Serena Williams en Osaka naar halve finales Australian Open

Op de Australian Open in Melbourne zijn de kwartfinales in het enkelspel inmiddels in volle gang. De eerste twee bij de vrouwen zitten erop en dus zijn de eerste twee deelneemsters aan de halve finales bekend.

Het toernooi kende tot nu toe een aantal opmerkelijke zaken. De als eerste geplaatste Australische Ashleigh Barty won in de eerste ronde met een double bagel (twee keer 6-0) van de Montenegrijnse Danka Kovinic, in de tweede ronde gingen er flink wat grote namen uit.

Verdedigend kampioene Sofia Kenin (4) sneuvelde in die ronde al tegen de Estse Kaia Kanepi, qualifier Sara Errani stuurde Venus Williams met welgeteld één game op zak terug naar huis. Sorana Cirstea klopte Petra Kvitova (9) en de als achtste geplaatste Bianca Andreescu sneuvelde tegen Hsieh Su-wei uit Taiwan.

Diezelfde Hsieh zette een mooie run neer en schopte het als eerste Taiwanese op een Grand Slam ooit tot de kwartfinales. De 35-jarige dubbelspecialiste zag haar run daarin wel tot een einde komen, want de als derde geplaatste Naomi Osaka was te sterk.

Osaka, de kampioene van twee jaar geleden, rekende achtereenvolgens af met de Russische Anastasiya Pavlyuchenkova, de Française Caroline Garcia, Ons Jabeur uit Tunesië en Garbiñe Muguruza uit Spanje, de verliezend finaliste van vorig jaar. In de kwartfinale maakte de Japanse een duidelijk einde aan Hsieh's fraaie toernooi: 6-2, 6-2.

Osaka staat in haar halve finale tegenover Serena Williams, die voor de tigste keer zo ver is gekomen. De zevenvoudig winnares verloor tegen de Duitse Laura Siegemund en de Servische Nina Stojanovic bij elkaar vijf games, klopte de Russische tiener Anastasia Potapova en was de Wit-Russische Aryna Sabalenka (7) in drie sets de baas.

In de kwartfinales ging de nummer twee van de plaatsingslijst voor de bijl: de Roemeense Simona Halep kwam niet verder dan twee keer 6-3, waardoor de als tiende geplaatste Williams voor de negende keer in de halve finales staat.

Woensdag speelt Barty in de kwartfinale tegen de Tsjechische Karolina Muchova, als 25e geplaatst. In een Amerikaans onderonsje neemt Jennifer Brady (22) het tot slot op tegen Jessica Pegula, die de Oekraïnse Elina Svitolina (5) én tweevoudig winnares Viktoria Azarenka (12) verrassend versloeg.