Oostenrijk schort vaccinatie uit batch AstraZeneca op na overlijden

Uit voorzorg heeft Oostenrijk de vaccinaties met een bepaalde batch van het Astrazeneca-vaccin na één sterfgeval en één zieke stopgezet.

Het federale bureau voor veiligheid in de gezondheidszorg (BASG) kondigde aan dat ze twee meldingen hebben ontvangen in verband met een vaccinatie van dezelfde batch van het vaccin. Er is op dit moment geen bewijs voor een oorzakelijk verband. Het stoppen met vaccineren uit deze batch is dan ook een voorzorgsmaatregel. 

In het staatsziekenhuis in Zwettl in de deelstaat Neder-Oostenrijk stierf een 49-jarige vrouw als gevolg van ernstige bloedstollingsstoornissen, terwijl een 35-jarige vrouw een longembolie kreeg maar inmiddels herstellende is. Een longembolie is een acute longziekte die wordt veroorzaakt door een losgeraakt bloedstolsel. De twee vrouwen werkten allebei in de Zwettl-kliniek als verpleegsters.

BASG zei dat problemen met de bloedstolling niet tot de bekende bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin behoorde. Het bureau zet zijn onderzoek voort om elk mogelijk verband in kaart te brengen.

"Als voorzorgsmaatregel worden de resterende voorraden van de getroffen partij vaccins niet langer verstrekt of gevaccineerd", voegde hij eraan toe.

Een woordvoerder van AstraZeneca zei: "Er zijn geen bevestigde ernstige ongewenste voorvallen in verband met het vaccin", eraan toevoegend dat alle batches onderworpen zijn aan strikte en rigoureuze kwaliteitscontroles. Proeven en praktijkervaringen tot nu toe wijzen tot nu toe uit dat het vaccin veilig en effectief is en dat het in meer dan 50 landen is goedgekeurd voor gebruik, zei hij.

AstraZeneca gaf verder aan in contact te staan met de Oostenrijkse autoriteiten en het onderzoek volledig te steunen.

De toezichthouders van de Europese Unie keurden het COVID-19-vaccin eind januari goed en zeiden dat het effectief en veilig te gebruiken was, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in februari het AstraZeneca-vaccin classificeerde voor gebruik in noodgevallen.

Bijwerkingen die in onderzoeken werden waargenomen, waren meestal van korte duur en problemen met de bloedstolling kwamen daar niet in voor.