Trump mag weer twitteren, maar Facebook en Instagram blijven geblokkeerd

Twitter heeft drie tweets van Donald Trump verwijderd, en zijn Twitteraccount voor 12 uur vergrendeld - omdat ze van mening zijn dat Trump de regels heeft overtreden door opruiende tweets en video's te versturen.

Update 8 januari 2.00 uur:  De vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump heeft inmiddels weer toegang tot zijn belangrijkste communicatiekanaal Twitter. Het bedrijf liet weten dat het slot op het account van Trump is opgeheven. Twitter zal echter doorgaan met het "real time" monitoren en evalueren van de activiteiten en uitspraken van Trump.

Facebook daarentegen verlengde de blokkering van de accounts van Trump. Facebook-baas Mark Zuckerberg maakte bekend dat de Trump- accounts op Facebook en op Instagram nog minimaal twee weken geblokkeerd blijven tot de overdracht aan opvolger Joe Biden heeft plaatsgevonden.

Eerdere berichtgeving:

Bij het bekend maken van de blokkade van Trump liet Twitter gelijk weten aan de nog zittende president dat hij een "permanente schorsing" van het platform zal krijgen als hij niet stopt met het versturen van aanstootgevende tweets.

In één video richtte Trump zich tot zijn aanhangers, die vandaag het Capitool waren binnengedrongen. In de video vroeg de president de demonstranten  'nu naar huis te moeten gaan', eraan toevoegend 'we willen niet dat iemand gewond raakt', maar hij benoemde daarna dat "de verkiezingen frauduleus waren" doelend op zijn verlies bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen..

Twitter had al eerder de retweet-, like- en antwoordfuncties bij deze video verwijderd. Het account @realDonald Trump is nog zichtbaar op Twitter, maar er kan voorlopig niets mee worden gepost.

Naast zijn blokkade op Twitter is Trump ook geblokkeerd op zijn Facebook account wegens het posten van dezelfde opruiende video en berichten, maar nu voor 24 uur.

Facebook liet weten geschokt te zijn door het geweld vandaag in het Capitool. 'We behandelen deze gebeurtenissen als een noodtoestand. Ons Elections Operations Center is al actief in afwachting van de verkiezingen in Georgië en de stemming van het Congres, en we volgen daartoe de posts op ons platform in realtime.'

Facebook heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen van vandaag onder meer de volgende acties ondernomen.
De volgende inhoud is gezocht en verwijderd van Facebook:

  • Lof en steun voor de bestorming van het Capitool
  • Oproepen om wapens naar locaties in de VS te brengen - niet alleen in Washington maar overal in de VS - inclusief protesten
  • Aanzetten tot of aanmoedigen van de evenementen in het Capitool, inclusief video's en foto's van de demonstranten. Op dit moment vertegenwoordigen ze het promoten van criminele activiteiten die in strijd zijn met ons beleid.
  • Roept op tot protesten - zelfs vreedzame - als ze de avondklok in DC schenden
  • Pogingen om het geweld morgen of in de komende dagen te hervatten
  • Als onderdeel hiervan hebben we van Facebook en Instagram de recente video verwijderd waarin president Trump sprak over de protesten en zijn daaropvolgende post over de verkiezingsresultaten. We hebben besloten dat deze posten per saldo bijdragen aan, in plaats van verkleinen, het risico op aanhoudend geweld.

Het gebouw van het Amerikaanse Capitool werd woensdag overweldigd door menigten Trump-aanhangers, hierbij is één persoon doodgeschoten tijdens botsingen tussen de Trump-fans en de politie.

De video van Trump werd in minder dan een uur tijd meer dan 10 miljoen keer bekeken.

Lees ook: Trump-aanhangers bestormen Capitool en stromen naar binnen