Russische dubbelslag op EK baanwielrennen zonder Nederland

In het Bulgaarse Plovdiv is het EK baanwielrennen van start gegaan. De deelnemersvelden zijn vrij matig, onder meer Frankrijk, Nederland en België doen niet mee en veel landen hebben een B-ploeg aan de start staan. Op de teamsprint voor vrouwen bestonden de teams voor het eerst uit drie in plaats van twee dames, een nieuwigheid.

Scratch vrouwen
De eerste helft van de tien kilometer lange race leverde weinig op, daarna viel Hanna Tserakh uit Wit-Rusland aan. Zij leek het te gaan halen, tot de Russische Diana Klimova aanviel met Martina Fidanza.

De Italiaanse gaf nog een extra dot gas, terwijl Tserakh helemaal stilviel. Heel even leek ze het tóch te halen, maar in de laatste twintig meter ging Fidanze er voorbij naar het goud, voor Tserakh en de Oekraïnse Tetyana Klimchenko.

Afvalkoers mannen
Met nog vier man op de baan leek Matthew Walls eraf te moeten, maar dat werd volgens de jury dan toch de Wit-Rus Raman Tsishkou. De Rus Sergei Rostovtsev was de volgende en pakte brons, waarna de Portugees Iuri Leitão Walls niet meer kon volgen en genoegen nam met zilver, achter de gouden Brit.

Teamsprint vrouwen
Anastasiia Voinova, Daria Shmeleva en Natalia Antonova waren een flinke maat te groot voor het Britse trio Milicent Tanner, Blaine Ridge Davis en Lusia Steele, waardoor Rusland het goud pakte. De Oekraïnse dames versloegen Tsjechië in de strijd om brons.

Teamsprint mannen
Ook hier was Rusland goed voor goud: Denis Dmitriev, Pavel Yakushevskiy en Ivan Gladyshev waren bijna een seconde rapper dan de Tsjechen Tomas Babek, Dominik Topinka en Martin Cechman. Griekenland profiteerde van het kleine aantal deelnemers en versloeg Spanje in de strijd om brons.