren. Het gaat om daarbij de volgende groepen:

  • De huisartsen vaccineren nu ook mensen uit de hoogrisicogroepen, namelijk de mensen met het syndroom van Down, morbide obesitas (BMI>40), en de niet mobiele mensen met neurologische aandoeningen met aangetaste ademhaling, zoals ALS en Duchenne.
  • Een grote groep zorgmedewerkers en zorgverleners in de langdurige zorg heeft de afgelopen weken de mogelijkheid gehad om een afspraak te maken bij de GGD.
  • Afgelopen weken zijn ook de ziekenhuizen beleverd met 39.500 vaccins voor het zorgpersoneel in de directe COVID-19 zorg. Ziekenhuizen hebben een deel van deze vaccins al toegediend. Waar dat nog niet gebeurd is, wordt met de ziekenhuizen bezien hoeveel vaccins nog nodig zijn voor deze groep jonger dan 60 jaar.
  • De intramurale ggz is bezig met vaccineren van medewerkers en cliënten. Voor mensen jonger dan 60 jaar zal een ander vaccin worden ingezet.

Het EMA meldde gisteren dat de voordelen van AstraZeneca onverminderd opwegen tegen de risico’s. De mogelijke gezondheidsschade door COVID 19 is veel groter bij 60-plussers dan eventuele schade door AstraZeneca. Duitsland, Italië en Spanje hebben ook besloten te blijven prikken met AstraZeneca bij mensen vanaf 60 jaar.

[Update] Disco Elysium: The Final Cut is niet af

Disco Elysium: The Final Cut is op 30 maart uitgekomen. Ontwikkelaar ZA/UM hield lang vast aan een releasedatum in maart en het is ze op het laatste moment gelukt om de game toch uit te brengen. Wij hebben onze recensie-exemplaar op de dag van de release ontvangen en al heel snel werd iets duidelijk: deze game is veel te vroeg uit de oven gehaald.

'Carjacking' in Amsterdam-West

Een 29-jarige man is vanochtend het slachtoffer geworden van een carjacking in Amsterdam-West. Onder bedreiging van een vuurwapen moest hij zijn autosleutels afstaan, waarna twee verdachten er met zijn auto vandoor gingen.

De diefstal gebeurde rond 10.45 uur. Het slachtoffer liep vanaf een woning aan de Egidiusstraat in de richting van zijn geparkeerde auto. Toen hij in zijn auto zat, werd hij door twee mannen aangesproken. Een van hen bedreigde hem met een vuurwapen.

Onder bedreiging van dat wapen stond het slachtoffer zijn autosleutels af, waarna de twee mannen er met de auto vandoor gingen. De verdachten zijn gevlucht in de richting van de Bos en Lommerweg. Ondanks een zoektocht heeft de politie de auto en de verdachten niet aangetroffen.

Op de website van de politie staat een signalement van een van de daders.

Tiener slaat joggende Utrechtse gebroken oogkas en neus

Joggen in het Utrechtse Julianapark is een 22-jarige Utrechtse niet goed bevallen. Na het passeren van een groepje jeugd probeerde een meisje uit deze groep haar te laten struikelen.

De hardloopster ging hierna moedig verhaal halen, maar daar was de groep duidelijk niet van gediend. Een jongen uit de groep snauwde haar wat toe en sloeg haar direct keihard in het gezicht. De groep ging er daarna vandoor, de hardloopster werd opgevangen door een vrouw en met een gebroken oogkas en neus in het ziekenhuis opgenomen.

Signalement
De politie wil uiteraard graag in contact komen met leden uit de groep en heeft signalementen uitgegeven.

De jongen met de losse knuistjes heeft een lichte tot licht getinte huidskleur, is waarschijnlijk 16 of 17 jaar oud, rond de 1.70 meter lang en heeft een slank postuur. Verder heeft hij een symmetrisch gezicht, helder bruine ogen en donkerbruin krullend haar. Hij droeg een donkere trui.

Het meisje dat de vrouw probeerde te laten struikelen heeft een lichte tot licht getinte huidskleur, wordt geschat op 15 of 16 jaar, heeft een slank postuur en is ook rond de 1.70 meter. Opvallend was dat ze met een ‘rollende r’ sprak en geen make-up droeg. Verder had ze wenkbrauwen dicht bij haar ogen, een kleine mond en lang steil donkerbruin haar.

Getuigen worden verzocht zich te melden bij de politie.

Ouders brachten kinderen naar illegaal feest Utrecht

Tijdens een professioneel georganiseerd illegaal feest op maandagavond 5 april hebben verschillende minderjarigen een aantal coronabekeuringen gekregen. Al deze bekeuringen waren terecht, toch heeft de politie de ochtend erna in afstemming met het Openbaar Ministerie besloten het aantal bekeuringen per betrokkene te beperken tot maximaal drie.

Rond 23:00 uur kwamen agenten op een melding af dat er een feest gaande was in een loods. Daar bleek een georganiseerd feest met professionele draaitafel, DJ en alcoholische dranken aan de gang te zijn. In totaal waren er zo’n 120 aanwezigen. Een deel van hen was minderjarig. Er werd aan hen ook alcohol geschonken.

Lees ook: Groot feest stilgelegd in Utrecht: 62 aanhoudingen

In totaal zijn 57 personen ter plaatse bekeurd voor het overtreden van één of meer coronamaatregelen, acht personen zijn aangehouden voor het organiseren van het feest en 54 personen zijn aangehouden omdat zij geen wettelijk geldend ID-bewijs bij zich hadden.

Ook ouders die hun kind na 22.00 uur naar het illegale feest brachten, kregen een bekeuring vanwege het overtreden van de avondklok.

De politie heeft dinsdag op eigen initiatief alle gegevens van de bekeurden geanalyseerd. Hieruit blijkt dat de meerderheid minderjarig is, en veel van hen hiermee hun eerste overtreding(en) hebben begaan. Sommigen hebben meerdere verschillende coronabekeuringen gekregen, al dan niet naast een aanhouding vanwege de wet-ID.

Alle bekeuringen en aanhoudingen zijn terecht en geldig. Toch vindt de politie het, nu alle gegevens compleet zijn, te zwaar om tot en met vier bekeuringen per (minderjarig) persoon te laten betalen. Zeker waar het gaat om kinderen die een eerste overtreding begaan.

De politie vindt dat twee bekeuringen per persoon voor het niet naleven van de coronamaatregelen (te weten het negeren van de 1,5-meterregel en groepsvorming) voldoende zijn om te straffen voor deelname aan dit illegale feest. Daarmee wordt een duidelijk signaal afgegeven.

In afstemming met het OM worden de extra bekeuringen dan ook niet verwerkt en komen te vervallen. De bekeuringen vanwege de wet-ID blijven staan.

Deadly Premonition 2 komt naar pc

Deadly Premonition 2, de sequel op de cult-hit uit 2010, komt dit jaar uit voor pc. De game kwam al op juli 2020 uit voor de Switch. Deadly Premonition 2 heeft destijds gemengde recensies ontvangen. Een slechte framerate en bugs waren twee grote negatieve punten die de pc-versie wellicht oplost. Wanneer de game precies uitkomt is nog niet bekend.

In Deadly Premonition 2 volg je twee nieuwe detectives die een seriemoordenaar proberen op te sporen in Boston. Ondertussen ga je ook terug in de tijd naar Special Agent York, het hoofdpersonage van de eerste game, in New Orleans.

'Migrantencrisis noopt VS te starten met bouw Trump's muur'

Het leek allemaal zo leuk, een zogenaamd 'humaan grensbeleid' aan de zuidgrens van de Verenigde Staten, met mogelijkheid tot burgerschap voor bijna iedereen. Sinds de nieuwe president in het Witte Huis zit is het aantal illegale grensoverschrijders echter explosief gestegen en vinden zij, vaak met behulp van drugscartels, hun weg massaal naar de VS. Alleen al in maart werden 16.000 kinderen die illegaal de grens vanuit Mexico overstapten, opgepakt.


Joe Biden (Foto: Drew Angerer/Getty Images)

"Er wordt geen meter muur meer bijgebouwd tijdens mijn ambtstermijn", zei Biden begin 2021 toen hij de bouw van het enorme veiligheidsproject stillegde. Dat lijkt nu niet meer zo zwart/wit te zijn en het vooruitzicht van Trump's muur begint aanlokkelijk te worden. Medio maart zou een beslissing genomen worden over Trump's muur, een deadline die al wat weekjes is verlopen.

'Inhumane omstandigheden', zo wordt het wel genoemd, de 'massale opslag' van vreemdelingen net over de grens van Mexico. Vele migranten, vaak alleenreizende kinderen, liggen massaal in veel te kleine hokken onder niets meer dan een aluminiumfolie dekentje. Binnen een maand steeg het aantal illegale grensoverschrijders in maart met 71 procent.

President Biden heeft voor het gemak zijn vice-president Kamal Harris verantwoordelijk gemaakt voor het oplossen van de crisis, maar zij sinds haar aanstelling als crisiscoördinator niet bij de grens gezien. Wel is zij druk bezig met de renovatie van haar nieuwe ambtswoning, iets dat ze ook al niet voor elkaar lijkt te krijgen.


Jonge kinderen hutje mutje opééngepakt (Foto: Dario Lopez-Mills - Pool/Getty Images)

Mexico vindt het inmiddels ook wel prima en, na afbraak van Donald Trump's succesvolle Migrant Protection Protocol, weigert het land gezinnen met minderjarige kinderen terug te nemen. De druk op de Amerikaanse immigratiedienst is zo enorm hoog, dat illegalen worden vrijgelaten en braaf moeten beloven zich later te melden voor een toelatingsprocedure.

Sleepy Joe beschuldigt Trump hilarisch genoeg van de grenscrisis. Trump zou onder andere de hoeveelheid bedden in opvangcentra expres verlaagd hebben. "Logisch", volgens de Republikeinen. Er was simpelweg geen vraag naar en het grensbeleid was vele malen efficiënter.

'Build that wall'
Daarom is het verfrissend om te horen dat een aantal Democraten toch stiekem de bouw van, een gedeelte van, de muur weer willen opstarten. Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas bijvoorbeeld, niet de minste, zit eraan te denken om bepaalde 'drukke' gaten in de muur af te bouwen.


Een kind loopt over andere kinderen in een meisjeskooi (Foto: Dario Lopez-Mills - Pool/Getty Images)

Andere volksvertegenwoordigers zien grote problemen met het huidige beleid, waarbij constant nieuwe locaties voor migrantencentra worden geopend. "Ze worden in militaire bases gestopt, in het congrescentrum van Dallas en de verantwoordelijke mensen zeggen dat ze het niet meer aankunnen. Het moet stoppen. Joe Biden moet zijn verschrikkelijk slechte beleid direct aanpassen", aldus afgevaardigde Steve Scalise.

Zelfs de pers werd een tijdlang de toegang geweigerd tot de opvangcentra, maar volgens regeringswoordvoerder Jen Psaki broedt de regering inmiddels keihard op actie rondom de enorme migrantencrisis aan de zuidelijke grens. 

Roglic verliest leiding in Baskenland

De vierde etappe in de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Ion Izagirre. Izagirre was in de rit van vandaag over 189 kilometer de snelste van een kopgroep van zes man. Primoz Roglic verloor de leiding in het algemeen klassement aan Brandon McNulty.

In de slotklim, waar de top op 20 kilometer van de streep lag, werden alle demarrages geneutraliseerd door de sterke Vinegaard voor Roglic. McNulty, een ploegmaat van Pogacar en de nummer drie in het algemeen klassement, sprong echter vlak over de top weer weg.

Hij kreeg Bilbao, Vingegaard,Buchmann,Chaves en Izagirre mee, terwijl Roglic pokerde en niet mee ging. De ritwinst ging naar Izagirre terwijl McNulty derde werd en genoeg tijd pakte om de leiderstrui over te nemen van Roglic die nu tweede staat op 23 seconden achterstand.

Verdachte vast voor plan aanslag met een vuurwerkbom op COVID-19-vaccinatielocatie

Op 18 maart jl. is een 37-jarige man uit Den Helder aangehouden op verdenking van een misdrijf met een terroristisch oogmerk door een explosie te willen veroorzaken bij een Corona vaccinatielocatie in Den Helder.

Politieonderzoek wijst uit dat de man van plan was een ontploffing te veroorzaken bij het vroegere gemeentehuis van Den Helder, dat momenteel in gebruik is voor het geven van Coronavaccinaties. De uitvoering van zijn plannen is tijdig verijdeld.

Politie en OM merken het handelen van verdachte aan als een daad van terreur: verdachte heeft met zijn handelswijze beoogd om de bevolking ernstige vrees aan te jagen en economische en sociale structuren van het land te ontwrichten. Volgens het OM heeft verdachte getracht een cruciaal overheidsproces, namelijk het landelijk gecoördineerd vaccinatieprogramma, op extreem gewelddadige wijze te saboteren. Hierdoor is ook de volksgezondheid in het geding: hoe minder mensen kunnen worden gevaccineerd hoe meer slachtoffers het virus zal maken.

Sinds zijn aanhouding zit verdachte vast. De rechter-commissaris heeft de bewaring bevolen. Op 7 april heeft de raadkamer gevangenhouding van de rechtbank beslist dat zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd met 90 dagen. Het onderzoek naar mogelijke medeverdachten loopt nog.

Varaan op koopjesjacht?

Een filiaal van Seven/Eleven in Bangkok, werd tot grote verbazing van de medewerkers bezocht door een grote varaan. Het dier liep de winkel in, snuffelde aan de diepvries en klom daar een stelling op.

Het dier was volgens sommigen, tevergeefs, op zoek naar voedsel. Er zijn minder mensen op straat door coronamaatregelen, dus minder zwerfafval langs de weg. Anderen merkten op dat het dier waarschijnlijk gewoon wat verkoeling zocht bij de airco in de supermarkt. Het dier is met zachte hand de winkel uitgewerkt naar enkele bosjes verderop.

Gesneuvelden Tweede Wereldoorlog herbegraven

Op het Militair Ereveld Grebbeberg zijn gisteren de stoffelijke resten herbegraven van 3 militairen. Zij sneuvelden tijdens de Duitse inval in mei 1940. De graven van de soldaten Eduard Michels, Johannes Bronswijk en Ferdinand Leers stonden op de nominatie om te worden geruimd. Op verzoek van de Oorlogsgravenstichting zijn ze daarom overgebracht naar het Ereveld Grebbeberg.

Dit is gedaan door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL). Met deze herbegrafenissen in het bijzijn van nabestaanden geeft de landmacht invulling aan haar credo: Wij zijn verbonden met onze voorvaderen, wij eren onze gesneuvelden en wij zorgen voor onze gewonden. Een detachement van het 11e Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers & Jagers droeg de stoffelijke resten naar de laatste rustplaats. De gesneuvelde soldaten dienden bij de regimenten Grenadiers en Jagers.

Eduard Michels
Eduard Michels (geboren 4 april 1919 te Amsterdam) was automonteur. Op 10 mei 1940 maakte hij als dienstplichtige deel uit van de 48e Compagnie Pantserafweergeschut. Michels was daar motorrijder. Hij ging op patrouille toen zijn commandant om vrijwilligers vroeg. Tijdens deze verkenning reed de sectie in het dorpje Heenweg onder ’s Gravenzande in een hinderlaag van Duitse parachutisten. Hierbij sneuvelde Michels.

Johannes Bronswijk
Johannes Bronswijk (geboren 28 juni 1920 te Naaldwijk) was tuinarbeider. In oktober 1939 kwam hij als dienstplichtige bij het Regiment Jagers. Op 10 mei 1940 sneuvelde Bronswijk in de vroege ochtend, tijdens de felle gevechten met Duitse luchtlandingseenheden op het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam.

Ferdinand Leers
Ferdinand Leers (geboren 10 juli 1919 te Purmerend) werd in augustus 1939 als dienstplichtige ingedeeld bij het Regiment Jagers. In mei 1940 werd hij door de Duitsers gevangen genomen, maar kwam een maand later vrij. Eind april 1943 moest Leers, opnieuw als krijgsgevangene, werken in de Duitse industrie. Naarmate de oorlog vorderde werden de omstandigheden in de krijgsgevangenenkampen slechter. Op 11 februari 1945 bezweek Leers in het Duitse Aschersleben door ziekte.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

COVID-19: 7833 nieuwe besmettingen en 19 doden, totaal 1.327.136 en 16.691

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7833 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.327.136 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 269 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1727 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 57 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 798 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 19 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.691 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Mensen die goed afstand houden raken minder vaak besmet met COVID-19

Mensen die zich houden aan het advies om 1,5 meter afstand te houden, hebben minder kans om het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome) -CoV (coronavirus) -2 te krijgen. Mensen die zich bij hun contacten houden aan deze afstand, hebben minder vaak antistoffen tegen het virus in hun bloed. Dat blijkt uit onderzoek onder deelnemers aan de PIENTER Corona studie tijdens de eerste coronagolf tot en met juni 2020. De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Clinical Infectious Diseases.

Bij 5,5% van de deelnemers die zich niet aan de afstandsregel hielden, werden antistoffen in het bloed gevonden. Van de mensen die juist wel afstand houden bij hun contacten, werd slechts bij 4% antistoffen gevonden in het bloed.

Aan de PIENTER Corona studie doen meer dan 7.000 deelnemers mee verspreid over heel Nederland. Zij nemen zelf thuis bloed af. Ook vullen de deelnemers zes keer een vragenlijst in over mogelijke risicofactoren om besmet te raken met het coronavirus. Hierin geven ze onder andere aan hoeveel contacten zij hadden in de dagen, voordat ze de vragenlijst invulden. En daarbij laten ze weten hoe vaak ze 1,5 meter afstand konden houden. Dat geeft een beeld van hoe goed mensen doorgaans afstand houden. Uit de resultaten bleek dat deelnemers die tijdens de eerste golf beter afstand hielden, minder vaak besmet waren met het coronavirus.

Leeftijd van contacten
Een belangrijk detail in het onderzoek was de leeftijd van de contacten. Deelnemers die vooral contact hadden met kinderen onder de 10 jaar werden tijdens die ontmoetingen nauwelijks besmet. In het bloed van deze deelnemers zaten niet vaker antistoffen als bij deelnemers die aangaven helemaal geen contact te hebben gehad. Ook deelnemers die aangaven een beroep te hebben waarin ze fysiek contact hebben met kinderen, waren niet vaker besmet.

Bijeenkomsten
In de vragenlijst werd ook geïnformeerd naar bijeenkomsten. Bij 6,2% van de deelnemers die in de eerste golf een bijeenkomst (met meer dan 20 mensen) in een binnenruimte hadden bezocht, vonden de onderzoekers antistoffen in het bloed. Dit was bijna 1,5 keer vaker dan bij de mensen die geen bijeenkomsten hadden bezocht (4,2%). Groepsgrootte bleek daarmee dus een belangrijke voorspeller voor besmetting met het virus.

Minder contacten en meer afstand = minder verspreiding
Het onderzoek laat zien dat social distancing een belangrijke maatregel is om verspreiding van het virus te stoppen. Dit onderzoek vond plaats tijdens de eerste golf, nog voor de opkomst van nieuwe virusvarianten. Juist vanwege de hogere besmettelijkheid van deze varianten is het belangrijk om voldoende afstand te houden.

In het artikel wordt daarnaast aangegeven, dat afstand houden binnen huishoudens belangrijk is in het geval van een uitbraak. Dat dit niet altijd haalbaar is, onderschrijven ook de onderzoekers. Toch benadrukken ze wel hoe relevant het kan zijn om (doorgaande) verspreiding van het virus te verminderen, als aanvulling op het houden van 1,5 meter afstand buitenshuis.

Andere conclusies die uit de analyses naar voren kwamen, kun je lezen in het artikel.

Nieuwe resultaten verwacht
Het onderzoek is in februari/maart van dit jaar herhaald tijdens de 4e ronde van de PICO Studie. Resultaten hiervan worden binnenkort verwacht

Hou afstand ( foto Pixabay)
Hou afstand (foto:Pixabay)

OMT-lid Marc Bonten: plannen versoepeling opvallend, ziekenhuizen staan op omvallen

Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten is huiverig voor de versoepelingen die het kabinet volgens Haagse bronnen in petto heeft voor over twee weken. Zeker in combinatie met de honderden evenementen die het kabinet wil toestaan voor mensen die zich laten testen op het coronavirus. Bonten noemde het op Radio 1 “opvallend” dat meerdere versoepelingen worden voorgesteld “terwijl de ziekenhuizen op omvallen staan”. 

“De situatie in de ziekenhuizen is op dit moment echt erg. Het is heel druk”, aldus Bonten. Volgens ingewijden wil het kabinet vanaf 21 april de terrassen heropenen en de avondklok opheffen. Tegelijkertijd zijn vanaf deze maand weer tal van evenementen mogelijk. Die zijn over het algemeen wel kleinschalig en bezoekers moeten vooraf een test doen. Het artikel gaat verder op Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: rune in Almere

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Overal in Nederland zijn ruïnes van kastelen te vinden, en wist dat er zelfs eentje in de Flevopolder staat? In Almere werd eind vorige eeuw het idee geboren om een kasteel te bouwen. De plek zou een aansprekende trouwlocatie moeten worden maar dat is het duidelijk niet geworden. De bouwkosten werden aanvankelijk geschat op 27 miljoen euro maar al snel werd duidelijk dat het kasteel twee keer zo duur zou worden. Vanwege financiële problemen werd in 2002 de bouw stilgelegd en ondanks nieuwe plannen daarna nooit meer hervat.

Het nutteloze feitje van de dag: ruïne in Almere (WikiCommons/M.P. Tillema)
Het nutteloze feitje van de dag: ruïne in Almere (WikiCommons/M.P. Tillema)

We mogen op 17 en 18 april weer bijen tellen. Gaan we het record van 2020 verbeteren?

Wat groeit, bloeit en vliegt er door onze tuinen? Volgend weekend kunnen we weer meedoen aan de Nationale Bijentelling. Ook in Drenthe en Groningen komen mensen in actie voor de bedreigde bij, waarvoor gebrek aan voedsel de grootste bedreiging is.

Op www.nationalebijentelling.nl staat een telformulier, een zoekkaart en een bijengids waarmee twintig veelvoorkomende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen herkend kunnen worden. "Mensen hoeven geen ervaring te hebben en het kost maar een half uurtje", zegt bijenexpert Stefan Pronk van Landschapsbeheer Drenthe. Meer hierover bij DvhN.

Waarom bijen tellen?
Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.
Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Onderzoek
Vorig jaar in 2020 deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de wolken dat weekend – ruim 130.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

‘Overheid communiceert selectief en negatief over coronapandemie’

De overheid communiceert consequent selectief en te negatief over het verloop van de coronapandemie, zegt viroloog Louis Kroes tegen BNR Nieuwsradio. Positieve cijfers worden volgens hem naar de achtergrond verdreven, terwijl negatieve ontwikkelingen extra worden benadrukt.

Kroes is hoofd Medische Microbiologie en hoogleraar Klinische Virologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens hem krijgen de al maanden dalende sterftecijfers amper aandacht, in tegenstelling tot het oplopend aantal besmettingen. “We zien dat de sterfte sinds begin dit jaar een continue daling vertoont, wat een uitermate gunstig teken is. Als dat als gegeven een meer centrale plaats krijgt, krijgt ook het hele beloop van de epidemie een ander perspectief”, vertelt Kroes aan BNR. Dit artikel gaat verder op Skipr.

Hilfiger en Facebook voor de rechter: moet FB lle gegevens van nepadverteerders delen?

Op Facebook en Instagram staan duizenden nepadvertenties die Nederlanders proberen te verleiden die leuke trui of broek uit de nieuwe collectie van Tommy Hilfiger online te kopen. Om vervolgens creditcardgegevens buit te maken. Meer hierover in het AD.

Facebook werkt door het plaatsen en laten staan van de nepadvertenties mee aan imagoschade en inbreuk op de rechten van het merk Tommy Hilfiger volgens Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van PVH, het moederbedrijf van Tommy Hilfiger. Ook Nederlandse criminelen zien hoe gewild de artikelen van Hilfiger zijn en proberen via nepadvertenties op Facebook en Instagram klanten in Nederland te verleiden tot een bestelling.

Alberdingk Thijm legt uit dat dit niet alleen schade toebrengt aan het merk Tommy Hilfiger, maar dat ook de consument de kans heeft dat via een bestelling op zo'n nepadvertentie creditcardgegevens worden buitgemaakt. Dat dit gebeurt is gebleken door een uitgevoerde test door een speciale piraterij-afdeling van PVH. Het modeconcern vermoedt dat de georganiseerde criminaliteit achter deze nepadvertenties zit.

Vanaf 2019 gaat het modemerk al de juridische strijd aan met Facebook, tot nu toe zonder resultaat. Tussen januari 2020 en nu heeft PVH alweer drieduizend nepadvertenties gevonden op Facebook en netjes gemeld aan het bedrijf van Zuckerberg. Volgens het modemerk gaan de criminelen zeer precies te het werk waardoor het moeilijk te zien is dat het om nepadvertenties gaat. PVH heeft de mogelijkheid om te checken of het om geautoriseerde verkopers gaat of niet, maar de consument heeft die mogelijkheid niet.

Bergingsteam Boskalis heeft stuurloos schip bij Noorwegen onder controle

De berging van het vrachtschip Eemslift Hendrika, dat stuurloos en zonder werkende hoofdmotor drijft voor de kust van Noorwegen, was gepland rond het middaguur. Personeel van bergingsbedrijf Boskalis hoopt rond het middaguur vanaf Ålesund met een helikopter af te kunnen reizen richting het stuurloze schip. Het slechte weer heeft echter roet in het eten gegooid, de golven zijn tot 8 meter hoog, veiligheid voor alles. Meer hierover in het AD.

Update 8 april 11.15 uur: Het bergingsteam van Boskalis heeft het stuurloze Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika vanmorgen onder controle gekregen. Er is een sleeplijn gelegd aan de zware sleepboot Normand Drott waardoor het schip kan worden weggevoerd van de Noorse kust, meldt een woordvoerder van Boskalis. Ook de Aquafarm boot, met een waarde van 6,5 miljoen euro , is veilig gesteld. 

Eerdere berichtgeving:
Het schip, in eigendom van rederij Amasus Shipping in Delfzijl, raakte maandag in de problemen door een schuivende lading en een ruwe zee. Een helikopter heeft de twaalfkoppige bemanning van boord gehaald en naar Ålesund gebracht. De kapitein zou gewond zijn geraakt, maar het is niet bekend hoe ernstig. De Eemslift Hendrika was vanuit het Duitse Bremerhaven op koers naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Doordat er zware stookolie en diesel aan boord is van het schip, kan een lekkage serieuze milieuproblemen opleveren.

Het stuurloze schip heeft door de extreem hoge golven voor de zuidwestkust van Noorwegen, een deel van zijn kostbare lading verloren. Het gaat om een gloednieuw serviceschip besteld door een Noors maritiem bedrijf, dit serviceschip heeft een waarde van 66 miljoen Noorse kronen, omgerekend zo'n 6,5 miljoen euro. Het serviceschip lag stevig verankerd op het dek van de Eemslift Hendrika maar moet door het heen en weer zwiepen op de 10 tot 15 meter hoge golven zijn losgeraakt, waardoor het van boord de zee in is geschoven.

Zie ook: Vrachtschip uit Delfzijl in problemen bij Noorwegen. Acht mensen van boord geëvacueerd

Onderzoek rond Overijsselse Vecht: ‘resistentie tegen medicijnen straks wellicht doodsoorzaak nr. 1’

Het is een groeiend probleem dat zich over dertig jaar wereldwijd kan ontwikkelen tot doodsoorzaak nr. 1: resistentie tegen antibiotica en antischimmelmiddelen. Ons (drink)water speelt daarbij een belangrijke rol. Meer hierover in Tubantia.

Een grensoverschrijdend project deed onderzoek in het stroomgebied van de Overijsselse Vecht, die in Duitsland Vechte heet. Het water afkomstig uit de Vecht, en de daarin afwaterende rivieren en kanalen komt na zuivering weer als drinkwater uit de kranen in dit grensgebied bij zowel Nederland als in Duitsland. Deze maand loopt dit MEDUWA Vecht(e)-project (MEDicijnen Uit het WAter) af, het project beoogde het Duits-Nederlandse probleem aan te pakken: medicijnen en multiresistente bacteriën die door mens en dier worden uitgescheiden en via het rioolwater in mest, bodem, (drink)water en voedsel via de voedselketen weer terugkeren bij mens en dier. Het project maakt deel uit van het INTERREG Deutschland-Nederland programma en werd gefinancierd door de Europese Unie.

"Het blijkt dat na de oorlog veel medicijnen zijn ontwikkeld die niet goed afbreekbaar zijn. Bovendien is er een toename in het medicijngebruik te zien bij mens en dier”, aldus Alfons Uijtewaal van de Stichting Huize Aarde in Enschede. Die was als partner bij het project betrokken. "Dit betekent dat er steeds meer bacteriën, schimmels en parasieten resistent worden tegen deze middelen, waardoor in de toekomst mensen sterven, omdat bijvoorbeeld antibiotica of antischimmelmiddelen niet meer werken. Het zou over drie decennia zelfs doodsoorzaak nummer 1 kunnen zijn.”

Aan dit vier jaar lopende project werd door verschillende organisaties samen gewerkt. Waaronder de Universiteit Osnabruck, farmaceutische bedrijven en bedrijven op het gebied van watermanagement. Het doel was om een pakket aan oplossingen te ontwikkelen waarbij men zich richt op medicijnen en multiresistente micro-organismen in het water te meten, te voorkomen en te doen verminderen.

Volgens Uijtewaal werkt het met de verontreiniging van het water door medicijnen en resistente micro-organismen net als met het klimaat. "We kunnen er nog iets aan doen, maar dan moeten we geen moment langer wachten en nu handelen”, zegt hij. 

Hiddema voor FVD naar Eerste Kamer

Theo Hiddema zal binnenkort zijn rentree in de nationale politiek maken, de strafpleiter zal namens Forum voor Democratie plaatsnemen in de Eerste Kamer zo schrijft het NRC. Hiddema maakt daarmee een verrassende comeback bij de partij die hij eerder tot tweemaal toe verliet. De zetel in de Senaat is vrijgekomen omdat de eerder afgesplitste Nicky Pouw-Verweij voor JA21 naar de Tweede Kamer is vertrokken.

Hiddema verliet eind vorig jaar halsoverkop het parlement na alle interne rotzooi bij de jeugdafdeling van Forum. De advocaat verklaarde zichzelf in een brief aan toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib "politiek arbeidsongeschikt", later verliet hij de partij definitief. Tot voor kort zo blijkt. In maart stemde hij alweer FVD met een pikante voorkeursstem. Hij bracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zijn stem uit op Freek Jansen, de veel besproken leider van de JFVD. Jansen was er eerder mede de reden van dat Hiddema de politiek verliet. "Mijn ambitie ging door het putje, door die kutclub van Freek Jansen", zo sprak hij tegenover TPO.

De 'liefde' tussen partijleider Thierry Baudet en Hiddema is echter in al die tijd nooit bekoeld. De advocaat vertelde regelmatig Baudet nog steeds zeer te waarderen. De kans is groot dat de fractievoorzitter van de FVD zijn voormalige kompaan dus heeft weten over te halen. Hiermee snijdt hij bovendien rivaal Henk Otten de pas af. Er werd van uit gegaan dat Hiddema weinig trek zou hebben in een terugkeer naar de politiek en dan zou de vrijgekomen Senaatzetel naar Robert Baljeu gaan.

Baljeu splitste zich eerder met onder andere Otten af van Forum na een flinke ruzie over de koers van de partij. Hij stond weliswaar boven Hiddema op de kieslijst van de FVD voor de Eerste Kamer maar dankzij voorkeurstemmen mag de strafpleiter nu toch de Eerste Kamerzetel innemen.

Hiddema verklaarde aan het NRC dat hij politiek gezien al die tijd op dezelfde lijn als Forum voor Democratie heeft gezeten. Zijn vertrek kwam puur en alleen door het gedoe bij de JFVD. "In dat gewoel was ik beland en ik had er geen zin meer in, want je wordt toch met die smurrie geassocieerd. Ik heb me voldoende georiënteerd en ik weet nu: er zitten geen wappies meer achter de gordijnen."

De aanstaande senator is ook blij met de tijdsbelasting van de Senaat. "De Eerste Kamer verschaft mij dat genoegen ook, want het is maar één dag vergaderen per week. Ik hoef niet meer mijn kostbare tijd te verdoen door naar het plafond te koekeloeren", aldus Hiddema, die daarbij nog wel voorbij gaat aan de voorbereidingstijd die in het Eerste Kamerwerk gaat zitten.

Hiddema voor FVD naar Eerste Kamer (WikiCommons/DWDD)
Hiddema voor FVD naar Eerste Kamer (WikiCommons/DWDD)

Kamervragen en petitie om AMBER Alert te redden

De verontruste Tweede Kamerfracties van D66, PvdA en SP willen tekst en uitleg van demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de voorgenomen afbraak van het levensreddende AMBER Alert Nederland. Ondertussen roept de organisatie Nederlanders op om massaal een petitie tegen het controversiële besluit te ondertekenen op de website redamberalert.nl.

In hun Kamervragen herinneren PvdA’er Barbara Kathmann, SP’er Michiel van Nispen en Hanneke van der Werf en Sidney Smeets (beiden van D66) de bewindsman aan zijn uitspraken in december 2017. Grapperhaus zei destijds in de Tweede Kamer: “We gaan door met AMBER Alert, want die dienst heeft zich de afgelopen jaren bewezen en zal dat in de toekomst eveneens doen. Ik wil ook zeggen dat ik als persoon en als minister zeer enthousiast ben over AMBER Alert.”

De politici willen van de minister weten waarom hij ondanks zijn enthousiasme het miljoenenbereik en de enorme naamsbekendheid van AMBER Alert wil weggooien voor het veel kleinere Burgernet. De Kamerfracties vrezen dat meldingen over vermiste of ontvoerde kinderen bij Burgernet verloren raken in de berichtenstroom over allerlei andere onderwerpen.

Bovendien benadrukken zij dat Burgernet geen rol van betekenis kan spelen bij kinderontvoeringen naar het buitenland zoals die de laatste tijd steeds vaker voorkomen. Dat terwijl de alarmeringen door het internationaal sterke en wijdvertakte AMBER Alert al diverse malen de Nederlandse landsgrenzen overgingen en hebben geleid tot het veilig opsporen van Nederlandse kinderen tot in tal van andere landen.

Met het vernietigen van AMBER Alert en zijn community van Nederlandse burgers en nog eens vele duizenden bedrijven denken Grapperhaus en de politietop geld te gaan besparen. De drie politieke partijen hebben daaraan grote twijfels en willen precies weten hoe het zit met de berekeningen die aan de bezuinigingen ten grondslag liggen.

Luchtmacht bereidt zich voor op inzet in Mali

Twee C-130 Hercules transportvliegtuigen vliegen van 12 tot en met 25 april laag boven het noorden, zuiden en midden van Nederland. Dat is nodig om het droppen van parachutisten en ladingen te trainen. Met deze oefeningen breidt de luchtmacht zich voor op een inzet in Mali, later dit jaar. Vanwege COVID-19 is het nog steeds niet of slechts beperkt mogelijk in het buitenland te oefenen. Noodzakelijke voorbereidingen, zoals voor de Missie in Mali, spelen zich daarom ook in en boven Nederland af. Dit gebeurt onder de noemer ‘Orange Bull’. Deze oefening wordt voor een deel ook in het luchtruim boven België en Duitsland gehouden.

Anti-terrorisme oefening
Een Hercules dropt 12 april parachutisten in de omgeving van Rotterdam. Dat gebeurt tijdens de anti-terrorisme oefening ‘Port Defender’, die tot 14 april duurt. Hierbij werken de Koninklijke Marine, DSI en het Defensie Helikopter Commando nauw samen. Bij ‘Port Defender’ zijn vliegtuigen, helikopters en grondeenheden betrokken. Naast Rotterdam wordt er ook geoefend boven de monding van de nieuwe Waterweg, de Maasvlakte en de Noordzee. De bedoeling is geïntegreerd te opereren zodat de eenheden als een geoliede machine op elkaar zijn ingespeeld mocht het erop aankomen.

Jachtvliegtuigen
Een andere oefening, van 12 tot en met 22 april, is Deviant Dragon. Ongeveer 50 gevechtsvliegtuigen van België, Denemarken, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten (vanuit Engeland) trainen grootschalige luchtgevechten. Van maandag tot en met donderdag vliegen grote formaties één (middag)wave per dag. De toestellen komen vanaf hun eigen basis en trainen gezamenlijk boven de Noordzee en het oefengebied boven het noorden van Nederland. Dergelijke trainingen zijn belangrijk om in coalitieverband te opereren, zoals eerder gebeurde bij het bestrijden van ISIS-doelen in Irak en Syrië.

De luchtmacht vliegt vrijwel dagelijks om bemanningen en squadrons inzetbaar te houden. Hierbij kan ook intensief worden geoefend met eenheden van bijvoorbeeld de marine of de landmacht.

Naast de oefeningen in april vliegt de luchtmacht het hele jaar met jachtvliegtuigen, helikopters en transport- en tankervliegtuigen. Bijzondere vliegbewegingen buiten het reguliere programma worden bij regionale media bekend gesteld, op http://www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen en op officiële social media kanalen van de luchtmacht.

Eventuele meldingen over geluidshinder of schade kunnen worden ingediend via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder.

FOK! Wat een weer: wolkenvelden maar.. Droog!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Er zijn wolkenvelden en in het noordoosten komt eerst nog een enkele (winterse) bui voor. De maxima liggen rond 8°C. De wind draait naar zuidwest en neemt toe naar matig, aan de kust vrij krachtig en op de Wadden mogelijk krachtig.

Komende nacht komen er in het noordwesten wolkenvelden voor. Elders is het overwegend helder, op wat hoge bewolking na. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De minima lopen uiteen van 6°C in het noordwestelijk kustgebied tot net boven het vriespunt in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig en in het Waddengebied krachtig.

Vrijdag overdag is er in het noorden veel bewolking waaruit af en toe lichte regen kan vallen. Elders is er vooral sluierbewolking waar de zon af en toe doorheen komt en blijft het droog. De maxima lopen uiteen van 7°C in het Waddengebied tot lokaal 13°C in het zuiden, bij een matige west- tot zuidwestenwind. (Bron: KNMI)

 

Het scholtenburgpark in Winterswijk onder de bewolking (Foto: _UserName_)
Het Scholtenburgpark in Winterswijk onder de bewolking (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Outriders
special
Random Pics van de Dag #281
special
Weekend gifdump #11
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #48
special
VrijMiBabes #48 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #280
©FOK.nl e.a.