Thierry Baudet stopt als partijleider FVD

Het rommelde natuurlijk al bij het Forum voor Democaratie, maar de kogel is door de kerk; Thierry Baudet ziet af van zijn plek op de kieslijst en trekt zich terug als lijsttrekker bij de partij.

"Ik zie af van mijn plek op de kieslijst. Ik stel mijn positie ter beschikking. Ik blijf in de Kamer", zo vertelde Baudet voor de camera van Forum. Daarbij gaf hij aan wel beschikbaar blijft als lijstduwer voor de partij. Ook is het aannemelijk dat hij aanblijft als partijvoorzitter. Mochten leden hem alsnog af willen zetten dan zouden er ruim 32.000 partijleden aanwezig moeten zijn tijdens de ledenvergadering.

Baudet gebruikt in zijn verhaal grote woorden en heeft het over 'trial by media' als reactie op de feiten die de afgelopen dagen aan het licht kwamen. Parool, NRC en GeenStijl schetsen een ontluisterend beeld hoe antisemitische en racistische berichten gedeeld werden en hoe klokkenluiders die de onfrisse berichten aan de kaak stelden de partij moesten verlaten. Verzenders van de dubieuze berichten konden zelfs na de incidenten in de partij carrière maken.

Dit alles gebeurde onder de ogen van JFVD-voorzitter Freek Jansen (die zelf al eerder in opspraak kwam vanwege verheerlijking van het Derde Rijk). Diezelfde Jansen is de rechterhand van Baudet en door de partijleider op plaats 7 voor de komende Tweede Kamerverkiezingen geplaatst. Intern groeide de weerstand tegen zijn plek op de kieslijst en het lijkt er op dat Baudet door terug te treden loyaal blijft aan Jansen.

Ongetwijfeld wordt deze soap nog vervolgd.

Hieronder kun je zijn volledig statement aanhoren, even doorspoelen naar 3 minuut 25