Zonneveld als elfde Nederlander naar WK Darts; Klaassen blijft thuis

Darter Niels Zonneveld heeft zich als elfde Nederlander voor het geplaatst voor het wereldkampioenschap darts. In de beslissende kwalificatieronde versloeg Zonneveld de Duitser Martin Schindler met 7-4. Daarmee zal Zonneveld debuteren op het meest prestigieuze dartstoernooi.

PDC Tour Card-houders kregen tijdens de PDPA Qualifiers hun laatste kans om kwalificatie af te dwingen voor het WK. Spelers van buiten het Verenigd Koninkrijk deden mee aan de Rest of the World Qualifier, daar waren twee startplekken te verdelen. Die werden gewonnen door Zonneveld en Karel Sedlacek.

Eerder in de kwalificatiereeks versloeg de 22-jarige Nederlander de Pool Krzysztof Kciuk met 6-3, daarna was landgenoot Jelle Klaassen met 6-4 aan de beurt. In 2016 stond Klaassen nog de halve finale op het WK. Dit jaar zal de 36-jarige darter niet aan de oche verschenen. Sedlacek won in de finaleronde van Jan Dekker, nadat hij ook al had afgerekend met Benito van de Pas en Rowby-John Rodriguez.

Met de kwalificatie zet Zonneveld zijn goede vorm voort. Tijdens de Players Championship Finals van vorige week wist de 22-jarige Zonneveld nog James Wade met 6-3 te verslaan. Een ronde later werd hij opzijgezet door Dirk van Duijvenbode. Donderdag is de loting voor het WK, dat op 15 december begint. De finale wordt gespeeld op 3 januari. Drievoudig winnaar Van Gerwen gaat op jacht naar zijn vierde trofee. Vorig jaar zat Peter Wright hem dwars in de finale. 

De elf Nederlanders zijn: Michael van Gerwen (1), Jeffrey de Zwaan (23), Jermaine Wattimena (24), Danny Noppert (25), Vincent van der Voort (27), Dirk van Duijvenbode (43), Ron Meulenkamp (49), Maik Kuivenhoven (73), Martijn Kleermaker (74), Niels Zonneveld (79) en Derk Telnekes (87).

WK Kwalificatie - Uitslagen PDPA QUalifier  - UK - Laatste zestien
Joe Murnan 6-3 Conan Whitehead
Ciaran Teehan 6-2 Mark McGeeney
Robert Thornton 6-2 Harry Ward
Jamie Lewis 6-2 Alan Tabern
Josh Payne 6-3 Simon Stevenson
Matthew Edgar 6-5 Martin Atkins
James Wilson 6-5 Jonathan Worsley
Nick Kenny 6-3 Ted Evetts

Finales 
Ciaran Teehan 7-6 Joe Murnan
Jamie Lewis 7-5 Robert Thornton
Matthew Edgar 7-2 Josh Payne
Nick Kenny 7-6 James Wilson

Rest of the World Qualifier  - Laatste acht
Niels Zonneveld 6-4 Jelle Klaasen
Martin Schindler 6-4 Kai Fan Leung
Karel Sedlacek 6-2 Benito van de Pas
Jan Dekker 6-1 Geert Nentjes

Finales
Niels Zonneveld 7-4 Martin Schindler
Karel Sedlacek 7-2 Jan Dekker