Aanhoudingen en klappen bij FvD-feestje Groningen

De succesvolle verkiezingscampagne van het Forum voor Democratie van de charismatische Thierry Baudet hield dinsdag een tussenstop op de Grote Markt in Groningen. Honderden mensen trotseerden het virus en luisterden enthousiast naar wat de politici te vertellen hadden.

De Vrijheidstour stopte eerder deze week al in Appingedam en Emmen en dinsdag sprak de lijsttrekker over onder andere het coronabeleid en over Europa. Groningers waren in groten getale op komen draven en applaudiseerden toen Baudet opriep om te stoppen met de coronamaatregelen.

Uiteraard hielden de FvD'ers zich zo goed mogelijk aan de huidige geldende maatregelen en ook vooraf werd iedereen opgeroepen om toch vooral rekening te houden met de geldende regels. Eerder kreeg de caravaan namelijk kritiek vanwege het niet volgen van de al maanden durende maatregelen.

AFA-kleuters
Uiteraard wisten de zogenaamde Anti-Fascistische Actie, ongetwijfeld na een crowdfunding voor het kopen van treinkaartjes, de weg naar Groningen ook te vinden. Zij en een aantal dames van de Jonge Socialisten Groningen probeerden de manifestatie door middel van apathisch geschreeuw door een megafoon te verstoren, want waarom zou je politieke partijen niet het zwijgen willen opleggen als je de mogelijkheid daartoe hebt. 

Een FvD-fan was het geschreeuw op een gegeven moment wel zat en probeerde de megafoon met wat overtuigingskracht af te troggelen. "Ik heb niks tegen tegendemonstranten. Afgelopen weekend in Appingedam waren die er ook en dat ging prima. Nog leuk mee gesproken achteraf. Maar hier staan ze met een megafoon er doorheen te schreeuwen, dat moet je gewoon niet doen", zo verklaarde de stugge Groninger later zijn mislukte ruilactie die gepaard ging met wat geduw en geklap.

Twee personen werden aangehouden: eentje voor het gooien van eieren naar de bus van FvD en een ander, verward persoon ging er vandoor toen agenten hem wilden controleren.