FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 januari 2021

Tour de Ski gaat slotweekeinde in, Bolshunov wint weer

In het Italiaanse Val di Fiemme is het slotweekeinde van de Tour de Ski begonnen met etappe zes, een massastart in klassieke stijl. De voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen wordt er van vrijdag tot en met zondag afgesloten met een drieluik, met zondag de monsterlijke slotklim op de Alpe Cermis.

Mannen (15km)
Lange afstand én klassieke stijl, dan zou er geen enkele maat moeten staan op Alexander Bolshunov. De Russische klassementsleider bepaalde een groot deel van de wedstrijd dan ook het tempo, maar onder leiding van de Italiaan Francesco de Fabiani werd de groep in de slotfase pas echt uitgedund.

Dankzij geweldige wax onder zijn ski's wist Bolshunov in de slotfase in de afdaling langs De Fabiani te komen en vanaf dat moment was de Rus ongenaakbaar. Hij won, voor de Italiaan en met een drietal Russen op enkele seconden: Alexey Chervotkin, Ilia Semikov en Ivan Yakimushkin.

Verder was er een indrukwekkende achtste plek van de jonge Amerikaan Gus Schumacher, vlak voor de verrassende Ier Thomas Maloney Westgaard en de Fransman Maurice Manificat, die daarmee stijgt naar plek twee in het klassement. Hij staat 2:37 minuten achter Bolshunov, tien seconden voor Yakimushkin en dertien tellen voor Denis Spitsov.

Vrouwen (10km)
Ook hier bleef vrij lang een groep bij elkaar, hoewel Ebba Andersson even probeerde weg te komen. De nummer twee in het klassement, Rosie Brennan, zakte er nog in de eerste helft doorheen en finishte uiteindelijk als 31e op twee minuten van de winnares, waardoor ze in het klassement nu zevende staat.

De strijd om de winst ging uiteindelijk vooral tussen zes dames: Andersson, de Duitse Katharina Hennig, Teresa Stadlober uit Oostenrijk, de Russische Natalia Nepryaeva en Finse duo Johanna Matintalo en Krista Pärmäkoski. De Finse dames haakten in de slotfase voorzichtig af, Stadlober kon het ook niet meer bolwerken en Nepryaeva sprintte naar de overwinning, voor Hennig en Andersson.

Klassementsleidster Jessie Diggins vocht zich naar de negende plek en behield zo de leiding. Yulia Stupak werd achtste en staat nu tweede in het klassement op 55 seconden, met Frida Karlsson (+1:42) en landgenote Andersson (+1:45) achter zich. Ook Hennig, Pärmäkoski (beiden +2:06), Brennan (+2:11), Nepryaeva (+2:19) en haar landgenote Tatiana Sorina (+2:23) strijden nog om het podium.

Bayern München onderuit in doelpuntrijk spektakel tegen Gladbach

Bayern München heeft voor de tweede keer dit seizoen verloren in de Bundesliga. Op bezoek bij Borussia Mönchengladbach werd het in een spectaculaire wedstrijd 3-2 voor de thuisploeg, nadat de regerend kampioen eerst nog met 0-2 voorstond.

Bayern München begon sterk aan de wedstrijd en kwam snel op 0-2 in het Borussia-park. Robert Lewandowski maakte na twintig minuten vanaf elf meter de 0-1, Leon Goretzka loste zes minuten later een kanonskogel vanaf twintig meter en verdubbelde de voorsprong. Nog voor het rustsignaal stonden beide ploegen op gelijke hoogte. Het waren Lars Stindl en Jonas Hofmann die de voorsprong van de Rekordmeister nog voor rust om zeep hielpen. Stindl was tweemaal de aangever en Hofmann twee keer de afmaker. Bij de 2-2 werd eerst gedacht aan buitenspel, maar na het bekijken van de beelden bleek Hofmann toch een geldige goal gemaakt te hebben: 2-2.

In de tweede helft begon Gladbach zoals het de eerste helft eindigde. De nummer zeven van de Bundesliga kwam snel op 3-2, door een mooi schot vanaf de zestien van Florian Neuhaus. Opnieuw was Hermann met een assist belangrijk. Bayern probeerde de achterstand nog ongedaan te maken, maar verder dan wanhoopspogingen kwam het niet.

Het was de tweede nederlaag van het seizoen voor Bayern. In de tweede speelronde werd er met 4-1 verloren op bezoek bij TSG Hoffenheim. De Rekordmeister blijft ondanks de zeperd op de eerste plek staan. Wel kan RB Leipzig morgen de koppositie pakken als het in eigen huis wint van Borussia Dortmund. Mönchengladbach blijft door de winst met 24 punten op plek zeven staan.

Amerika van Democraten: geen vader of moeder meer, maar ouder

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, sinds 2018 gedomineerd door Democraten, is duidelijk bezig met belangrijke dingen. Nieuwe regels geven een blik in de nabije toekomst van het huidige Amerika: het grote inperken is begonnen, in de naam van inclusiviteit.

Het Huis, ook wel de Amerikaanse evenknie van de Nederlandse Tweede Kamer, wil namelijk alle officiële reglementen in genderneutrale taal verbasteren. Zo wordt 'vader' en 'moeder' omgezet in 'ouder'. Daarnaast mag 'opa' en 'oma' niet meer gebruikt worden, dit moet 'grootouder' worden. Stel je voor dat je een transopa bent, misschien is het gebruik van het woord 'opa' dan wel kwetsend voor je.

Uiteraard wordt gezegd dat 'de nieuwe taal' slechts een advies is en geen verbod op de normale taal, maar je kan er vergif op innemen dat het gebruik van 'zoon' of 'dochter' al gauw zwartgelakt gaat worden en veranderd in 'kind'. Dit alles als grote wens van de LTGB==D~gemeenschap, die al tijden last denkt te hebben van de niet-inclusieve taal van de gewone man.

"Voor mij is de genderneutrale taal gewoon, in de beste traditie van het Huis, om het prachtige mozaïek van het Amerikaanse volk op de meest gevoelige manier weer te geven", zo klonk het prachtig zweverig uit de mond van de Afgevaardigde uit New York; Hakeem Jeffries.

Anderen zien het nut niet in om hier ook maar enige energie in te steken, vooral nu de Verenigde Staten in grote crisis verkeert met dank aan het 'Chinese virus' SARS-CoV-2. "Ik heb de afgelopen jaren de gevaarlijke trend tegen de vrijheid van meningsuiting opgemerkt", aldus Kevin McCarthy, leider van de Republikeinse minderheid in het Huis.

Daar denken de Democraten duidelijk anders over. 

Genderidentiteit
De nieuwe regels zijn volledig in overeenstemming met de ideologie van de genderidentiteit die het mannelijke of vrouwelijke geslacht van elke persoon ontkent en aandringt op de zogenaamde genderneutrale taal die het mannelijke of vrouwelijke geslacht van mensen verbergt.

De gendertaal wordt meestal gebruikt door degenen die beweren dat de wet iemands 'gevoel voor hun geslacht' als iets belangrijkers moet beschouwen dan hun werkelijke, of biologische geslacht. Een man die beweert dat hij 'transgender' is, zou bijvoorbeeld moeten kunnen meedoen in atletiekwedstrijden voor vrouwen, aldus de voorstanders van transgenderisme.

In 2019 keurden Democraten in het Huis een wetsvoorstel dat de transgender-ideologie zou verstevigen, door onder andere mensen het wettelijke recht te geven om andere mensen te dwingen hen te behandelen als leden van het andere geslacht. Het wetsvoorstel heet de 'Equality Act' en sommige experts noemden dit al 'het einde van vrouwensporten'.

Japan veroordeeld tot schadevergoeding voor gedwongen prostitutie in WW II

Een rechtbank in Zuid-Korea heeft Japan veroordeeld tot het betalen van  een schadevergoeding aan voormalige "troostmeisjes" van het keizerlijke leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De beslissing leidde onmiddellijk tot nieuwe diplomatieke spanningen tussen de twee landen.

Volgens de uitspraak van een Zuid-Koreaanse rechtbank moet de Japanse overheid een schadevergoeding betalen aan twaalf slachtoffers van seksuele uitbuiting door het Japanse leger in de Tweede Wereldoorlog.

In de civiele zaak kende de Seoul Central District Court elk van de Koreaanse eisers een bedrag toe van ongeveer 74.500 euro. De slachtoffers hebben 'extreem mentale en fysieke pijn' moeten ondergaan door het onrecht dat ze is aangedaan, aldus het vonnis. Tot nu toe heeft Japan geen enkele schadeloosstelling aan de slachtoffers aangeboden als genoegdoening voor de doorstane verschrikkingen.

Dit was de eerste civiele procedure in Zuid-Korea die is gestart door vrouwen die tijdens WW II door Japan tot prostitutie zijn gedwongen. Zuid-Koreaanse media melden dat slechts vijf van de twaalf aanklagers nog in leven zijn. Van de overleden slachtoffers moet de schadevergoeding aan hun nabestaanden worden betaald.

De uitspraak leidde onmiddellijk tot politieke spanningen tussen de twee landen. De uitspraak is in strijd met het internationaal recht, volgens zei het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio. Het is 'buitengewoon betreurenswaardig' dat de rechtbank het beginsel van staatsimmuniteit niet heeft erkend.

Het principe van staatsimmuniteit stelt dat de ene staat niet over een andere staat mag oordelen. De Japanse regering had eerder een beroep gedaan op dit principe en weigerde deel te nemen aan de procesvoering. Het is daarom onwaarschijnlijk dat Tokio gehoor gaat geven aan dit vonnis. Bovendien ziet de Japanse regering de kwestie van compensatie voor de slachtoffers via een bilateraal verdrag uit 1965 als gesloten.

Het geschil over compensatie voor gedwongen prostituees en voormalige dwangarbeiders uit Zuid-Korea heeft de betrekkingen tussen de twee landen al tientallen jaren lang onder druk gezet. Historici schatten dat tot 200.000 vrouwen, voornamelijk uit Korea en China, tijdens de Wereldoorlog werden gedwongen om in bordelen van het Japanse keizerlijke leger te werken. Deze vrouwen werden door de Japanners eufemistisch "troostmeisjes" genoemd. Vandaag de dag zijn nog maar enkele slachtoffers in leven.

Het proces in Zuid-Korea is in de afgelopen jaren keer op keer opgeschort omdat Japan weigerde mee te werken aan de voorbereidingen van deze rechtzaak. De zittingen zijn daardoor pas vorig jaar gestart.

Akwasi intimideert en pakt laptops af van journalist Radio 1

Rapper Akwasi heeft eind december laptops van NPO Radio 1 afgepakt en presentator Hans van der Steeg gedwongen om de opname van een gesprek met hem te wissen. Het ging volgens hem te veel over zijn omstreden speech tijdens de BLM demonstratie op de Dam te Amsterdam. Hij verliet boos het pand. Radio1 spreekt van 'kwalijke’ en 'bedreigende’ intimidatie door een publiek figuur en zond het gesprek daarom vandaag alsnog uit. Meer hierover in het AD.

Het interview, voor het EO-programma "Dit is de dag" werd opgenomen op 28 december, was bedoeld om met Akwasi terug te kijken op het jaar 2020. Na enkele vragen over zijn speech op de Dam vroeg Akwasi aan interviewer Van der Steeg of dit 'de kant’ was die hij op wilde gaan. Dat wilde Akwasi niet en eiste daarop dat de opname direct verwijderd zou worden, omdat Van Der Steeg anders ‘een probleem’ met hem zou hebben.

‘Op dat moment trok Akwasi alle stekkers uit de laptop van de technicus, klapte hem dicht en nam de laptop onder zijn arm mee’, beschrijft Radio 1 op hun website. 'Daardoor stopte de opname. Daarna pakte hij ook de laptop van Hans en verliet de kelder (waar het gesprek plaatsvond).’

Van der Steeg gaf de volgende beschrijving van het verloop van de gebeurtenis: 'Ik liep meteen achter hem aan en zei hem dat die laptops niet van hem zijn, maar Akwasi zei dat hij moest afkoelen en dat hij over vijf minuten terug zou zijn. Hij kwam uiteindelijk een halfuur later terug en gaf de redactie twee opties. Of je wist het gesprek van je laptop waar ik bij ben, of ik formatteer allebei de laptops', citeert Radio 1.

De journalist is uiteindelijk gezwicht onder de druk van Akwasi en heeft uiteindelijk de opname verwijderd. Hij had echter al een kopie van de opname gemaakt en bewaard, deze werd vandaag alsnog uitgezonden en staat ook op de website van Radio 1. Akwasi was vandaag uitgenodigd om in de uitzending te reageren op het incident, maar bood wel zijn excuses hiervoor aan.

De EO heeft laten weten dat er geen aangifte tegen Akwasi is gedaan vanwege dit opvallende incident. 'We hebben ervoor gekozen de journalistieke weg te bewandelen en een reconstructie te publiceren', aldus een woordvoerster.

Akwasi wist van te voren niet dat het gesprek zou worden opgenomen voor de radio. Er was met zijn pr-medewerker was afgesproken dat het interview niet 'tergend lang’ over zijn verguisde Dam-speech zou gaan. Door de interviewer te dwingen om de opname te wissen, werd aan Van der Steeg in feite gevraagd om gevraagd journalistiek werk te vernietigen. 'Als je mij voor dit incident had gevraagd of ik onder dwang journalistiek materiaal zou wissen, zou ik dat nooit doen', zegt hij daar nu over.

Waarom dan wel het verwijderen van de opname onder dwang? 'Omdat ik de situatie wilde redden en ik wist dat er nog een back-up was, daarom heb ik eraan toegegeven. Als journalist probeer je tot het laatste moment on speaking terms te blijven. Je wilt recht doen aan het verhaal. Ik had ook meteen de politie kunnen bellen, maar dan was er sowieso geen interview meer gekomen.'

De EO en Radio 1 zien zich in deze kwestie gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). 'Een dergelijke intimidatie is ronduit kwalijk en bedreigend jegens de betrokken journalist’, volgens algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ tegen de zender. 'Journalisten moeten in vrijheid en ongehinderd hun werk kunnen doen, ook als de geïnterviewde zijn uitspraken achteraf betreurt. Zeker een publieke figuur als Akwasi zou zich hiervan terdege bewust moeten zijn.'

Achttien judoka's naar World Masters in Doha

Nederland stuurt 18 judoka's naar Doha voor de Masters, waaraan alleen de beste 36 judoka's op de wereldranglijst, per gewichtsklasse, deelnemen. Op het eerste toernooi in 2021 (11-13 januari) zijn veel kostbare punten te verdienen voor de Olympische ranking. Bovendien heeft de selectiecommissie van de JBN in gewichtsklassen waarin sprake is van een concurrentiestrijd voor de Olympische Spelen de World Masters aangewezen als één van de drie resterende meetmomenten. 

Afgelopen jaar brachten de Nederlandse judoka's drie gouden, één zilveren (Van Dijke) en een bronzen medaille mee naar huis. Kim Polling won haar vierde masters titel door in de finale haar landgenote Sanne van Dijke te verslaan. Ook was er goud voor Michael Korrel en Tessie Savelkouls. Bij de heren won Henk Grol een bronzen medaille. Dit jaar nemen namens de bond negen heren en negen dames deel aan het sterk bezette toernooi.

Met name voor Sanne van Dijke, Kim Polling (-70kg), Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78kg), Roy Meyer en Henk Grol (+100kg) is dit toernooi van belang. Deze judoka's kennen de groote concurrentie uit eigen land omdat er maar één judoka per gewichtsklasse naar Tokio mag. 

Selectie
Dames: Sanne Verhagen (-57 kg), Juul Franssen (-63 kg), Geke van den Berg (-63 kg), Sanne Vermeer (-63 kg), Sanne van Dijke (-70 kg), Kim Polling (-70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg), Guusje Steenhuis (-78 kg) en Karen Stevenson (-78 kg)

Heren: Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Jesper Smink (-90 kg), Noël van 't End (-90 kg), Simeon Catharina (-100 kg), Michael Korrel (-100 kg), Roy Meyer (+100 kg), Jur Spijkers (+100 kg) en Henk Grol (+100 kg).

Programma
Maandag 11 januari
Dames -48 kg, -52 kg, -57 kg
Heren -60 kg, -66 kg

Dinsdag 12 januari
Dames -63 kg, -70 kg
Heren -73 kg, -81 kg

Woensdag 13 januari
Dames -78 kg, +78 kg
Heren -90 kg, -100 kg, +100 kg

Noorse biatleten domineren in Oberhof

In het Duitse Oberhof is het kalenderjaar ook voor de biatleten van start gegaan. Na een 'winterstop' sinds de dagen voor Kerst kwamen ze niet meer in actie, maar vrijdag ging de World Cup verder met de sprints in het vaak druilerige Duitse oord.

Vrouwen
Er was er maar één de beste en dat was eigenlijk al vrij snel duidelijk: Tiril Eckhoff schoot tien keer raak en dan is het vaak al wel zo'n beetje gedaan. Dat bleek, want de Noorse was ook rap genoeg op de ski's. Op een halve minuut kwam alleen de eveneens foutloze Zweedse Hanna Öberg nog een klein beetje in de buurt, maar winst zat er niet in.

Het podium werd op veertig seconden gecompleteerd door Lisa Theresa Hauser, goed voor één misser en daarmee na tig top-10-klasseringen éindelijk haar eerste individuele podiumplek. De Française Julia Simon schoot twee keer mis en werd vierde, voor de Noorse World Cup-leidster Marte Olsbu Røiseland, die ook twee keer de mist in was gegaan op de schietbaan.

Namens België eindigde de van oorsprong Noorse Lotte Lie met twee missers in de liggende schietbeurt op de 78e plek.

Mannen
Johannes Thingnes Bø ging bij het staand schieten één keer in de fout en dat zorgde nog voor enige spanning. Zowel broer Tarjei Bø als Sturla Holm Lægreid kwamen foutloos door de twee schietbeurten en leken kans te maken om de World Cup-leider te bedreigen, maar in de slotronde kwamen ze er op snelheid simpelweg niet serieus bij in de buurt.

Tarjei Bø werd op dik tien seconden van zijn broer tweede, Lægreid - dé revelatie van het seizoen - maakte het Noorse feestje compleet met een derde plek op 21 seconden. De Italiaans veteraan Lukas Hofer pakte plek vier op 32 seconden, drie tellen voor de volgende Noor, Johannes Dale.

Er waren drie Belgen van de partij in Oberhof, met Florent Claude (1+0) die zich met een keurige 42e plek voor de achtervolging van zaterdag plaatste. Thierry Langer (0+1) werd 71e, Tom Lahaye-Goffart (2+2) noteerde de 102e tijd.

Je bent nooit te oud om een held te zijn

We lopen wel te klagen en het is dezer dagen een bron van leedvermaak, maar niet alles in de Verenigde Staten is door en door verrot, zo bewijst een Californische oma.

De 76-jarige Marty uit het Amerikaanse Chula Vista kwam thuis aangereden, toen ze vlammen uit een woonwagen in de buurt zag komen. Ze kwam direct in actie om haar buurtgenoten te helpen. Toen ze op de deur aan het bonken was, kon een van de twee bewoners de weg naar buiten vinden. De man zei echter dat er nog iemand binnen was. Onze geriatrische godin aarzelde geen moment en kroop naar binnen. Het duurde even, maar uiteindelijk wist ze het tweede slachtoffer te vinden en naar buiten te trekken.

Op een korte behandeling voor alle ingeademde rook na is niemand gewond geraakt.

Knegt 'gewoon' naar EK shorttrack

Sjinkie Knegt is opgenomen in de shorttrackselectie voor de Europese kampioenschappen shorttrack, later deze maand in Gdansk. Hij krijgt van bondscoach Jeroen Otter de voorkeur boven Jens van ’t Wout, die afgelopen weekeinde tweede werk bij het NK allround.

Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf hadden zich in de selectie gereden via de Invitational Cup en de NK Allround. De selectiecommissie mocht plek drie invullen. Het ging tussen Knegt en Van 't Wout. De keuze is toch gevallen op routinier Knegt, die vierde werd op het NK allround, maar eerder dit seizoen wel goed was bij de NK afstanden. Van ’t Wout en Friso Emons zijn geselecteerd voor de relay. Op de reservebank zit Melle van 't Wout. 

Bij de vrouwen rijden Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer het EK. Voor Poutsma en Velzeboer is het hun continentale debuut. Voor de relay sluiten Rianne de Vries Georgie Dalrymple aan. Yara van Kerkhof, nog niet in topvorm dit seizoen is reserve. Het toernooi in de Poolse stad wordt van 22 tot en met 24 januari verreden.

Zuid-Korea deelt miljoenen uit om te neuken

De stad Changwon in Zuid-Korea deelt aan iedereen die dat wil omgerekend bijna $100,000 uit. Er is echter wel een klein addertje onder het gras, de aangeboden lening is bedoeld om het dalende bevolkingsaantal tegen te gaan en je moet dus aan de slag onder de lakens.

Voor dat doeleinde moet de Zuid-Koreaanse stad wel diep in de buidel tasten. Ze hebben een systeem voor bedacht om een geboortegolf op te wekken. Getrouwde stellen mogen een lening aanvragen van 100 miljoen Won, omgerekend rond de $92.000. Wanneer ze één kind krijgen, wordt de rente op die lening kwijtgescholden. Bij twee kinderen wordt 30% van die lening omgezet in een gift en bij drie kinderen wordt de gehele lening omgezet in een gift.

Mocht je dus toch nog plannen hebben, raden we aan gewoon even te verhuizen. Het blijft gratis geld.

Random Pics van de Dag #202

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Eerwraak kost Syrische het leven'

De 28-jarige Ahlam Yonan heeft hoogstwaarschijnlijk haar vrije Westerse levensstijl moeten bekopen met een kogel in het hoofd. De in het Belgische Luik wonende vrouw werd op 3 januari door haar zus dood gevonden, haar handen op haar rug vastgebonden en een schotwond in haar hoofd.

Haar zus, Fadja, meent te weten dat in ieder geval één van haar vijf broers verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moord. "Voor hem waren wij net hoeren", zo verklaarde zij.

"Barvrouw zijn in een café of in een nachtclub, uitgaan en zelf je vriend kiezen, werd niet in dank afgenomen", zo gaf ze een inkijkje in het leven van een vrouw met Syrische wortels in het Westen.

Het mortuarium waar Ahlam opgebaard ligt wordt door de politie bewaakt. "Om er zeker van te zijn dat niemand er de rust komt verstoren", zo lijkt het, ook al wil geen van de betrokkenen precies zeggen wat daarmee bedoeld wordt.

Benoeming nieuwe Commandant der Strijdkrachten

Luitenant-generaal Onno Eichelsheim wordt de nieuwe Commandant der Strijdkrachten. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht van generaal Eichelsheim door minister Bijleveld-Schouten. Eichelsheim volgt op 15 april 2021 luitenant-admiraal Rob Bauer op, die voorzitter wordt van het militaire comité van de NAVO. Eichelsheim is sinds juli 2019 de plaatsvervanger van Bauer.

Boegbeeld
De Commandant der Strijdkrachten is het boegbeeld van de Nederlandse Krijgsmacht en verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van militaire operaties. Hij geeft leiding aan de krijgsmacht, is verantwoordelijk voor haar gereedstelling en informeert en adviseert de minister hierover. Als Commandant der Strijdkrachten is hij de belangrijkste militair adviseur van de minister van Defensie en leidinggevende van de commandanten van de Defensieonderdelen en de Directeur van de Defensie Materieel Organisatie. Zijn primaire opgave voor de komende periode is de implementatie van de Defensievisie 2035.

Minister Bijleveld-Schouten: “Met Onno Eichelsheim krijgt de Krijgsmacht een commandant met veel operationele ervaring. Hij staat dichtbij zijn mensen en is heel toegankelijk. Ik zie er naar uit om met hem samen te werken.”

Operationele ervaring
Onno Eichelsheim (Schiedam, 1966) begon zijn militaire loopbaan in 1986 als cadet aan de Koninklijke Militaire Academie. In 1990 voltooide hij de elementaire vliegopleiding en behaalde zijn helikopter 'wings'. Tot 1996 vervulde hij diverse operationele functies als helikoptervlieger bij het 299 squadron op vliegbasis Deelen en werd hij uitgezonden naar Bosnië. Daarna maakte hij deel uit van de opwerking van het eerste Nederlandse Apache Squadron in Fort Hood in Texas (VS). Na zijn terugkeer in Nederland werd Eichelsheim benoemd tot vluchtcommandant van het 301 Apache Squadron en werd hij in 2000 wederom uitgezonden naar Bosnië. In 2004 werd hij uitgezonden naar Kabul (Afghanistan) en in 2006 voltooide hij een uitzending naar Uruzgan (Afghanistan).

MIVD
In april 2016 werd Onno Eichelsheim bevorderd tot generaal-majoor en aangesteld als directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De MIVD levert inlichtingen- en veiligheidsinformatie aan de departementsleiding en de vier krijgsmachtdelen van Defensie.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

COVID-19: 8169 nieuwe besmettingen en 89 doden, totaal 858.914 en 12.171

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8169 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 858.914 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 249 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1936 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 708 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 89 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 12.171 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

COVID-19: Hoe werkt een mRNA vaccin in je lichaam?

De eerste vaccinaties tegen COVID-19 zijn gezet. Maar hoe werken het Pfizer- en het Moderna vaccin eigenlijk? Wat gebeurt er in je lichaam als de prik is gezet?

De vaccinatie laat kleine, onschadelijke stukjes van het virus aan je immuunsysteem zien. Zo leert je immuunsysteem het virus herkennen en staat het meteen klaar om het op te ruimen bij een echte infectie.

Erasmus MC heeft een duidelijk filmpje gemaakt waarin de werking van mRNA vaccins stap voor stap worden uitgelegd:

Bush wil republikeinen zuiveren

De zuivering van democratisch gekozen anders-denkenden zit er aan te komen, als het aan Bush ligt:

Hier valt weinig meer aan toe te voegen dan:

Eerst kwamen ze voor de Joden
en ik zei niets
want ik was geen Jood

Toen kwamen ze voor de communisten
en ik zei niets
want ik was geen communist

Toen kwamen ze voor de vakbondslieden
en ik zei niets
want ik was geen vakbondslid

toen kwamen ze voor mij
en er was niemand meer over
die iets kon zeggen

Stookadvies: laat dit weekend de houtkachel uit

Dit weekend is het volgens de verwachting van Weeronline niet verstandig om de houtkachel aan te steken. Het vrij koude weer nodigt er toe uit, maar door gebrek aan wind en een matige luchtkwaliteit is het niet verstandig. De houtrook blijft in deze situatie hangen in woonwijken en kan vooral bij mensen met longklachten overlast veroorzaken. Houtrook is overigens ongezond voor iedereen.

Vanochtend regent het verspreid over het land nog en is de luchtkwaliteit regionaal nog goed. Geleidelijk wordt het droog vanuit het noorden. Als laatste gebeurt dit in het zuiden. Doordat er slechts een zwakke noordwestenwind staat, neemt de hoeveelheid vervuiling in de lucht toe en wordt de luchtkwaliteit op steeds meer plaatsen matig. Door houtrook kan de situatie in woonwijken onvoldoende worden. Daarom geldt het stookadvies om geen houtvuur aan te steken ook vandaag al.

Mistig en windstil weer zijn teken voor ongunstig stookweer
Dit weekend wordt de wind nog zwakker en is het in veel regio’s zelfs bijna windstil. Het gevolg is dat de luchtkwaliteit verder verslechtert. De luchtkwaliteit kan in woonwijken en langs wegen op grote schaal onvoldoende tot slecht worden. Neerslag wordt niet verwacht, dus een reiniging van de lucht zit er niet in. Wel is de lucht vochtig en kan gemakkelijk mist ontstaan.

“Wanneer je mist ziet weet je eigenlijk al direct dat het niet verstandig is om de openhaard aan te steken. De houtrook zal net zo gemakkelijk als de mist blijven hangen.”, aldus Jaco van Wezel, meteoroloog van Weeronline.

Het inademen van houtrook is voor niemand gezond en kan ongemerkt schade aanrichten aan longen en hart- en vaatziekten veroorzaken. Vooral mensen met chronische longproblemen kunnen zodra ze de vieze lucht inademen direct klachten ondervinden.

Wanneer is het wel gunstig stookweer?
Zondagavond zal het weer een beetje beginnen te waaien, maar nog niet hard genoeg om schonere lucht aan te voeren. Pas in de loop van maandag steekt een stevige zuidwester op en wordt schone zeelucht aangevoerd. De luchtkwaliteit zal dan verbeteren, waardoor het maandagavond minder erg is als houtrook in de lucht terecht komt. Nog belangrijker is dat de lucht door de stevige wind beter gemengd wordt en rookpluimen opstijgen naar boven. De kans dat houtrook dan nog klachten veroorzaakt is beduidend kleiner.

Het lijkt vervolgens een paar dagen op rij harder te blijven waaien, waarna het later in de week opnieuw rustiger wordt.

Politie zoekt meer informatie over cocaďnehandel

De politie roept havenarbeiders op om informatie te delen over corruptie in het havengebied van Vlissingen. Een digitale banneractie met daarin een oproep aan havenmedewerkers maakt onderdeel uit van Operatie Portunus.

Sinds de eerste aanhoudingen in juli van afgelopen jaar doet een rechercheteam uitgebreid onderzoek naar de import van cocaïne via het Vlissingse havengebied. Na deze actiedag zijn er nog enkele mensen aangehouden. Het team heeft tijdens het onderzoek al informatie verzameld onder andere afkomstig uit het Encrochat onderzoek van de Landelijke Eenheid. Maar de politie vermoedt dat nog veel meer informatie beschikbaar is en hoopt dat medewerkers deze kennis willen delen. Dit kan volledig anoniem!

Gedurende verschillende tijdsperioden zal de politie de komende dagen in en rond het havengebied digitale banners inzetten. Deze banners verschijnen op je smartphone, laptop, tablet of desktop als je op internet gaat. In de banner doet het onderzoeksteam een oproep om informatie te delen.

Cocaïnehandel is een ernstig misdrijf en corrupte havenarbeiders spelen hierbij een belangrijke rol. Op vrijdag 8 januari moeten acht mannen, die momenteel nog vast zitten, pro forma voor de rechter verschijnen. Dan wordt er beslist over hun voorarrest. Mensen met informatie kunnen bellen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

VWS start praktijkproef Quarantaine Reischeck

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start een praktijkproef met de zogenaamde Quarantaine Reischeck. Dit is een online hulpmiddel dat reizigers gaat ondersteunen bij het maken van de juiste gedragskeuzen na terugkeer in Nederland in coronatijd. Reizen van en naar Nederland is op dit moment strikt beperkt tot noodzakelijke reizen. Dit is dan ook de eerste mededeling die reizigers in de reischeck te zien krijgen. Voor alle inkomende reizigers geldt een strikt quarantaineadvies. Dat wordt in de Reischeck nader uitgelegd. De proef onder een eerste groep van deze reizigers die om noodzakelijke redenen reist, is gestart op 7 januari.

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de bevolking het dringende quarantaineadvies onderschrijft, maar het lastig vindt daar opvolging aan te geven. Dat geldt in het bijzonder voor inkomende en terugkerende reizigers. Slechts 27% van hen houdt zich aan de geldende quarantainemaatregelen. Die houden op dit moment in dat elke reiziger na aankomst uit vrijwel elk land 10 dagen in quarantaine moet gaan. Ook nu het reizen zeer beperkt is en in ieder geval tot 15 maart 2021 alleen in noodzakelijke gevallen mag, is het van het grootste belang dat men deze richtlijn opvolgt.

Met behulp van een praktische, digitale checklist kunnen reizigers nagaan, welke stappen zij moeten nemen als zij terugkeren. Zo wordt het hen gemakkelijker gemaakt in quarantaine te blijven. De Quarantaine Reischeck kan steeds worden aangepast aan de actuele beleidsmaatregelen. Zo weet een reiziger altijd welke maatregelen op dat moment van toepassing zijn. Aan inkomende reizigers wordt in de proef via social media gevraagd de Quarantaine Reischeck te gebruiken

De Quarantaine Reischeck slaat geen persoons- of andere gegevens op, maar is slechts een hulpmiddel bij het maken van de juiste keuzen. Reizigers krijgen direct te zien dat reizen beperkt is tot noodzakelijke reizen en worden vooraf, tijdens en bij terugkeer geïnformeerd over het dringende quarantaine advies. De Quarantaine Reischeck is de afgelopen weken op kleine schaal getest en aangescherpt. Nu volgt een praktijkproef die is gericht op een eerste groep inkomende reizigers. Op basis van de resultaten van de proef wordt de Reischeck verbeterd en afgerond zodat dit hulpmiddel beschikbaar is voor alle reizigers. Hij komt dan ook in andere talen dan Nederlands beschikbaar. De Reischeck wordt breed inzetbaar wanneer reizen op termijn ook voor vakantie en familiebezoek weer mogelijk is. Bij de invoering van de Quarantaine Reischeck worden organisaties in de reisbranche intensief betrokken.

FOK! Wat een weer: het (mot)regent maar door

De dag begint met veel bewolking en van tijd tot tijd valt er regen of motregen. In het zuidoosten valt er naast regen ook natte sneeuw. In de hoger gelegen delen in Zuid-Limburg valt ook droge sneeuw, met plaatselijke gladheid tot gevolg. In de loop van de dag trekt de meeste regen naar het zuiden weg en breekt de zon soms door. In de Limburgse heuvels kan het tot het begin van de middag blijven sneeuwen, alvorens het ook daar droog wordt. Vooral in de kustgebieden is er kans op een bui. De temperatuur loopt op naar 2°C in het zuidoosten en 5°C in het zuidwesten. In de avond zijn er brede opklaringen en kan er plaatselijk mist ontstaan. De zwakke wind komt uit een noordwestelijke richting, aan zee is de wind noordelijk en meest matig van kracht. In Limburg blijft de wind tot in de middag westelijk.

Komende nacht zijn er brede opklaring waarin lokaal mist aanwezig is, de kans daarop is het grootst in het zuiden en oosten van het land. In de kustprovincies zijn er ook wolkenvelden en kan er later ook een bui van zee binnendrijven. Het gaat op veel plaatsen licht vriezen waardoor het glad kan worden. Vlak aan zee blijft de temperatuur iets boven het vriespunt. Boven land staat er een zwakke noordwestelijke wind, langs de kust staat er een matige wind uit noordelijke richtingen.

Zaterdag overdag hebben we na het oplossen van eventuele mistbanken te maken met een afwisseling van zon en stapelwolken. Er kan een enkele bui voorkomen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het oosten en zuidoosten tot 6°C vlak aan zee. Boven land staat een zwakke wind die geleidelijk van noordwest naar zuidwest draait. Langs de kust blijft de wind matig uit een noordwestelijke richting. (Bron: KNMI)

Het was wederom een grijze dag (Foto: _UserName_)
Het was wederom een grijze dag (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Trump trekt het boetekleed aan en veroordeelt de bestorming van het Capitool

Donald Trump probeert de schade te beperken: in een nieuwe videoboodschap op Twitter veroordeelde hij de 'gruwelijke aanval' op het Capitool en gaf ook zijn verlies toe van de recente presidentsverkiezingen. 

Na een storm van kritiek heeft de Amerikaanse president Donald Trump nu de bestorming van het Capitool door zijn eigen aanhangers veroordeeld. Het was een 'gruwelijke aanval' die verontwaardiging bij hem opwekte vanwege 'het geweld, de wetteloosheid en de chaos', zei Trump in een nieuwe video.

'Degenen die geweld gebruikten, vertegenwoordigden het land niet. En degenen die de wet overtraden, zouden ervoor boeten'. Trump zei dat dit een moment was voor 'genezing en verzoening'. De rust moet terugkeren.

Hij ging niet in op zijn eigen rol bij het ophitsen van zijn aanhangers. Hij gaf wel aan te weten dat zijn fans "teleurgesteld" waren, maar zei daarbij dat 'onze ongelooflijke reis nog maar net begint'.

Trump belooft een geordende machtsoverdracht
Tijdens een bijeenkomst met duizenden supporters gisteren riep de vertrekkende president op tot een protestmars naar het Capitool, waar de stemmen voor de verkiezingswinnaar Joe Biden zouden moeten worden bevestigd. 'Als je niet keihard vecht, verlies je je vaderland', zei Trump tegen de demonstranten. Kort daarna vielen zijn volgelingen het Capitool binnen.

In een eerste reactie op de rellen in het Capitool stuurde Trump een videoboodschap naar de indringers dat ze naar huis moesten gaan, maar hij veroordeelde het geweld niet en herhaalde de beschuldigingen van verkiezingsfraude. In zijn recentste videoboodschap gaf Trump toe dat op 20 januari een nieuwe regering onder president-elect Biden wordt beëdigd. Hij zei dat nu zijn focus zal liggen op 'zorgen voor een rustige, ordelijke en soepele overdracht van macht'.

Ontslag en kritiek na rellen
De Amerikaanse minister van Transport onder Trump, Elaine Chao, kondigde als eerste aan op Twitter dat ze haar ambt verliet.

'Gisteren heeft ons land een traumatische en volledig te voorkomen gebeurtenis te verduren gehad toen Trumpfans het Capitool bestormden na een bijeenkomst waar hij sprak. Zoals velen van u ook zullen hebben gevoeld, was ik ernstig bezorgd over de "Ik kan niet opzij stappen mentaliteit",' schreef Chao. 

Ontslagreeks in het Witte Huis
Chao is niet de enige die stappen onderneemt. De speciale gezant van de VS voor Noord-Ierland en voormalig stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney vertelde aan CNBC: 'Ik kan hier niet blijven, niet na gisteren.' Hij had staatssecretaris Mike Pompeo inmiddels op de hoogte gesteld van zijn ontslag. Eerder waren plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Matt Pottinger en de woordvoerster van de first lady Melania Trump - en ex-woordvoerster van de president -, Stephanie Grisham, opgestapt.

'Degenen die blijven, en ik heb met sommigen gesproken, doen dat alleen omdat ze vrezen dat de president hen zou vervangen door iemand die minder capabel is voor hun functie,' zei Mulvaney. De speciale gezant was zelf door Trump afgezet als stafchef omdat hij in oktober had toegegeven dat de militaire hulp aan Oekraïne op bevel van de president was bevroren.

Scherpe kritiek vanuit onze eigen gelederen
Veel van de Republikeinse partijgenoten van Trump hebben ook scherpe kritiek geuit op Trump en zijn gewelddadige fans. McConnell zei, verwijzend naar de gebeurtenissen van gisteren, dat de politie en andere functionarissen niet goed hebben gepresteerd tijdens de bestorming. Maar de uiteindelijke schuld ligt toch echt bij de criminelen die het Capitool hebben bestormd en de mensen die hen daartoe hebben aangezet.

Ex-minister van Justitie William Barr zei dat er geen excuus is om 'een mensen menigte op de been te brengen' om druk uit te oefenen op het Congres. In het kabinet is Barr een van Trump's meest loyale medestanders geweest. Half december nam hij echter ontslag na oplopende spanningen tussen hem en de president.

Roep om afzetting
Sommige Republikeinen houden het niet bij kritiek. Het Republikeinse parlementslid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Adam Kinzinger, riep zelfs op tot de afzetting van Trump. 'Alles wijst erop dat de president zich heeft losgemaakt, niet alleen van zijn plicht of zelfs zijn eed, maar van de werkelijkheid zelf.' Ook Democraten, waaronder Nancy Pelosi, eisen de afzetting van Trump.

Gevangenisstraf Feyenoordsupporters na rellen en vernielen fontein Rome (2015)

De rechtbank van Rome heeft zes Feyenoordsupporters veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie jaar en acht maanden en vier jaar. Zo meldt het Italiaanse persbureau AskaNews. De zes namen deel aan de rellen rondom de Europa League wedstrijd AS Roma – Feyenoord in februari 2015. Daarbij werd de beroemde zeventiende-eeuwse Barcaccia fontein bij de Spaanse Trappen beschadigd. Meer hierover in het AD.

Naast de onvoorwaardelijke straffen van drie jaar en acht maanden en vier jaar, zijn de supporters ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van drieduizend euro. Dit bedrag is ter compensatie voor de schade die omwonenden en winkeliers hebben hebben ondervonden door de rellen die ontstonden in Rome, nu bijna zes jaar geleden.

Ziekenhuizen zoeken 2000 Nederlanders voor proef COVID-19 vaccin Curevac

Ziekenhuizen zoeken zo’n 2000 Nederlanders die zich als proefpersoon willen laten vaccineren met een nieuw COVID-19 vaccin. Het gaat om het vaccin van het Duitse CureVac. UMC Utrecht leidt het klinisch onderzoek in Nederland. Amsterdam UMC liet donderdag weten dat het zich als eerste ziekenhuis heeft aangesloten.

'Je helpt de wetenschap bij de speurtocht naar een werkend vaccin, je schrijft hiermee geschiedenis', prijst onderzoeksleider van Amsterdam UMC professor Martin Grobusch de mogelijkheid tot deelname aan. 'Ook heb je 50 procent kans een vaccin (in plaats van een placebo) te krijgen, veel eerder dan je waarschijnlijk volgens het huidige vaccinatieschema van de overheid aan de beurt komt.' Meer hierover op Skipr.

Onderzoek naar mogelijkheid tot verhogen vaccinatiegraad bij minderheden

Het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) gaat een internationaal onderzoek leiden met als doel om de vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa te verhogen. Voor het project is 3,3 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het EU-programma Horizon 2020.

De vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa is onaanvaardbaar lager in vergelijking met de algemene bevolking. Zo is bijvoorbeeld in Nederland de vaccinatiegraad wat betreft meningokokken onder Turkse en Marokkaanse adolescenten 30% lager dan onder andere adolescenten.

Slechtere toegang tot zorg
Etnische, religieuze of culturele minderheden in heel Europa hebben vaak minder goed toegang tot de gezondheidszorg. Dit zorgt voor een lagere vaccinatiegraad bij deze groepen. Onderzoek rondom het verhogen van de vaccinatiegraad richt zich tot nu toe vooral op het veranderen van de overtuigingen en houding van doelgroepen zelf. ‘Ons onderzoek richt zich juist op het veranderen van de gezondheidszorg en hoe we met gerichte interventies de vaccinatiegraad kunnen verhogen’, zegt UMCG-onderzoeker en projectleider Daniëlle Jansen.

Interventies op maat
De huidige coronacrisis laat wederom zien dat dat er grote ongelijkheden zijn als het gaat om toegang tot gezondheidsstelsels. De behoefte aan responsieve gezondheidsstelsels - die zich aanpassen en tegemoetkomen aan behoeften van veranderende patiënten en maatschappijen - is nog nooit zo groot geweest, stelt Jansen. Doel is om de toegang tot en het gebruik van BMR-vaccinaties (bof, mazelen, rodehond) en HPV-vaccinaties (beschermt tegen bepaalde vormen van kanker) onder achtergestelde gemeenschappen in Griekenland, Nederland, Polen en Slowakije te verbeteren. Jansen: ‘Hiertoe moeten we belemmeringen in het zorgsysteem identificeren en wegnemen. Dat gaan we doen door bestaande interventies aan te passen en nieuwe interventies te ontwikkelen die op maat zijn gemaakt met en voor achtergestelde gemeenschappen. Denk bijvoorbeeld aan het extra scholen van professionals in het benaderen en overtuigen van bepaalde groepen.’

Leren van best practices
Het onderzoeksproject duurt vijf jaar en richt zich op vijf achtergestelde gemeenschappen in vier Europese landen. Jansen: ‘Dit zijn gemeenschappen die worden geconfronteerd met belemmeringen in de toegang tot gezondheidszorg omdat deze vaak onvoldoende inspeelt op hun specifieke behoeften en context. Denk aan armoede, een andere taal, beperkte gezondheidsvaardigheden of sociale uitsluiting.’ Het gaat om de migrantengemeenschap in Griekenland (focus op BMR en HPV), Turkse meisjes en Marokkaanse meisjes in Nederland (focus op HPV), de Oekraïense minderheid in Polen (focus op BMR en HPV) en de Romagemeenschap in Slowakije (focus op HPV).

In het project kijken de onderzoekers naar best practices in kwetsbare gemeenschappen die een hoge vaccinatiegraad hebben ondanks dat ze als achtergesteld worden beschouwd: de Somalische gemeenschap in Finland, de Arabische gemeenschap in Israël en de Bengaalse gemeenschap in de Verenigd Koninkrijk. Inzichten in vaccinatiezorg voor deze groepen worden vertaald naar interventies die de barrières in de gezondheidszorg aanpakken in de vijf geselecteerde achtergestelde gemeenschappen.

Trump mag weer twitteren, maar Facebook en Instagram blijven geblokkeerd

Twitter heeft drie tweets van Donald Trump verwijderd, en zijn Twitteraccount voor 12 uur vergrendeld - omdat ze van mening zijn dat Trump de regels heeft overtreden door opruiende tweets en video's te versturen.

Update 8 januari 2.00 uur:  De vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump heeft inmiddels weer toegang tot zijn belangrijkste communicatiekanaal Twitter. Het bedrijf liet weten dat het slot op het account van Trump is opgeheven. Twitter zal echter doorgaan met het "real time" monitoren en evalueren van de activiteiten en uitspraken van Trump.

Facebook daarentegen verlengde de blokkering van de accounts van Trump. Facebook-baas Mark Zuckerberg maakte bekend dat de Trump- accounts op Facebook en op Instagram nog minimaal twee weken geblokkeerd blijven tot de overdracht aan opvolger Joe Biden heeft plaatsgevonden.

Eerdere berichtgeving:

Bij het bekend maken van de blokkade van Trump liet Twitter gelijk weten aan de nog zittende president dat hij een "permanente schorsing" van het platform zal krijgen als hij niet stopt met het versturen van aanstootgevende tweets.

In één video richtte Trump zich tot zijn aanhangers, die vandaag het Capitool waren binnengedrongen. In de video vroeg de president de demonstranten  'nu naar huis te moeten gaan', eraan toevoegend 'we willen niet dat iemand gewond raakt', maar hij benoemde daarna dat "de verkiezingen frauduleus waren" doelend op zijn verlies bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen..

Twitter had al eerder de retweet-, like- en antwoordfuncties bij deze video verwijderd. Het account @realDonald Trump is nog zichtbaar op Twitter, maar er kan voorlopig niets mee worden gepost.

Naast zijn blokkade op Twitter is Trump ook geblokkeerd op zijn Facebook account wegens het posten van dezelfde opruiende video en berichten, maar nu voor 24 uur.

Facebook liet weten geschokt te zijn door het geweld vandaag in het Capitool. 'We behandelen deze gebeurtenissen als een noodtoestand. Ons Elections Operations Center is al actief in afwachting van de verkiezingen in Georgië en de stemming van het Congres, en we volgen daartoe de posts op ons platform in realtime.'

Facebook heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen van vandaag onder meer de volgende acties ondernomen.
De volgende inhoud is gezocht en verwijderd van Facebook:

  • Lof en steun voor de bestorming van het Capitool
  • Oproepen om wapens naar locaties in de VS te brengen - niet alleen in Washington maar overal in de VS - inclusief protesten
  • Aanzetten tot of aanmoedigen van de evenementen in het Capitool, inclusief video's en foto's van de demonstranten. Op dit moment vertegenwoordigen ze het promoten van criminele activiteiten die in strijd zijn met ons beleid.
  • Roept op tot protesten - zelfs vreedzame - als ze de avondklok in DC schenden
  • Pogingen om het geweld morgen of in de komende dagen te hervatten
  • Als onderdeel hiervan hebben we van Facebook en Instagram de recente video verwijderd waarin president Trump sprak over de protesten en zijn daaropvolgende post over de verkiezingsresultaten. We hebben besloten dat deze posten per saldo bijdragen aan, in plaats van verkleinen, het risico op aanhoudend geweld.

Het gebouw van het Amerikaanse Capitool werd woensdag overweldigd door menigten Trump-aanhangers, hierbij is één persoon doodgeschoten tijdens botsingen tussen de Trump-fans en de politie.

De video van Trump werd in minder dan een uur tijd meer dan 10 miljoen keer bekeken.

Lees ook: Trump-aanhangers bestormen Capitool en stromen naar binnen

Geen strafrechtelijk onderzoek naar Belastingdienst inzake toeslagenaffaire

Het Openbaar Ministerie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren in het kader van de zogeheten kinderopvangtoeslagaffaire. Na een zorgvuldige beoordeling van de feiten en omstandigheden komt het OM niet tot een strafrechtelijke verdenking.

De kinderopvangtoeslagaffaire veroorzaakt veel maatschappelijke beroering. Tal van ouders hebben ernstige financiële en sociale gevolgen ervaren van de fraudeaanpak van de Belastingdienst bij de uitvoering van de kinderopvangtoeslag. Een parlementaire ondervragingscommissie heeft zich gebogen over de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. In haar rapport stelt deze commissie dat de getroffen ouders ongekend onrecht is aangedaan.

Aangifte en oriënterend feitenonderzoek
De staatssecretarissen van Financiën hebben op 19 mei 2020 bij het OM aangifte gedaan tegen de Belastingdienst wegens een vermoeden van zogeheten knevelarij en beroepsmatige discriminatie.

Naar aanleiding daarvan heeft de Rijksrecherche onder het gezag van het OM een uitgebreid oriënterend feitenonderzoek uitgevoerd. Het OM concludeert na zorgvuldige beoordeling van de feiten en omstandigheden dat er geen sprake is van een strafrechtelijke verdenking van knevelarij of beroepsmatige discriminatie.

De staatssecretarissen van Financiën zijn over deze beslissing geïnformeerd.

Geen knevelarij
Van knevelarij is sprake als een ambtenaar in strijd met de regels geld vordert, ontvangt of niet uitbetaalt omdat dat verschuldigd zou zijn "aan enige openbare kas" Hier was het geld (de kinderopvangtoeslag) niet verschuldigd aan "enige openbare kas", maar aan de ouders. De uitbetaling aan hen werd stopgezet omdat er volgens de Belastingdienst misbruik of fraude speelde. Dat is juridisch gezien geen knevelarij.

Ook bij het terugvorderen van eerder uitgekeerde kinderopvangtoeslagen is geen sprake geweest van knevelarij. De Belastingdienst en zijn medewerkers mochten ervan uitgaan dat de terugvorderingen binnen de regels pasten. De hoogste rechter in dit soort zaken (de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State) heeft de beslissingen van de Belastingdienst hierover jarenlang in stand gelaten.

Geen beroepsmatige discriminatie
Het OM heeft geconstateerd dat de Belastingdienst in het kader van de bestrijding van misbruik en fraude zoekslagen heeft gemaakt op basis van nationaliteit. Na zo’n eerste zoekslag volgde een individuele beoordeling om vast te stellen of iemand wel of geen recht had op kinderopvangtoeslag. Bij die beoordeling speelde nationaliteit geen rol meer. De beoordeling was voor iedereen gelijk en conform de toen geldende regels en daarom is er geen sprake van strafbare beroepsmatige discriminatie.

Strafrechtelijke immuniteit
Daarnaast is de Belastingdienst, als onderdeel van de Staat, immuun voor strafrechtelijke vervolging. Datzelfde geldt voor ambtenaren voor zover die uitvoering geven aan beleid. Uit onderzoek van het OM blijkt niet dat medewerkers van de Belastingdienst uit eigen gewin of belang hebben gehandeld.

Over verwijtbare handelingen die de Staat zijn toe te rekenen, moet verantwoording worden afgelegd in het politieke domein en niet in het strafrecht.

Politieke en bestuurlijke keuzes
Dat de bestrijding van misbruik en fraude door de Belastingdienst in veel gevallen zeer onrechtvaardig heeft uitgepakt, is duidelijk. Aan deze aanpak lagen politieke en bestuurlijke keuzes ten grondslag. De Belastingdienst en zijn medewerkers meenden bij de uitvoering van het beleid te handelen binnen het kader van die keuzes. Het correctiemechanisme voor beleid dat achteraf als "verkeerd" wordt beoordeeld, ligt in deze zaak niet in het strafrecht.

Het OM realiseert zich dat deze uitkomst voor de getroffen ouders een teleurstelling kan zijn. Ouders die zelf aangifte hebben gedaan bij het OM, zouden via een zogeheten "artikel 12 Wetboek van Strafvordering-procedure" de rechter kunnen vragen om alsnog tot vervolging over te gaan.

Dakar: Sotnikov zegeviert na straf Karginov

Dmitry Sotnikov heeft bij de vrachtwagens ook de vijfde etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Rus was in de proef van Riyad naar Al Qaisumah met zijn Kamaz een minuut sneller dan Aliaksei Vishneuski met de MAZ en bijna zeven minuten dan Anton Shibalov.

Snelste in de vijfde etappe was Andrey Karginov, maar de Rus kreeg twintig minuten tijdstraf aan de broek omdat hij niet van zijn gas was gegaan bij een veiligheidszone. Beste Nederlander was Gert Huzink op plek tien met een achterstand van een half uur. Hij rijdt buiten mededinging mee na de eerdere uitvalbeurt door motorische problemen.

In het klassement heeft Sotnikov nu 33 minuten voorsprong op Shibalov. Martn Macik, die een half uur verloor, is de nummer drie op 51 minuten achterstand. Beste Nederlander is Martin van den Brink op plek negen met 1.51 uur achterstand.

Dakar: De Villiers grijpt dagzege, Peterhansel verstevigt leiding

Giniel de Villiers heeft in de Dakar Rally bij de auto's de vijfde etappe op zijn naam geschreven. De Zuid-Afrikaan was in de proef tussen Riyad en Al Qaisumah een minuut sneller dan Brian Baragwanath en ruim twee minuten sneller dan Stephane Peterhansel.

Vlak na de start van de etappe was er een stevige crash voor Henk Lategan die zich de afgelopen dagen goed toonde met de Toyota. De bolide sloeg over de kop en de rijder brak een sleutelbeen, zijn navigator bleef ongedeerd. Het was lastig navigeren, waardoor Carlos Sainz verkeerd reed en veel tijd verloor. Datzelfde gold voor Sébastien Loeb. De Villiers had nergens last van en pakte de dagzege. Beste Nederlander leek Erik van Loon te worden, maar een kapotte velg en een kapotte aandrijfas kostten hem een toppositie, waardoor de gebroeders Coronel op ruim een uur achtstand nog net 24 tellen sneller waren.

In het klassement heeft Peterhansel zes minuten voorsprong op Nasser Al-Attiyah. Nummer drie is Sainz op ruim 36 minuten van de Fransman. Beste Nederlanders zijn de gebroeders Coronel op plek dertig met 4,5 uur achterstand.

Laatste reviews en specials
review
Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy
special
FOK! Toen: Auschwitz
special
Random Pics van de Dag #217
special
Random Pics van de Dag #216
special
Interview met Jonathan Frakes over Star Trek: Lower Decks
special
Random Pics van de Dag #215
©FOK.nl e.a.