FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 februari 2021

Granerud met monstersprong naar winst in winderig Willingen

Het heeft allemaal even geduurd, maar schansspringer Halvor Egner Granerud heeft op de grote Mühlenkopfschanze in Willingen toch zijn zoveelste zege van het World Cup-seizoen kunnen pakken.

Er stond een behoorlijk windje in Willingen, waardoor er vaak lange pauzes tussen de springers zaten. Dat was niet optimaal voor de prestaties, maar wel voor Klemens Muranka: de Pool ging als 24e naar beneden en stond lange tijd aan de leiding.

Zijn landgenoot Piotr Zyla, startnummer 49, was de eerste die het nog wat beter deed, waarna Markus Eisenbichler voor eigen publiek plek twee in beslag nam. World Cup-leider Granerud was niet onder de indruk van het wachten en toverde er een fenomenale sprong uit, resulterend in een enorme voorsprong.

Aan het einde van de eerste ronde werd al besloten dat de finaleronde geannuleerd zou worden: die zou zo'n twee uur na het begin van de wedstrijd moeten eindigen, maar het duurde al zo'n twee uur voor ronde één klaar was en er zat geen verbetering in de weersomstandigheden.

Black Panther-regisseur sluit televisiedeal met Disney

Zojuist is bekend geworden dat Ryan Coogler, regisseur van Black Panther, een megadeal heeft gesloten met The Walt Disney Company. Dit meldt Deadline.

Coogler staat aan het hoofd van Proximity Media en met dat bedrijf heeft Disney zojuist een vijfjarige overeenkomst gesloten, specifiek gericht op televisie en streaming. Naast dat Coogler op dit moment zelf werkt aan het vervolg op de razendpopulaire superheldenfilm is er ook naar buiten gebracht dat de wereld waarin dat verhaal zich afspeelt onder de loep genomen zal worden. Kingdom of Wakanda zal een Disney+ Original-serie worden, naast de plannen die al op stapel staan voor onder andere Hawkeye en Loki

De deal zorgt er ook voor dat Proximity de vrijheid krijgt om andere televisieprojecten te ontwikkelen voor het streamingplatform. Het bedrijf werd door Coogler opgericht, samen met onder andere componist Ludwig Göransson (The Mandalorian), met als doel om filmprojecten te ontwikkelen die iets betekenen voor de maatschappij.

Bob Iger, voorzitter van The Walt Disney Company laat in een verklaring weten: "Ryan is een unieke verhalenverteller en met Black Panther heeft hij laten zien dat hij een iconisch verhaal op een epische manier naar het publiek toe kan brengen. We zijn erg enthousiast om onze relatie een boost te geven en kijken er naar uit om meer van dit soort fantastische verhalen te vertellen met Ryan en zijn team."

Coogler laat zelf in een verklaring weten: "Het is een eer om samen te werken met Disney. Het was een droom voor me om Black Panther te kunnen maken en als grootverbruiker van wat er allemaal op televisie te zien is vandaag de dag is het geweldig om samen met Bob Iger, Dana Walden en alle indrukwekkende studio's onder de Disney-paraplu te gaan onderzoeken wat er nog meer mogelijk is."

Het is nog niet bekend wanneer Kingdom of Wakanda te zien zal zijn op Disney+. Het vervolg op Black Panther, waarbij het verhaal na het tragische overlijden van hoofdrolspeler Chadwick Boseman zich zal focussen op zijn zus Shuri, staat op de planning voor 8 juli 2022.

Black Panther-regisseur sluit televisiedeal met Disney
Black Panther-regisseur sluit televisiedeal met Disney

Schansspringster Kramer domineert in World Cup

Schansspringster Marita Kramer heeft alweer haar derde World Cup-zege van het seizoen te pakken. De voor Oostenrijk uitkomende springster, geboren en grotendeels opgegroeid in Nederland, verstevigde haar leidende positie in het klassement zo nog maar eens.

Na de eerste sprong ging Kramer weer eens aan de leiding, hoewel de ooit onklopbare Japanse Sara Takanashi haar op de hielen zat. Kramer's Oostenrijks landgenote Daniela Iraschko-Stolz - een van de pioniers van het vrouwenschansspringen - streed om plek drie met de Noorse Maren Lundby, die de macht in de afgelopen jaren overnam van Takanashi.

In de finaleronde werd de strijd om minstens plek drie gewonnen door Lundby, die nét voorbij Iraschko-Stolz ging. Takanashi sprong er ruim voorbij en nam ruimschoots de leiding, waarna Kramer op ging voor haar vierde zege. Dat lukte: ze bleef Takanashi nipt voor en completeerde de dubbel in Klingenthal.

Skiester Gut-Behrami ongenaakbaar op super-G, vierde zege op rij

Er staat werkelijk geen maat op alpineskiester Lara Gut-Behrami wat betreft de super-G. De Zwitserse won er al drie op een rij en voegde er daar maandag een vierde aan toe: ze won de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen, die met een dag was uitgesteld.

De Noorse Kajsa Vickhoff Lie opende het bal en zette een keurige tijd neer, maar Gut-Behrami kwam niet veel later naar beneden en maakte met 0,88 seconden gehakt van Lie's tijd. Opvallend genoeg kwam slalomspecialiste Petra Vlhova als enige bij Gut-Behrami's tijd in de buurt: de Slowaakse strandde op 0,28 seconden.

Na Vlhova betrad Tamara Tippler de piste en de Oostenrijkse deed het uitstekend, maar met 0,74 seconden achterstand moest ze genoegen nemen met de derde plek - Lie was met haar tijd de enige die verder nog binnen een seconde van de winnares bleef.

Amerikanen woest op Biden na leugens over bedrag coronahulp

De Amerikaanse president Joe Biden begint zich na slechts drie weken in het Witte Huis al niet populair te maken bij zijn achterban. Nu gaat het over zijn beloftes omtrent de coronacrisis in de Verenigde Staten. Biden blijkt al zijn gedane 'beloftes' te zijn vergeten.

Dat heeft ervoor gezorgd dat zowel aan de linker- en de rechterkant enorme kritiek op de bejaarde man is neergedaald. De hashtag #BidenLied is al een tijdje trending, mensen hebben genoeg van zijn woordenspelletjes.

Lees ook: BLM woest op Biden om uitsluiting

Waar gaat het eigenlijk over? Vorig jaar kregen de Amerikanen zeshonderd dollar coronahulp van de toenmalige president Donald Trump. Na maandenlange onderhandelingen met de Democraten eiste The Donald dat zijn volk nu tweeduizend dollar moest krijgen. Iets dat uiteindelijk vertraagd werd en in de handen van Biden gelegd.

Die had voor de verkiezingen grote kritiek op de houding van Trump tijdens de coronacrisis en Creepy Joe sprak grote woorden over een plan, al wilde hij dat plan niet kenbaar maken tot pas na de verkiezingen.

Nu hij in de Oval Office mag zitten, heeft Sleepy Joe toegegeven eigenlijk helemaal geen plan te hebben, maar dat Amerika het de komende maanden maar even moet uitzingen. Maar de financiële coronahulp zou daarbij helpen.

Iedere Amerikaan verwachtte dan ook tweeduizend dollar te krijgen, maar Basement Biden dacht met woordenspelletjes onder die tweeduizend dollar vandaan te komen. Want 'in totaal' zou iedere Amerikaan tweeduizend dollar krijgen, wat zou neerkomen op 1400 dollar coronahulp en dus geen tweeduizend, waar iedereen al maanden op hoopt en wat Trump ook beloofde.

Democraten boos op hashtag, halen Trump erbij
Zoals verwacht zijn sommige aanhangers van Quid Pro Joe pissig op het feit dat bijna iedereen hem op een leugen betrapt en vooral op de hashtag, dus direct proberen zij Trump erbij te betrekken, want Orange Man Bad ofzo.

"Rot op met je #BidenLoog", zo meende een progressieveling in de digitale wereld  te moeten schreeuwen. Andere Amerikanen zagen daar de lol wel van in en probeerden voor de grap Nirvana drummer Dave Grohl of hun favoriete huisdieren te associeren met de hashtag. Alles voor de lolz en vooral om Joe Hiden uit beeld te halen.

Ware het niet dat de serieuze leugen van China Biden de normale Amerikaan zeshonder dollar kan gaan kosten, iets dat de progressievelingen maar wat graag onder het kleed willen vegen.

The Walking Soldier: Emiel Garstenveld in gesprek met Hella van der Wijst van 'De Wandeling'

De eerste aflevering van "THE WALKING SOLDIER" staat online! In deze nieuwe serie verschijnt er om de week een nieuwe aflevering met een speciale kandidaat. Defensie's eigen ‘walking soldier’ sergeant Emiel Garstenveld neemt jou mee wanneer hij een van zijn collega’s het hemd van het lijf vraagt tijdens een lekker stukje stekkeren! Maar in deze allereerste aflevering wordt Emiel zelf het vuur aan de schenen gelegd door een ervaren (wandelende) rot in het vak... Hella van der Wijst. Zij vraagt Emiel naar zijn beweegredenen en ontdekt een interessant verhaal.


Random Pics van de Dag #222

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

MLB The Show 21 krijgt Xbox-versies en ondersteunt crossplatform

Uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Sony Interactive Entertainment San Diego Studio hebben MLB The Show 21 niet alleen voor PlayStation 5 en PlayStation 4, maar ook Xbox Series X|S en Xbox One aangekondigd. Het spel wordt op 20 april uitgebracht.

De standaardeditie van MLB The Show 21, met coveratleet Fernando "El Nino" Tatis Jr., kost € 69,99 op PlayStation 4 en Xbox One, en € 79,99 op PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Crossplatform wordt ondersteund.

MLB The Show 21 heeft ook:

  • vernieuwde Franchise en March to October modi
  • de impact van elke treffer, vangst en botsing voel je door de haptische feedback van de DualSense controller op PS5
  • gebruik van de Tempest 3D Audio Tech op PS5, mits je een geschikte koptelefoon hebt, zodat je het publiek overal om je heen hoort

Cris Tales komt in juli uit

Modus Games heeft vandaag aangekondigd dat Cris Tales, de indie-liefdesbrief aan klassieke JRPG's, in juli wordt gelanceerd op Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X | S, Stadia, en pc via Steam, Epic Games Store en GOG voor €39,99.

De releasedatum werd vergezeld van een nieuwe trailer die slechts enkele van de locaties laat zien die Crisbell en haar vrienden zullen verkennen tijdens hun door de tijd springende reis. Cris Tales is een JRPG waar verleden, heden en toekomst samenkomen op één scherm. Spelers kunnen de skills van Crisbell gebruiken om tussen tijdsperioden te reizen om zowel burgers in de koninkrijken van Crystallis te helpen als verrassingsaanvallen op vijanden uit te voeren. Als Crisbell haar magische wereld wil redden van het dreigende kwaad, moet ze haar kracht gebruiken om het verleden, het heden en de toekomst te vervormen, terwijl ze bondgenoten verzamelt die haar helpen bij haar missie.

Cris Tales zou eigenlijk vorig jaar uitkomen, maar de ontwikkelaars hebben meer tijd nodig gehad. We mochten al eerder een build zien, waar we onze indrukken in de preview gedeeld hebben.

IC-experts: 'accepteer meer doden, maar versoepel nu'

Medisch specialisten in de intensieve zorg, zogenaamde intensivisten, roepen het kabinet op om de steeds strenger wordende vrijheidsbeperkende maatregelen rondom corona te versoepelen. Zelfs als dat betekent dat er meer mensen komen te overlijden.

Hugo Touw, Hans van der Hoeven en Alec Veenendaal van het Radboud UMC en Nynke Postma van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk vragen zich af of alle negatieve gevolgen van de maatregelen nog wel in verhouding staan tot de beoogde gezondheidswinst.

"We moeten breder kijken dan alleen binnen de muren van de IC", aldus Touw in het NOS Radio 1 Journaal. Het uitstellen van de reguliere zorg vinden de intensivisten het grootste probleem. Meer mensen met kanker of mensen die wachten op orgaandonaties kunnen nu eerder komen te overlijden.

Touw is overigens nog steeds voor strenge maatregelen, maar ziet ook wat dit teweegbrengt.

Op dit moment worden mensen gered die meestal niet volledig van Covid-19 zullen herstellen; mensen met meerdere chronische aandoeningen, zoals diabetes, obesitas of een hoge bloeddruk. De intensivisten pleiten voor IC-toelatingscriteria, door vooraf al te bepalen wat iemands kans op herstel of overleving is en daar de keuze op te baseren.

Een verschrikkelijke discussie, daar zijn de intensivisten het over eens, maar ze zien ook dat als deze discussie uit de weg wordt gegaan, het schadelijke gevolgen voor de maatschappij kan hebben.

Ook zijn de economische gevolgen van de maatregelen indrukwekkend, verwachte faillisementen en de groeiende armoede. "Huidige en toekomstige generaties moeten de rekening betalen van alle financiële steunpakketten die we nu afsluiten", aldus Touw.

"Goede zorg leveren is meer dan de capaciteit op de IC beheersen", doceert Touw nogmaals, zonder te zeggen dat de maatregelen afgeschaft moeten worden. "Door de keuzes die we nu maken, gaan er ook mensen dood. Dat zijn mensen thuis, die hebben niet zo'n duidelijke stem. Dat willen we ook onder de aandacht brengen."

"Op de koop toe nemen dat mensen overlijden, is een taboe. Maar in een crisis moet je keuzes maken", zegt Touw. "Juist omdat de crisis zo lang duurt, moeten we dit debat voeren."

'Maandag 8 feb. tot 40 cm sneeuw in Nederland!'

Goed nieuws voor alle winterliefhebbers. Volgende week maandag – 8 februari 2021 – kan er tot wel 40 centimeter sneeuw gaan vallen in Nederland.

Dit blijkt uit de nieuwste computerberekeningen van het geronommeerde Duitse weerbureau Wetter3. De weermodellen gaan voor een lading sneeuwpret die zich uitstrekt van het Verenigd Koninkrijk tot voorbij Polen.

Waar het in de Schotse Hooglanden tot wel een meter sneeuw kan vallen, kan ook ons land op een flink pak sneeuw rekenen. Tot wel 38 centimeter, zo lijkt het. Wordt de lockdown toch nog leuk...

Sneeuw in Nederland!Het sneeuwkaartje (bron: Wetter3.de)

Aanhouding voor brand GGD-teststraat Urk

Maandag 1 februari is een 21-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brandstichting bij de GGD-teststraat. Het onderzoek is nog in volle gang en de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Op zaterdag 23 januari rond 21.30 uur werd de teststraat op Urk aangestoken tijdens ongeregeldheden. Beelden hiervan werden getoond op opsporingsprogramma Bureau Flevoland. Deze uitzending in combinatie met recherchewerk leidden naar een 21-jarige man uit Emmeloord. Deze man is maandagochtend 1 februari aangehouden. Hij zit vast voor verhoor. Zijn auto is in beslag genomen, om bij een mogelijke veroordeling bij te dragen aan vergoeding voor de ontstane schade.

'Ajax en Moskou akkoord: Promes wordt half jaar verhuurd'

De kans dat Quincy Promes Ajax voor Spartak Moskou verruilt lijkt heel groot. Ajax en de Russische club zouden er volgens Voetbal International uit zijn wat betreft de vorwaarden van de transfer.

Volgens het medium wordt Promes eerst een half jaar verhuurd en daarna heeft Spartak een opties om Promes te kopen. Voor de huurt betaalt Spartak ongeveer een half miljoen aan Ajax, bij eventuele koop zou het dan om een bedrag van negen miljoen euro gaan, zo lezen we op de site van AT5.

VI meldt dat Promes morgen als naar Dubai reist, waar Spartak op trainingskamp is. Ajax heeft de opvolger van Promes al binnen. Oussama Idrissi wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Sevilla.

Onderzoekscommissie: geen verkapte uitlevering in de zaak Poch

Het verstrekken van inlichtingen over vliegbewegingen van een Argentijns-Nederlandse piloot, de heer Julio Poch, in september 2009 door Nederland aan Argentinië was geen verkapte uitlevering. Oud-minister van Justitie Hirsch Ballin heeft indertijd ook geen ministeriële aanwijzing verstrekt met betrekking tot de zaak Poch. De minister heeft evenmin persoonlijke opdrachten verstrekt die de uitvoering van het onderzoek naar de heer Poch raakten. Dat blijkt uit het onderzoek van de Commissie Dossier J.A. Poch onder leiding van de heer prof. mr. A.J. (Ad) Machielse, oud advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft het rapport van de Commissie vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij kondigde in januari 2019 onafhankelijk onderzoek aan dat antwoord moest geven op vragen die leefden over de rol van de Nederlandse autoriteiten in het dossier Poch. De Commissie heeft grondig onderzoek verricht langs verschillende lijnen en schrijft veel onderzoeksmateriaal te hebben ontvangen. Het gaat zowel om (doorgaans oudere) papieren dossiers als digitale archieven. Een aantal dossiers is niet aangetroffen. Desalniettemin is de Commissie van mening dat zij ,,een verantwoorde feitenreconstructie’’ heeft kunnen maken.

De Commissie trekt heldere conclusies over een aantal belangrijke rechtstatelijke vragen die leefden over deze kwestie. Dat is belangrijk voor alle betrokkenen volgens minister Grapperhaus; in het bijzonder voor de heer Poch die langer in voorlopige hechtenis heeft gezeten dan voorzien. Ook voor de aangevers van de melding is deze langlopende zaak zwaar geweest. De Commissie maakt duidelijk dat zij hun burgerplicht vervulden en te goeder trouw hebben gehandeld.

Het onderzoek van de Commissie concentreert zich op de periode waarin de melding over de uitlatingen van de heer Poch over dodenvluchten bij de politie in september 2006 binnenkwam, tot aan het moment waarop de heer Poch in mei 2010 door Spanje werd uitgeleverd aan Argentinië. Het Commissie-onderzoek gaat niet over het in Argentinië gevoerde strafproces waarin nog hoger beroep loopt.

Nederland was volgens de Commissie, bijvoorbeeld op basis van het Folteringverdrag, gehouden de grootst mogelijke mate van rechtshulp aan Argentinië te verlenen. Het standpunt dat een eventuele vervolging van de heer Poch beter in Argentinië kon plaatsvinden, berustte op een aantal overwegingen:

  • Nederland vindt principieel dat vervolging bij voorkeur dient plaats te vinden in het land waar het delict is gepleegd. Daar bevinden zich de (nabestaanden van de) slachtoffers en redelijkerwijs ook het bewijsmateriaal;
  • De juridische mogelijkheden tot een vervolging in Nederland waren – los van praktische problemen met de bewijsvergaring - beperkt;
  • Argentinië gaf aan dat het bij voorkeur de vervolging van Poch zelf ter hand nam en deed daartoe rechtshulpverzoeken aan Nederland, waaraan Nederland zich gehouden voelde medewerking te verlenen.

De vraag of Nederland door het verschaffen van inlichtingen over de vliegbewegingen van Poch aan Argentinië een verkapte uitlevering in gang heeft gezet, wordt door de Commissie ontkennend beantwoord. De Commissie stelt daarbij vast dat de Nederlandse staat niet heeft teweeggebracht dat de heer Poch indertijd is afgeweken van wat hij van plan was te doen: het volgens schema uitvoeren van een vlucht voor Transavia naar Valencia.

De Commissie gaat ook in op vragen over vermeende beïnvloeding door minister Hirsch Ballin of het Koninklijk Huis. Er zijn er geen aanwijzingen gevonden voor een rol van het Koninklijk Huis, anders dan de in het rapport vermelde interventiepoging die beweerdelijk kwam vanuit kringen rond het Koninklijk Huis - een telefoontje van een onbekende naar de Nederlandse vertegenwoordiger bij Eurojust - dat zonder gevolgen is gebleven. De Commissie heeft geen nadere bevestiging kunnen krijgen van dit voorval. Minister Hirsch Ballin heeft na het verschijnen van een artikel in Vrij Nederland in oktober 2007 en de daaropvolgende Kamervragen, aangegeven dat hij ‘de vinger aan de pols wilde houden’. De Commissie stelt vast dat hij daarmee invulling gaf aan zijn ministeriële verantwoordelijkheid. De minister heeft geen persoonlijke opdrachten verstrekt die de uitvoering van het onderzoek naar de heer Poch raakten.

COVID-19: 3280 nieuwe besmettingen en 27 doden, totaal 981.663 en 14.025

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3280 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 981.663 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 168 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1631 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 639 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 27 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.025 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Ontmoeting met boze alien kost man zijn baan

Paul Froggatt uit het Engelse Warwick heeft onlangs een zeer bijzondere ontmoeting gehad. Tijdens een fietstochtje kwam de 26-jarige Engelsman oog-in-oog te staan met een boosaardige alien. De hele nasleep van de ontmoeting met de telepatisch communicerende alien heeft de beste man zijn baan gekost.

Froggatt zal de datum 16 juli 2020 niet snel vergeten. Hij had net twaalf uur gewerkt als palletsorteerder bij een hondenvoerfabriek toen hij rond 5 uur 's morgens op de fiets stapte naar huis. "Ik fietste net naar huis toen ik ineens iets vreemds in de lucht zag", vertelt hij. "Het was een gloeiende, oranje bol, zwevend aan de horizon."

"Eerst dacht ik dat het Venus was of een satelliet, maar het leek veel dichterbij. Ik besloot te stoppen om een paar foto's te maken. Vervolgens begon het object te bewegen en rond te draaien. Ik kon duidelijk zien dat het voorwerp rond was met een uitstekend deel in het midden."

"Ineens liepen de rillingen mij over de rug. Ik voelde dat er iets niet in de haak was en haastte mij naar huis. Terwijl ik bleef fietsen, ontdekte ik dat het object mij volgde. Ik hield mijzelf voor dat het gezichtsbedrog moest zijn. Ik fietste het bos in en zag de vliegende schotel niet meer door de bomen. Normaal hoor je de vogels en insecten wel op dit tijdstip, maar het was doodstil."

"Ik fietste weer verder, en zag ineens iets dat ik me van mijn leven nooit meer zal vergeten. Een paar meter voor mij stond iets dat ik niet anders kan omschrijven dan een mensachtige bidsprinkhaan. Het ding was minstens twee meter lang, lichtgroen, met een driehoekige kop en grote, ovale en zwarte ogen. Het zag er echt uit als een sprinkhaan, maar dan op twee poten en met een menselijke vorm."

"Ik stond als aan de grond genageld. Wat een eeuwigheid leek te duren, duurde misschien een paar seconden. Ik staarde het ding in de ogen en het staarde terug. Ik voelde dat het mijn gedachten kon lezen, en ik zijn gedachten kon lezen. Ik voelde dat het beest mij haatte." Ineens kon hij zich uit de telepatische verbinding losmaken en kon hij verder fietsen.

Froggatt leeft sindsdien in constante angst voor het buitenaardse wezen, dat hij omschrijft als een spin die in een documentaire van David Attenborough een vlieg oppeuzelt. Slapen gaat niet meer, en sinds hij op zijn werk constant de 'Sprinkhanenman van Warwick' werd genoemd, is ook werken geen optie meer. Om alles een plekje te geven, heeft de werkloze magazijnmedewerker een duidelijke tekening van het wezen gemaakt.

Amsterdam gaat mogelijk sociale huurwoningen opkopen

De gemeente Amsterdam als huurbaas, dat is het idee achter een nog te onderzoeken plan van het stadsbestuur om de verkoop van sociale huurwoningen een halt toe te roepen. Mocht het Rijk geen maatregelen nemen tegen die verkoop, dan wil de stad mogelijk zelf sociale huurwoningen van corporaties overnemen, zo schrijft AT5.

Of dat ook echt gaat gebeuren is nog maar de vraag, want het stadsbestuur zegt het plan pas te gaan onderzoeken als er in Den Haag geen stappen genomen worden om bijvoorbeeld de verhuurdersheffing af te schaffen. Die heffing moet betaald worden door corporaties die meer dan vijftig woningen in hun bezit hebben.

Volgens woonwethouder Ivens (SP) zorgt de heffing ervoor dat woningcorporaties minder geld overhouden om te investeren en moeten zij bestaande sociale huur verkopen, om nieuwe sociale woningen te kunnen bouwen. Die verkoop zorgt ervoor dat veel bestaande sociale huurwoningen verdwijnen.

Verhuren als sociale of middeldure woning
Ivens wil dat er in Den Haag werk gemaakt wordt van de verruiming van de investeringscapaciteit van corporaties door bijvoorbeeld de verhuurdersheffing af te schaffen. Gebeurt dat niet, dan wil het stadsbestuur een onderzoek instellen naar het door de gemeente opkopen van de sociale huurwoningen. De opgekochte woningen kunnen dan verhuurd worden in de sociale of middeldure sector.

Het plan kent een aantal belangrijke aandachtspunten, en daar is heel veel geld voor nodig. Ivens schat jaarlijks zo'n 340 miljoen te moeten reserveren voor de opkoop van duizend sociale huurwoningen. Maar dat kan ook meer zijn als die woningen in prijs stijgen. Ook moet de gemeente bekijken of het aankopen tegen marktwaarde rendabel is als de woningen blijvend verhuurd worden. Daarnaast zal de gemeente verhuurder worden en dat betekent dat ze ook verantwoordelijk wordt voor het beheer en onderhoud.

'Moeilijke stappen'
Ivens: 'Het is voor Amsterdam van groot belang dat er meer woningen bijkomen voor de huishoudens met lagere en middeninkomens. Als het Rijk dit niet steunt, zullen we zelf bereid moeten zijn om moeilijke stappen te nemen.'

Railcatering komt niet meer terug

"Onze railcateraars komen helaas niet meer terug in de treinen", zo laat de NS weten. De personeelsleden van Railcatering werken nu in de stationswinkels. Vanwege corona was Railcatering sinds maart tijdelijk stop gezet. Ondanks eerdere initiatieven - zoals de introductie van verse filterkoffie en een nieuw uniform - ziet NS geen mogelijkheden meer om door te gaan met deze treinservice. Om op een gepaste manier afscheid te nemen, krijgt het Railcatering-uniform een plek in de collectie van het Spoorwegmuseum.

Anneke de Vries, Raad van Bestuur NS: "Railcatering is opgericht in een tijd dat veel stations er ronduit sober bij lagen. Onze railcateraars speelden toen een belangrijke rol om reizigers op een comfortabele en prettige manier te laten reizen. De service is altijd goed gewaardeerd door reizigers. De afgelopen jaren heeft NS veel geïnvesteerd in voorzieningen op stations, waardoor reizigers bij de stationswinkels of de Kiosk op het perron terecht kunnen voor bijvoorbeeld een koffie of iets te eten voordat ze de trein in stappen. Dit was terug te zien in de omzet die al langer terugliep. Deze treinservice heeft een belangrijke en bijzondere plek in de geschiedenis van NS en krijgt daarom een plek in het Spoorwegmuseum. De railcateraars zijn echte ambassadeurs die NS niet kwijt wil. We zijn dan ook blij dat ze allemaal bij ons aan de slag blijven bij een winkel van NS op het station."

14 jaar Railcatering
Meer dan 14 jaar lang hebben de railcateraars gezorgd voor een bijzondere service in de trein. Ze stapten op reizigers af en zorgden niet alleen voor eten en drinken, maar ook voor een praatje of een glimlach. Reizen en persoonlijke service bieden, zit in hun genen. Laila was bijna acht jaar lang railcateraar bij NS: "Railcatering heeft mij zoveel gebracht. Ik liep altijd rond met een lach van oor tot oor. De reizigers maakten mij vrolijk en ik hen. Sommige mensen kwam ik jarenlang tegen. Vooral dit bijzondere contact met reizigers ga ik enorm missen. Het werk heeft mij geleerd om in de spotlight te staan, om te gaan met ‘nee’ en wat de kracht is van complimentjes."

Nieuwe plek voor collega’s
Onze collega’s van Railcatering zijn inmiddels aan de slag bij stationswinkels van NS, zoals de Kiosk, Stationshuiskamer, Julia’s, Rituals en AH to go. Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met hun eigen voorkeuren. Laila ‎werkt nu tijdelijk bij de Kiosk op station Zandvoort en gaat binnenkort aan de slag bij de Kiosk op station Utrecht Centraal. De Vries: "Gelukkig, hebben we onze collega’s van Railcatering binnen NS een andere werkplek kunnen geven. Het is fijn dat reizigers hun gastvrije service niet hoeven te missen."

Uniform naar Spoorwegmuseum
Railcateraar Laila overhandigde namens al haar collega’s het uniform aan Evelien Pieterse, conservator van het Spoorwegmuseum: "Het verdwijnen van Railcatering uit de trein is een einde van een tijdperk. Het Spoorwegmuseum heeft net een tentoonstelling over eten en drinken op het spoor afgesloten. De kleding van Railcatering was daar te zien, we zijn blij dat we dit nu aan onze mooie collectie uniformen kunnen toevoegen."

Het nutteloze feitje van de dag: een luchtig onderwerp

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Heb je je altijd al afgevraagd wat er in een zak chips zit waardoor de zak zo groot opgeblazen is? Zo nee, dan kun je verder klikken. Zo ja, het is stikstof! Daar worden chipszakken (naast de chips) mee gevuld om de chips langer vers en knapperig te houden.

Cloverfield-sequel in de maak

Het lijkt er toch echt op dat de hoop nog niet is opgegeven voor de Cloverfield-franchise. Empire meldt vandaag dat er een sequel in de maak is. 

De monsterthriller, die gebruik maakte van het 'found footage'-plotdevice, werd goed onthaald in 2008. Er kwam geen direct vervolg, maar een spinoff in de vorm 10 Cloverfield Lane. Ook die film werd vol lof onthaald. Het minder succesvolle The Cloverfield Paradox volgde in 2018 en werd zowel door het publiek als critici afgebrand. Met deze catastrofale zet was er weinig positiefs meer te melden over de plannen voor een vervolgfilm.

Paramount lijkt de franchise nog een kans te geven en stelt Joe Barton verantwoordelijk voor het script. Hij schreef eerder het scenario voor de succesvolle serie Giri/Haji. Een regisseur is nog niet bekendgemaakt, maar JJ Abrams zal opnieuw de film produceren. 

Het is nog niet bekend wanneer we dit vervolg in de bioscopen kunnen verwachten.

Cloverfield-sequel in de maak
Cloverfield-sequel in de maak

Feyenoord-fans op FOK! steunen club met groot spandoek

Na een reeks van teleurstellende resultaten schijnt de zon weer voor de Feyenoord-fans op FOK!. Niet alleen klopte hun club PSV afgelopen zondag, ook het door hun gesponsorde spandoek is af. Met het doek 'FOK! steunt Feyenoord' kunnen de Feyenoorders, die nu even tijdelijk niet fysiek in het stadion mogen zijn, toch hun club steunen.

De supportersvereniging van Feyenoord, FSV de Feyenoorder, startte enige tijd geleden met een actie om de Kuip in deze coronatijden toch vol te krijgen. "Het coronavirus heeft ook het voetbal in zijn greep. Helaas zijn de tribunes leeg en het stadion vol krijgen met supporters gaat helaas nog wel even duren. Daarom willen wij het stadion op een andere, unieke manier vol krijgen! Met als ultieme doel om 47.212 Kuipstoeltjes vol te krijgen met aanmoedigingen", aldus de FSV over de actie waarbij tegen betaling een spandoek kon worden gekocht dat een plaatsje zou krijgen op de lege tribunes.

Dit inspireerde de fans van de stadionclub om geld bij elkaar te leggen voor een heus FOK! spandoek. Op die manier zorgden ze er voor dat kale lege stoeltjes plaats maken voor deze alternatieve manier om de spelers aan te moedigen. Ook steunen de fans zo de club en de FSV. Een deel van de opbrengst gaat namelijk naar de club, een toekomstige grote sfeeractie en het materiaal van de spandoekenactie.

De trotse Feyenoorders op FOK! legden 250 euro bij elkaar en kregen in ruil daarvoor een spandoek van 50 stoelen groot. Vandaag ontvingen de trotse FOK!kers een foto van hun gloednieuwe spandoek dat binnenkort een plek in de Kuip krijgt.

FOK! steunt Feyenoord (Foto: De Feijenoorder)
FOK! steunt Feyenoord (Foto: De Feijenoorder)

Vandaag op het IFFR (1 februari)

Van 1 t/m 7 februari vindt het International Film Festival Rotterdam plaats. Niet alleen in Rotterdam, zoals elk jaar, maar in verband met de lockdown volledig online. We kijken dagelijks even naar wat jij, na een lange thuiswerkdag, misschien zou kunnen gaan kijken als je geen zin hebt in wéér hetzelfde op je vaste streamingdienst.

Vandaag is de opening van het festival en dus is er weinig te beleven; vóórdat het festival is geopend gebeurt er natuurlijk niet zo veel. En dat betekent dat we ons vandaag beperken tot de openingsfilm. Die wordt, zoals gebruikelijk, vertoond in gelijktijdige vertoningen in de Grote Zaal van de Doelen en zalen daar omheen (zoals Pathé Schouwburgplein of een andere zaal in de Doelen), gevolgd door het openingsfeest in de Doelen, waar soms de makers van de film ook rondlopen en wellicht ook wel even een praatje willen maken over hun film.

Dit jaar niets van dat alles; de openingsfilm wordt maandagavond online vertoond, en dat is het. Maar hoofdrolspeler Mads Mikkelsen, bekend van Casino Royale, Jagten, Doctor Strange en de tv-serie Hannibal, is woensdag te gast in een Big Talk over de film.

Riders of Justice begint met een serie trieste gebeurtenissen: een gestolen fiets, ontslag, een treinongeluk. Toeval of een causale keten? Data-analist Otto (Nikolaj Lie Kaas) duikt in de materie, geholpen door zijn excentrieke collega Lennart (Lars Brygmann) en hun nog zonderlinger maat Emmenthaler (Nicolas Bro). Samen met beroepsmilitair Markus (Mads Mikkelsen), die zijn vrouw verloor bij het treinongeluk, ontpoppen de mannen zich tot engelen der wrake.

De missie leidt tot resultaten, al zijn het misschien niet de gewenste. Met zijn gortdroge humor en onnavolgbare logica is Riders of Justice (Retfærdighedens Ryttere) een nieuw absurdistisch − en toch ook leerzaam en ontroerend − hoogtepunt in regisseur Anders Thomas Jensens oeuvre.

De film is vanavond op verschillende tijdstippen te zien; als je geen genodigde of donateur bent kun je om 21.00 uur de première kijken of de film on demand starten vanaf 21.30.

De trailer voor Riders of Justice vind je in onze vooruitblik van gisteren.

Riders of Justice: Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen in Riders of Justice

GGD wil datalek stoppen met chocoladereep

De GGD heeft de oplossing gevonden om het lekken van data te stoppen. De werknemers hebben een chocoladereep gekregen met daarop het inspirerende advies: "Houd deze Tony voor jezelf en deel deze niet met anderen. Net zoals de persoonlijke gegevens van anderen en jezelf". Hiermee lijken ons alle problemen opgelost.

Open-world survivalgame The Day Before aangekondigd

De kleine Russische ontwikkelstudio Fntastic heeft een nieuwe survival-MMO aangekondigd, genaamd The Day Before. De game toont erg veel overeenkomsten met (onder andere) The Division, DayZ en The Last of Us.

In de aankondigingstrailer zien we twee spelers die in een ogenschijnlijk verlaten stadsdeel aankomen om materialen en voedsel te zoeken. De trailer ziet er erg goed verzorgd uit, met wat aandacht voor verkennen, looten, autorijden en vuurgevechten. Ook grafisch oogt het best puik voor een open-wereld game.

Naast de enthousiaste reacties op de trailer zijn ook veel mensen sceptisch, te meer omdat dergelijke indrukwekkende announcement trailers wel vaker langskomen waarna er een halfbakken product verschijnt dat nog niet in de verste verte overeenkomt met hetgeen werd beloofd in de trailer. Of games belanden vervolgens in een eindeloze Early Access-hel. Verder hebben zowel de ontwikkelaar als de uitgever weinig indrukwekkende CV's, in ieder geval op het gebied van grootschalige (pc-)titels.

Desalniettemin een interessante titel om te volgen voor genre-liefhebbers. Volgens een beschrijving moet de game al in het tweede kwartaal van dit jaar uitkomen. Daarbij is niets gezegd over eventuele early access-versies of bètaversies. 

Nintendo Switch haalt Nintendo 3DS in

Nintendo heeft nieuwe verkoopdata bekendgemaakt, die de cijfers bevatten van het derde kwartaal van het huidige fiscale jaar. Hierin is te zien dat Nintendo Switch een nieuwe mijlpaal heeft bereikt.

Momenteel staat de console op 79.87 miljoen verkochte eenheden, waarmee het Nintendo 3DS (zo'n 76 miljoen eenheden) heeft ingehaald. De volgende mijlpaal wordt snel bereikt: Gameboy Advance verkocht in totaal ruim 81 miljoen eenheden. Daarna staat grootmacht Nintendo Wii te wachten met ruim honderd miljoen verkochte consoles.

Ook qua software bleef Nintendo sterke resultaten boeken. Animal Crossing: New Horizons staat inmiddels op 31.18 miljoen verkochte exemplaren in negen maanden. De game is hiermee bijna de best verkochte game op de console en heeft alleen nog Mario Kart 8 Deluxe voor zich (33.41 miljoen). Pokémon Sword/Shield zijn met ruim twintig miljoen exemplaren de bestverkopende games in de serie sinds Gold/Silver.

Een overzicht met alle verkoopdata kun je hier vinden.

Nintendo Switch Lite Geel

Bijna 71 procent minder luchtvaartpassagiers in 2020

In 2020 reisden 23,6 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. In 2019 waren dat er 81,2 miljoen. In het vierde kwartaal van 2020 vlogen er 3,6 miljoen reizigers, een afname van 81,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. De hoeveelheid vervoerde goederen door de lucht nam in 2020 af, terwijl het aantal vrachtvluchten juist toenam. Het totaal aantal vluchten in 2020 was met 258 duizend ruim de helft lager dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Sterke daling passagiersvervoer op alle nationale luchthavens
De in maart 2020 genomen maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn in alle maanden daarna duidelijk zichtbaar: op de vijf nationale luchthavens daalde het aantal vervoerde passagiers in 2020 sterk. Zo reisden er 17,5 duizend passagiers via Groningen Airport, 90 procent minder dan in 2019. Op Amsterdam Schiphol nam het aantal passagiers met 70,9 procent af tot 20,9 miljoen passagiers. Op Eindhoven Airport, na Schiphol de grootste luchthaven, nam het aantal passagiers af met 68,9 procent tot 2,1 miljoen passagiers. Langs de terminal van Rotterdam The Hague passeerden 76,6 procent minder reizigers dan in 2019, in Maastricht Aachen was dit 81,4 procent.

Door een lagere bezettingsgraad per vliegtuig daalde het aantal vliegtuigpassagiers op alle vijf de nationale luchthavens sterker dan het aantal vluchten. Ondanks de uitbraak van de coronapandemie vlogen de meeste passagiers in 2020 naar dezelfde landen als in 2018 en 2019. In 2020 werd er iets meer (1,5 procent) van en naar de landen binnen de EU gereisd, waarbij de top 3 van populairste landen hetzelfde bleef (het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië). Ook van de niet tot de EU behorende Europese landen bleef de top 3 in deze drie jaren gelijk, en vlogen de meeste passagiers naar Turkije, Zwitserland en Noorwegen.

Minder vervoerde vracht, meer vrachtvluchten
De coronamaatregelen hebben minder effect gehad op de hoeveelheid vervoerde goederen dan op het aantal passagiers. De hoeveelheid door de lucht vervoerde goederen nam in 2020 met 6,2 procent af tot 1,6 miljoen ton. In 2020 werd er via Amsterdam ruim 1,4 miljoen ton goederen vervoerd, een afname van 8,2 procent ten opzichte van 2019. Op de luchthaven van Maastricht, de enige andere luchthaven waar vracht verwerkt wordt, nam de hoeveelheid vervoerde goederen met 22 procent toe tot 136 duizend ton.
Terwijl de hoeveelheid vracht afnam, nam het aantal vrachtvluchten met 70,9 procent toe. Waar in 2018 en 2019 gemiddeld 59 procent van de hoeveelheid vracht met vrachtvluchten werd vervoerd en 41 procent met passagiersvluchten, was dit aandeel in 2020 respectievelijk 74 en 26 procent.

FOK! Wat een weer: pas op voor gladheid!

winterbanner

Moggé!  

Mensenkinderen, wat een verschrikkelijke kou hé? Afgelopen weekend daalde het kwik in Eelde tot een bizarre -8 graden. Hier in Haarlem kwamen we ook tot een schrikbarende -5 graden. De ultieme nachtmerrie voor een fanatiek winter-hater. De stookkosten lopen lekker op, want in huis moet het minstens 22 graden zijn. Liefst nog warmer. Ik moest gisteren door die kou heen, en wat heb ik zitten vloeken. Persoonlijk zou ik het liefst nu in slaap vallen en pas wakker worden als de temperatuur +15 haalt. 

Enfin, tot zover even mijn geklaag, ik moest het even kwijt.  

Het was natuurlijk wel een mooie dag gisteren. De zon scheen en het was ideaal weer om  er even op uit te trekken, voor zover mogelijk. Warmer dan +1 tot +3 is het echter niet geworden.

Inmiddels neemt de bewolking toe, en daar gaat ook wat neerslag uit vallen. In het zuiden lijkt het bij regen te blijven bij +2 graden, maar hoe noordelijker je gaat hoe groter de kans op winterse neerslag. Dit kan (natte) sneeuw zijn, maar er bestaat ook een gerede kans op IJZEL! Met name in het midden van het land. Het kans dus even VERRADERLIJK glad worden! Dit gebied trekt geleidelijk aan naar het noorden toe. De minima liggen in het midden rond het vriespunt, maar in het noordoosten gaat het vriezen. Daar lijkt het overigens wel grotendeels droog te blijven. Gelukkig moeten we allemaal thuis blijven, dus heel veel problemen verwacht ik niet. 

Vandaag trekt de meeste neerslag weg en lopen de temperaturen ook wat hoger op dan vandaag. In het zuiden kan het zo'n 5 graden worden, maar in het uiterste noorden blijft het net boven 0. Het blijft wel overwegend bewolkt, Misschien dat er in het noordwesten nog even een zonnetje te zien zal zijn. Er staat een matige noordelijke wind.

Dinsdag en woensdag kan er plaatselijk flink wat regen vallen en is het zacht. Behalve in het noorden. Of er daar dan ook winterse neerslag gaat vallen is nog even afwachten.

Tot ziens!  

 

Zonsondergang in Zandvoort. (Foto: Charged)
Charged was afgelopen vrijdag met zijn schoonfamilie in Zandvoort. Prachtige foto! (Foto:Charged)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Coronacrisis stuwt schuld Rijksoverheid naar 379 miljard euro

De Rijksoverheid gaf in 2020 43 miljard euro meer uit dan dat er binnen kwam. Mede hierdoor nam de schuld van het Rijk in 2020 toe tot 379 miljard euro, 42 miljard euro meer dan aan het begin van het jaar. De laatste keer dat de schuld zo snel toenam was in 2008, ten tijde van de financiële crisis. Dit meldt het CBS op basis van de maandelijkse kascijfers van het Rijk. Op basis van deze cijfers kan nog geen uitspraak worden gedaan over het EMU-saldo of de schuldquote over 2020.

De coronacrisis en bijbehorende steunmaatregelen drukten vanaf maart 2020 een stevig stempel op de financiën van de Rijksoverheid. De kasuitgaven lagen in 2020 ruim 39 miljard euro hoger dan in 2019, waarvan minimaal 24 miljard euro direct is toe te schrijven aan corona gerelateerde maatregelen. Zo droeg het Rijk in het kader van de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel voor Overbrugging Werkgelegenheid) 13 miljard euro bij aan het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), de uitvoerder van deze regeling. De NOW is hiermee verreweg de grootste extra kostenpost en goed voor meer dan de helft van de totale noodsteun.

De NOW compenseert ondernemers voor een groot deel van de loonkosten bij een omzetdaling. Ook de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) droeg met ruim 3 miljard euro flink bij aan de stijgende uitgaven. Een bonus voor zorgmedewerkers kostte het Rijk in 2020 ruim 2 miljard euro. Het zwaartepunt van de steunmaatregelen lag in het tweede kwartaal, waarna deze in de zomer afnamen. In de laatste maanden van 2020 liepen de uitgaven weer op.

Tegenover de stijgende kasuitgaven stonden dalende kasinkomsten. Door lagere belastinginkomsten, verreweg de belangrijkste inkomstenbron van het Rijk, namen de kasinkomsten in vergelijking met 2019 met 9 miljard euro af. Gerekend vanaf het begin van de coronacrisis begin maart, bedroeg de daling 12 miljard euro. De belastinginkomsten namen vooral in de periode april tot en met juli flink af. Dit kwam met name doordat bedrijven bepaalde belastingen uitgesteld mogen betalen in verband met de coronacrisis. In combinatie met afgenomen bedrijvigheid in sommige sectoren, zoals bijvoorbeeld de horeca, leidde dit tot een minder gevulde schatkist.

Vanaf augustus kennen de belastinginkomsten echter weer een licht stijgende trend, mede doordat sommige bedrijven naast de reguliere betalingen ook de uitgestelde belastingen over de voorgaande maanden hebben betaald. Over heel 2020 had de vennootschapsbelasting met een daling van bijna 5 miljard euro het grootste aandeel in de lagere kasinkomsten. Hier speelt mee dat naast de uitstelregeling bedrijven ook de mogelijkheid werd geboden om de voorlopige aanslag over 2020 te verlagen.

Schuld Rijksoverheid met 42 miljard euro toegenomen
De extra uitgaven en dalende inkomsten zorgden voor een toename van de schuld van de Rijksoverheid. Waar de schuld de afgelopen jaren gestaag afnam, liep deze in 2020 met 42 miljard euro op tot 379 miljard euro. Gerekend van het begin van de coronacrisis eind februari nam de schuld zelfs met 55 miljard euro toe. De schuld van het Rijk lag eind 2020 nog wel onder de piek van begin 2015, toen deze rond de 400 miljard euro bedroeg.

Net als tijdens de financiële crisis van 2008 financierde het Rijk de extra uitgaven voor een groot deel met kortlopende schulden. Dit zijn schulden met een initiële looptijd korter dan één jaar. Deze namen in de periode maart tot en met juli met 43 miljard euro toe. Sindsdien financiert het Rijk zijn tekorten weer voornamelijk met langlopende schulden.

Politie treedt na waarschuwingen op in Maastricht

Ondanks meerdere waarschuwingen van de politie, voorafgaand aan de start van de ‘bijeenkomst’ in Maastricht, nam een groep van ruim 50 personen het initiatief om zondagavond door het centrum te gaan lopen. De politie heeft alle leden van de groep bekeurd voor het overtreden van de covid-maatregelen.

Rond 18.00 uur verzamelde zich een groep mensen op het Herdenkingsplein in Maastricht. Van daaruit liepen ze richting het centrum. De politie waarschuwde om niet als groep de stad in te gaan omdat ze daarmee de covid-maatregelen zouden overtreden. Op de Smedenstraat greep de politie in. Alle leden van de groep konden zich legitimeren. Ze werden preventief gefouilleerd en daarbij werden geen bijzonderheden aangetroffen. Dit is rustig verlopen. Er werd niemand aangehouden.

Voor de inzet van zondagavond was, net als bij andere incidenten, vooraf overleg met de burgemeester en het Openbaar Ministerie. Het is de taak van de politie om de covid-maatregelen te handhaven. Afgelopen dinsdag trok er ook een groep de stad in. Destijds waren er aanwijzingen dat er ook in Maastricht mogelijk rellen zouden plaatsvinden, zoals dat eerder ook in andere steden het geval was. Prioriteit die dag was het voorkomen van vernielingen en geweld in de stad. Gisteren was er geen sprake van concrete dreiging van geweld of vernielingen, waardoor de prioriteit weer bij het naleven van de coronamaatregelen lag. Dit is ook gecommuniceerd met de betrokken groep.

In totaal heeft de politie 56 mensen bekeurd voor het overtreden van de covid-maatregelen. Alle overtreders ontvangen een boete van 95 euro.

Jumbo en Lidl kampioen kiloknallen

In 2020 waren Jumbo en Lidl kampioen kiloknallen. Bij deze supermarktconcerns hadden zes van de tien vleesaanbiedingen géén dierenwelzijnskeurmerk. Dat blijkt uit de Kiloknallermonitor van Wakker Dier. “Kampioen kiloknallen is geen titel om trots op te zijn. Jumbo en Lidl duwen de consument keihard richting het ergste leedvlees,” zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

Jumbo en Lidl voeren de lijst aan met een kiloknaller-aandeel van respectievelijk 64 en 62,5 procent (zie grafiek hier). Het verschil met andere supermarkten is groot. Aan de andere kant van het spectrum is bij Plus slechts 37 procent van de vleesstunts een kiloknaller. Hilhorst: “Plus geeft het goede voorbeeld en laat zien dat extreem kiloknallen echt niet nodig is.”

Trend
Gemiddeld voor alle supermarkten lag het kiloknaller-aandeel in 2020 – net als in 2019 - op 51 procent. Dit is een stagnatie na een voorheen gunstige ontwikkeling. Een zesjarenanalyse vanaf 2015 toont dat het kiloknaller-aandeel jarenlang geleidelijk af nam. Tot 2020. “Het lijkt erop dat kiloknallerliefhebbers Jumbo en Lidl nu de rest van de markt in hun stunt-greep houden.”

Zorgelijk
Wakker Dier wil dat supermarkten zo snel mogelijk stoppen met kiloknallen en is bezorgd over de huidige stilstand. “Kiloknallen drijft de vraag naar dit leedvlees verder op. Het is tijd dat supermarkten hun klanten juist verleiden tot diervriendelijkere keuzes,” zegt Hilhorst.

Darter Clayton wint The Masters en mag Premier League in

Jonny Clayton heeft zondagavond de titel op The Masters veroverd. De Welshman was in de finale in Milton Keynes met 11-8 te sterk voor Mervyn King. Dankzij zijn toernooizege mag hij ook de Premier League in.  Er lag nog één ticket klaar en die zou na dit toernooi worden uitgedeeld.

De 46-jarige Clayton kwam tegen de 8 jaar oudere King weliswaar al snel een break achter, maar herstelde het evenwicht snel en liep dankzij zes gewonnen legs op rij uit naar 9-5. Die voorsprong gaf hij in het vervolg niet meer weg. Het is zijn eerste majortitel. Eerder op de dag rekende Clayton bij de laatste vier af met Peter Wright (11-10). King was in de andere halve finale met dezelfde cijfers te sterk voor regerend wereldkampioen Gerwyn Price.

2021 Masters - kwartfinales
Mervyn King 10-3 Nathan Aspinall
Gerwyn Price 10-6 Adrian Lewis
Peter Wright 10-5 Dave Chisnall
Jonny Clayton 10-9 James Wade

Halve finales
Mervyn King 11-10 Gerwyn Price
Jonny Clayton 11-10 Peter Wright

Finale
Jonny Clayton 11-8 Mervyn King

Indrukwekkende Riiber sprint naar eindwinst Seefeld Triple

In het Oostenrijkse Seefeld is zondag de Seefeld Triple afgesloten, de driedaagse etappewedstrijd in de noordse combinatie. Na etappes met vijf en tien kilometer langlaufen stond er in de slotetappe vijftien kilometer op het programma, een zeldzaam lange afstand op de combinatie.

Het schansspringen leverde de dominante Jarl Magnus Riiber weer ruimschoots de eerste startpositie op voor het langlaufen: Akito Watabe mocht 38 seconden na de Noor vertrekken en was daarmee de enige die binnen een minuut bleef, hoewel de rappe Fin Ilkka Herola het met 1:08 minuten ook niet verkeerd deed.

Het Oostenrijks toptalent Johannes Lamparter vertrok ietwat eenzaam op 1:25 minuten, met in de achtervolging het ijzersterk langlaufende Duitse trio Eric Frenzel, Vinzenz Geiger (beiden +1:54) en Fabian Riessle (+2:05). De rest zat er te ver achter, hoewel de snelle Duitser Johannes Rydzek vanaf 2:39 minuten met wat mazzel nog een kansje had op het podium.

Op de langlaufski's werkte Herola zich gestaag naar Watabe, waarna het duo alsmaar dichter in de buurt van Riiber kwam. Met zo'n vier kilometer te gaan was het gat ineens dicht en ging er een trio aan de leiding, op een kleine minuut gevolgd door Lamparter en het Duitse treintje dat hem inmiddels al ruimschoots bij had gehaald.

In de laatste halve kilometer probeerde Herola de aanval te plaatsen, maar Riiber leek te pareren en zette de eindsprint in. Dat bleek toch teveel voor de rest: Riiber won net als vorig jaar de Triple, Herola en Watabe waren terecht ook blij met hun tweede en derde plek, terwijl Frenzel landgenoot Geiger klopte in de sprint om plek vier.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #55
special
Random Pics van de Dag #793
special
AI Picture Gallery #54
special
Random Pics van de Dag #792
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
©FOK.nl e.a.