Verkiezingen 2021: opkomst 81 % om 21.00 uur

Op dit moment gaan alle stembureaus open, een kleine 10.000 in totaal. Vandaag mag iedereen een stem uitbrengen nadat gister en maandag de beurt was aan risicogroepen.

De opkomst van de afgelopen dagen is zo'n 16 procent. In de slotpeilingen loopt de VVD aan kop en is er een strijd om plek twee met PVV, CDA en D66. Vanavond wanneer de stembureaus dicht zijn zullen de eerste stemmen geteld zijn en bekend worden gemaakt. In dit blog de gebeurtenissen van vandaag. 

Update 13.15 uur: Een selectie van de partijleiders die vanmorgen op Twitter laten weten dat ze gestemd hebben, Hugo haalt hierbij de landelijke pers opnieuw met een blunder.

Update 14:15 uur: Ook uw redacteur van dienst heeft gestemd en is in het bezit van de felbegeerde rode potlood, net als de 42 overige procent die mag stemmen. Vier jaar geleden was de opkomst rond dit tijdstip 33%, echter is dit niet helemaal te vergelijken omdat deze editie al eerder gestemd mocht worden. Het betreffende vakje is roodgekleurd en in de stembus gegaan. Maar wat gebeurt er nu verder? Deze video legt de route uit van jouw stem.

Update 15:15 uur: Ondanks dat er gister en eergister al kon worden gestemd door risicogroepen, heeft niet iedereen daar gebruik van gemaakt. Zo was er vandaag een man met naar eigen zeggen hartproblemen die weigerde een mondkapje te dragen omdat hij hier benauwd van zou worden. Een stembureaulid heeft de man echter de toegang ontzegd omdat de man geen officiele verklaring bij zich had om geen kapje te hoeven dragen. Uiteindelijk is de politie er even bij geweest en wist te vertellen dat het stembureaulid juist heeft gehandeld. 

Ook is de website opkomstuitslag uit de lucht gehaald nadat gebruikers bij de buren hadden ontdekt dat in de broncode ook uitslagen per partij stonden. Deze zijn vermoedelijk van de briefstemmen, welke al vanaf 7:30 uur worden geteld. Na 21:00 uur mogen deze pas openbaar worden gemaakt om het stemgedrag niet te beïnvloeden. 

Update 16:22 uur: De opkomst is 49%, zo meldt onderzoeksbureau Ipsos. Vandaag heeft 30% hiervan gestemd, de overige 19% heeft gister of eergister gestemd, of per brief. Daarom is de opkomst niet te vergelijken met andere verkiezingen. 

Inmiddels hebben de eerste bezitters van het rode potlood deze te koop aangeboden. 

Update 18:12 uur: Het lijkt wat rustiger te zijn wat opkomst betreft, 57% heeft zijn stem uitgebracht. Op sommige plekken is het erg druk, zoals in Tilburg, waar men op het podium van 013 kon stemmen. Ook in Amsterdam was het druk, daar kan men met muziek stemmen. Verschillende gemeentes hebben een interactieve kaart waarop men kan zien hoe druk het is. Bij sommige stembureaus zijn mensen geadviseerd elders te gaan stemmen wegens de drukte.

Update 20.30 uur: om 19.45 uur was de opkomst zo'n 74% opkomst , dit is 1 % hoger dan bij de Twede Kamer verkiezingen in 2017. Het is op sommige plaatsen nog erg druk en staan mensen zelfs in de rij te wachten om te mogen stemmen.