Vandaag op het IFFR (1 februari)

Van 1 t/m 7 februari vindt het International Film Festival Rotterdam plaats. Niet alleen in Rotterdam, zoals elk jaar, maar in verband met de lockdown volledig online. We kijken dagelijks even naar wat jij, na een lange thuiswerkdag, misschien zou kunnen gaan kijken als je geen zin hebt in wéér hetzelfde op je vaste streamingdienst.

Vandaag is de opening van het festival en dus is er weinig te beleven; vóórdat het festival is geopend gebeurt er natuurlijk niet zo veel. En dat betekent dat we ons vandaag beperken tot de openingsfilm. Die wordt, zoals gebruikelijk, vertoond in gelijktijdige vertoningen in de Grote Zaal van de Doelen en zalen daar omheen (zoals Pathé Schouwburgplein of een andere zaal in de Doelen), gevolgd door het openingsfeest in de Doelen, waar soms de makers van de film ook rondlopen en wellicht ook wel even een praatje willen maken over hun film.

Dit jaar niets van dat alles; de openingsfilm wordt maandagavond online vertoond, en dat is het. Maar hoofdrolspeler Mads Mikkelsen, bekend van Casino Royale, Jagten, Doctor Strange en de tv-serie Hannibal, is woensdag te gast in een Big Talk over de film.

Riders of Justice begint met een serie trieste gebeurtenissen: een gestolen fiets, ontslag, een treinongeluk. Toeval of een causale keten? Data-analist Otto (Nikolaj Lie Kaas) duikt in de materie, geholpen door zijn excentrieke collega Lennart (Lars Brygmann) en hun nog zonderlinger maat Emmenthaler (Nicolas Bro). Samen met beroepsmilitair Markus (Mads Mikkelsen), die zijn vrouw verloor bij het treinongeluk, ontpoppen de mannen zich tot engelen der wrake.

De missie leidt tot resultaten, al zijn het misschien niet de gewenste. Met zijn gortdroge humor en onnavolgbare logica is Riders of Justice (Retfærdighedens Ryttere) een nieuw absurdistisch − en toch ook leerzaam en ontroerend − hoogtepunt in regisseur Anders Thomas Jensens oeuvre.

De film is vanavond op verschillende tijdstippen te zien; als je geen genodigde of donateur bent kun je om 21.00 uur de première kijken of de film on demand starten vanaf 21.30.

De trailer voor Riders of Justice vind je in onze vooruitblik van gisteren.

Riders of Justice: Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen in Riders of Justice