Valverde de beste in GP Indurain en boekt eerste zege sinds 2019

Alejandro Valverde heeft eindelijk nog eens gewonnen. De inmiddels 40 jaar oude Spanjaard was de beste in de GP Indurian en kon voor het eerst sinds 2019 nog eens juichend over de streep komen.

Een paar dagen voor de Ronde van het Baskenland staat de GP Indurain altijd op de kalender. De organisiatie kon beschikken over een mooi deelnemersveld, met Alejandro Valverde als topfavoriet om voor de derde keer deze koers op zijn naam te schrijven.

In de finale van de wedstrijd had Valverde zijn ploeg aan het werk gezet om een sterke kopgroep van vier niet te ver weg te laten rijden. Luis Leon Sanchez, Ben Swift, Ben Hermans en Jefferson Cepeda waren de namen in de kopgroep en hadden een maximale voorsprong van vijftig seconden, maar in aanloop naar de laatste gecategoriseerde beklimming was de voorsprong gehalveerd, waarna Valverde op de beklimming zelf naar de kopgroep toereed. De 40-jarige Murciaan reed naar Luis Leon Sanchez, de laatste overgebleven vluchter van de dag.

Vanuit de achtergrond maakte Alexey Lutsenko nog de sprong naar de twee Spanjaarden. Lutsenko versnelde in aanloop naar de laatste twee kilometer en de Kazach begon met een kleine voorsprong, maar op een steil stuk versnelde Valverde opnieuw en liet eerst Luis Leon Sanchez en daarna kon ook Lutsenko niet meer volgen bij de 40-jarige oude Spanjaard, die vervolgens solo over de meet kwam. Voor Valverde is het zijn eerste overwinning sinds 2019 toen hij het Spaans kampioenschap won.

Bauke Mollema was de beste Nederlander. De renner van Trek-Segafredo zat in de achtervolgende groep en zou uiteindelijk als zevende over de finish passeren.